29.9.2010

Ihana kinkkupiirakka – Torta salata deliziosa

                                                      LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!!

Kaikki tietävät, että Italia on pizzan luvattu maa. Harvemmat kuitenkin tietävät, että Italiassa tehdään myös paljon erilaisia suolaisia piirakoita. Kodeissa leivotaan suolaista piirakkaa esimerkiksi voitaikinan tai lehtitaikinan päälle. Täytteenä voi olla tietenkin kasviksia, kinkkua, munaa, juustoja jne. Palapizzoja myyvistä paikoista löytää myös usein ”täytettyä pizzaa”, piirakan tyyppistä herkkua, jossa täyte on leivottu kahden taikinalevyn väliin (kyseessä ei ole pullea calzone, vaan ohuen ohut piirakka). Tällöin täytteenä on usein kinkkua ja mozzarellaa. Minun suolaiset piirakkani on leivottu kahdesta lehtitaikinalevystä, joiden välissä on herkullinen täyte. Näiden piirakoiden suuria etuja ovat tekemisen helppous ja nopeus, säilyvyys sekä tietenkin herkullinen maku! Piirakat voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä retkievääksi, kuten meidän tapauksessamme kävi! Täytyy tunnustaa, että en ole tehnyt lehtitaikinaa itse, vaan olen aina ostanut valmiin tuotteen kaupasta...Tässä helpon helppo resepti kahdella täytevaihtoehdolla.

-Neljä lehtitaikinalevyä,
-pari pakkausta bresaolaa (ilmakuivattua, hyvin syvänpunaista kinkkua),
-iso pala parmesaania,
-iso pussi tuoretta pinaattia,
-pari pakkausta ohuita keittokinkunviipaleita (prosciutto cotto),
-purkki pestoa (joka muistuttaa tyypiltään Barillan vaaleanvihreää ja kermaisen makuista pestoa),
-kaksi kananmunaa voiteluun.

Ensimmäinen vaihtoehto: Keitä pinaatit kevyesti suolatussa vedessä lähes kypsiksi ja valuta huolellisesti. Levitä lehtitaikina pellille voipaperin päälle. Levitä sitten taikinan päälle kerros pinaattia, kerros bresaolaa ja vielä kerros parmesaanista höylättyjä juustolastuja. Levitä toinen taikinalevy täytteen päälle ja sulje huolellisesti yhteen reunoista. Voitele munalla ja pistele haarukalla täyteen reikiä. Paista taikinapakkauksen ohjeen mukaan, kunnes piirakka on päältä kauniin kullanruskea.
Toinen täytevaihtoehto: Levitä taikinalevyn päälle pinaatin sijaan ohuehko kerros pestoa. Toiseksi kerrokseksi levitä kinkunviipaleita. Tee kolmas kerros parmesaanilastuista, kuten edellisessä vaihtoehdossakin.
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Olen tarjoillut piirakan alkupaloina tai nopeana iltaruokana ja ottanut sitä myös mukaan matkalle retkievääksi  :)



Tutti sanno che l’Italia è il Paese della Pizza. Non molti sanno, però, che in Italia si cucinano anche tante torte salate. Nelle case si preparano torte salate a base di pasta brisè o pasta sfoglia. Come ripieno si possono ovviamente utilizzare verdure, prosciutto, uova, formaggi etc. Le pizzerie al taglio vendono spesso una “pizza” ripiena che altro non è se non una specie di torta salata che ha un ripieno (spesso prosciutto e mozzarella) compreso tra due strati d’impasto. Le mie torte salate sono fatte di due strati di pasta sfoglia che di mezzo nascondono un ripieno delizioso. I lati positivi delle mie torte sono la facilità e la velocità di preparazione, la loro lunga conservazione e, ovviamente, il gusto delizioso! Le torte possono essere anche preparate il giorno prima e portate come pasto il giorno dopo ad una gita, com’è successo in questo caso! Devo confessare che non ho preparato la pasta sfoglia a casa, ma l’ho comprata pronta….Ecco la ricetta superfacile con due possibili ripieni:

-Quattro strati di pasta sfoglia,
-un paio di confezioni di bresaola,
-un grande pezzo di parmigiano,
-una grande bustina di spinaci freschi,
-un paio di confezioni di prosciutto cotto (fette sottili),
- un barattolino di pesto (tipo Barilla, dal colore verde chiaro e dal gusto cremoso),
- due uova da spalmare sulle torte.

Prima opzione: Cuocete gli spinaci in acqua leggermente salata finché non sono quasi cotti. Scolate con cura. Stendete la pasta sfoglia su una teglia con sopra della carta da forno. Stendete sopra l’impasto uno strato di spinaci, uno strato di bresaola e uno strato ancora di sfoglie di parmigiano. Mettete l’altro strato di pasta sfoglia sopra il ripieno e chiudete gli orli della torta con cura. Spalmate sopra con un pennello  un po’ delle uova sbattute e fate dei buchi sulla superficie con una forchetta. Cuocete secondo le istruzioni sulla confezione dell’impasto, finché la torta non è bella dorata in superficie.
Seconda opzione per ripieno: Stendete sulla pasta sfoglia uno strato di pesto, anziché di spinaci. Per il secondo strato usate fette di prosciutto. Fate il terzo strato usando delle scaglie di parmigiano, come anche nel primo caso.
Lasciate che la torta si raffreddi bene prima di tagliarla. Ho servito la torta come antipasto o come una cena veloce, e l’ho anche portata con me per mangiarla durante una gita. :)

Con questa ricetta partecipo alla raccolta di ricette "Torta salata.....I love you!!!" del blog Cucina deliziosa!

9 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Tosi herkullisen näköistä! Suolaiset piirakat ovat mielestäni makeita parempia,ehdottomasti.

Yaelian kirjoitti...

Tosi herkullisen näköistä! Suolaiset piirakat ovat mielestäni makeita parempia,ehdottomasti.

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos Yaelian! :) Pidän itse aivan valtavasti suolaisista piirakoista - täytteen suhteen vain mielikuvitus on rajana ja aina voi kokeilla jotain uutta! Ja ne sopivat niin moneen tilaisuuteen ja käyttötarkoitukseen! Hauskaa loppuviikkoa meren eteläpuolelle! :)

giulia kirjoitti...

sei molto brava, sia con la cucina che con la lingua italiana! bravissima, io questa ricetta la proverò sicuramente! ciao, giulia

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Giulia! :) Ti ringrazio molto per i tuoi complimenti!! È bello sentire questo da una madrelingua e cuoca italiana! :D Baci

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Ma che belle 2 versioni di torta salata !! Buonissime ...Baci, Simonetta

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Simonetta a tante grazie! :) Torte salate mi piacciono in modo particolare e ne faccio di tutti i tipi. E con tutti i ripieni possibili! Buon inizio settimana! :) Baci

vickyart kirjoitti...

Hai ragione! oltre alla pizza ci sono molte torte rustiche, questa è ottima!

Italiansalaatti kirjoitti...

Grazie per il tuo bel commento e benvenuta vickyart!! :D A casa nostra si preparano spesso delle torte salate, e poi sono ottime anche per le feste, se devi organizzare un buffet o qualcosa del genere. Buona domenica! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...