1.11.2010

ParsaPapuPestoPasta - Pasta BroccoliFagioliniePesto

                                                               LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!
Kuukausi sitten Pastanjauhantaa, yhteistyössä   Sre:n Hyvinsyöjä-kampanjan kanssa, julisti avatuksi koko lokakuun kestävän syksyisen reseptikilpailun. Tarkoituksena oli kerätä lukijoiden reseptiehdotuksia ja itse ruuat tuli valmistaa sesongin raaka-aineista kuten kaalista, juureksista, sesongin vihanneksista, marjoista, riistasta jne. Myös minä lähetin sähköpostissa oman reseptiehdotukseni, mutta ennen tätä viikkoa minulla ei ole ollut aikaa postata sitä. Tässä siis yksi esimerkki sesonkiraaka-aineista valmistetusta ruuasta, joka tukee sekä luomu- ja lähiruokaa että terveellisiä ruokailutottumuksia!

Parsapapupestopasta on kotonamme varsinainen mielipiteiden jakaja – puolesta tai vastaan! Miksi näin? Minä pidän valtavasti hieman makeista ja hapanimelistä resepteistä, joista mieheni taas ei juurikaan pidä. Siinä missä tämän reseptin makuyhdistelmä (pesto-karvaan makea/parsakaali-hieman karvas/balsamiviinietikka-hapanimelä) sopii minulle kuin nyrkki silmään, mieheni ei edellenkään jaksa innostua siitä samalla tavalla. Muut sukulaiseni ja ystäväni taas pitävät parsapapupestopastasta, joten valmistan sitä usein Suomessa ollessani!

Kun valmistan reseptin Suomessa, pienenä vaikeutena on se, etteivät luomusalottisipulit ja -viherpavut tule silloin keittiööni suoraan appiukkoni kasvimaalta. Tähän vuodenaikaan, Italiassa ollessani, jääkaapistani kun löytyy paljon viherpapuja, joita appiukkoni tuottaa kiloittain, sekä parsakaalia, josta pidän erityisen paljon ja jota syömme usein. Kun ostan tuotteet kaupasta Suomessa, yritän aina kuin mahdollista valita luomua. Parsakaalin itse asiassa ostan kaupasta sekä Italiassa että Suomessa, toivoen löytäväni tiskiltä lähialueen tuotteita. Italiassa se onnistuu aina, koska lähikaupoissa myydään lähialueen viljelijöiden osuuskunnan kasviksia ja hedelmiä. Näiden raaka-aineiden lisäksi pidän aina varastossa balsamiviinietikkaa, parmesaanijuustoa sekä pestoa maustamistarkoituksiin. Kylmäpuristettu oliiviöljy on omaa tuotantoa siinä mielessä, että se tehdään appiukkoni kasvattamista oliiveista, jotka me vuosittain keräämme ja jotka läheinen puristamo sitten tekee öljyksi. Tuon tätä öljyä usein mukanani myös Suomeen tullessani.

Käytän tähän reseptiin täysjyväpastaa, jota muutenkin syödään kotonamme usein. Italiassa ollessani kyseeseen tulee itse asiassa lähialueen tuote, koska käyttämääni pastaa tuotetaan kotiprovinssini alueella, ei kovinkaan kaukana kotoani. Samaa pastaa löytyisi myös Suomesta, mutta Suomessa on mukavampi käyttää reseptiin jonkun suomalaisen tuottajan pastaa. Olisi itse asiassa hauskaa kokeilla, miltä resepti maistuu ruispastan kera, koska en ole sitä vielä tämän makuyhdistelmän kanssa kokeillutkaan!
Parsapapupestopasta on erittäin helppo ja nopea valmistaa, se on ravitseva ja maukas arkiruoka, jota voi tarjota myös lounaalle ilmaantuville yllätysvieraille! 

Ainekset:
-yksi isohko parsakaali
-noin 120 g puhdistettuja ja valmiiksi keitettyjä viherpapuja
-kaksi pientä salottisipulia
-pieni purkillinen valmista pestoa
-balsamiviinietikkaa
-soijakastiketta
-parmesaanijuustoraastetta
-n.200-220 g täysjyväpastaa, esim.  fusillia, koska se sitoo vähäisenkin kastikkeen tehokkaasti itseensä muotonsa ansiosta
-kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Laita pastavesi tulelle. Pese parsakaali ja leikkaa siitä kukinnot irti- jos ne ovat liian suuria, halkaise ne kahtia. Pidä valmiina jo puhdistetut ja valmiiksi keitetyt (mutta vielä napakat) pavut. Leikkaa salottisipulit siivuiksi. Kun olet laittanut pastan kiehumaan, laita myös sipulit ja parsakaalin kukinnot pannulle paistumaan oliiviöljytilkan kera. Lisää noin 4 ruokalusikallista soijakastiketta ja n. 2-3 rkl balsamiviinietikkaa. Kaada pannulle vielä kunnon loraus vettä ja jätä kasvikset kypsymään kannen alle. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut ja kaali on lähes kypsää (kaalista ei saa tulla liian vetistä, vaan sen tulee jäädä hieman rapeaksi), lisää pataan myös pavut. Lisää mukaan myös noin puoli purkillista (eli muutama ruokalusikallinen) pestoa ja sekoita huolellisesti. Jätä liedelle hetkeksi, mutta älä vielä sammuta liekkiä vaan säädä hiljaiselle tulelle. Kaada huolella valutettu, al dente-asteelle keitetty ja valmis pasta mukaan pannulle ja lisää parmesaaniraastetta. Sekoita ainekset kunnolla, sammuta tuli ja tarjoile.




Un mese fa un sito finlandese (Pastanjauhantaa), in collaborazione conSRE(il Programma di Promozione del Cibo Finlandese, che tramite una sua nuova campagna promuove il buon cibo; il cibo biologico, i prodotti locali ed un’alimentazione sana), aveva indetto un contest autunnale per il mese di Ottobre. Lo scopo era quello di farci proporre delle ricette a base di ingredienti di stagione (cavolo, radici commestibili, verdura di stagione, frutti di bosco, selvaggina etc.).  Anche io ho proposto la mia ricetta che ho mandato via email come richiesto, ma non ho avuto tempo di postarla  prima di questa settimana. Quindi, ecco un esempio di una ricetta preparata con gli ingredienti di stagione e che promuove sia prodotti biologici e locali che un’alimentazione sana!

Per quanto riguarda la ricetta, a casa nostra questa pasta BroccoliFagioliniePesto divide le opinioni – o a favore o contro! Perché? A me le ricette un poco dolciastre o agrodolci piacciono enormemente, mentre il mio fidanzato non le preferisce. Quindi, mentre la combinazione di gusti proposta da questa ricetta (pesto-dolciastro amarognolo/broccolo-un pochino aspro/aceto balsamico-agrodolce) mi va a pennello, la stessa combinazione di gusti non riesce ancora ad entusiasmare il mio compagno. I miei altri parenti ed amici gradiscono questa pasta, invece, quindi la preparo spesso quando vado in Finlandia!

Preparando la ricetta in Finlandia vado incontro ad una piccola difficoltà: lo scalogno e i fagiolini biologici non arrivano nella mia cucina direttamente dall’orto di mio suocero. Durante questa stagione, quando sto in Italia, il mio frigorifero si riempie di fagiolini, visto che mio suocero ne produce a tonnellate, e di broccoli che mi piacciono in maniera particolare e che noi mangiamo spesso. Quando compro queste cose in Finlandia, cerco di scegliere prodotti biologici ogni volta che mi è possibile. I broccoli, infatti, li compro dal negozio sia in Finlandia che in Italia, sperando di trovare dei prodotti locali nel supermercato. In Italia ci riesco sempre, perché i supermercati vicini vendono verdura e frutta della cooperativa di coltivatori locali. A parte questi ingredienti principali provvedo che sugli miei scaffali si trovino sempre aceto balsamico, parmigiano e pesto per condire. L’olio che utilizziamo è un prodotto domestico, nel senso che lo produciamo a partire dall’olivo che mio suocero coltiva e che noi ogni anno raccogliamo e portiamo a macinare nel frantoio locale. Spesso quando vado in Finlandia porto con me un po’ di quest’olio. 

Io uso della pasta integrale per preparare questa ricetta. La pasta integrale, infatti, si mangia spesso a casa nostra. In Italia si tratta per la verità di un prodotto locale, visto che la pasta in questione si produce nella nostra provincia, non molto lontano da noi. La stessa pasta si potrebbe, volendo, trovare anche in Finlandia, ma là è più bello utilizzare la pasta di qualche produttore finlandese. Sarebbe alla fine interessante provare questa ricetta anche con la pasta di segale, perché è un accostamento che non ho ancora provato!
La pasta BroccoliFagioliniePesto è molto facile e veloce da preparare ed è un piatto da tutti i giorni, nutriente e gustoso, che potete offrire anche se a pranzo vi trovate ad avere dei possibili ospiti a sorpresa!

Ingredienti:
- un broccolo abbastanza grande
- circa 120 g di fagiolini puliti e già lessati
- due scalogni piccoli
- un piccolo barattolo di pesto pronto
- aceto balsamico
- salsa di soia
- parmigiano grattugiato
- circa 200-220 g di pasta integrale, ad esempio fusilli, visto che riescono a trattenere anche piccole quantità di sugo a causa della loro forma
- olio extravergine d’oliva.

Mettete a riscaldare l’acqua per la pasta. Lavate il broccolo e tagliate via i fioretti - se sono troppo grandi, tagliateli a metà. Tenete pronti i fagiolini già puliti e lessati (devono rimanere un poco al dente). Affettate lo scalogno. Un volta avrete messo a bollire la pasta, mettete i fioretti di broccolo e le cipolle a soffriggere su una padella con un poco di olio. Aggiungete circa 4 cucchiai di salsa di soia e 2-3 cucchiai di aceto balsamico. Versate sulla padella ancora un poco d’acqua e lasciate la verdura a cuocere sotto coperchio. Quando la maggior parte del liquido è evaporato e il broccolo è quasi cotto (non deve diventare troppo acquoso, ma rimanere un poco croccante), aggiungete sulla padella anche i fagiolini. Mettete sulla padella anche circa un metà barattolino (o qualche cucchiaio) di pesto e girate con cura. Lasciate sul fuoco ancora per un attimo, ma non spegnete il fuoco ma regolatelo a livello basso. Versate la pasta pronta, cotta al dente e scolata con cura, sulla padella e aggiungete abbondante parmigiano grattugiato. Mantecate, spegnete il fuoco e servite.

6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hauskasti monta p;tä tuossa ruuan nimessä:-) Kuulostaa tosi hyvältä ja tätä aionkin kokeilla joku päivä.Olet kyllä onnekas,kun saat ihanat ainekset appiukkosi tilalta,sen tuoreempaa ei voisi ollakkaan! Täälläkin tosin tavara on tosi tuoretta aina,vihannekset ja hedelmät, mutta oma kasvitarha olisi hyvä juttu!

Anonyymi kirjoitti...

mitä itse huomannut niin monet italialaiset ei tykkää siitä että ruoka on jollain tapaa makeaa.

kun taas suomessa tykätään!!!! voinkin uskoa että koti-maassa kokatessa ystäville/sukulaisille kaikki syö ja tykkää:)

Rebecca kirjoitti...

che buoni i broccoli! amo anche i fagiolini!proverò a fare questa pasta al più presto!

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: Joo siitä tuli sellaista neljän P:n ruokaa :D En voi ikinä kiittää appiukkoani kyllin kaikista ihanista, tuoreista hedelmistä ja vihanneksista, joita häneltä saamme! Kyllä meilläkin kaupasta saa lähialueella viljeltyjä (luomu)tuotteita, mutta mikään ei oikeasti voita itse aamulla poimittuja, vielä auringosta lämpimiä persikoita tai tomaatteja! Superluomua ja superhyvää! :) (Huom. minä en osaa kasvattaa yhtään mitään, en edes kaktusta)...

Anonyymi: Taidat olla tiedätkö oikeassa tuon italialaiset+makea/imelä ruoka suhteen, koska monet tuntuvat vierastavan imeliä tai makeaan vivahtavia ruokia. Yksi rakastamistani jouluherkuista on imelletty perunalaatikko, jota teen itsepäisesti joka kerta myös Italiassa joulua viettäessäni, vaikka paikallisten antamien ehdotusten mukaan resepti paranisi huomattavasti, jos imellyksen jättäisi kokonaan pois ja laatikkoon lisäisi pekonisiivuja....Sama makean ja imelän vieroksunta koskee myös jälkiruokia - marmelaadeilla täytetyt herkut ovat tuttujeni mielestä liian makeita, yäk... Täällä kun täytekakkukin täytetään pelkästään maustamattomalla kreemillä!

Rebecca: Anche a me i broccoli e i fagiolini piacciono in maniera particolare! Infatti, ogni tanto preparo una semplice insalata di fagiolini con aceto balsamico e pepe, da mangiare come piatto principale senza carne o altri "contorni", njam! :D

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Non ci avevo mai messo i fagiolini con i broccoli..! Adesso ci proveró..

Italiansalaatti kirjoitti...

Lo so, é un accostamento un poco insolito, ma mi é piaciuto!! Spero piace anche a te... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...