13.10.2010

Viettelysten kanapata - Un seducente piatto di pollo


                                                    LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!!

Salaattien lisäksi tässä kuussa myös muutama herkkuresepti! Nyt vuorossa Viettelysten kanapata: kun haluatte jotain herkullista ja viettelevää - kun aiotte järjestää unohtumattoman illallisen – kun tarvitsette takuuvarman reseptin suosikkivieraillenne, mutta käytössänne ei ole paljon aikaa.... Uskokaa pois, tämä resepti käy kaikkiin edellä mainittuihin tilanteisiin ja muihinkin!! Se on ollut yksi suosikkiresepteistäni jo vuosien ajan!

Tämä resepti syntyi vuosia sitten, kun yritin kopioida äitini tekemää soijakanakastiketta. Jostain syystä tulos ei ole koskaan aivan sama, vaikka melkein samoja aineksia käytänkin...Kastikkeen on tarkoitus olla samalla kermaisen pehmeä ja viekoittelevan mausteinen. Raaka-aineita on vain muutama, mutta lopputulos on joka tapauksessa herkullinen. Teen tätä kanaa usein tilaustyönä ystävilleni, jotka ovat tulossa päivälliselle ja silloin tällöin pyytävät minua valmistamaan ”sitä ihanaa kermaista kanaa”. Basmatiriisin valmistuksen opin aikoinaan eräältä iranialaiselta perheenäidiltä, loistavalta kokilta, joka opetti minulle hieman oman alueensa keittiöperinteitä. Hän tosin tarjoili rakaa sipulia riisin ohessa; itse en pidä niin vahvasta raa’an sipulin mausta, vaan haudutan mielummin sipulin yhdessä riisin kanssa. Jos haluat, voit myös jättää sipulin kokonaan pois, ja maustaa riisin vain kurkumalla. Lisään riisiin siis hieman kurkumaa, joka mielestäni antaa riisille miellyttävän maun (ja tietenkin värin!). Toivottavasti resepti maistuu teillekin: suurena plussana on sanottava, että ruoka on helppotekoinen ja suhteellisen nopea. Kutsuvieraat ovat aina olleet tyytyväisiä!! :D


KASTIKE
- n. 1kg kanan rintafileetä,
- 2 keskikokoista omenaa,
- 1 iso sipuli,
- n. 600 ml soijakermaa,
- soijakastiketta,
- garam masalaa,
- curryä,
- suolaa,
- chilipippurirouhetta.

KURKUMARIISI
- basmatiriisiä,
- 1 sipuli,
- kurkumaa,
- suolaa.

KASTIKE:
Puhdista ja leikkaa kanafileet pieniksi kuutioiksi. Leikkaa myös omenat kuutioiksi ja viipaloi sipuli. Käristä sipuli ja kana isossa paistinpannussa tilkassa oliiviöljyä. Lisää hetken päästä 3 rkl soijakastiketta. Kun sipuli on kuullotettu hyvin ja kanapalat ruskistuneet, lisää paistinpannulle omenakuutiot, toiset 3 rkl soijakastiketta, 2 tl garam masalaa, 2 tl currya ja ripaus suolaa sekä chiliä. Hauduta kannen alla, kunnes omena on lähes soseutunut pannulle. Lisää kerma, sekoita ja tarkista maku. Mikäli haluat, voit lisätä kastikkeeseen vielä suolaa, currya tai hieman garam masalaa. Itse lisään yleensä vielä mielialastani riippuen vähän kaikkea, saadakseni kastikkeesta tarpeeksi mausteisen makuisen. Jätä tulelle hetkeksi ilman kantta, jonka jälkeen ruoka on valmis. Voit tarjoilla kastikkeen heti.

KURKUMARIISI:
Laita isoon teflonkattilaan runsaasti vettä ja lämmitä, kunnes vesi alkaa kiehua. Lisää reilusti suolaa ja kurkumaa. Kaada riisi joukkoon (mittaa riisiä pakkauksen ohjeiden mukaan niin monelle hengelle, kun on syöjiä). Anna riisin kiehua ilman kantta noin 8 minuuttia tai juuri sen verran, että riisi kypsyy al dente –pisteeseen. Valuta sitten vesi pois, käytä sekä riisiä että teflonkattilaa nopeasti kylmän veden alla. Huuhtele kylmällä vedellä eritoten kattilan ulkopohja. Laita kattilaan hieman oliiviöljyä ja levitä se tasaisesti koko pohjalle. Leikkaa sipuli hyvin hienoiksi viipaleiksi tai hakkeeksi ja sekoita sitten riisin joukkoon. Kaada sitten riisi-sipulisekoitus kattilaan. Muodosta riisistä keko kattilan pohjalle (pyri jättämään kattilan seinien ylempi osa vapaaksi), ja tee keon keskelle reikä, joka ulottuu kattilan pohjaan asti. (Riisikeon pitäisi muistuttaa suurta donitsia). Kiedo sitten kattilan kansi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Aseta kattila liedelle hyvin alhaiselle tulelle, aseta pyyhkeeseen kiedottu kansi tiiviisti kattilan päälle ja jätä hautumaan miedolle lämmölle n. 20 minuutiksi tai kunnes sipuli on täysin kypsää ja pohjalle jäänyt riisi rapeaa, mutta ei palanutta. Voit välillä hämmentää riisiä – tällä tavoin suurempi osa riisistä muuttuu rapeaksi. Tajoile heti kastikkeen lisukkeena.




Questo mese, in aggiunta alle insalate, vi presento un paio di ricette particolarmente deliziose! Ecco la prima: Un seducente piatto di pollo! Quando volete qualcosa di delizioso e seducente – quando avete intenzione di organizzare una cena indimenticabile – quando avete bisogno di una ricetta per i vostri ospiti favoriti, ma non avete molto tempo a disposizione...Credetemi, questo piatto va bene per tutte le situazioni di cui prima e anche per tante altre!! La ricetta è una delle mie favorite già da anni.

La ricetta è nata anni fa, quando cercai di copiare la salsa di pollo alla soia che prepara mia madre. Per qualche ragione il risultato non è mai proprio lo stesso, anche se gli ingredienti sono quasi uguali….La salsa dovrebbe risultare cremosa e dolce ma anche seducentemente speziata. Gli ingredienti non sono tanti, ma il risultato è buonissimo. Preparo questa salsa spesso su ordinazione per i miei amici che vengono per pranzo e ogni tanto mi chiedono di preparare “quel pollo deliziosamente cremoso”. Imparai a cucinare il riso basmati tempo fa da una casalinga iraniana, una cuoca eccezionale, che mi insegnò qualcosa sulla tradizione culinaria della sua regione. Lei, per la verità, serviva con il riso della cipolla cruda; a me un tale gusto di cipolla crudo risulta troppo pungente, e preferisco stufare la cipolla insieme al riso. Se volete, potete anche togliere la cipolla completamente e condire il riso con curcuma soltanto. Aggiungo, infatti, un poco di curcuma, perché dona al riso un gusto (e un colore) molto piacevoli! Spero la ricetta piaccia anche a voi: devo dire che un suo grande vantaggio è la facile preparazione e il fatto che si cucina abbastanza velocemente. Gli ospiti sono sempre stati contenti!! :D


SALSA
- circa 1kg di filetto di petto di pollo,
- 2 mele di media grandezza,
- 1 cipolla grande,
- circa 600 ml di panna di soia,
- salsa di soia,
- miscela di spezie ”garam masala”,
- curry,
- sale,
- peperoncino.

RISO CON CURCUMA
- riso basmati,
- 1 cipolla,
- curcuma,
- sale.
 
SALSA
Pulite i filetti di pollo e tagliateli a piccoli cubetti. Tagliate a cubetti anche le mele ed affettate bene le cipolle. Friggete la cipolla e il pollo in una grande pentola con un poco di olio d’oliva extravergine. Dopo poco, aggiungete 3 cucchiai di salsa di soia. Una volta che la cipolla e il pollo hanno preso abbastanza colore, aggiungete sulla padella anche le mele, altri 3 cucchiai di salsa di soia. 2 cucchiaini di garam masala, 2 cucchiaini di curry e un pizzico di sale e peperoncino. Stufate sotto coperchio, finché le mele non sono quasi sciolte. Aggiungete la panna, girate e controllate il gusto. Se volete, potete aggiungere ancora del sale, del curry oppure un poco di garam masala. Io, in genere, a seconda del mio umore, aggiungo ancora un poco di tutto per dare alla salsa un gusto sufficientemente speziata. Lasciate un attimo sul fuoco senza coperchio, dopodiché il piatto è pronto. Potete servirlo subito.

RISO CON CURCUMA
Versate dell’acqua abbondante in una grande pentola antiaderente e riscaldate, finché l’acqua non comincia a bollire. Aggiungete abbondante sale e curcuma. Mettete nella pentola il riso (seguite le istruzione della confezione sulla quantità giusta per il numero di commensali presenti). Lasciate il riso a cuocere senza coperchio per circa 8 minuti, o finché il riso raggiunge la cottura al dente. Scolate l’acqua e passate sia il riso che la pentola sotto l’acqua fredda (soprattutto la superficie esterna della pentola). Versate nella pentola un poco di olio per coprire bene tutto il fondo. Tagliate la cipolla a fettine molto sottili o sminuzzatela bene e mischiatela con il riso. Versate poi il composto nella pentola. Formate una “montagnetta” con il riso sul fondo della pentola (cercate di lasciare libera la parte superiore delle pareti interni della pentola). Nel centro della montagnetta fate un buco che arriva fino in fondo (la montagnetta di riso deve assomigliare ad una grande ciambella). Poi, avvolgete il coperchio dentro un panno di cucina pulito. Mettete la pentola sul fuoco molto basso, posizionate il coperchio con il panno accuratamente sopra la pentola e lasciate sul fuoco molto basso per circa 20 minuti o finché la cipolla non è completamente cotta e lo strato inferiore di riso non diventa croccante (non deve bruciare però). Puoi girare il riso un paio di volte – in questa maniera una quantità maggiore di riso diventa croccante. Servite subito come contorno della salsa.







11 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Tätä pitää kokeilla! Nyt vain yritän pähkäillä mistä löydän soijakermaa. Tavallinenkin kerma käynee...?

Kuule, nämä Sinun sivusi antavat niin paljon inspistä ja iloa, että alta pois!

Rebecca kirjoitti...

buonissimo! lo provo e ti faccio sapere!
mi piacciono i piatti etnici!
baci!

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Questa ricetta te la copio subito..anche io il pollo lo faccio spesso e cerco sempre ricette sfizione...Baci, Simonetta

Marianne H. kirjoitti...

Ah, hyvàltà kuulostaa, tàytyy kokeilla heti tànà iltana. Tosiaan itse en ole kovin kanarakas, mutta tàmà luomus tuntuu herkulliselta.

Kiitos inspiraatiosta !

Italiansalaatti kirjoitti...

Johanna: Tavallinenkin kerma käy oikein hyvin! Itse käytän soijakermaa, koska se on ainut laktoositon vaihtoehto täällä Italiassa. Voi ihanaa kuulla, että sivuni ovat inspiksenä jollekin! Tuli hirveän hyvä mieli kommentistasi, kiitos! :)

Rebecca: Tante grazie per il tuo commento! :) Anche a me piacciono parecchio i piatti etnici! Infatti, uso spesso delle spezie cosiddette esotiche! In futuro metterò sul sito anche altri frutti delle mie sperimentazioni! :D Baci!

Simonetta: Sono contenta che la ricetta di piace! Io preparo spessissimo il pollo, visto che mangio carne rossa solo raramente. E anch'io sono sempre in cerca di ricette sfiziose a base di pollo...Spero che questo soddisfi le tue esigenze!! ;) Bacioni!

Marianne: Minä taas käytän paljon kanaa ja kokeilen aina erilaisia kanareseptejä (en syö juurikaan punaista lihaa, joten siksi kanaa tulee kokattua usein). Tämä resepti, kuten kirjoitinkin, on kulkenut mukanani jo pitkään. Toivottavasti sinäkin tulet pitämään siitä!! :) Ihanaa, että voi olla inspiraationa muillekin, kiitos kommentista!! :D

ratón kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta!

Onko sulla muuten kokemusta painekattilalla kokkaamisesta? Minä omani ostin parisen viikkoa sitten ja "korkkasin" sen tekemällä tomaattisen lihapadan. Hyvää tuli, mutta mulla on aika suppea osaaminen painekattilakokkaamiseen :D.

Mun pitäisi varmaan kokeilla kanaa tolla reseptillä... Kuulostaa herkulliselle... basmaattiriisiäkin voisi hakea sitten keskustasta kaupasta kun saan taas ajaa autoa... Nyt meinaa seinät kaatua niskaan kun ei saa kovasti liikkua... :)

ratón kirjoitti...

ps. uuden tutkailun jälkeen havaitsin, että mulla on kaikki kanaan tarvittavat aineetkin :D - perjantai-iltana voisi yllättää miehen... Kiitos!!!

Edda kirjoitti...

Leggo gli ingredienti, vedo la crema e già so' che mi piace. Da provare!

Italiansalaatti kirjoitti...

ratón: Kiitos kommentistasi! :) Painekattilan suhteen minäkin olen aika ensiaskelissa, olen ollut hieman laiska enkä ole sitä juuri käyttänyt. Joten en voi valitettavasti antaa mitään kivoja eksperttivinkkejä siihen, ainakaan vielä. Ehkä tuonnempana!! :D
Tsemppiä toipilasaikaan! Kivaa, jos kokeilet miehen yllätystä!! Kerro sitten, tykättinkö kanasta vai ei!! :)
Edda: Tante grazie per la tua visita e il commento! :) Spero la ricetta piaccia anche a te!! :D

Marianne H. kirjoitti...

Ihanaa kanaa !!! Tein sità heti samana iltana ja oli niin herkullista, ettà pààsi kanakin uusiin sfààreihin :) Kiitos vielà "cena:ni" pelastuksesta ja vielà miehenikin kehui ruokaa, vaikkei niin tulisesta ruuasta pidàkkààn. Tàtà testailen vielà vieraille kun seuraavan kerran tulevat syòmààn.

Buona domenica !

Italiansalaatti kirjoitti...

Heissan Marianne! Onpa kivaa, että reseptistä on iloa myös muille!! :D Kiitos, kun kerroit kokeilun onnistumisesta!! Mukavaa, että myös miehesi piti reseptistä! Toivon, että vieraasi tulevat olemaan samaa mieltä! :D Buona domenica! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...