28.11.2010

RucolaTuorepasta–Pasta Fresca alla Rucola

                                                  LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA SUBITO DOPO LE FOTO!!
Eräänä päivänä mieleni teki kotonatehtyä pastaa. Tagliatellejä. Mietin minkä kastikkeen kanssa olisin tagliatellet voinut tarjoilla, ja mieleeni tuli eräässä italialaisessa ravintolassa syömäni lounas. Olin syönyt tagliatellejä rucolan ja ilmakuivatun kinkun kera ja olin kovasti pitänyt tästä erikoisesta yhdistelmästä. Päätin siis herkutella ja valmistaa kotonatehtyä pastaa samaan tyyliin! Käytin tuorepastan tekoon pastakonetta, sekä pastalevyn levittämiseen että tagliatelle-pastan leikkaamiseen. Kastike on todella nopea ja helppo valmistaa ja sopii siis oivasti juuri tehdyn tuoreen pastan lisukkeeksi. Yhdistelmä on hieman erikoinen - yleensä rucola ja ilmakuivattu kinkku tarjoillaan erikseen alkupalana, kun taas tässä ruokalajissa ne oli laitetty yhteen pastan kanssa ja pasta oli kostutettu kermaisella ruskealla kastikkeella. Kokeilkaa ja ihastukaa! :D

Tuore kananmunapasta (tästä annoksesta riittää viidelle hengelle, joten kahden henden lounaalle kannattaa valmistaa kahden, ei kolmen kananmunan pasta):
- 300 g  durumvehnäjauhoja
- 3 kananmunaa
- 0,5 tl suolaa.

Tee jauhoista tulivuorta muistuttava keko työtasolle ja muotoile keskelle syvä kuoppa. Riko kuoppaan kolme kananmunaa, jotka sekoitat haarukalla. Ala kaataa reunoista jauhoja keskustaan päin ja sekoita sitten kaikki keskenään huolellisesti. Jatka sekoittamista kunnes taikina on tasaista. Pese sitten kädet, puhdista ja jauhoita työtaso ja ala alustaa taikinaa huolella, kunnes siitä on tullut pehmeää, tasaista ja silkkimäistä. Jaa taikina kuuteen osaan. Kiedo viisi osaa kelmuun, ja tasoita kuudes osa tasaiseksi sormien välissä. Säädä pastakone kaikista leveimmälle ja aja osittain levitetty pastalevy koneen läpi. Taittele ulos tullut levy kolmikerroksiseksi ja aja taas koneen läpi. Toista sama ainakin neljä kertaa. Säädä kone sitten ohuemmalle (riippuu sinusta, miten ohutta pastaa haluat) ja syötä pastalevy vielä kerran koneeseen. Laita valmis pastalevy odottamaan puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Toista käsittely kaikkien jäljelle jääneiden pastataikinapallosten kanssa. Tämän jälkeen voit tehdä pastalevyistä tagliatellejä – syötä levy kerrallaan koneeseen ja kerää ulos tulevat nauhat jauhoitetulle alustalle. Ravista, jotta kaikki pastanauhat jauhottuvat eivätkä tartu toisiinsa. Laita sitten pastavesi kiehumaan.

Kastike:
- 2 rkl jauhoja
- 2 rkl margariinia
- noin 1,7 dl vettä
- 3 rkl soijakermaa tai laktoositonta kermaa
- 0,5 tl lihaliemijauhetta
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
- n. 60 g pestyä rucolaa
- n. 200 g ohuen ohueksi siivutettua ja hyvälaatuista ilmakuivattua kinkkua
- parmesaaniraastetta.

Pastaveden lämmetessä voit valmistaa kastikkeen. Laita kattilaan sulamaan 2 rkl margariinia. Lisää koko ajan sekoittaen 2 rkl jauhoja. Sekoita huolella, jotta seoksesta tulee tasaista. Ruskista keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Ala sitten lisäämään kastikkeeseen vettä. Sekoita koko ajan, jotta kastikkeeseen ei jää paukkuja. Kun kaikki vesi on lisätty, jätä kastike keskilämmölle muutaman minuutin ajaksi. Kun kastike alkaa saostua, lisää ripaus suolaa, noin puolikas teelusikallinen lihaliemijauhetta sekä ripaus mustapippuria. Sekoita kunnolla. Lisää hetken päästä myös 3 rkl kermaa. Tarkista maku.
Kun pastavesi kiehuu, lisää veteen suolaa ja laita pasta kiehumaan. Revi ilmakuivattu kinkku suikaleiksi käsin. Pasta on valmista hetkessä. Valuta pasta ja kaada sitten kaikki (mikäli olet tehnyt kahden kananmunan pasta-annoksen) kastikekattilaan. Sekoita ja lisää kourallinen parmesaaniraastetta sekä osa rucolasta ja ilmakuivatusta kinkusta. Sekoita. Nostele sitten lautasille pastaa ja lisää jokaiselle lautaselle pastan päälle vielä lisää parmesaania ja päälle rucolaa sekä ilmakuivattua kinkkua. Tarjoile välittömästi.

Hyvää sunnuntaipäivää kaikille ja buon appetito! :)







Un giorno mi è venuta voglia di mangiare la pasta fatta in casa. Tagliatelle, per essere precisa. Ho pensato cosa potrei servire con le tagliatelle, e mi è venuto in mente un piatto che avevo mangiato in un ristorante italiano. Avevo pranzato con le tagliatelle, accompagnate dalla rucola e dal prosciutto crudo e questa combinazione poco usuale mi era piaciuta molto. Ho quindi deciso di sfiziarmi e di preparare una pasta fatta in casa nella stessa maniera in cui mi era stata servita nel ristorante! Per fare la pasta fresca ho usato la macchina, sia per stendere la pasta che per tagliare le tagliatelle. La salsa è molto veloce e facile da preparare, e quindi è un accompagnamento perfetto ad una pasta fresca appena fatta. La combinazione è un poco inusuale, visto che di solito la rucola e il prosciutto crudo vengono serviti separatamente come antipasto, mentre in questo piatto essi vengono mescolati insieme alla pasta, che viene “irrorata” con una salsa densa, a base di farina, acqua, panna e margarina. Provate – sono sicura che piacerà anche a voi! :D

La pasta fresca (questa porzione è abbastanza per quasi 5 persone, quindi per un pranzo di due persone conviene preparare un impasto di due, non tre uova):
- 300 g di farina grano duro
- 3 uova
- 0,5 cucchiaini di sale.

Preparate un ”vulcano” dalla farina e dal sale e formate di mezzo un grande buco. Rompeteci tre uova, sbattendole con forchetta. Cominciate a far cadere della farina nel buco sopra le uova e mischiate poi tutto molto bene. Mischiate, finché l’impasto non risulta omogeneo. Lavate poi le mani, pulite la superficie di lavoro e cospargeteci sopra della farina. Cominciate a lavorare l’impasto, finché non è diventato morbido, setoso ed omogeneo. Dividete l’impasto in 6 parti uguali. Sopra 5 parti metteteci la pellicola trasparente e cominciate a stendere la sesta parte tra le vostre dita. Impostate la macchina per la pasta al massimo e fate passare attraverso la macchina l’impasto parzialmente steso. Ripiegate la sfoglia pronta per formare una sfoglia a tre strati che ripassate poi di nuovo attraverso la macchina. Ripetete la procedura almeno per 4 volte. Impostate poi la macchina ad una più sottile (quanto sottile, dipende da voi) e fate passare la sfoglia ancora attraverso la macchina. Mettete la sfoglia pronta su un panno di cucina pulito ad aspettare. Ripetete gli stessi passaggi con tutte le parti d’impasto che vi erano rimaste. Dopo, potete preparare le tagliatelle – fate passare le sfoglie di pasta attraverso la macchina una per volta, e raccoglete le tagliatelle che escono su una superficie infarinata. Agitate le strisce di pasta sulla superficie per far sì che tutte le tagliatelle si infarinino per bene e non si attacchino l’una all’altra. Metti poi sul fuoco l’acqua per la pasta.

La salsa:
- 2 cucchiai di farina
- 2 cucchiai di margarina
- circa 1,7 dl di acqua
- 3 cucchiai di panna di soia o di panna senza lattosio
- 0,5 cucchiaini di brodo granulare
- sale, pepe q.b.
- circa 60 g di rucola già lavata
- circa 200 g di prosciutto crudo di buona qualità, tagliato in fettine molto molto sottili
- parmigiano grattugiato.

Mentre l’acqua per la pasta si sta riscaldando, potete preparare la salsa. Mettete in una pentola 2 cucchiai di margarina per farla sciogliere. Una volta sciolta, aggiungete 2 cucchiai di farina, girando costantemente. Mescolate molto bene per rendere il composto omogeneo. Lasciate a cuocere a fuoco medio per un paio di minuti. Cominciate poi ad aggiungere dell’acqua nella pentola. Girate continuamente per far sì che nella salsa non rimangano dei piccoli grumi di farina. Quando avete versato dentro tutta l’acqua, lasciata la salsa a cuocere lentamente a fuoco medio per qualche minuto. Una volta che la salsa comincia ad addensarsi, aggiungete circa metà cucchiaino di brodo granulare e un pizzico di pepe. Mescolate bene. Dopo un attimo aggiungete ancora 3 cucchiai di panna. Controllate il gusto.
Quando l’acqua per la pasta comincia a bollire, aggiungete sale e buttate dentro la pasta. Con le mani, tagliate il prosciutto a strisce. La pasta sarà pronta subito. Dopo averla scolata, versate tutta la pasta (da un impasto di due uova) dentro la pentola della salsa. Mescolate ed aggiungete un pugno di parmigiano grattugiato e una parte della rucola e del prosciutto. Girate. Poi, mettete la pasta sui piatti ed aggiungete su ogni piatto più parmigiano, rucola e prosciutto crudo. Servite immediatamente.

Buona domenica a tutti e buon appetito! :)


8 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Osaatko sanoa, miksi minun ruukkurucolani ei koskaan kasvanut isommaksi... se jäi sellaisiksi pienen pieniksi lehdiksi. Kun olimme pois kotoa viikon, rucola kuoli asunnon puutarhurin hoidossa. Ärsytti. Mutta jos nyt löydän jostain uudet siemenet, miten sitä tulisi hoitaa?

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

Bella e stuzzicante complimenti...
un saluto dai viaggiatori golosi..

Yaelian kirjoitti...

Mmm,tuorepastaa ,ihanaa! Suomessa vielä asuessani,poikani kanssa,tein usein tuorepastaa koska se oli pojan suurta herkkua.Nykyään tuo pastakone vaan pölyttyy tuolla kaapissa...

Gio kirjoitti...

certo con questo piatto italiano i tuoi lettori scandinavi andranno in brodo di giuggiole! :)
ottima salsa!

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Stupenda, fresca e saporita !

Italiansalaatti kirjoitti...

Anna: Ruukussa viljeltävä rucolalajike on yleensä lyhyempilehtinen kuin luonnossa kasvava. Ruukkurucola tykkää aika hiekkaisesta mullasta ja lannoitteesta, sitä kasvatetaan meillä päin partsilla keväästä syksyyn, mielummin suojassa suoralta tuulelta, mutta muutama tunti suoraa auringonpaistetta päivässä on ok. Mitä kuivempi maaperä, sitä vahvemman makuiset ja paksut lehdet. Kastelu silloin tällöin, lasillinen vettä, multa ei saa koskaan uida vedessä. Villirucola taas menestyy koko vuoden, sillä on pidemmät lehdet ja ihana keltaiset kukat. Muuta ei tule mieleen, mutta kysyn vielä superasiantuntija-appiukoltani!! :)

I Viaggi del Goloso: Tante grazie!! :D Un bacione a voi!

Yaelian: Tuorepasta on ihanaa, joo... Olen luvannut itselleni, että teen sitä lähitulevaisuudessa useamminkin!! :) (saa sitten nähdä, raportoin tuloksista...)

Gio: Grazie!! :D Spero il piatto piaccia a tutti quanti tanto quanto è piaciuto a me! :)

Glu: Mille grazie, Simonetta! :D E devo ammettere che era effettivamente molto saporita e anche fresca, grazie all'aggiunta di rucola!... :) Un bacione!

Italiansalaatti kirjoitti...

Un caloroso benvenuto ai Feelcook e Marco! :)

Ramona kirjoitti...

Il blog Farina, lievito e fantasia in collaborazione con Ballarini, ti invita a partecipare ad un contest a premi.
Ai 3 vincitori saranno assegnati 3 fantastici prodotti Ballarini.
Cosa aspetti? Dai libero sfogo alla fantasia e partecipa al contest.
http://farinalievitoefantasia.blogspot.com/2010/11/contest-foodblogger-ai-fornelli-con.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...