8.12.2010

Aurinkokeitto - La zuppa del sole

                                                      LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!
Kuten olenkin jo aikaisemmin todennut, minusta on ihanaa syödä lämmintä keittoa näin talvella. Tämän keiton nimi on aurinkokeitto sen takia, että se on väriltään oranssinkeltaista ja se tuo jostain kaukaa ihanan mausteisen ja värikkään tuulahduksen keskelle kylmää ja pimeää talvipäivää! Viimeksi postaamani keitto vei makumaailmaltaan pohjoiseen, tämä keitto taas vie Intiaan. Olen sitä mieltä, että Italialaisen keittiön käyttämien yrttien lisäksi on välillä ihana sukeltaa myös muihin makumaailmoihin ja maustaa ruoka esimerkiksi intialaisesta keittiöstä peräisin olevilla mausteilla. Sen lisäksi, että nämä mausteen tuoksuvat ja maistuvat taivaalliselta, niillä on usein myös terveydellisiä vaikutuksia. Kurkuma, esimerkiksi, suojelee maksaa sekä toimii antioksidanttina, sitä käytetäänkin esim. tulehdusten hoidossa. Kurkumalla on myös myönteisiä ruuansulatusvaikutuksia. Sekä kuminaa että korianteria on käytetty kansanlääketieteessä vatsavaivojen hoitoon. Inkiväärillä hoidetaan pahoinvointia ja sitä käytetään ruuansulatuksen edistämiseen. Tämä resepti on maidoton, laktoositon ja gluteeniton eikä se sisällä lihaa tai kananmunaa, joten se sopii hyvin kaikenlaisiin ruokavalioihin.

Resepti on alkujaan peräisin Anjum Anadin kirjasta ”Eat right for your body type” (Quadrille Publishing 2010)”. Lisäsin alkuperäiseen ruokaohjeeseen pari raaka-ainetta ja kurkumaa, muuten resepti on varsin uskollinen alkuperäiselle ohjeelle. Ihanan pehmeä, mutta kuitenkin mausteinen maku ja kauniin keltaoranssi väri tekevät tästä keitosta täydellisen alkupalan illalliskutsuille tai hyvän, houkuttelevan lounaan, mikäli haluat hemmotella itseäsi terveellisellä mutta suussasulavalla keitolla! Keitosta riittää noin neljälle hengelle.
       
     RAAKA-AINEET: 
     - pari ruokalusikallista oliiviöljyä
     - pieni pilkottu sipuli
     - noin 5 gr tuoretta inkiväärinjuurta raastettuna tai pieniksi paloiksi pilkottuna
     - kolme summittaisesti pilkottua valkosipulinkynttä
     - 1 teelusikallinen kokonaisia koriantereja tai vajaa kourallinen tuoretta korianteria
     - 1 teelusikallinen kuminansiemeniä
     - suolaa
     - sitruunamehua
     - pippuria
     - n. 300 gr porkkanaa noin senttimetrin paksuisiksi paloiksi pilkottuina
     - noin 10 ruokalusikallista punaisia linssejä
     - yksi oranssi paprika
     - noin 150 ml soijakermaa (tai laktoositonta kevyttä ruokakermaa)
     - kourallinen tuoretta korianteria valmiin keiton päälle
     - yksi kasvisliemikuutio tai mitallinen kasvisliemijauhetta
     - kurkumaa
     - vettä.

VALMISTUS:
Liota linssejä kylmässä vedessä tunnista kahteen tuntia. (Kaupasta löytää myös linssejä joita ei periaatteessa tarvitse liottaa, mutta liottaminen voi lyhentää keittoaikaa paljonkin.) Murskaa maustemyllyssä kuminansiemenet ja korianteri. Lämmitä kattilassa öljy. Lisää siihen sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Ruskista noin minuutin ajan (älä nosta lämpöä liian kovalle, jotta inkivääri ei pala), lisää kattilaan sitten myös mausteseos ja paista miedolla lämmöllä puolisen minuuttia. Lisää kattilaan porkkanat, linssit ja paprika. Kaada päälle vettä noin 400 ml. Lisää kasvisliemikuutio tai kasvisliemijauhe  ja keitä kannen alla keskilämmöllä kunnes porkkanat ja linssit ovat kummatkin pehmenneet. Ota pois hellalta. Soseuta huolellisesti sauvasekoittimella. Laita sen jälkeen sose takaisin hellalle. Lisää keittoon kerma ja sekoita.  Lisää noin 1,5 rkl vastapuristettua sitruunamehua sekä 1 tl kurkumaa sekä runsaasti pippuria ja suolaa. Sekoita ja tarkista maku. Lisää lopuksi päälle tuore korianteri ja tarjoile.



Come ho detto anche precedentemente, in questo periodo (all’inizio inverno cioè) mi piace molto mangiare zuppa calda. Questa zuppa si chiama la zuppa del sole perché è di color giallo-arancia e ci porta da lontano una bella ventata di spezie e di colori caldi per ravvivare una giornata invernale fredda e buia! L'ultima zuppa che avevo postato aveva in sé qualcosa della cucina nordica mentre questa zuppa ci porta in India. Sono dell’opinione che accanto agli odori usati dalla cucina italiana è bello ogni tanto tuffarsi anche in altri mondi culinari e condire il cibo ad esempio con le spezie provenienti dall’India. Oltre al fatto che queste spezie hanno un profumo e un gusto divini, esse hanno spesso anche delle proprietà salubri. Curcuma ad esempio protegge il fegato e funziona da antiossidante; viene utilizzato, tra l'altro, per curare le infezioni. Curcuma favorisce anche la digestione. Sia cumino che coriandolo sono stati usati nella tradizione popolare per curare i problemi di stomaco. Lo zenzero si usa per attutire la nausea, inoltre esso contribuisce positivamente alla digestione. Questa ricetta è fatta senza latte, non contiene né lattosio o glutine né carne o uova e quindi è adatta per tutti i tipi di dieta!

Originalmente questa ricetta l’ho presa dal libro di Anjum Anand “Eat right for your body type (Quadrille Publishing 2010)”. Alla ricetta originale ho aggiunto un paio di ingredienti e curcuma, per il resto la mia ricetta segue quella originale abbastanza fedelmente. Grazie al suo bel colore giallo e al gusto sfiziosamente delicato, ma comunque speziato, questo piatto è perfetto sia come antipasto per un cenaparty sia come piatto unico per una di quelle occasioni quando vi volete coccolare con qualche zuppa salutare ma golosa! Questa ricetta basta per circa per 4 persone.  

INGREDIENTI:
       - un paio di cucchiai di olio EVO
       - una piccola cipolla tagliata a fette
       - circa 5 g di zenzero fresco, grattugiato oppure tagliato a pezzetti piccolini                                                      
      - tre spicchi d’aglio tagliati grossolanamente
      - 1 cucchiaino di semi di coriandolo oppure un mezzo pungo di coriandolo fresco
      - 1 cucchiaino di semi di cumino
      - sale q.b. 
      - succo di limone fresco
      - pepe q.b.
      - circa 300 g di carote tagliate e rondelli di  circa 1 cm
      - circa 10 cucchiai di lenticchie rosse
      - un peperone giallo
      - circa 150 ml panna di soia (oppure panna leggera senza lattosio)
      - un pugno di coriandolo fresco per decorare la zuppa pronta
      - un cubetto di brodo vegetale oppure un misurino di brodo granulare
      - curcuma
      - acqua.

PREPARAZIONE:
Lasciate le lenticchie in ammollo in acqua fredda per un’ora o due. (In negozio si trovano anche delle lenticchie che in teoria non necessitano di essere lasciati in ammollo prima, ma farlo comunque ti accorcerà il tempo di cottura anche di molto.) Usate il mortaio per polverizzare i semi di cumino e coriandolo. Riscaldate in una pentola un paio di cucchiai di olio d’oliva extravergine. Aggiungete poi la cipolla, l’aglio e lo zenzero. Soffriggete leggermente per un minuto circa (ma non alzate troppo la fiamma, altrimenti lo zenzero brucia). Aggiungete nella pentola la miscela di spezie e soffriggete a fuoco basso per un mezzo minuto. Mettete nella padella poi le carote, le lenticchie e il peperone tagliato a strisce. Versate sopra circa 400 ml di acqua. Aggiungete il brodo granulare e cuocete a fuoco medio sotto il coperchio finché le carote e le lenticchie non sono completamente cotte. Togliete poi la pentola dal fuoco. Omogeneizzate tutto con un frullatore. Mettete poi la zuppa di nuovo sul fornello. Aggiungete la panna nella zuppa e girate. Aggiungete circa 1,5 cucchiai di succo di limone fresco, circa 1 cucchiaino di curcuma e parecchio sale e pepe. Girate e controllate il gusto. Alla fine, cospargete sopra le foglie di coriandolo e servite subito.


6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

En ole mikään soppaihminen,mutta kylmällä ilmalla nekin maistuvat,ja tuo aurinkokeitto varmaankin maistuisi:-)

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos Yaelian! :) Minulle tulee kova soppahimo kylmällä - kesällä en keittoja syö, mutta syksyn ja talven tullen alkaa tehdä vietävästi mieli höyryävää soppalautasta! :D

lucy kirjoitti...

eh ma che bellezza, come sono contenta di avere così tante belle ricette!!ottima!!!

Italiansalaatti kirjoitti...

Grazie Lucy, sono contenta che ti piace! :D

Gio kirjoitti...

mai provate carote e lenticchie insieme in zuppa, ma sono sicuro che l'abbinamento è vincente!
bella zuppa, brava! :) e poi con questo freddo ci sta proprio bene!

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Gio! Mille grazie! :D Quando ho visto quest'abbinamento nel libro di Anand, ho subito voluto provarlo. Ormai la zuppa la preparo abbastanza spesso, perchè è gustosa e proprio adatta per questo periodo! :) Buon weekend! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...