15.9.2010

Karamellijuustokakku - Torta al formaggio e caramello

Tätä herkkua en tee koskaan Italiassa ollessani, koska tarvittavia raaka-aineita ei löydy laktoosittomina versioina saapasmaasta ollenkaan. Niinpä valmistankin tätä herkkua joka kerta, kun olen Suomessa. Sattuu nimittäin olemaan niin, että erilaiset juustokakut ovat aivan suosikkijälkiruokalistani alkupäässä! Tämä resepti on peräisin eräästä vanhasta keittokirjasta, joka minulla on ollut iät ja ajat. Olen korvannut puolet reseptin suosittelemasta tuorejuustomäärästä maitorahkalla, ja lisännyt ohjeeseen vielä vadelmahillokerroksen levitettäväksi pohjan ja täytteen väliin. Komeuden kruunnaa ah-niin-ihana ja naurettavan helppo karamellikastike; sekin on yksi niistä herkuista, joita suon itselleni vain Suomessa ollessani. Tämä herkku sopii erinomaisesti erilaisiin hemmotteluhetkiin. Tai ihan muuten vaan, kun mielesi tekee jotain erityisen hyvää!  :D

POHJA:
- 200 gr murskattuja Digestive keksejä,
- 85 gr huoneenlämpöistä, laktoositonta voita.

TÄYTE:
- 325 gr laktoositonta maitorahkaa,
- 300 gr laktoositonta, Hovin maustamatonta tuorejuustoa,
- 3 munaa,
- ainakin 3,5 dl sokeria,
- 5-6 tl vaniljasokeria,
- pieni purkki vadelmahilloa, mahdollisuuksien mukaan luomua.

KORISTELUUN:
mantelilastuja

Sekoita voi ja keksinmurut keskenään, ja painele sitten seos voidellun, halkaisijaltaan noin 25 cm:n vuoan pohjalle. Kypsennä pohjaa noin 15 minuuttia 150 asteessa. Ota sitten vuoka pois uunista ja kohota uuninlänpö sitten 175 asteeseen. Sekoita täytteen aineet sileäksi seokseksi, hilloa lukuunottamatta. Levitä sitten jo osittain kypsennetyn pohjan päälle reilu kerros vadelmahilloa. Valuta sen jälkeen täyte kaiken muun päälle. Kypsennä kakkua uunissa n. 40 minuuttia, ja lisää puolessa välissä paistoaikaa mantelilastut tortun päälle. Tarjoile karamellikastikkeen kera.

KARAMELLIKASTIKE:
-1 dl sokeria,
-2 dl huoneenlämpöistä, laktoositonta vispikermaa.

Mittaa sokeri kattilaan ja laita kattila liedelle kuumenemaan keskilämmölle. Anna sokerin sulaa ja muuttua vaaleanruskeaksi. Lisää sitten joukkoon kerma. Aluksi sokeri kovettuu tiukaksi kokkareeksi, mutta se sulaa vähitellen kerman joukkoon, kun sekoitat kastiketta ahkerasti.


Non preparo mai questa delizia quando sto in Italia, perché in Italia gli ingredienti necessari non sono disponibili senza lattosio. Quindi, come potrete notare, la versione italiana non è senza lattosio. Perciò preparo questo dolce ogni volta che vado in Finlandia. Si dà il caso che tutte le torte al formaggio ("cheesecake") si piazzano sulle prime posizioni sulla mia lista dei dolci preferiti! Questa ricetta viene da un vecchio libro di cucina che ho dalla notte dei tempi. Ho sostituito la metà della quantità consigliata di formaggio spalmabile (tipo Philadelphia) con un prodotto leggermente acidulo che ha la consistenza della ricotta. Inoltre, ho aggiunto uno strato di marmellata ai lamponi da stendere tra la base e il ripieno. La salsa al caramello talmente-deliziosa-e-ridicolmente-facile-da-preparare incorona questa bellezza di dolce! La salsa al caramello è un’altra di quelle cose che mi concedo soltanto quando sto in Finlandia. Questo dolce, quindi, è perfetto per quando volete trattarvi bene e deliziarvi un poco. O anche altrimenti, quando avete voglia di mangiare qualcosa di particolarmente buono! :D Per la versione italiana ho dovuto pensare a degli ingredienti che avrebbero potuto sostituire i latticini originali. Comunque, credo che sia buona, anche nella versione italiana!

LA BASE:
-200 gr di biscotti Digestive tritati,
-85 gr di burro a temperatura ambiente.

RIPIENO:
-325 gr di ricotta,
-300 gr di Philadelphia,
-3 uova,
-almeno 3,5 dl di zucchero,
-5-6 cucchiaini di zucchero vanigliato,
-un barattolino di marmellata di lamponi, possibilmente biologico.

PER DECORARE:
-scaglie di mandorle.

Mischiate il burro e i biscotti tritati per farne un composto omogeneo, che poi stendete sul fondo di una pirofila rotonda di circa 25 cm di diametro. Mettete la base al forno per circa 15 minuti a 150 gradi. Poi, togliete la pirofila ed alzate la temperatura del forno a 175 gradi. Sbattete insieme tutti gli ingredienti del ripieno tranne la marmellata. Stendete uno strato abbondante di marmellata sulla base già parzialmente cotta. Versate poi il composto del ripieno sopra tutto il resto. Cuocete la torta in forno per circa 40 minuti, e a circa metà cottura spargete sopra le scaglie di mandorle. Servite con la salsa al caramello.

SALSA AL CARAMELLO:
- 1 dl di zucchero,
- 2 dl di panna da montare, a temperatura ambiente.

Mettete lo zucchero in una pentola antiaderente e posate la pentola sul fornello per riscaldarla a fuoco medio. Lasciate che lo zucchero si sciolga e diventi di colore dorato. Aggiungete poi la panna. All’inizio lo zucchero diventa una palla dura, ma piano piano, se continuate a girare con impegno la salsa, lo zucchero si dissolve completamente nella panna.

7 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

OMG! Ja pari muuta valittua sanaa. Mun pitaa kohta lopettaa sinun sivuilla vierailu. Ensinnakin italia soljuu niin kauniisti vaikka en siita mitaan ymmarrakaan ja sitten sylki roiskuu suupielissa, kun nalissani naita ohjeita tavaan. Olipas taas herkku!

Italiansalaatti kirjoitti...

;D Ja se oli oikeesti herkkua!

-SL kirjoitti...

oi juustokakut on tosi hyviä

ratón kirjoitti...

NAM! Pitää kokeilla tuota!

Italiansalaatti kirjoitti...

- SL: Juustokakut ovat tosiaan yksi ehdottomista suosikeistani! Ja mässään niillä aina Suomessa ollessani! :)
Ratón: joo naminamia :) Ja yllättävän helppo/nopea tehdä. Lopputulos palkitsee!! :D

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Questa torta e´spettacolare !!! E buonissima..Adoro i cheesecake..
Terhi, finalmente ho ritirato il premio..lo trovi nel mio blog con i link al tuo! Baci, Simonetta

Italiansalaatti kirjoitti...

Glu: anch'io adoro i cheesecake!! Hai meritato quel premio!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...