28.7.2010

Hellepäivän lounastauko - Pausa pranzo di una giornata afosa

                                LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!! 

Varsinaiset helteet alkavat Italiassa joskus heinäkuun alussa ja kestävät yleensä elokuun loppuun. Helteillä tarkoitan noin 35-40 asteen ulkolämpötilaa (varjossa) ja 30 asteen sisälämpötilaa. Harvoissa kodeissa on ilmastointi, myöskään meiltä ei sitä löydy! Siitä johtuu, että keittiössä puuhastelemisesta saattaa muodostua varsinainen hikisavotta, eikä kiehuvien kattiloiden ääressä seisomiseen tahdo enää riittää kärsivällisyyttä... Niinpä näinä kahtena kuukautena joutuu käyttämään mielikuvitustaan löytääkseen mahdollisimman helppotekoisia ja viilentäviä ruokavaihtoehtoja. Itse valmistan mielelläni mm. erilaisia pirtelöitä. Ne ovat kevyt, viileä ja terveelllinen aamupala-, lounas- tai iltaruokavaihtoehto. Italiassa iltaruoka syödään varsinkin kesällä myöhään, joten Italiassa ollessani nautin pirtelön usein iltaruoan sijaan, kello yhdeksän maissa illlalla. Yksi suosikkiyhdistelmistäni päivän lounasta varten on seuraava: maailman yksinkertaisin kurkkusalaatti, pestolla voidellut ruisleipäpalat ja suklaan ja hedelmän makuja yhdistelevä rouhepirtelö. Minulta löytyy aina Suomesta tuotua ruisleipää pakastimesta, eri lajikkeita edustavia kurkkuja saamme appiukon kasvimaalta, samoin kuin pirtelöön tarvittavia hedelmiä. Seuraavassa erittäin yksinkertaiset valmistusohjeet:

1. PESTOLEIVÄT (laktoositon)
  • Ruisleipäpaloja
  • Hyvää pestoa
Itse käytän aina samaa, erään italialaisen valmistajan pestoa, jota saa myös Suomesta. Ero muihin samanlaisiin tuotteisiin on tämän peston hieman vaaleampi ja kermaisempi väri: pestoon on käytetty tuoretta basilikaa ja kahta erilaista juustoa (Grana Padanoa ja Pecorino Romanoa). Ruispalojen tulee olla mahdollisimman tuoreita. Levitä palojen päälle kerros pestokastiketta - makuyhdistelmä on mielestäni erinomainen!
!
2. MAAILMAN YKSINKERTAISIN KURKKUSALAATTI
(laktoositon, maidoton, gluteeniton)
  • Kolme tuorekurkkua
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Tilliä
  • Kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • Valkoviinietikkaa
  • Mintunlehtiä
Kuori kurkut, halkaise ne kahtia ja poista puolikkaista siemenet. Pese puhdistetut kurkut valuvan veden alla, jotta viimeisetkin siemenet huuhtoutuisivat pois. Paloittele kurkunpuolikkaat pieniksi kuutioiksi ja laita ne muoviastiaan maustamista varten. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Lisää myös kunnon hyppysellinen tilliä, reilu loraus oliiviöljyä sekä valkoviinietikkaa. Sekoita. Laita tarjoiluastiaan ja koristele tuoreilla mintunlehdillä.

3. ROUHEPIRTELÖ kahdelle hengelle (laktoositon, maidoton)
Käytän tähän varsin erikoiseen pirtelöön tarjolla olevia tuoreita hedelmiä, joita appiukkoni tuo meille rakastamaltaan kasvimaalta. Tämä tarkoittaa sitä, että kesäkuun lopusta elokuuhun meillä on käytössämme mm. tuoreita hunajameloneja, persikoita ja vesimeloneja. Tähän pirtelöön olen sekoittanut persikoita ja kiivejä. Olen lisännyt reseptiin myös muutaman "terveydellisen aineosan": inkivääriä, pellavasiemenrouhetta ja baobabpuun hedelmistä tehtyä jauhetta. Apinanleipäpuun hedelmät sisältävät todella paljon kalsiumia (mikä on tärkeää lähes maidotonta ruokavaliota noudattavalle naisihmiselle), ravintokuituja ja C-vitamiiniä. Inkivääri taas edistää ruuansulatusta. Pellavansiemenrouhe auttaa vatsan toimintaa ja sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Saadakseni pirtelöstä tarpeeksi "tuhdin" ja ruokaisan version, lisään siihen muroista tehtyä rouhetta ja hieman tummaa suklaata sekä kaakaojauhetta, koska rakastan suklaan makua! Mikäli haluat pirtelöstä gluteenittoman version, lisää täysjyvämurojen sijaan esim. hieman jotain markkinoilta löytyvää, gluteiinitonta mysliä.

- 3 kuorittua ja paloiteltua, kypsää persikkaa,
- 2 kuorittua ja paloiteltua, kypsää kiiviä,
- n. 200-250 g maustamatonta soijajugurttia,
- 2 tl apinanleipäpuun hedelmäjauhetta,
- 2 reilua teelusikallista pellavansiemenrouhetta,
- ripaus vaniljasokeria,
- 2 tl ruokosokeria,
- reilu ripaus inkivääriä,
- kourallinen tai puolitoista karkeasti hienonnettuja täysjyvämuroja,
- pari palaa tummaa suklaata karkeasti paloiteltuina,
- 2 tl makeuttamatonta kaakaojauhetta,
- ripaus kaardemummaa.

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Laita hetkeksi kylmenemään jääkaappiin. Nauti aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi tai kevyen iltaruoan sijaan.


La vera afa comincia in genere verso l’inizio di luglio e dura fino alla fine di agosto. Con l’afa intendo una temperatura media di 35-40 gradi fuori (all’ombra) e 30 gradi dentro. In poche case c’è l’aria condizionata, anche noi ne siamo sprovvisti! Per questa ragione fare le faccende in cucina tende ad assomigliare ad un momento di lavori forzati in una sauna turca e nessuno ha più pazienza per rimanere davanti ai fornelli fumanti… Perciò, durante questi due mesi si deve lavorare d’immaginazione per trovare dei pasti alternativi che siano al tempo stesso rinfrescanti e facili da preparare. A me piace fare dei frullati, che possono diventare una colazione, un pranzo oppure una cena salutare, leggera e fresca. In Italia si cena abbastanza tardi, soprattutto d’estate, quindi quando mi trovo qua, mi piace cenare spesso semplicemente con un frullato, verso le nove di sera. Una delle mie combinazioni favorite per il pranzo invece è la seguente: l’insalata di cetrioli più semplice del mondo, pane di segale con pesto e un frullato con cereali, cioccolato e frutta fresca. Ho sempre del pane di segale, portato dalla Finlandia, nel mio congelatore; mio suocero invece mi rifornisce di cetrioli e frutta fresca direttamente dal suo orto. Ecco le istruzioni molto semplici per la preparazione:

1. PANE DI SEGALE CON PESTO (senza lattosio)


- Fette di pane di segale,
- un pesto buono.

Io uso sempre lo stesso pesto, preparato da un produttore italiano, che ormai si trova anche nei negozi in Finlandia. La differenza tra questo pesto e gli altri esemplari della stessa specie è che questo ha un colore più chiaro e cremoso, forse per il fatto che per la preparazione sono stati utilizzati il basilico fresco e due diversi tipi di formaggio (Grana Padano e Pecorino Romano). Il pane di segale deve essere abbastanza fresco. Io spalmo un bel po’ pesto su ogni fetta di pane, perché trovo che la combinazione sia semplicemente eccellente!
2. L’INSALATA DI CETRIOLI PIÙ SEMPLICE DEL MONDO (senza lattosio, latte, glutine)


- Tre cetrioli freschi,
- sale,
- pepe nero,
- aneto,
- olio di oliva extravergine,
- aceto di vino bianco,
- qualche foglia di menta fresca.

Rimuovete la buccia dai cetrioli. Tagliateli in due e togliete i semi. Lavate sotto l’acqua corrente finché anche gli ultimi semini non vengono eliminati. Tagliate i cetrioli a cubetti. Metteteli in un contenitore per condirli. Aggiungete sale e pepe nero a piacimento. Aggiungete anche una bella spolverata di aneto, un bel po’ di olio d’oliva e aceto di vino. Girate per mischiare gli ingredienti. Mettete l’insalata nel piatto di portata e abbellite con un paio di foglie di menta.


3. FRULLATO CON CEREALI per due persone (senza lattosio, latte)

Per questo frullato molto particolare uso sempre la frutta fresca di stagione, che mio suocero ci porta dal suo amato orto. Questo vuol dire che per tutto luglio e agosto noi abbiamo a disposizione ad esempio melone, pesche e cocomero. Per questo frullato ho usato kiwi e pesche. Aggiungo anche qualche ingrediente “toccasana”: zenzero, macinato di semi di lino e polvere del frutto di baobab. I frutti di baobab contengono moltissimo calcio (che è molto importante per una donna che non mangia quasi per niente i latticini), fibra vegetale e vitamina C. Lo zenzero, d’altro canto, favorisce la digestione. Semi di lino regolano la funzione intestinale e contengono acidi grassi utili per l’organismo. Per avere un frullato più denso e saziante, aggiungo anche dei cereali macinati e perché adoro il gusto della cioccolata, anche un po’ di cacao e cioccolata fondente! Se vuoi preparare un frullato senza glutine, compra un prodotto di tipo cereali che riporta l’indicazione “senza glutine”.


- 3 pesche sbucciate e fatte a pezzi,
- 2 kiwi sbucciati e fatti a pezzi,
- circa 200-250 g di yoghurt di soia naturale,
- 2 cucchiaini di polvere del frutto di baobab,
- 2 bei cucchiaini del macinato dei semi di lino,
- un po’ di zucchero vanigliato,
- 2 cucchiaini di zucchero di canna,
- una spolverata di zenzero,
- una manciata o una manciata e mezzo di cereali integrali grossolanamente macinati,
- un paio di pezzi di cioccolata fondente, grossolanamente tritati,
- 2 cucchiaini di polvere di cacao amaro,
- un po’ di cardamomo.


Mischiate tutti gli ingredienti con cura con un frullatore oppure un robot di cucina. Mettete un attimo in frigorifero a raffreddare. Mangiate per colazione, spuntino oppure come una cena leggera.


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...