24.10.2010

Karamelliomenatorttu-Torta di mele al caramello

                                                      LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!

Ok, tiedän mitä ajattelette – vieläkö lisää omenatorttuja??.... Kylläpä vain! :) Viime aikoina leipomani omenatortut inspiroivat minua luomaan uuden omenapiirakkaversion: Karamelliomenatorttu. Tällä reseptillä osallistun keräykseen “Dolci senza Uova” (Leivoksia ilman kananmunia), jonka on järjestänyt italialainen blogi ”Buoni e veloci” yhdessä Cibo Amico -järjestön kanssa (kyseessä on järjestö, jonka ovat perustaneet vanhemmat, joiden allergiaongelmaiset lapset ovat hoidossa Firenzen Meyer-lastensairaalan Allergologian osastolla). Koska kärsin laktoosi-intoleranssista, valmistan mielelläni ruokia, joita myös jostakin ruoka-aineallergiasta/-intoleranssista kärsivät henkilöt voivat syödä. Tähän mennessä olen esitellyt paljon laktoosittomia reseptejä sekä maidottomia tai gluteenittomia ruokia. Tässä siis ilman kanamunia valmistettu torttu!
Minun omenatorttuni on varsin yksinkertainen leipoa. Lopputulos on takuuvarma!! Rakastan karamellia, ja pidän pähkinöiden ja kanelin mausta omenajälkiruuissa. Tästä johtuu, että oma torttuni yhdistää kaikki edellä mainitut raaka-aineet ja uskaltaisinkin väittää, että tämä resepti saa teidät nuolemaan huulianne kuin kissa kermaa juotuaan! ;D

-Yksi valmis, pyöreä murotaikinalevy,
-40-50 g manterlirouhetta,
-ainakin 3 isoa tai 4 keskikokoista omenaa,
-2 dl sokeria,
-0,7-0,8 dl soijakermaa,
-0,5 dl vettä,
-kanelia. 

Kuori omenat ja leikkaa ne siivuiksi. Jätä murotaikina huoneenlämpöön lepäämään siksi aikaa, kuin valmistat karamellikastikkeen. Voit ostaa murotaikinan jo valmiina tai valmistaa sitä yhden annoksen verran kotona (itse pidän Ravintola Juuren omenapiirakan pohjasta – minun torttuuni riittää ¾:a kyseisestä reseptistä). Minä, tällä kertaa, ajan puutteessa, ostin valmiin taikinan.

Mittaa kattilaan 2 dl sokeria. Sekoita vesi ja kerma keskenään, laita seos toiseen, pienempään kattilaan ja lämmitä. Laita liedelle myös sokeri ja lämmitä, kunnes sokeri on täysin sulanut. Varo, ettei sula sokeri pala. Tässä vaiheessa vesi-kermaseoksen pitäisi olla kiehumispisteessä: ota kummatkin kattilat liedeltä ja ala kaataa nestettä karamellin sekaan, sekoittaen koko ajan. Kun kaikki neste on sekoitettu osittain jähmettyvään karamelliin, laita kattila vielä liedelle hiljaiselle tulelle ja sekoita, kunnes karamelli on kokonaan sulanut kastikkeeseen. Kun kastike on juoksevaa ja hyvin sekoittunutta, sammuta tuli. Laita murotaikina pyöreään uunivuokaan, jossa on jo uunipaperi valmiina. Murotaikinan tulee olla hieman liian iso vuokaan nähden, jolloin levyn reunat ulottuvat vähän vuuan reunojen ulkopuolelle. Levitä kaikki omenasiivut taikinan päälle paksuksi kerrokseksi. Ripottele päälle runsaasti kanelia. Kaada sitten vuokaan karamellikastike ja levitä lopuksi kaiken päälle mantelirouhetta. Käännä taikinalevyn reunat sisäänpäin omena-mantelikerroksen päälle. Paista torttua uunissa 200 asteessa noin 30 minuutin ajan tai kunnes taikinasta on tullut rapeaa ja kullanväristä. Tarjoile torttu vielä hieman lämpimänä.


Ok, lo so a cosa state pensando – un’altra torta di mele??.... Ebbene sì! :) Le torte di mele da me ultimamente preparate mi hanno ispirato a crearne un’altra: La torta di mele al caramello. Con questa ricetta partecipo alla raccolta di ricette “Dolci senza uova”, un’iniziativa promossa dal blog Buoni e veloci in collaborazione con l’associazione Cibo Amico (associazione di genitori dei bambini allergici seguiti presso il Reparto di Allergologia dell'Ospedale Pediatrico Meyer di Firenze).  Visto che io stessa soffro di intolleranza al lattosio, preparo volentieri dei piatti che anche le persone con qualche allergia/intolleranza alimentare possono mangiare: finora ho presentato parecchie ricette senza lattosio ma anche delle ricette senza latte oppure senza glutine. Ecco allora una torta preparata senza uova!
La mia torta di mele è alquanto semplice da preparare. Il risultato finale è garantito!! Io sono un’amante del caramello, e mi piace usare noci e cannella per i dolci alla mela.  Quindi, la mia torta amalgama tutti questi ingredienti e oserei dire che vi fará “leccare i baffi”!;D

-Una sfoglia di pasta frolla,
-mandorle tritate circa 40-50g,
-almeno 3 mele grandi o 4 mele di grandezza media,
-2 dl di zucchero,
-0,7-0,8 dl di panna di soia,
-0,5 dl acqua,
-cannella.

Sbucciate le mele e tagliatele a fette. Lasciate la sfoglia di pasta frolla a riposare fuori dal frigo intanto che preparate la salsa di caramello. Potete comprare la pasta frolla già pronta oppure farne una porzione a casa (a me piace l’impasto per la Torta di mele del Ristorante Juuri – per la mia torta basta una quantità pari a ¾ della detta ricetta). Io, questa volta, per motivi di tempo, la pasta l’ho comprata già pronta. 

Misurate in un pentolino 2 dl di zucchero. Mischiate l’acqua con la panna, mettete il liquido in una brocca e riscaldate. Mettete sul fuoco anche il pentolino e riscaldate finché lo zucchero non si è completamente fuso. Fate attenzione affinché lo zucchero fuso non bruci. La miscela di acqua e zucchero dovrebbe essere arrivata alla temperatura di ebollizione: togliete sia la pentola che la brocca dal fuoco e cominciate a versare il liquido dentro il caramello, girando per tutto il tempo. Quando tutto il liquido è stato mischiato con il caramello parzialmente rappreso, mettete la pentola ancora sul fuoco a fiamma bassa e girate continuamente per far sciogliere il caramello nella salsa. Quando la salsa è liquida e ben amalgamata, spegnete il fuoco. Mettete la sfoglia di pasta frolla su una pirofila rotonda con la carta da forno già stesa sotto. La sfoglia deve essere un pochino più grande della pirofila, in maniera tale che i lembi della pasta fuoriescono leggermente dagli orli della pirofila. Stendete tutte le fette di mela sulla pasta per formare un denso strato di fette. Coprite tutto con abbondante cannella. Poi, versate sopra la salsa di caramello. Cospargete mandorle tritate su tutta la torta. Girate poi i lembi della sfoglia di pasta frolla verso l’interno per coprire una parte delle mele. Ora potete cuocere la torta in forno a 200 gradi per 30 minuti circa o finché la pasta non sia dorata e croccante. Servite la torta ancora tiepida.


6 kommenttia:

Rebecca kirjoitti...

buonissima! ne ho fatta una simile anche io proprio ieri!
la torta di mele non stanca mai!:)

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Rebecca! Grazie per il bel commento! :) Torta di mele non stanca mai, è proprio vero! Io ne preparo di tutti i tipi, a seconda dell'ispirazione del momento! :D

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Bella questa torta, sai che anch'io sto cercando dolci senza uova...Brava brava..e ti aspetto da me !!

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Simonetta!! :) Effettivamente, tanta gente oggi è allergica anche alle uova! Quindi, trovo che l'iniziativa promossa da "Buoni e veloci" e "Cibo Amico" sia davvero una bella cosa!
Dovrai aspettare un pochino per il mio menù, perce voglio inventare qualcosa di particolarmente sfiziosa per te! :D

Yaelian kirjoitti...

Miten ihana omenapiirakka! Grazie tuosta reseptistä:-) Nyt kun siirryin hiilariohjelman toiseen vaiheeseen,voin taas syödä hedelmiä kuten omppuja,ja tuon sokerinkin voi varmaan korvata jollain muulla;tosin juuri sokeri aikaansaa karamellin.Tekee ihan kauheasti tuollaista mieli nyt!

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei Yaelian! :) Grazie ihanasta kommentistasi!! :D
Minulle tulee säännöllisesti kova omenatorttuhimo... En osaa sanoa, mitä sokerin tilalle voisi laittaa, koska siitä tosiaan saa aikaan karamellin. Mutta toisaalta, jos karamellin jättää kokonaan pois ja laittaa täytteeseen vielä enemmän omenaa ja kanelia, ei sokeria, ja syö lopputuloksen esim. vaniljasoijajäätelön kanssa, sekin on varmaan hyvää!
Oikein mukavaa viikonjatkoa! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...