11.8.2010

Juopunut kana - Pollo sbronzo

Näin kerran Nigella Lawsonin tekevän ohjelmassaan mielenkiintoisen näköistä kanaruokaa. Hän kutsui reseptiään nimellä "Rieslingkana", koska kastikkeen tekoon käytettiin kokonainen pullon Riesling-viiniä. Kokeillessani reseptiä olin Suomessa, ja päätinkin käyttää valmistukseen viinin sijasta kotoista omenasiideriä ja lisätä vähän cream sherryä (joka antaa aina ihana lisämaun liharuuille). Nigellan käyttämän aniksen sijasta lisäsin ruokaan tuoreita mintunlehtiä, vaihdoin pleurotus -sienilajikkeen kotoisiin herkkusieniin, ja laitoin pataan sipulia purjon asemesta. Voilà! Tässä Terhin Juopunut kana! Tarjoilkaa se ystävillenne riisin tai keitettyjen perunoiden, vihersalaatin ja kylmän siiderilasillisen kera. Käy loistavasti sekä päivä- että iltaruoasta. Tästä reseptistä riittää syötävää neljälle nälkäiselle vieraalle.

RAAKA-AINEET:
  • 1 hienoksi suikaloitu iso sipuli;
  • neljä paloiteltua valkosipulinkynttä;
  • yksi paketti (150-200 gr) suikaloitua Amerikan pekonia;
  • n. 700 gr kanan rintafileetä;
  • neljä pientä laakerinlehteä;
  • rasiallinen tuoreita herkkusieniä;
  • suolaa ja mustapippuria;
  • tilliä;
  • tuoreita mintunlehtiä;
  • tuoretta persiljaa;
  • pullollinen puolimakeaa omenasiideriä;
  • neljä korkillista cream sherryä.

VALMISTUSOHJE:

Laita sipuli, valkosipuli ja pekoni pannulle paistumaan pienen oliiviöljytilkan kera. Anna ruskistua kunnolla, kunnes pekoni on lähes rapeaa. Lisää paloitellut herkkusienet ja kypsennä niitä muiden raaka-aineiden kanssa, kunnes neste alkaa haihtua. Huom.: paista ainekset kovalla lämmöllä. Saat näin pekonista tarpeeksi rapeaa ja sienistä erittyvän nesteen haihtumaan ilman, että se kerääntyy pannun pohjalle. Lisää laakerinlehdet ja kanafileet pannulle ja ruskista. Lisää myös hyppysellinen suolaa ja tuoretta mustapippuria suoraan myllystä. Kaada pannulle pullollinen siideriä, sherry, muutama hyppysellinen tilliä ja viisi pientä mintunlehteä. Hauduta miedommalla lämmöllä noin 30 minuutin ajan. Voit valmistaa (pitkäjyväisen valkoisen) riisin tai perunat ja vihersalaatin sillä aikaa, kun kana hautuu kannen alla. Kun lisukkeet ovat valmiit, ota kansi pois pannun päältä ja maista. Voit vielä lisätä suolaa tai pippuria. Anna kiehua vielä hetki ilman kantta. Heitä sitten pannuun kourallinen persiljaa ja sekoita. Tarjoile heti.



Una volta vidi Nigella Lawson cucinare nel suo programma un piatto a base di pollo, che sembrò molto interessante. Lei chiamò questo piatto “Pollo Riesling”, perché utilizzò una bottiglia intera del vino tedesco Riesling per preparare la salsa. Quando io ho provato a preparare la ricetta stavo in Finlandia, e ho deciso di usare, anziché il vino Riesling, il sidro di mele finlandese e di aggiungere un po’ di cream sherry, che dà quel delizioso tocco in più ai piatti a base di carne (in Italia, al posto del sidro si può usare un vino bianco leggermente frizzante ed abbastanza dolce, mentre cream sherry può essere sostituito con del marsala oppure con del porto). Nigella Lawson utilizzò anice, io invece ho aggiunto nel piatto delle foglie di menta fresche, e ho utilizzato dei funghi champignon al posto dei funghi pleurotus. Ho anche sostituito il porro con una cipolla grande. Voilà! Ecco il “Pollo sbronzo” di Terhi! Potete servirlo ai vostri amici con riso  o patate lesse, insalata verde e un bel bicchiere di sidro freddo (o vino bianco). Questo piatto unico va benissimo sia come pranzo che come cena. La ricetta serve quattro ospiti affamati.


INGREDIENTI:
  • 1 cipolla grande, affettata molto fine;
  • 4 spicchi di aglio tagliati a pezzettini;
  • un pacchetto (150-200 gr) di bacon americano, tagliato a strisce;
  • circa 700 grammi di filetto di petto di pollo;
  • 4 piccole foglie di alloro;
  • un piccolo cestino di champignon freschi;
  • sale e pepe;
  • aneto;
  • foglie di menta fresche;
  • prezzemolo fresco;
  • una bottiglietta di sidro abbastanza dolce (oppure, si può usare una mezza bottiglia di vino bianco, leggermente frizzante e un po’ dolce);
  • quattro tappi di cream sherry (oppure marsala oppure porto).

PREPARAZIONE:

Mettete la cipolla, l’aglio e il bacon a soffriggere nella padella con un pochino d’olio. Lasciateli cuocere, finché il bacon non diventi quasi croccante. Aggiungete i funghi tagliati a pezzi e cuoceteli insieme agli altri ingredienti, finché il liquido non comincia a scemare. Attenzione: cuocete gli ingredienti sempre a fuoco abbastanza alto. Così facendo, il bacon diventerà croccante e il liquido prodotto dai funghi evaporerà, invece di rimanere sul fondo della padella. Aggiungete ora le foglie di alloro e i filetti di petto di pollo e cuocete. Aggiungete anche una spolverata di sale e pepe nero macinato al momento. Versate nella padella la bottiglietta di sidro (o il vino), lo sherry (o il marsala), qualche pizzico di aneto e cinque piccole foglie di menta. Lasciate a sobbollire sotto il coperchio, a fuoco lento, per circa 30 minuti. Mentre state stufando il pollo, potete preparare il riso (bianco a chicco lungo) o le patate e l’insalata verde. Quando i contorni sono pronti, togliete il coperchio ed assaggiate. Potete aggiungere ancora sale e pepe a piacere. Lasciate a cuocere ancora un attimo senza il coperchio. Mettete poi nella padella una manciata di prezzemolo e girate bene. Servite subito.

7 kommenttia:

Karkki kirjoitti...

Ah, mä ihan hullaannuin tästä Terhin Juopuneesta kanasta! :D Kiitos! Tätä kokeillaan ja taidan muuten tehdä tätä ferragostoksi. (mä teen: siis luen ohjeet ja mies kokkaa ;)) Mutta aivan mahtava resepti!

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos! Ja kiitos Nigellalle! :) Meidän ferragosto taitaa mennä perinteisten arrosticinien kanssa! Tehdäänkö teillä päin muuten arrosticinejä, eli pienistä lampaankuutioista tehtyjä, avotulella paistettuja ja suolalla maustettuja barbecue-vartaita? Minulle on joskus sanottu, että ne ovat ihan abruzzolainen ilmiö, mutta mene ja tiedä. Hauskan hauskaa päivänjatkoa sinne "pohjoiseen"! :)

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Ecco un altro bel blog bilingue, io sono Italiana in Argentina e tu Filandese in Italia..se ci seguima chissé quanti bei pasticci possiamo fare...e poi passiamo a salutare Paoletta...Ciao Simonetta Glu.fri

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Simonetta e benvenuta!! Hai davvero un bel blog bilingue anche tu! Ci sono tante persone che soffrono di intolleranze ormai (glutine,lattosio etc.), ma questo non vuol dire che uno debba rinunciare alla buona cucina!! Anzi, basta adattarsi un poco. Seguendoci a vicenda, potremmo scambiare delle idee e fare dei bei pasticci, come dici tu! Ciao, e tanti saluti dall'Italia!!

Karkki kirjoitti...

Mies kertoi että niitä tehdään myös täällä, tosin itse en ole niihin törmännyt.. voi olla että ehkä siksi,että tavallisesti mies on hoitanut suurella intohimolla keittiö-puolen ;) Mutta kuulemma niitä tehdään :D

Yksi, minkä haluaisin tänä vuonna ja yleensä lisätä tähän meidän grillaukseen on marinadi, täällä meillä ei niin marinoida lihaa, vaan se menee grilliin sellaisenaan, (jos oliiviöljyä ei lasketa..) mutta haluaisin jonkin hyvän marinadin vaikka kanalle :D Ja kokeilla, mitä anoppilassa ovat siitä mieltä ;) hih! Vai jääkö pöydälle...

Italiansalaatti kirjoitti...

Heips Karkki! :) Kiva tietää, eli "arrosticinejä" on siis sielläkin! Minulla on yksi curry-pohjainen kanamarinadi, jota olen tehnyt oikein hyvällä menestyksellä perhepiirissäni Suomessa ja miehelleni täällä Italiassa. Mutta en ole vielä "testannut" sitä laajemmin italialaisilla ystävilläni, joilla on hieman erilainen maku kuin minulla ja miehelläni...Laitan tämänkin respetin varmasti myöhemmin blogiin kaikkine kuvineen ja muine lisukkeineen, mutta kirjoitan sen sulle jo tässä. Siltä varalta, että haluat käyttää omia sukulaisiasi koekaniineina :).
Currypohjaisen kanamarinadin ainekset:
-n. 1 dl öljyä;
-2,5 rkl hunajaa;
-runsas hyppysellinen suolaa;
-2,5 rkl sitruunasta puristettua mehua;
-2 rkl omenaviinietikkaa;
-1 rkl soijakastiketta;
-2,5 tl curryä;
-2 tl garam masala-mausteseosta;
-1 tlk kurkumaa.
Tämä on siis hieman Intia-vaikutteinen ja makeahko marinadi,jonka lopputuloksen sitten hienosäätää haluamakseen lisäämällä vielä mahdollisesti jotain listan mausteista. Kuten sanoin, en ole vielä kokeillut sitä italialaisen sukuni ja kaveripiirini kesken, mutta aikeissa on nähdä, mitä meilläkin siitä anoppilassa tuumataan! ;) Bacioni täältä Adrianmeren rannalta!
Ja LÄMPIMÄT TERVETULOTOIVOTUKSET KAIKILLE UUSILLE LUKIJOILLE - UN CALOROSO BENVENUTO A TUTTI I NUOVI LETTORI!

Karkki kirjoitti...

Oi, suurkiitos! :D Tätä kokeillaan ehdottomasti! Anoppi perui just meidän huomisen ferragoston, (appi haluaa ehdottomasti olla kotona hissukseen) joten voi olla että mekin kokeillaan tätä ensin kahden miehen kanssa, mutta kokeiluun menee ehdottomasti :D Oi, grazie! <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...