24.8.2010

Herneitä kreikkalaisittain - Piselli alla greca

Osallistun tällä reseptillä elokuun ruokahaasteeseen, jonka aiheena on herne. Mietin pitkään, minkä reseptin valita: kasvispastaa, juustopullia tomaatti-hernekastikkeessa vai jotain muuta? Halusin kuitenkin osallistua reseptillä, jossa herneet olisivat kiistatta pääosassa. Herneet kun valitettavan usein jäävät ”sivuosanäyttelijän” rooliin ruokaa tehdessä, ainakin meillä kotona. Onneksi muistin tämän ohjeen, jota en ollut enää tehnytkään vuosiin: Athenan kreikkalaiset herneet! Vietin opiskeluaikanani vuoden Erasmus -vaihto-oppilaana l’Aquilassa, ja kämppäkaverini oli eräs Athena-niminen opiskelijatyttö, joka oli kotoisin Kreikan saaristosta. Hän opetti minut valmistamaan Herneitä kreikkalaisittan: tätä ruokaa hänen perheessään tehtiin kuulema usein silloin, kun käytettävissä oli paljon herneitä. Resepti on yksinkertainen ja nopea valmistaa.  Itse käytän ruokaan pieniä pakasteherneitä. Maun kannalta tärkeää on se, että käytetty tomaattisose (passata di pomodoro) on luomua tai että se ei ainakaan ole hapokasta. Minä käytän passataa, jota valmistamme joka kesä itse kotona. Tässä ruokalajissa herneet ovat pääosassa! Lopputuloksena on rikkaan makuinen hernepata, joka tarjoillaan paksun maalaisleipäviipaleen kera. Pata maistuu hyvältä myös lämmitettynä.

AINEKSET:
- n. 400-450 gr porkkanoita;
- 100 gr pekonikuutitoita;
- 1 sipuli;
- n. 450 gr herneitä;
- 4-5 salvianlehteä;
- 3 laakerinlehteä;
- suolaa ja mustapippuria;
- balsamiviinietikkaa;
- n. 650 ml tomaattisosetta (passata di pomodoro);
- 1,5 dl vettä;
- timjamia.

Paista pekonikuutiot ja siivuiksi leikattu sipuli isossa kattilassa oliiviöljytilkan kera. Lisää pyörylöiksi paloitellut porkkanat. Kaada kattilaan myös tomaattisose sekä vesi. Lisää hieman suolaa ja mustapippuria, salvian ja laakerin lehdet sekä noin yksi ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa. Sekoita hyvin ja jätä kannen alle hautumaan noin 20 minuutiksi tai kunnes porkkanat ovat lähes kypsät. Tässä vaiheessa voit laittaa kattilaan herneet sekä hyppysellisen timjamia. Jätä hautumaan vielä 10 minuutiksi tai kunnes herneet ja porkkanat ovat kypsät. Huom.: herneet eivät saa soseutua, vaan niiden tulee jäädä ehyiksi. Tarkista suola, minkä jälkeen voit tarjoilla ruuan heti.


Qualche tempo fa volevo cucinare un piatto a base di piselli. Ai piselli, purtroppo, vengono spesso consegnati solo dei ruoli secondari nella cucina, almeno a casa mia. Per fortuna mi venne in mente questa ricetta che non preparavo più da anni: I Piselli greci di Athena! Durante i miei studi trascorsi un anno come studentessa Erasmus a l’Aquila e là vissi insieme ad un’altra studentessa, di nome Athena, che veniva dalle Isole Greche. Lei mi insegnò a preparare Piselli alla greca: disse che questo è un piatto che nella sua famiglia si cucinava spesso quando c’era una grande disponibilità di piselli. La ricetta è semplice e facile da preparare. Io uso dei piselli fini surgelati per la preparazione del piatto. La cosa importante, per quanto riguarda il gusto, è che la passata di pomodoro che usate sia biologica e non acida. Io uso la conserva casereccia che prepariamo ogni estate a casa. I piselli sono i protagonisti assoluti di questa ricetta! Il risultato finale è uno stufato di piselli dal gusto ricco, che si serve con una bella fetta di pane casereccio. Il piatto è buono anche riscaldato.

INGREDIENTI:
- circa 400-450 gr di carote;
- 100 gr di cubetti di pancetta affumicata;
- 1 cipolla;
-  circa 450 gr di piselli;
- 4-5 foglie di salvia;
- 3 foglie di alloro;
- sale e pepe nero;
- aceto balsamico;
- circa 650 ml di passata di pomodoro;
- 1,5 dl di acqua;
- timo.


Soffriggete i cubetti di pancetta e la cipolla tagliata a fette in una pentola capiente, in un cucchiaio di olio. Aggiungete le carote tagliate a rondelle. Versate nella pentola anche la passata e l’acqua. Aggiungete un poco di sale e pepe nero, le foglie di salvia e alloro e anche circa 1 cucchiaio di aceto balsamico. Mescolate bene e lasciate stufare sotto il coperchio per circa 20 minuti o finché le carote non sono quasi cotte. A questo punto, aggiungete nella pentola i piselli con una spruzzata di timo. Continuate a stufare per altri 10 minuti oppure finché i piselli e le carote non sono cotte. Attenzione: i piselli non devono diventare una pappa, ma rimanere integri. Controllate il sale, dopodiché potete servire subito.

16 kommenttia:

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Ricetta greca che faró in argentina..e cosi' le ricette viaggiano e viaggiano..Baci

Italiansalaatti kirjoitti...

Adoro il lato transnazionale della cucina: ricette e ingredienti che fanno il giro del mondo con la gente che li prepara. Una ricetta greca in Argentina, una ricetta argentina in Finlandia - tutti noi vogliamo mangiare bene! :)

Yaelian kirjoitti...

Löysin tänne ruokahaasteen kautta;kaunis blogi!
Ja herkullisen näköinen herneruoka,tuota voisi joku kerta kokeillakin.Onnea myös kisaan!

luca.soria kirjoitti...

Posso garantire che era davvero buono!!!!!

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: kiitos vierailusta ja kauniista kommentistasi! :) Ajattelin osallistua kisaan, kun herneitä tulee muuten yleensä vähemmän kokkailtua. Ja toi kreikkalainen pata oli, kuten muistinkin, paitsi simppeli ja nopea tehdä, tosi namia! :D
Luca: sei di parte, quindi non conta ;)

Karkki kirjoitti...

Ja aivan ehdottomasti haluan antaa sinun ihanalle blogille tunnustuksen! Kiitos näistä mahtavista resepteistä ja upeasta blogista! :D

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos Karkki ihanasta kommentistasi, lämmitti kovasti sydäntäni!! :) Tuntuu mukavalta, että itse herkkuina pitämäni asiat onnistuvat tuomaan mielihyvää myös muille!! Bacioni! :)

Anna kirjoitti...

Kiva blogi sinullakin. Mukava nähdä vähän erilaisia italialaisia ruokaohjeita, eikä sitä samaa pastaa ja pizzaa. Lisää samaa!!

annagaram.blogspot.com

Johanna kirjoitti...

Ihanat sivut! Näitä katsellessa tulee a) nälkä, b) ymmärtää oman rajallisuutensa kokkina. Meillä on myös vekara, joka ei suostu syömään juuri mitään, mutta hän ilmiselvästi nauttii välimerellisestä keittiöstä: oliiveja, fetajuustoa, pastaa, tsatziki ja pitaleipä. Ja tietysti mätiä menisi sen minkä antaisimme syödä.

Italiansalaatti kirjoitti...

Anna: voi kiitos paljon vierailustasi ja niin positiivisesta kommentistasi!! :) Olen menossa syyskuuksi Suomeen, aikeissa on taas kokata jotain intialaista, kun siellä on enemmän raaka-aineita tarjolla. Oikein hyvää viikonloppua! :)
Johanna: Hyvä, että tulee nälkä! :)Se on paras kohteliaisuus, mitä voi ruokabloggaaja saada, uskoisin!! Jokainen kokkaa oman makunsa ja saatavien raaka-aineiden mukaan. Tuo on muuten jännä, että pikkuvekara tykkää kovasti oliiveista ja fetasta (ne on kuitenkin aika vahvoja ja suolaisia makuja). Eikä ole eka kerta kun kuulen - erään ystäväni pikkupoika on aivan hulluna samoihin herkkuihin! Hauskaa viikonloppua meren toiselle puolelle! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, eksyin sivullesi ja ihastuin... niin monia ihania reseptejä, kiitos. Tämän hernepadan kohdalla jäin miettimään, että mahtaisitko kertoa (tai oletko jo postannut sen jossakin kohti), miten tuota tomaattisosetta - passataa teet? Minua on alkanut suunnattomasti kiinnostaa itsetehty tomaattisose, mutta toistaiseksi en ole törmännyt ohjeeseen missään. Saisinko sen sinulta?

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei anonyymi! :) Kiitos vierailustasi!! Onpa mukava kuulla, että pidit resepteistäni! :D
Tuo tomaattisoseen valmistusprosessista kertova postaus löytyy hakusanoilla "kastike" sekä "pasta" tai suoraan osoitteesta http://italiansalaatti.blogspot.com/2010/09/tomaattikastikkeen-synty-nascita-del.html.
Mieheni vanhempien perheessä passataa on aina valmistettu elokuussa koko vuodeksi kerrallaan - "suursavotta" kestää päivän ja siihen osallistuu koko perhe. Tietenkin on mahdollista tehdä myös paljon pienempi määrä kastiketta yhdellä kertaa. Mikäli kastiketta haluaa tehdä kotona, keitetyt+kaltatut+valutetut tomaatit voi soseuttaa jollain muulla koneella (kuvissa näkyvä tomaatinsoseutuskone käy isompaa tuotantoa varten). Soseutuksen yhteydessä, kuten postauksesta näkyy, voi lisätä joko vain suolaa tai myös muita yrttejä maustetun kastikkeen (sugo)aikaansaamiseksi. Toivottavasti ohjeista on jotain apua!
Hauskaa päivänjatkoa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi, miten kivaa kun vastasit pian, kiitos. Aion yrittää hieman pienemmällä volyymillä kuin teidän perhe, kunhan saan ostettua vähän tykötarpeita. Mietin myös sellaista laiskan naisen versiota, johon jättäisinkin kuoret sekaan ja sössäisin koko helahoidon sur rur muussiksi bamix sauvasekoittimella, joka yleensä tekee aika pientä silppua. Tietenkään jälki ei enää ole yhtä samettisen suloista kuin teidän perheen aikaansaannos. Mitä italiaanot tekee sille valtavalle määrälle kuorimassaa, käytetäänkö sitä johonkin?

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei! :)
Italialaiset heittävät yksinkertaisesti jäljelle jääneen kuorimassan biologisiin jätteisiin - kun passataa tekee soseutuskoneella ison määrän, sose työstetään koneen läpi ainakin kaksi kertaa, joten jäljelle jää vain kasa hyödyttömiä kuorisuikaleita!
En kyllä suosittelisi tekemään passataa kuorineen päivineen - voihan sitä tietysti kokeilla, mutta vaikka käyttääkin sauvasekoitinta, kuorenpalaset jäävät ikävästi hampaisiin ja erottuvat muusta massasta. Kuoret on loppujen lopuksi hyvin helppo poistaa, kun tomaatit on ensin keitetty (pitää vain huolen siitä, ettei tomaatteja tule keitettyä liian kauan aikaa, jolloin ne menevät aivan muussiksi sisältä).
Hauskaa sunnuntaita! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei taas, ajattelin kertoa, miten tomaattisoseeni onnistui. Tein ihan tavallisista tomaateista, koska luomut on jo niin kamalan kalliita näillä kulmilla, että syön ne ilman keittelyitä. Näilläkin eväillä soseesta tuli ihan mahtavan hyvää. Kalttasin tomaatit, jotka olin kuitenkin onnistunut keittämään liian kauan. Oli siis hieman hidasta poistaa kuoria, kun niiden mukana yritti hävitä ihan liikaa tavaraa. Lopputulos oli hieman juoksevaa mutta aivan upeaa tomaattisosetta. Tein osasta maustettua versiota, ja aion pikapuoliin testata sitä pizzan päällä. Kiitos ohjeesta. Helppo on ja herkkua tulee.

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei!! Kiitos kun tulit kertomaan, miten kokeilu onnistui! :D
Kiva, että tomaattisose oli maittavaa! Vaikka täkäläinen itse tehty passata on hyvin homogeenistä, sekin on itse asiassa melkoisen juoksevaa, koska tomaateista puristetaan soseutuskoneella vain mehu ja hedelmäliha ulos. Kun soseesta keittää kastiketta, voi keittoaikaa pidentämällä säädellä sekä kastikkeen juoksevuutta että aromia: pitkällä keittoajalla kastikkeesta tulee tiiviimpää ja mikäli kastikkeeseen lisää alussa vielä jonkin verran vettä, pitkään keitetyn kastikkeen aromi ei ole enää yhtään hapokas vaan miellyttävän pehmeä. Tuon soseen pitäisi olla oikein sopivaa pizzalle! Joten hauskoja pizzabileitä ("pizzettata")sinne! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...