9.9.2010

Italian fastfood

                                                        LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!

Italian fastfood ei ole muuta kuin järkyttävän yksikertainen ja nopea tomaattipastaresepti, jota (uskoisin) miljoonat italialaiset valmistavat varsinkin kesällä, kukin omalla tavallaan. Tämän reseptin kannalta on tärkeää, että raaka-aineet ovat hyvälaatuiset ja tuoreet. Lopputuloksen maku ja reseptin ”tyyli” riippuvat paljolti valitusta tomaattilajikkeesta, joka voi olla mikä tahansa kirsikkatomaatista San Marzano-tomaattiin. Tässä tapauksessa käytimme juuri kasvimaalta kerättyjä jättiläismäisiä pihvitomaatteja. Ruuan valmistukseen menee saman verran aikaa kuin itse pastan keittämiseen. Eli kyseessä on todellakin italialainen pikaruoka, jonka tekemiseen ei tarvitse uhrata liikaa aikaa eikä vaivaa. Teemme tätä pastaa kotonani – aina vähän erilaisena versiona- hyvin usein kesällä ja alkusyksystä, kun paikalliset tomaatit ovat parhaimmillaan. Resepti jatkaa sarjaa ”nopeat perusreseptit ilman vaivaa tuoreista kasvimaan antimista”.

AINEKSET:

-3 erittäin kypsää jättitomaattia (tai 6 normaalia tomaattia),
-1 sipuli,
- 4 valkosipulinkynttä;
- chiliä,
- suolaa,
- parmesaanijuustoa,
- tuoretta basilikaa,
- tuoretta persiljaa,
- viiden viljan spaghettia,
- oliiviöljyä.

Leikkaa sekä sipuli että valkosipulinkynnet ohuen ohuiksi siivuiksi. Poista sitten tomaateista kuori. Kun tomaatit ovat oikein kypsiä, kuori lähtee pois lähes itsekseen. Jos näin ei ole, voit kaltata tomaatit nopeasti (monet käyttävät kuorimattomia tomaatteja, mutta on mukavampaa, kun tomaatin kuoria ei tarvitse jälkeenpäin kaivella hampaiden välistä pois...). Paloittele tomaatit kuutioiksi. Huuhtele kunnon kourallinen basilikanlehtiä ja persiljaa. Laita pastavesi tulelle. Kun vesi on saavuttanut kiehumispisteen, ala ruskistaa sipulia ja valkosipulia isolla paistinpannulla tilkassa oliiviöljyä. Veden alkaessa kiehua, lisää veteen suolaa sekä niin paljon pastaa kuin on syöjiä. Muista hämmentää pastaa aika ajoin. Kun sipuli ja valkosipulit ovat kunnolla ruskistuneet, lisää pannulle tomaattikuutiot sekä lähes kaikki basilika ja persilja, pieneksi silpuksi hienonnettuina. Anna kiehahtaa kovalla lämmöllä hetki: tarkoitus on, että tomaattipalat päästävät ulos osan mehustaan, mutta eivät soseennu. Lisää reilusti suolaa ja chiliä maun mukaan. Kun pasta on kypsentynyt melkein al dente-asteelle, valuta se. Kaada pasta paistinpannulle, lisää myös loput basilikanlehdet ja persilja silppuamatta niitä kuitenkaan tällä kertaa. Sekoita sitten kaikki ainekset yhteen tulen ollessa vielä päällä, jatka kunnes pastan kypsyysaste on täydellinen (tällä tavalla pasta ”imee” itseensä kastiketta). Annostele pasta lautasille ja raasta päälle parmesaanijuustoa.

 


Italian fastfood non è altro che una ricetta di pasta e pomodoro, tremendamente veloce e facile da preparare, che (secondo me) milioni di italiani cucinano soprattutto durante l’estate, ognuno a modo suo. È importante che le materie prime utilizzate per la preparazione siano fresche e di buona qualità. Il gusto finale e ”lo stile” della ricetta dipendono maggiormente dalla scelta del tipo di pomodoro, che può essere un pomodoro ciliegia così come un San Marzano. In questo caso sono stati utilizzati dei pomodori rossi tondi giganteschi, appena raccolti dall’orto. Il tempo necessario per la preparazione di questa ricetta è lo stesso del tempo di cottura della pasta. Quindi, si tratta di un vero “italian fastfood”, che non necessita di troppo tempo o troppe energie per la sua preparazione. A casa nostra questa pasta viene cucinata spesso – ogni volta in maniera un po’ diversa- soprattutto durante l’estate e l’inizio autunno, quando a nostra disposizione ci sono i migliori pomodori locali. Questa ricetta continua la serie “le ricette veloci e basilari che si preparano senza sforzo dai prodotti freschi dell’orto”.

INGREDIENTI:

-3 pomodori grandissimi (o 6 normali),
- 1 cipolla,
- 4 spicchi di aglio,
- peperoncino,
- sale,
- parmigiano,
- basilico fresco,
- prezzemolo fresco,
- spaghetti ai 5 cereali,
- olio d’oliva.

Tagliate la cipolla e gli spicchi d’aglio a fettine molto sottili. Pelate i pomodori: se sono molto maturi, questo non richiede nessun sforzo. Se non fosse così, passatele un attimo in acqua bollente (tante persone usano i pomodori non pelati, ma è più piacevole non dover cercare le pellicine tra i denti dopo pranzo…) Tagliate i pomodori a cubetti. Sciacquate una bella manciata di foglie di basilico e prezzemolo. Mettete l’acqua per la pasta sul fuoco. Quando l’acqua sta per bollire, cominciate a friggere la cipolla e l’aglio su una grande padella con un po’ di olio. Quando l’acqua bolle, aggiungetevi il sale e buttate dentro tanta pasta quanti sono i commensali. Ricordatevi di girare ogni tanto. Quando la cipolla e l’aglio sono ben cotti, aggiungete sulla padella i cubetti di pomodoro e quasi tutto il basilico e il prezzemolo finemente tritati. Lasciate bollire per un attimo a fuoco alto: i pomodori devono rilasciare una parte del loro succo, ma non devono diventare una passata. Aggiungete abbondante sale e peperoncino a piacere. Quando la pasta è cotta quasi al dente, scolatela. Versate la pasta sulla padella insieme alle foglie rimaste di basilico e prezzemolo (non tritate, questa volta). Mantecate la pasta per un attimo, senza spegnere il fuoco, finché la cottura della pasta non risulti perfetta (in questa maniera la pasta continua ad assorbire il sugo). Mettete la pasta sui piatti e grattugiate sopra abbondante parmigiano.

11 kommenttia:

giulia pignatelli kirjoitti...

ma che bel piatto di spaghetti!!!

Anna kirjoitti...

Hyvän näköistä pastaa. Minäkin valmistan pastan hyvin samalla tavalla, tosin ilman persiljaa ja ihan normaaleista tomaateista näissä olosuhteissa. On varmaan niin, että mitä tuoreempia ja parempia tomaatteja, sitä parempaa pastaa...?!

Onko tuo chili muuten jauhetta vai tuoretta? Vihreää vai punaista?

Sellaistakin kysyisin, että mitäköhän mieltä Italiassa ollaan kokojyväpastasta... me laitetaan melkein aina sitä, sillä siinä on paljon kuitua ja minusta makukin on ookoo. Mutta ei kai siellä ole kovin yleistä?

Italiansalaatti kirjoitti...

Giulia: tante tante grazie! :)
Anna: Tomaattien suhteen on minun mielestä totta se, että mitä tuoreempia ja pidemmän aikaa auringossa kypsyneempiä, sen parempia. Lajikkeen valinta riippuu sitten mausta (kirsikkatomaateista tulee ihanaa kesäpastaa!). Tuo chili oli punaisesta kuivatetusta chilistä tehtyä rouhetta. Kokojyväpastaa myydään koko ajan enemmän, ja sitä käyttävät varsinkin nuoremmat ihmiset, joilla on enemmän tietoa terveellisestä ravinnosta. Hyvin "perinteisistä" pöydistä sitä ei vielä löydy; en usko, että esim. anoppini on sitä ikinä kokeillut. Itse käytän täysjyväpastaa todella usein, ja mielestäni se on hyvää!

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

bellissima l'idea di chiamare gli appetitosi spaghetti italian fast food...devo ancora ringraziarti per il premio...in queste cose sono un po' disorganizzata, pero´lo pubblicheró presto..Un abbraccio, Simonetta

Johanna kirjoitti...

Mun pitaa lopettaa taalla sun blogissa pyoriminen: pelkasta katselusta jo kilot kertyvat. Tiedatko muuten onko parmesaani luontaisesti laktoositonta. Itsella ei ole ongelmaa, mutta siipalla kylla ja sita kautta myos minulla.

Italiansalaatti kirjoitti...

Simonetta: Ci vuole davvero pochissimo tempo per fare un piatto di spaghetti come questo. E si sa che è forse uno dei piatti più mangiati in assoluto in Italia - perció Italian fast food! :D Non ti preoccupare per il premio, l'importante è che il riconoscimento ti abbia fatto piacere! :)
Johanna: Älä huoli, blogissa on laatutakuu - jatkuvakaan vierailu ei lihota ;) . Parmesaanijuusto on luonnostaan laktoositonta, kuten kaikki pitkään kypsytetyt juustot. Laktoosi nimittäin "kuolee" prosessin aikana, kun juustoa kypsytetään kuten esim. parmesaania.

Johanna kirjoitti...

Kiitos takuusta! Mulle tulee aina nalka sivujasi katsellessa. Kiitos myos juustotietoudesta. Itsellani ei ole ongelmia laktoosin kanssa ja en ole joutunut asiaan oikein koskaan paneutumaan. Nyt on perheessa herkkavatsainen ja pitaa olla tarkempi. Kiitos, kun jaksoit valistaa.

Merituuli kirjoitti...

Saatiin just tätä tänään kylässä, kylläkin pikkutomaateilla. Hurrrjan hyvää!

kaunis kuva!

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos vierailustasi Merituuli ja kivasta kommentistasi! :) Joo, tätä pastaa voi tehdä miljoonalla eri tavalla ja se on aina hyvää! Parhaat perusreseptit ovat mielestäni niitä, joihin ei tarvita liikaa raaka-aineita, mutta joita jokainen voi muunnella itselleen sopivaksi ja aina maistuu namilta! :D

Anna kirjoitti...

No niin, tein tata tanaan kirsikkatomaateista ja hyvaa siita tuli. :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Kirsikkatomaatit on aina hyviä!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...