29.10.2010

Italiansalaatti pastalla tai perunoilla - Insalata russa

                                                           LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!

Ehdin kuin ehdinkin tekemään myös oikeaa italiansalaattia! Salaattikuukauden (tai pikemminkin salaatti- ja torttukuukauden...) viimeisenä salaattina esittelen teille siis oman versioni nimikkosalaatistani, joka käy loistavasti esim. joulun juhliin! :D Salaatinkastike on tehty erikoisruokavaliota seuraaville henkilöille tuotteita myyvästä lähikaupasta ostettuun riisipohjaiseen luomumajoneesiin, ja kermana on, kuten aina, soijakermaa. Tämän vuoksi reseptini on varsin kevyt, vaikkakin pastan ansiosta myös täyttävä (vaihdoin perinteiset perunat pastaan). Italiansalaatin tyyppistä salaattia kutsutaan Italiassa jostain syystä venäläiseksi salaatiksi ('Insalata russa') ja Suomessa taas italiansalaatiksi. Kukapa tietää, miksi? Joka tapauksessa, tämä salaatti on helppo ja varsin nopea valmistaa ja se tarjoillaan viileänä. Loistava lisä buffetpöytään tai joulun salaattivalikoimaan!

Mitat ovat noin-arvioita, koska salaatin teon aikaan minulle kävi pieni ”vahinko” – koneeni meni rikki ja parin päivän työ katosi savuna ilmaan....Olin kirjannut tämänkin reseptin huolelllisesti muistiin tarkkoine mittoineen, mutta valitettavasti muistiinpanot katosivat tietokoneiden hautausmaalle tietokoneeni myötä....Joten paras ohjenuora salaatinkastiketta tehdessänne ja maustaessanne ovat omat makuhermot! :) Resepti on lopultakin hyvin yksinkertainen, ja raaka-aineet ovat helposti saatavilla.

AINEKSET:
1. noin 200 g conchiglia-pastaa (tai vaihtoehtoisesti perunoita)
2. 2-3 kuorittua porkkanaa (koosta riippuen)
3. noin reilu kupillinen keitettyjä pieniä herneitä
4. yksi rasiallinen keittokinkkukuutioita
5. yksi iso, hapahko omena
6. yksi isohko suolakurkku

Kastike:
1. riisipohjaista majoneesia n. 190 g (vaihtoehtona on käyttää tavallista kevytmajoneesia)
2. hyvää sinappia
3. sitruunamehua
4. suolaa ja mustapippuria sekä ripaus sokeria
5. soijakermaa (tai laktoositonta kermaa)
6. timjamia

Keitä porkkanat kypsiksi, mutta pidä huoli siitä, etteivät ne keity liian veltoiksi. Anna jäähtyä ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Paloittele myös suolakurkku sekä omena pieniksi kuutioiksi. Valmista kastike: sekoita pieneen purkilliseen majoneesia muutama ruokalusikallinen soijakermaa, hieman sinappia (pari teelusikallista), reilu hyppysellinen hyvin hienonnettua timjamia, ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria sekä kunnon loraus sitruunamehua. Tarkista maku. Halutessasi voit lisätä vielä jotain kyseisistä mausteita. Keitä pasta suolatussa vedessä (vaihtoehtoisesti voit keittää perunoita ja leikata kypsät perunat pieniksi kuutioiksi). Kun pasta on kypsää, käytä pastasiivilää hetken ajan juoksevan kylmän veden alla ja valuta hyvin. Laita sekoitusastiaan sekä pasta että kaikki muut raaka-aineet ja valuta joukkoon myös kastike. Sekoita huolellisesti.  Voit tarjoilla salaatin heti tai laittaa sen jääkaappiin ja tarjoilla myöhemmin.




Alla fine ce l’ho fatta a preparare anche l’insalata russa! Come ultima insalata del “mese dell’insalata” (o meglio, del mese delle insalate e delle torte…..) vi presento, dunque, la mia versione dell'insalata che in finlandese porta il nome di "Insalata italiana" e quindi il nome del mio blog (Italiansalaatti = insalata italiana)  :D Il condimento per l'insalata è fatto a base di maionese di riso da agricoltura biologica che ho comprato qua vicino nel negozio che vende alimenti per persone che seguono diete speciali.  Come panna ho usato panna di soia, come sempre. Per questo motivo la mia ricetta è abbastanza leggera, anche se grazie alla pasta il piatto ti sazia pure (invece delle patate usate tradizionalmente ho usato la pasta).  Per qualche ragione, questo tipo d'insalata in Finlandia si chiama "insalata italiana", come dicevo, e in Italia, invece, insalata russa. Chi sa perché? In ogni caso, quest'insalata è facile e abbastanza veloce da preparare ed essa viene servita quasi fredda. È un’aggiunta eccellente per un buffet!

Le quantità sono all’incirca, perché qualche tempo fa ho avuto un piccolo “incidente” – il mio computer si è rotto e il lavoro di un paio di giorni è svanito nel nulla….Anche questa ricetta era stata annotata con cura, con tutte le quantità esatte, ma sfortunatamente la ricetta, insieme al mio vecchio PC, è svanita finendo nel cimitero dei computer….Quindi, quando preparate e condite la salsa per l'insalata, seguite la vostre papille gustative! :)  

-Circa 200 g di conchiglie,
-2-3 carote sbucciate (dipende da quanto sono grandi),
-circa una tazza abbondante di piselli fini cotti,
-una confezione di cubetti di prosciutto,
-una grande mela un po’ acidula,
-un grande cetriolo sott’aceto. 

Salsa:
-Un barattolo piccolo di maionese di riso (circa 190 g ),
-senape,
-succo di limone,
-sale e pepe e un pizzico di zucchero,
-panna di soia,
-timo.

Cuocete le carote finché non sono cotte, ma fate attenzione affinché non diventino stracotte. Lasciatele raffreddare e poi tagliatele a cubetti piccolini. Tagliate a cubetti piccoli anche il cetriolo e la mela. Preparate la salsa: mischiate in un piccolo barattolo di maionese di riso qualche cucchiaio di panna di soia, un poco di senape, un pizzico di timo ben tritato, un pochino di sale, pepe e zucchero e anche un poco di succo di limone. Controllate il gusto. Potete variare la quantità dei condimenti di cui sopra in base ai vostri gusti personali. Cuocete la pasta, passate lo scolapasta sotto l'acqua fredda per un istante  e scolate bene. Versate in un recipiente la pasta e anche tutti gli altri ingredienti e aggiungete anche la salsa. Girate con cura. Potete servire subito oppure mettere in frigo e servire dopo.

5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Täälläkin tuon tyyppiseen salaattiin törmää usein,ja samoin täällä nimi kulkee venäläisen salaatin nimella.En olekaan sitä pitkään maistellut.Kiva nähdä tällainen kevyempi versio.Oletko koskaan valmistanut itse soijapohjaista majoneesia?Itse asiassa tosi helppo valmistaa ja hyvääkin.

Anna kirjoitti...

Tykkään italiansalaatista. Myös täällä Intiassa ja muissa englanninkielisissä maissa olen törmännyt nimeen Russian Salad. Pitääpä kokeilla tätä autenttista versiota!

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: Tein hieman googletusta "venäläisestä salaatista", ja italiankielisten tietojen mukaan kyseessä on - yllätys,yllätys - moskovalaisen ravintolan Hermitagen kokin keksintö 1860-luvulta. Eli suomalainen käännös olisi siis väärä, mistä lienee saanut alkuperänsä?
Yritän välttää liikaa kananmunien käyttöä aina kuin mahdollista, ja erikoisruokatavarakaupan myyjä suositteli riisipohjaista majoneesia, joka oli tosi hyvää. Myynnissä oli itse asiassa myös soijapohjaista majoneesia, pitää seuraavaksi kokeilla sitä! Tai tehdä kotona, kuten sanoit! Hauskaa viikonloppua lätäkön etelärannalle! :D

Anna: Minäkin pidän italiansalaatista, mutta en ollut vielä jostain syystä ehtinyt tekemään sitä kotona! Hyvää se oli! Korvasin yleisemmin käytetyn perunan pastalla (vaikka jotkut laittavat kumpaakin), kun "italiansalaatista" kerran oli kyse ja simpukkapasta oli ihan oiva vaihtoehto! Eli resepti on ainakin Italiansalaatin autenttinen versio!! :D Hauskaa viikonloppua! :)

Johanna kirjoitti...

Kiitos! Tämä on jälleen yrittämisen arvoinen resepti. Minulla ei oikein kunnon italiansalaatin reseptiä ole ollutkaan.

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos Johanna kommentistasi! :) Minä en tätä kertaa aikaisemmin ollut, uskomatonta mutta totta, tehnyt vielä kertaakaan italiansalaattia!... Onhan kyseessä sentään nimikkosalaattini :D Käyttämäni riisipohjaisen majoneesin voi tietysti korvata tavallisella!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...