14.11.2010

Suolapähkinäkana - Pollo agli arachidi

                                                             LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!!

Viime sunnuntain päivällinen oli italialainen – ihana lautasellinen pastaa. Tämän sunnuntain päivällinen on kansainvälinen!


Italialaisen ja skandinaavisen ruokakulttuurin lisäksi kokeilen mielelläni aasialaisia makuja. Tämä on ehkä mieluisin reseptini, jonka olen kehitellyt kiinalaistyylisten liharuokien pohjalta. Ruokalaji on aineksiltaan yllättävä ja maultaan erittäin herkullinen!! Vaikka valmistan sitä aina ison padallisen kerrallaan, jäljelle ei jää juuri mitään! Kehittelin tämän reseptin, kun olin kerran maistanut kiinalaisessa ravintolassa suolapähkinäkastikkeessa tarjoiltua kanaa. Pidin mausta jo ravintolassa ja kehittelin sitä vielä enemmän itselleni mieluisaksi. Valmistus on kolmivaiheinen: ensiksi tehdään hapanimelä kastike, sen jälkeen pähkinät, kasvikset ja lihat paistetaan wokissa erikseen, minkä jälkeen kaikki ainekset yhdistetään herkulliseksi kastikkeeksi. Tarjoilen kastikkeen yleensä rapean basmatiriisin kera. Olen valmistanut suolapähkinäkanaa sekä italialaisille että suomalaisille pöytäseurueille, ja kaikki ovat poikkeuksetta olleet hyvin ihastuneita tähän ruokalajiin! Toivottavasti myös blogin ”Glu.fri cosas varias libre de gluten” Simonetta pitää reseptistä, koska se on "Un celiaco per cena" -reseptikilpailuun ehdottamani menyyn pääruokalaji!


Tässäpä siis ohjeeni!


Hapanimelä kastike:
- 2 dl vettä 
- 0,5 dl valkoviinietikkaa 
- 0,5 dl sokeria 
- 3 ruokalusikallista tomaattipyreetä 
- 1 ruokalusikallinen kananlientä 
- 1,5 ruokalusikallista maissitärkkelystä
- 3 ruokalusikallista soijakastiketta.


Sekoita kaikki ainekset keskenään pienessä kattilassa ja lämmittä sitten seosta, kunnes se alkaa kiehua. Keitä kastiketta hiljalleen, kunnes se alkaa saostua.


Suolapähkinäkana:
- noin 700 g valmiiksi puhdistettua ja paloiteltua kananrintaa
- 150 g suolapähkinöitä
- 1,5 rkl maissitärkkelystä
- kananlientä
- hapanimelää kastiketta (kts. edellä)
- kaksi isoa paprikaa
- iso sipuli
- soijakastiketta
- sherryä tai marsalaa
- inkivääriä
- jauhettua chilipippuria.


Laita kanapalat marinoitumaan noin kolmeen ruokalusikalliseen marsalaa, kahteen ruokalusikalliseen soijakastiketta sekä runsaaseen määrään kuivattua inkivääriä jo muutama tunti ennen kastikkeen tekoa.


Paahda suolapähkinät wok-pannulla pienen chilipippuriripauksen kera. Laita sivuun ja pyyhi pannu puhtaaksi. Paista sitten pienessä määrässä oliiviöljyä ja noin 0,5 desilitrassa vettä viipaleiksi leikattu sipuli ja kuutioitut paprikat. Huom. Paprikan tulee jäädä rapeaksi, se ei saa veltostua liikaa! Laita sivuun ja pyyhi pannnu puhtaaksi. Paista sitten myös kananpalat, ilman öljyä. Kun kananpalat ovat kypsät ja hieman rapsakat, lisää pannulle myös sipuli ja paprika. Ripottele päälle vielä noin puoli ruokalusikallista maissitärkkelystä, kaada sitten pannuun neljä ruokalusikallista soijakastiketta, kuusi ruokalusikallista kananlientä ja sekoita. Lisää sitten pannulle myös kaikki hapanimelä kastike. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku. Lisää sitten suolapähkinät, sekoita hetken ajan ja tarjoile rapean basmatiriisin kera.


Rapea basmatiriisi:


Laita isoon teflonkattilaan runsaasti vettä ja lämmitä, kunnes vesi alkaa kiehua. Lisää reilusti suolaa ja kananliemijauhetta. Kaada riisi joukkoon (mittaa riisiä pakkauksen ohjeiden mukaan niin monelle hengelle, kun on syöjiä). Anna riisin kiehua ilman kantta noin 8 minuuttia tai juuri sen verran, että riisi kypsyy al dente –pisteeseen. Valuta sitten vesi pois, käytä sekä riisiä että teflonkattilaa nopeasti kylmän veden alla. Huuhtele kylmällä vedellä eritoten kattilan ulkopohja. Laita kattilaan hieman oliiviöljyä ja levitä se tasaisesti koko pohjalle. Kaada sitten riisi kattilaan. Muodosta riisistä keko kattilan pohjalle (pyri jättämään kattilan seinien ylempi osa vapaaksi), ja tee keon keskelle reikä, joka ulottuu kattilan pohjalle asti. Kiedo sitten kattilan kansi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen. Aseta kattila liedelle hyvin alhaiselle tulelle, aseta pyyhkeeseen kiedottu kansi tiiviisti kattilan päälle ja jätä hautumaan miedolle lämmölle n. 20 minuutiksi tai kunnes pohjalle jäänyt riisi rapeaa, mutta ei palanutta. Voit välillä hämmentää riisiä – tällä tavoin suurempi osa riisistä muuttuu rapeaksi. Tajoile heti kastikkeen lisukkeena.




Riisiä haudutetaan - Il riso viene stufato

Basmatiriisi- Riso Basmati

La domenica scorsa il pranzo era italiano – un bel piatto di pasta. Questa domenica, il pranzo è internazionale!


A parte i gusti della tradizione culinaria italiana e scandinava, mi piace provare i sapori asiatici. Questa ricetta è probabilmente quella che mi piace di più tra tutte quelle che ho preparato a base di piatti di carne in stile asiatico. Ci sono degli ingredienti sorprendenti e il piatto ha un gusto davvero sfizioso!! Anche se ne preparo sempre una grande casseruola, alla fine non rimane quasi niente! Ho ideato la ricetta dopo che una volta avevo assaggiato, in un ristorante cinese, il pollo servito con una salsa agli arachidi. Il gusto mi piaceva già nel ristorante e dopo l’ho modificato per renderlo ancora più vicino ai miei gusti. La preparazione ha tre fasi: prima si fa la salsa agrodolce, dopo si passano sulla padella gli arachidi, la verdura e il pollo, tutto separatamente. Alla fine, tutti gli ingredienti vengono messi insieme per formare la salsa molto sfiziosa. Servo questo piatto con il riso basmati croccante. Ho preparato il pollo agli arachidi sia per i commensali italiani che per quelli finlandesi, e tutti – senza eccezioni – hanno gradito molto! Spero che piaccia anche a Simonetta di “Glu.fri cosas varias libre de gluten”, perché questo piatto è la portata principale del menù senza glutine per il contest “Un celiaco a cena”!


Ecco, allora, la mia ricetta!


Salsa agrodolce:
- 2 dl acqua
- 0,5 dl aceto di vino
- 0,5 dl zucchero
- 3 cucchiai di concentrato di pomodoro
- 1 cucchiaio di brodo di pollo
- 1,5 cucchiai di maizena
- 3 cucchiai di salsa di soia.


Mettete tutti gli ingredienti in una pentola piccola e mischiate. Mettete la pentola poi sul fuoco finché la salsa non comincia a bollire. Cuocete a fuoco basso finché la salsa non comincia ad addensarsi.


Pollo agli arachidi:
- circa 700 g di petto di pollo già pulito e tagliato a tocchetti
- 150 g di arachidi
- 0,5 cucchiai di maizena
- brodo di pollo
- salsa agrodolce (vedi sopra)
- due peperoni grandi
- una cipolla grande
- salsa di soia
- del marsala oppure dello sherry
- zenzero
- peperoncino in polvere.


Già un paio di ore prima di fare la salsa, mettete i tocchetti di pollo a marinare in 3 cucchiai di marsala (o sherry), due cucchiai di salsa di soia e abbondante zenzero (quello secco in polvere).


Arrostite gli arachidi su una padella wok con una piccola spruzzata di peperoncino. Togliete poi gli arachidi, metteteli da parte e pulite la padella con della carta da cucina. Cuocete poi la cipolla tagliata a fette e i peperoni tagliati a tocchetti in una piccola quantità di olio e circa 0,5 dl di acqua. Attenzione: i peperoni devono rimanere ancora croccanti e non “afflosciarsi” troppo. Togliete la verdura pronta, mettetela da parte e pulite di nuovo la padella. Poi, arrostite anche il pollo sulla padella senza olio. Quando i pezzi di pollo sono cotti e un poco croccanti, aggiungete sulla padella anche la cipolla e i peperoni. Spruzzate sopra circa un mezzo cucchiaio di maizena, versate poi sulla padella 4 cucchiai di salsa di soia e 6 cucchiai di brodo di pollo e girate. Aggiungete allora tutta la salsa agrodolce. Girate con cura e controllate il gusto. Poi potete aggiungere gli arachidi. Girate per un attimo e servite poi con il riso basmati croccante.


Riso basmati croccante:


Versate dell’acqua abbondante in una grande pentola antiaderente e riscaldate, finché l’acqua non comincia a bollire. Aggiungete abbondante sale e brodo di pollo. Mettete nella pentola il riso (seguite le istruzione della confezione sulla quantità giusta per il numero di commensali presenti). Lasciate il riso a cuocere senza coperchio per circa 8 minuti, o finché il riso raggiunge una cottura al dente. Scolate l’acqua e passate sia il riso che la pentola sotto acqua fredda (soprattutto la superficie esterna della pentola). Versate nella pentola un poco di olio per coprire bene tutto il fondo. Versate il riso nella pentola. Formate una “montagnetta” con il riso sul fondo della pentola (cercate di lasciare libera la parte superiore delle pareti interni della pentola) e, nel centro della montagnetta, formate un buco che arriva fino in fondo (ora la montagnetta di riso assomiglia ad una grande ciambella). Poi, avvolgete il coperchio dentro un panno di cucina pulito. Mettete la pentola sul fuoco molto basso, posizionate il coperchio con il panno accuratamente sopra la pentola e lasciate sul fuoco molto basso per circa 20 minuti o finché lo strato inferiore del riso non diventa croccante (non deve bruciare però). Potete girare il riso un paio di volte – in questa maniera una quantità maggiore di riso diventa croccante. Servite subito come contorno della salsa.



11 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Meillä on kiinalainen take-out paikka melkein kulman takana, mutta olisi kiva kokeilla josku vähän jotain omintakeisempaakin. Kiitos jälleen kerran!

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos Johanna kommentistasi! :) Pidän myös aasialaisesta ja intialaisesta keittiöstä, joten aina välillä tulee kokeiltua jotain sieltäkin suunnasta. Tämä oli kyllä tosi hyvää!! :D

Rebecca kirjoitti...

mmmm che buono!
le tue ricette mi fanno venire sempre molta fame!
baci!!!

giulia pignatelli kirjoitti...

che buono!!! Lo faccio di sicuro!!

Italiansalaatti kirjoitti...

Rebecca: Tante grazie per il tuo commento, è il miglior complimento che potrei ricevere!! Un bacione! :D

Giulia: Mille grazie! :) E sí, devo dire che era proprio buono!! :D

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

Grazie della visita e piacere di conoscerti ... non ti perderemo di vista ... ci mancava un bel blog dalla Finlandia.... un saluto dai viaggiatori golosi...
PS; Pollo invitante ....

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Viaggiatori golosi! Grazie a voi! Adoro il mondo dei blog perchè non ci sono confini e tutti parlano la stessa lingua, quella della buona cucina! :D Buona giornata! :)

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Grazie dolce Terhi !!!Una meraviglia !!

Italiansalaatti kirjoitti...

Grazie Simonetta, sono molto contenta che la ricetta ti piace! :D

lucy kirjoitti...

ma che bello scoprire un nuovo blog.molto interessante la tua ricetta ele foto molto esplicative!

Italiansalaatti kirjoitti...

Che bel commento, grazie!! Io, poi, ho già una ricetta pronta giusto per te! :) Una bella zuppetta calda, che spero di riuscire a postare la settimana prossima! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...