5.9.2010

Tomaattikastikkeen synty - Nascita del sugo

 • Monet tällä alueella asuvat perheet valmistavat vieläkin joka elokuu tomaattisäilykkeitä koko vuodelle (tomaattisose, murska, kastike). Myös minun appivanhempani. Tähän tapahtumaan osallistuu koko perhe; toimet aloitetaan varhain aamulla ja tekemistä riittää lähes koko päiväksi. Jokainen auttaa omalla tavallaan ja lopputuloksena on noin 150-200 pullon varasto tomaattisosetta ja –kastiketta, jotka ovat täysin luomua ja taatusti erittäin hyvän makuisia! Tässäpä tämänvuotisesta kastikesavotasta muutama viikko sitten otetut valokuvat, jotka kertovat siis erään kastikkeen syntytarinan :) Tänä vuonna hankimme noin 200 kiloa tomaatteja, mukaan lukien nämä ihanat kirsikkatomaatit ja appiukkoni kasvimaalta poimitut tomaatit.
 • In agosto, tante famiglie dalle nostre parti preparano ancora le conserve di pomodoro (passata, pezzetti, sugo) per tutto l’anno. Anche i miei suoceri. È un happening che coinvolge tutta la famiglia; si comincia presto di mattina, e si va avanti per la buona parte della giornata. Ciascuno aiuta a modo suo e come risultato finale ci sono 150-200 bottiglie di passata e sugo completamente biologici e sicuramente dal gusto eccezionale! Ecco le foto che ho scattato durante la lavorazione annuale qualche settimana fa, e che raccontano, quindi, la nascita di un sugo :) Quest’anno abbiamo preso un paio quintali (circa 200 chili) di pomodori, inclusi questi bei pomodorini e i pomodori raccolti dall’orto di mio suocero.

 • Kaikki tomaatit pestiin ensin suuren suuressa vesiastiassa.
 • Tutti i pomodori sono stati prima lavati in una grandissima bacinella d’acqua.

 
 • Pestyt tomaatit laitettiin kiehumaat jättiläismäiseen kattilaan. Tämän jälkeen keitetyt tomaatit laitettiin valumaan puhtaan liinan päälle isoon koriin. Kori oli laitettu hyvin ison ämpärin päälle, jonka tarkoituksena oli toimia valumaveden kerääjänä. Tässä vaiheessa vielä ehjät tomaatit ”lävistettiin” veitsellä.
 • I pomodori lavati sono stati messi a bollire in una pentola gigantesca. Quindi, i pomodori sbollentati sono stati depositati a scolare in un cesto su un panno pulito. Il cestino era stato posto sopra un recipiente grandissimo che raccoglieva l’acqua di scolo. A questo punto, i pomodori ancora interi sono stati “bucherellati” con un coltello.

 • Valutetut ja suurpiirteisesti leikellyt tomaatit laitettiin pienempiin astioihin, jotta ne oltaisiin voitu ajaa soseutuskoneen läpi. Kone puristaa tomaatit kokoon ja erottelee jätteet soseesta, josta tehdään sitten säilykettä. Koneesta ulos tuleva sose kerätään isoon muoviseen ämpäriin, johon on ensin laitettu karkeaa suolaa. Mikäli satut osallistumaan tähän työskentelyvaiheeseen, olet sen jälkeen yltä päältä tomaattiroiskeiden peitossa :) Mutta se on sen arvoista.
 • Ora, i pomodori scolati e grossolanamente tagliuzzati sono stati posti nei recipienti più piccoli per poterli passare attraverso la macchina per la passata. La macchina strizza i pomodori e separa gli scarti dalla passata utilizzata per fare la conserva. La passata che esce dalla macchina viene raccolta in una grande bacinella di plastica, dove è stato messo prima del sale grosso. Se vi capita di partecipare a questa fase della lavorazione, dopo vi trovate coperti dagli schizzi di pomodoro dalla testa ai piedi. :) Ma ne vale la pena!


 • Sose jätettiin jäähtymään hetkeksi, minkä jälkeen se pullotettiin.
 • La passata è stata lasciata a raffreddare per un po’, dopodiché essa è stata imbottigliata.
 • Tämä on siis yksinkertaisen soseen valmistustapa. Mikäli haluat valmistaa maustettua sosetta, eli käytännössä valmista tomaattikastiketta, sinun tulee keittää edellisenä päivänä iso sekoitus valmiiksi sipulista, porkkanasta, sellerista, laakerinlehdistä, basilikasta ja paprikasta. Kuten anoppini oli tehnytkin.
 • Questa, quindi, è la conserva della passata semplice. Se uno vuole preparare una passata con odori, cioè un sugo praticamente pronto, il giorno prima occorre preparare un grande bollito di cipolla, carota, sedano, alloro, basilico e peperone. Che mia suocera ha fatto.
 • Tämä keitos sekoitettiin sitten keitettyjen tomaattien kanssa yhteen ja koko seos ajettiin soseutuskoneen läpi. Tuloksena oleva kastike pullotettiin aivan kuten ’normaali’ sosekin. Tänä vuonna tuotimme omaan käyttöön 180 pulloa tomaattisosetta ja -kastiketta.
 • Questo composto è stato poi mischiato con dei pomodori bolliti e tutto quanto è stato fatto passare attraverso la macchina. Il risultante sugo è stato poi imbottigliato proprio come l’altra passata ‘normale’. Quest’anno abbiamo prodotto 180 bottiglie di passata e sugo per l’uso personale.
 • Pullot suljettiin korkeilla. Jotta pullot olisi saatu suljettua ilmatiiviisti, ne keitettiin vielä jättiläismäisessä kattilassa.
 • Le bottiglie sono state chiuse con dei tappi. Per assicurare una chiusura ermetica delle bottiglie, esse sono state fatte bollire in una gigantesca pentola piena d’acqua.

 • Tämän jälkeen meillä oli käyttövalmiita säilykkeitä koko vuodeksi! Soseesta tehdään erinomaista kastiketta, joka käy hyvin esimerkiksi sunnuntailounaalla nautittavan kotitekoisen pastan höysteeksi! :D
 • Dopo, la nostra conserva era pronta per essere consumata durante tutto l’anno! La passata viene utilizzata per preparare un magnifico sugo che accompagna ad esempio la pasta fatta in casa per il pranzo domenicale! :D

10 kommenttia:

Vera A. kirjoitti...

Hauskoja kuvia, varmasti aika eksoottista suomalaisesta näkökulmasta :) Appivanhemmat tekevät myös kastikkeen itse, tosin heille riittää 80kg tomaatteja, ei valitettavasti riitä oman orton tomaatit, kun tänä vuonna kylmä yllätti aikaisessa. Mutta kyllä tuo kotitekoinen sugo vain maistuu ihan eriltä kuin kaupan kastike...

Johanna kirjoitti...

Tämän jälkeen ei Heinz maistu, purkki tomaattimurskasta puhumattakaan. Ihan tulee ankea olo, kun miettii kuinka paljon paremmin voisi syödä. Suomen matkan jälkeen purskahdin kaupassa melkein itkuun, kun taas kerran tajusin kuinka prosessoitua ja moneen kertaan pakattua myytävä ruoka on.

Muuten, tuossa otsikon kuvapalkissa on tosi upeanvärinen munakoiso. Kaunista silmänruokaa.

Italiansalaatti kirjoitti...

Vera A.: Joo, on tuo kastikesavotta varsin erikoista suomalaisesta näkökulmasta :) Mutta on se kastike NIIN paljon paremman makuista kuin kaupasta ostettu!!
Johanna: Kuten Veralle sanoin, täytyy myöntää, että maku on aivan erilainen kuin kaupan kastikkeen. Mutta kyllä kaupastakin yleensä jotain luomua löytää. On totta, että suurin osa kaupassa myytävästä tavarasta on yleensä moneen kertaan prosessoitua. Itse aloin kiinnittää siihen enemmän huomiota tänne Italiaan muutettuani. Ehkä sen takia, että täällä yleensäkin ihmiset ovat todella tarkkoja ruuastaan. Kiitos munakoiso-kohteliasuudesta! Pitää sanoa appiukolle - kaikki nuo yläpalkissa olevat kuvat on otettu hänen kasvimaaltaan/sieltä haetuista tuotteista :)

Johanna kirjoitti...

Ja vaikka suomalaista ruokaa moititaan, niin amerikkalaiseen ruokaan verrattuna se on erinomaista! Kesällä Suomessa nautin ihan hirmuisesti, kun sain ostaa irtoleipää, irtoleivonnaisia, pieniä määriä. Ja kaikki oli vastaleivottua, vaikka olisikin sitten ollut minkälaisesta valmistaikinasta. Kyllä vain on huikea ero.

Yaelian kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen kuvaus tomaattien matkasta valmiiksi soseeksi. Varmaankin ihana maku! Itse en ole koskaan suosinut valmiita kastikkeita,vaan Suomessakin pojan ollessa pieni tein aina itse tomaattikastikkeet.

Sitruunainen kirjoitti...

Ihania kuvia! Herkullisen näköistä! Meilläkin nautitaan appilan sosetta, mutta viimesyksyinen satsi oli tosi vetistä ja mautonta. Sen rinnalla kaupan soseet KYLLÄ maistuvat! :) Huokaisin helpotuksesta kun erä loppui - toiv tänä syksynä parempi tuuri. :) Riippuu tomaatista: herkkuhedelmästä herkkusoosi.

Italiansalaatti kirjoitti...

Johanna: Joo, kyllä tuoreina ostetut irtoleivät ja irtoleivokset on ihan eri luokkaa kelmutuotteisiin verrattuna! :) Ja Suomesta saa ihania leivonnaisia!!
Yelian: Se vaati vähän vaivaa, kun tomaattikastikkeen tekee itse, mutta huomasit varmaan itsekin, että kannattaa - maku paranee huomattavasti!
Sitruunainen: Kiitos kohteliaisuudesta! :) Ja tuo on ihan totta, että riippuu tomaatin laadusta. Meille sattui pari vuotta sitten erä hieman huonompia tomaatteja, eikä lopputulos ollut yhtä hyvä kuin normaalisti. Tänä vuonna taas tomaattien laatu oli ihan loistava ja lopputuloskin sen mukainen! :)

Anna kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista. Nyt selvisi sekin, miksi italialaisessa ruoassa tomaattikastike on niin hyvää. Onhan tuossa homma, mutta on se sen arvoista!

Missäköhän nuo kaikki tomaatit säilytetään? Taloissa on ilmeisesti aika hyvät ja isot kylmiöt?

Italiansalaatti kirjoitti...

Anna: Kiva kun tulit vierailulle :) On siinä tosiaan yhden pitkän päivän homma, mutta kannattaa, ja tuloksesta saa nauttia koko vuoden! Mitä tulee valmiiden tomaattisosepurkkien säilytykseen, niitä ei tarvitse säilyttää kylmässä, vaan riittää ihan normaali, valolta suojattu varastokomero tai -nurkkaus. Valmiit kastikepullot kun ovat vakuumipakkauksia ja ilmatiiviitä, ja ne säilyvät ainakin vuoden tekohetkestä lukien. Tuoreita tomaatteja taas pursuu kesällä joka paikasta - meillä niitä oli jossain vaiheessa jääkaappi, varastokomero ja pesualtaan päällys täynnä :) Ennen kastikkeen tekoa hankittu iso satsi tomaatteja käydään hakemassa päivää ennen, kun ei tosiaan muuten mahtuisi juuri mihinkään...

Merituuli kirjoitti...

olipa mielenkiintoinen juttu!

meistä Italiassa (lasipurkkeihin)säilötyt tomaattimurskatkin olivat ihan eri makuisia kuin perus suomikama. niinpä yritämme nyt Suomessakin etsiä italialaisia säilykkeitä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...