21.11.2010

Syyskeitto - Zuppa autunnale

                                                      LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!
 
Kylmänä ja ikävänä syksyisenä päivänä minun alkaa usein tehdä mieli ihanan lämmintä, mausteista ja ruokaisaa keittoa tai pataruokaa. Niinpä juuri eräänä tällaisenä päivänä minun teki mieli valmistaa keitto savoijinkaalista, jota minulle oli jo jääkaapissa, sekä vähärasvaisesta vasikanleikkeestä, joka oikealla tavalla valmistettaessa muutuu ihanan suussasulavaksi. Ei ole mitään sen lohdullisempaa kuin täysi lautasellinen lämmintä keittoa kylmänä ja harmaana syyspäivänä....Tässä teille siis minun savoijinkaali-vasikanleikekeittoni - erinomainen sesonkiruokalaji joka käy sellaisenaan päivällisestä! Resepti on hyvin yksinkertainen, mutta lopputulos erinomainen – keitto on hieman mausteista ja rasvaton vasikanleike suorastaan sulaa suuhun, mikäli olet kärsivällinen ja haudutat lihaa tarpeeksi kauan. Jos pidät lihaliemestä ja mikäli haluat, voit lisätä keittoon lisää nesteitä, koska tällaisenaan keitto muistuttaa lähes pataruokaa tukevuutensa puolesta. Toivottavasti pidätte tästä syksyisesti reseptistä yhtä paljon kuin minäkin! Buon appetito! :)

AINEKSET:
3 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
3 perunaa
yksi iso sipuli
300 g jo pestyä ja siivuiksi leikattua savoijinkaalia (huom. leikkaa kaalista pois sen kaikista uloimmat lehdet, ennen kuin alat pilkkomaan loppuosaa)
250 g vähärasvaista vasikanleikettä, jonka olet jo puhdistanut ja leikannut varsin pieniksi kuutioiksi
1 salaattifenkoli
timjamia, suolaa, mustapippuria, soijakastiketta ja sherryä.

Pese ja kuori valkosipuli, sipuli, porkkanat, perunat ja salaattifenkoli. Leikkaa valkosipuli varsin reiluiksi paloiksi ja suikaloi sipuli. Leikkaa porkkanat suurehkoiksi paloiksi ja perunat isoiksi kuutioiksi. Leikkaa sitten salaattifenkoli siivuiksi. Paista valkisipulia, sipulia ja porkkanaa hetki oliiviöljytilkassa. Lisää hyppysellinen kuivattua timjamia, sekoita ja lisää pataan myös kuutioitu liha. Paista kunnes liha alkaa ruskistua. Mausta maun mukaan suolalla, lisää 3 rkl soijakastiketta, n. 1,2 dl sherryä ja 1,2 dl vettä. Jätä kannen alle hautumaan keskilämmölle ainakin 20 minuutin ajaksi. Lisää kattilaan sitten myös salaattifenkoli sekä perunakuutiot ja aseta kaalinviipaleet kaiken päälle. Kaada mukaan 1½-2 mittaa lihaliemijauhetta, paljon mustapippuria sekä non 0,7-0,8 litraa vettä. Jätä ruoka hautumaan kannen alle noin 45 minuutin ajaksi sekoittaen keittoa välillä. Ajan kuluttua umpeen tarkista maku ja lihojen kypsyysaste. Mikäli kummatkin ovat mielestäsi oikeat, tarjoile ruoka vielä kuumana maalaisleivän kera.




In una giornata autunnale, uggiosa e fredda, mi viene spesso voglia di mangiare uno stufato o una zuppa bella calda, speziata e sostanziosa. Ecco che una giornata come questa mi venne voglia di preparare una zuppa a base di verza, che avevo nel frigorifero, e di carne di vitello magro, che diventa tenero tenero preparato nella maniera giusta. Non c’è niente di più confortante di un piatto pieno di zuppa calda in una giornata autunnale grigia e fredda...Ecco per voi la mia zuppa di verza e vitello, un ottimo piatto unico adatto per la stagione! La ricetta è molto semplice, ma il risultato è ottimo – il sapore della zuppa è leggermente speziato e la carne tenera di vitello ti si scioglie in bocca se hai pazienza per stufarla abbastanza a lungo. Se vi piace il brodo e se volete farlo, potete aggiungere anche più liquidi a questa zuppa, che così com’è assomiglia quasi ad uno stufato per quanto è sostanziosa. Spero questa ricetta autunnale vi piaccia tanto quanto a me! Siccome Lucy del blog …ti cucino così…ha indetto un contest di ricette di zuppe e minestre (Ti cucinò così – minestre e zuppe), partecipo pure io con questa ricetta! Buon appetito! :)

INGREDIENTI:
3 spicchi d’aglio
3 carote
3 patate
una grande cipolla bianca
300 g di verza già lavata e tagliata a listarelle (attenzione: rimuovete le foglie più esterne dalla verza prima di affettare il resto)
250 g di filetto di vitello magro, già pulito e tagliato a cubetti abbastanza piccoli.
1 finocchio
timo, sale, pepe nero, salsa di soia e marsala per condire.

Pulite e sbucciate l’aglio, la cipolla, le patate, le carote e il finocchio. Tagliate gli spicchi d’aglio a pezzi abbastanza grossolani ed affettate la cipolla. Tagliate le carote a tocchetti grandi e le patate a cubetti voluminosi. Affettate il finocchio. Soffriggete per un attimo la cipolla, l’aglio e le carote in un poco di olio d’oliva. Aggiungete una spruzzata di timo, girate ed aggiungete anche la carne tagliata a cubetti. Soffriggete finché la carne non abbia preso colore. Condite con sale, 3 cucchiai di salsa di soia e versate poi nella padella circa 1,2 dl di marsala e 1,2 dl di acqua. Lasciate a stufare sotto il coperchio a fuoco medio per almeno 20 minuti.  Aggiungete allora anche il finocchio tagliato a fette, i pezzi di patata, e mettete sopra la verza, 1 ½-2 misurini di brodo granulare, tanto pepe nero e circa 0,7-0,8 litri di acqua.  Lasciate a stufare sotto il coperchio per circa 45 minuti, girando ogni tanto. Alla fine, controllate il gusto e il punto di cottura della carne. Se tutte e due risultano di vostro gradimento, servite la zuppa ancora fumante con pane casereccio.


8 kommenttia:

lucy kirjoitti...

assolutamente anche io le adoro e in queste giornate oltre che fare bene sono riscaldanti e danno una marcia in più.molto gustosa la tua zuppa la inserisco subito!grazie se vuoi metto anche il tuo nome del link del contest!baci

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Lucy! :) Non c'é niente di meglio di una zuppa calda quando fuori fa freddo e piove! :D Grazie per il complimento! Metti pure il mio nome nel link! Buon inizo settimana! :)

Gio kirjoitti...

bella la tua proposta di zuppa!
in questo periodo anche da noi piove di continuo ed una zuppa come questa ci sta proprio bene :)

Rebecca kirjoitti...

ciao cara! ti ho scelta per due premi!!
http://nontolleroillattosio.blogspot.com/2010/11/i-miei-primi-due-premi.html
baci!

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Gio! Tante grazie per il tuo commento! :) Eh sì, questo tempo mi ispira proprio a cucinare delle zuppe!! Infatti, credo che ne preparerò anche delle altre! :D

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Rebecca!! Che bella questa cosa!! :D Mi hai fatto molto felice, grazie! Ritirerò il premio appena riesco! Un bacione grande grande!! :)

Johanna kirjoitti...

Oijoi, kun luin tuosta alusta, että valkosipulia niin jo alkoi taas vesi kohota kielelle. Mistä Sinä kaikki nämä upeat reseptit keksitkin?

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei Johanna! :) Mäkin tykkään paljon valkosipulista, kuten huomasit! Ja eihän kylmän päivän keitto mitään ole, jos siinä ei ole vähän valkosipulia potkua antamassa! :D Kiitos ihanasta kohteliaisuudesta, sattuu vain olemaan niin, että kun pidän paljon syömisestä ja hyvästä ruuasta, niin ne reseptitkin ilmestyy hups mieleen aina sen mukaan, mitä tekisi itse mieli syödä! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...