4.12.2010

Omenalettuja&–kastiketta - Crêpe&salsa alle mele

                                                  LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!!!

Eräänä lauantai-iltapäivänä mietin, mitä hyvää olisinkaan voinut meille valmistaa. Varastomme olivat hieman tyhjillään, sillä emme olleet ehtineet tehdä sinä aamuna normaalia viikottaista kauppareissuamme. Kaapista löytyi kuitenkin kanamunia, sokeria, jauhoja ja margariinia sekä paaaljon omenia ja omenamehua. Myös edellisviikkona ostettu kvittenihillopurkki oli vielä lähes täysi. Muistin ihana herkkukirjan ”Muffinit ja leivonnaiset”, jonka supersymppis Karkki oli minulle lahoittanut! Olin nähnyt siinä herkullisen näköisen omenalettureseptin, jota päätin hieman muunnella ja tarjota suussasulavan omenakreemikastikkeen kera. Lisäsin kastikkeen raaka-aineisiin 100%:sta omenamehua sekä kvittenihilloa. Lettureseptiin lisäsin hieman vaniljaesanssia sekä omenamehua ja samaa hilloa.Voilà! Hyvä idea – lopputuloksena olikin ihanan paksuja ja jouluisesti kanelilta ja vaniljalta maistuvia omenalättyjä, jotka päätin tarjoilla sekä kreemi-tyyppisen kastikkeeni että muutaman vihreän ja hieman hapokkaan tuoreen omenaviipaleen kera.Tuoreen omenan hapokkuun tasapainotti lettujen ja kreemin makeutta, ja kokonaisuudessaan lätty-kreemi-omena-yhdistelmä olikin niin hyvää, että hotkimme letut parempiin suihin lähes siltä istumalta! :) 
Tämä resepti on, kuten aina melkein kaikki muutkin, laktoositon ja maidoton, joten se käy herkuksi myös näitä ruoka-aineita kaihtavien ruokavalioon! Tästä lettureseptistä tulee noin 15 lettua (tein letuista varsin pieniä läpimitaltaan, noin 9-10 cm).

Kreemikastike:
- 200 ml soijakermaa
- 150 ml soijamaitoa
- 100 ml omenamehua
- 100-110 g sokeria
- 6 keltuaista
- 1 ruokalusikallinen maissitärkkelystä (maizena)
- 2,5-3 rkl kvittenihilloa.

Letut:
- 200 g vehnäjauhoja
- 100 g sokeria
- 1,5 leivinjauhetta
- melkein 1,5 tl kanelia
- 4 valkuaista
- 2 tl vaniljaesanssia
- 1,5 dl soijamaitoa
- 0,7 dl omenamehua
- 2 omenaa kuorittuina ja raastettuina
- 3 tl kvittenihilloa
- margariinia paistamiseen.

Yksi vihreä hapokas omena tarjoiluun.

Tee ensin kastike: sekoita keskenään maissitärkkelys, sokeri ja keltuaiset (laita neljän munan valkuaiset jääkaappiin odottamaan). Sekoita keskenään maito, kerma ja mehu ja laita seos lämpiämään kattilaan. Kun neste alkaa lähes kiehua, ota kattila pois liedeltä ja valuta osa nesteestä keltuaisseoksen joukkoon sekoittaen koko ajan tasaisesti. Laita kattila takaisin liedelle. Kun jäljelle jäänyt neste alkaa taas lähestuä kiehumispistettä, valuta joukkoon ohuena norona äsken tehty seos sekoittaen koko ajan tasaisesti. Pidä huoli siitä, että kastike ei missään vaiheessa ala kiehua, vaan lämmitä kattilaa tasaisesti pienellä liekillä ja hämmennä seosta koko ajan. Kastike alkaa hetken kuluttua saostua. Kun kastike on saostunut (kastikkeen ei tarvitse olla aivan perinteisen kreemin paksuista, hieman juoksevampi käy hyvin), ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä hetki. Lisää sitten joukkoon n. 3 rkl kvittenihilloa ja sekoita hyvin. Jätä jäähtymään kunnolla.

Aloita sitten lettujen teko: ota neljän munan valkuaiset ulos jääkaapista ja sotke ne kovaksi vaahdoksi. Kuori ja raasta kaksi isohkoa omenaa.  Sekoita jauhot, sokeri, kaneli ja leivinjauhe keskenään isossa kulhossa. Kaada kulhoon myös maito ja sekoita. Mittaa mukaan myös omenamehu ja sekoita. Kaada kulhoon  vaniljaesanssi sekä omenaraaste ja kvittenihillo ja sekoita jälkeen huolellisesti. Ota sitten esiin puulusikka, kaada valkuaisvaahdo kulhoon ja kääntele se varovasti muiden aineksien joukkoon.

Kuumenna teflonpannussa hieman margariinia, kunnes se on sulanut ja poreilee. Lisää kauhallinen taikinaa, ja muotoile se 9-10 cm pyöreäksi letuksi. Paista noin minuutin verran, kunnes lettu näyttää asettuneen ja alkaa hieman kuplia pinnalta. Käännä lettu ja paista toiselta puolelta, kunnes lettu on läpipaistunut. Letun tulee olla kummaltakin puolelta kunnolla kullanruskea. Ota lettu pois pannulta ja pidä lämpimänä. Paista samalla tavalla koko taikina, lisää margariinia tarvittaessa pannulle.
Tarjoile letut sitten vielä lämpiminä jäähtyneen kastikkeen sekä muutaman tuoreen, happamasta vihreästä omenasta leikatun viipaleen kera.




Un sabato pomeriggio stavo pensando a che cosa avrei potuto preparare di buono. Le riserve erano un poco scarse, perché quella mattina non avevamo avuto tempo per fare la solita spesa settimanale. In fondo alla dispensa ho trovato però uova, zucchero, farina e margarina e anche tante tante mele e succo di mela. Pure il barattolo di marmellata di mela cotogna che avevo acquistato la settimana precedente era quasi pieno. Poi mi sono ricordata del bellissimo libro “Muffinit ja leivonnaiset” (“I muffin e la pasticceria”) che la supersimpatica Karkki mi aveva regalato! Avevo notato una ricetta che sembrava deliziosa – Le crêpe alla mela. Ho deciso di modificare la ricetta un poco e di servire le crêpe con una salsa (una crema) alla mela. Agli ingredienti della salsa ho aggiunto del succo di mela 100% e della marmellata di mela cotogna. Alla ricetta per le crêpe ho aggiunto dell’essenza di vaniglia e succo di mela e la stessa marmellata. Voilà! Una buona idea- il risultato finale era una pila di crêpe belle cicce, che oltre a nascondere dentro l’impasto la dolcezza delle mele grattugiate e il gusto irresistibile della mela cotogna, avevano un qualcosa di natalizio grazie all’aggiunta di cannella e vaniglia! Ho deciso di servire le crêpe sia con la salsa tipo crema sia con qualche fetta di mela fresca leggermente acidula. La leggera acidità della mela fresca faceva da contrappeso alla dolcezza delle crêpe e della salsa, e tutto il composto crêpe-salsa-mela era talmente buono, che quasi quasi ci siamo mangiati tutte le crêpe in un’unica seduta! :)  
Questa ricetta è, come quasi tutte del resto, senza lattosio e senza latte, quindi essa può essere servita come dolce anche per chi segue una dieta dove si evita l’uso di questi due ingredienti! Dalla ricetta di ottengono quasi 15 crêpe (ho preparato delle crêpe dal diametro alquanto piccolo, circa 9-10 centimetri).
Siccome l’Arabafelice ha un contest di ricette con le mele, partecipo con le mie crêpe! (In America sarebbero una colazione, in Scandinavia una merenda, qua, invece, le serviamo come dolce!)

Per la crema:
- 200 ml di panna di soia
- 150 ml di latte di soia
- 100 ml di succo di mela 100%
- 100-110 g di zucchero
- 6 tuorli d’uova
- 1 cucchiaio di maizena
- 2,5-3 cucchiai di marmellata di mele cotogna.

Crêpe:
- 200 g di farina per i dolci
- 100 g di zucchero
- 1,5 cucchiaini di lievito
- quasi 1,5 cucchiaini di cannella
- 4 bianchi d’uovo
- 2 cucchiaini di essenza di vaniglia
- 1,5 dl di latte di soia
- 0,7 dl di succo di mela 100%
- 2 mele sbucciate e grattugiate
- 3 cucchiaini di marmellata di mele cotogna
- margarina per cuocere. 

Per servire, una mela verde leggermente acidula.

Per prima, preparate la salsa: mescolate lo zucchero, la maizena e i tuorli d’uova (mettendo da parte nel frigorifero i bianchi di 4 uova). Fate una miscela di latte, panna e succo e mettetela poi in una pentola a riscaldare. Una volta che la miscela comincia quasi a bollire, togliete la pentola dal fuoco e versate una parte del liquido sopra le uova, girando costantemente. Mettete poi la pentola di nuovo sul fuoco. Una volta che il liquido rimasto è quasi sul punto di bollire di nuovo, cominciate a versare piano piano la miscela appena fatta dentro la pentola, girando con cura per tutto il tempo. Fate attenzione affinché la salsa non cominci a bollire in nessun momento, riscaldando la pentola a fuoco basso senza sbalzi di temperatura, mescolando la salsa senza sosta. Tra poco la miscela comincerà ad addensarsi. Quando la salsa è densa (non c´è bisogno che diventi densa come la crema tradizionale, va bene anche un poco più liquida), togliete la pentola dal fuoco. Lasciate a raffreddare per un momento. Aggiungete poi nella salsa 3 cucchiai di marmellata di mela cotogna e mescolate il tutto. Mettete da parte per farla raffreddare per bene.

Cominciate poi a preparare le crêpe: prendete i quattro bianchi d’uovo dal frigo e sbatteteli per formare una schiuma ferma. Sbucciate e grattugiate due mele abbastanza grandi. Mescolate, in un recipiente grande, la farina, lo zucchero, la cannella e il lievito. Versate dentro il latte e girate. Misurate 0,7 decilitri di succo e versate dentro pure quello. Girate. Aggiungete l’essenza di vaniglia, le mele grattugiate e la marmellata e mescolate il tutto con cura. Prendete poi un mestolo di legno, versate nel recipiente la schiuma di bianchi d’uova e girate con molta cautela per mischiare la schiuma dentro l’impasto.

In una padella antiaderente riscaldate un poco di margarina, finché essa non è sciolta e comincia a sprizzare. Versate nella padella un mestolo d’impasto e formatene una crêpe di circa 9-10 cm di diametro. Cuocete per circa un minuto o finché l’impasto sembra fermo e comincia a fare bollicine sulla superficie. Girate allora la crêpe e cuocete anche dall’altro lato finché l’impasto non è completamente cotto. La crêpe deve essere bella dorata da tutte e due i lati. Togliete la crêpe dalla padella e tenetela calda. Continuate così a cuocere tutto l’impasto aggiungendo ogni tanto della margarina sulla padella, se necessario.
Una volta che le crêpe sono pronte, servitele ancora calde con la salsa raffreddata con un contorno di qualche fetta fresca di mela verde e leggermente acidula.


8 kommenttia:

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

complimenti che bella idea !!!
Un abraccio dai viaggiatori golosi...

Johanna kirjoitti...

Onpas oivallinen resepti ja juuri meille sopiva. Yksi perhettämme yhdistävä tekijä on omenat. Niistä kaikki olemme yksimielisiä. Myös letut ovat kaikkien suosikkeja. Tätä täytyy jälleen kokeilla. Ja soijakermaa EI ole vieläkään löytynyt. Kiitos jälleen!

arabafelice kirjoitti...

Gustosissima e molto invitante, allora ti metto in categoria dolci ;-)

In bocca al lupo!

Lo Ziopiero kirjoitti...

In bocca al lupo anche da parte mia!
:))

Italiansalaatti kirjoitti...

I VIAGGI: Mille grazie!! :D Un bacione, buona domenica!
Johanna: Kiitos!! :D Meilläkin tykätään omenista ja letuista kaikissa muodoissaan!! (ja näitä aineksia yleensä löytyy myös kaapista, siitä ideakin...) Sen soijakerman voi korvata kevytkermalla tai laktoosittomalla kermalla tai tavallisella kermalla. Vaikka on kyllä jännä, että sitä ei löydy teiltäpäin ollenkaan. Hauskaa sunnuntaita sinne! :)
Arabafelice: Grazie!! :) E crepi in lupo!.. :D
Lo Ziopiero: Grazie e crepi in lupo! Anche se non sono molto specializzata in fotografia...

Cucina di Barbara kirjoitti...

Ciao!
Appena sono approdata al tuo blog ho detto: oddio! da che lingua lo devo tradurre?
Che piacere scoprire che è anche in italiano!
Adesso ti seguo subito così non perdo nessuna delle tue creazioni!
Baci
Barbaraxx

Gio kirjoitti...

buone le crepes! ma ancora più buona la crema di accompagnamento, ma che brava! :)

Italiansalaatti kirjoitti...

CUCINA DI BARBARA: Benvenuta!! Sono contenta che sei riuscita a superare la barriera linguistica e hai deciso di unirti a questo gruppo variopinto!! :) Buon inizio settimana! :)
GIO: Mille grazie!! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...