14.1.2011

Salaattifenkolipiirakka -Torta salata al finocchio

                                                       LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!!
Tämän suolaisen piirakan pohja tulee Villa Ainala Cuisinesta. Tykästyin Kirsikan tekemään piirakkapohjaan ja olen käyttänyt reseptiä melkein sellaisenaan monenlaisten torttujen pohjana. Täyte on nopea tehdä itse, se on maistuva ja hieman kevyempi kuin muut reseptit, joihin yleensä käytetään voita. Piirakan täytteenä on salaattifenkolia, koska jääkaapissa sattui olemaan muutama kilo tuoreita fenkoleita ja minä pidän paljon salaattifenkolin vahvasta mausta. Se käy hyvin yhteen pekonin suolaisen maun kanssa ja yhdistettynä täytteen parmesaanipaloihin tuloksena on varsin suussasulava suolainen piirakka, joka maistuu erinomaiselta myös kylmänä!

Pohja:
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2,7 dl durumvehnjäjauhoja tai täysjyväjauhoja
- 1 tl suolaa
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 0,5 dl maitoa (soijamaitoa).

Muut ainekset:
- 2 salaattifenkolia
- pakkaus pekonikuutioita (noin 125 g)
- iso sipuli
- suolaa ja mustapippuria
- 140-150 ml kermaa (soijakermaa tai kevyttä, laktoositonta kermaa)
- 40-50 ml maitoa (laktoositonta maitoa tai soijamaitoa)
- riistamaustetta
- 2 kananmunaa
- karkeasti raastettua parmesaania nyrkillinen sekä runsaasti isompia juustopaloja.

Pese huolella ja suikaloi salaattifenkolit. Kuori ja suikaloi sipuli. Paista sipuleita, fenkoleita ja pekonikuutioita pannulla pienen oliiviöljytilkan kera. Lisää sitten jonkin verran vettä ja jätä kypsenemään kovalle lämmölle kannen alle. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tällä aikaa kaikki piirakkapohjan ainekset keskenään ja tee muovaa niistä taikinapallo. Levitä taikina varsin isoon (esim. 27 cm) ja jo voideltuun piirakkavuokaan sormin.  Kun sipulit, fenkoli ja pekonikuutiot pannulla ovat kypsiä ja kunnolla ruskistuneita, ota paistinpannu liedeltä pois. Levitä paistettu seos sekä juustonpalaset vuokaan pohjan päälle. Sekoita sitten keskenään kaksi kananmunaa, kerma ja maito sekä  juustoraaste. Lisää hieman suolaa ja kunnolla pippuria sekä reilu hyppysellinen riistamaustetta. Kaada seos vuokaan, ripottele päälle hieman juustoraastetta ja paista uunissa 220 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullankeltainen päältä. Anna jäähtyä jonkin aikaa ja tarjoile joko sellaisenaan tai esim. raikkaan salaatin kera.




La ricetta per l’impasto per la pasta di questa torta salata l’ho presa da Villa Ainala Cuisine. L’impasto ideato da Kirsikka mi piaceva molto e ho usato la ricetta, quasi senza modifiche, come base per tanti tipi di torte. L’impasto è veloce da fare a casa, gustoso e un poco più leggero rispetto agli altri fatti con il burro. Come ripieno per la torta ho scelto questa volta i finocchi, perché è capitato che avevo qualche chilo di finocchi freschi nel frigo. A me, poi, piace molto il gusto distintivo del finocchio. Combacia perfettamente con il gusto salato della pancetta e quando lo mischi con i pezzetti di parmigiano hai come risultato una torta salata golosa che è buonissima anche fredda! 

Base:
- 2 dl di farina 00
- 2,7 dl di farina di grano duro o integrale
- 1 cucchiaino di sale
- 1,5 dl di olio di olivo EVO
- 0,5 di latte (latte di soia).

Altri ingredienti:
- 2 finocchi
- un pacchetto di cubetti di pancetta affumicato (circa 125 g)
- una cipolla grande
- sale e pepe q.b.
- 140-150 ml di panna (panna light senza lattosio o panna di soia)
- 40-50 ml di latte (latte senza lattosio o latte di soia)
- miscela di spezie per la cacciagione (che contiene tra l’altro rosmarino, salvia, ginepro, coriandolo…..)
- 2 uova
- un pugno di parmigiano grattugiato grossolanamente e tanti pezzetti più grandi. 

Lavate con cura e tagliate a fette i finocchi. Pelate e tagliate a strisce la cipolla. Soffriggete la cipolla, i finocchi e i cubetti di prosciutto sulla padella con un poco di olio d’oliva. Aggiungete un poco di acqua e lasciate a cuocere a fuoco alto sotto il coperchio. Condite con sale e pepe. Intanto, mischiate tutti gli ingredienti per la base tra di loro e formatene una pallina d’impasto. Usando le dita, stendete l’impasto su una pirofila imburrata dal diametro abbastanza grande (27 cm, ad esempio). Una volta che la cipolla, i finocchi e la pancetta sono cotti e hanno preso un bel colore, togliete la padella dal fuoco. Cospargete la miscela e i pezzetti di parmigiano sull’impasto della torta. Mischiate poi tra di loro due uova, la panna, il latte e il parmigiano grattugiato. Aggiungete un poco di sale e pepe e un bel pizzico di miscela di spezie per la cacciagione. Versate poi questo composto sul ripieno, spolverate con un poco di parmigiano grattugiato e cuocete la torta in forno a 220 gradi per circa 30 minuti oppure finché la superficie non risulta bella dorata. Lasciate a raffreddare per un momento e servite come piatto unico o con insalata fresca.

11 kommenttia:

Rebecca kirjoitti...

io non li ho mai cucinati i finocchi! però come li hai preparati tu sembrano deliziosi!!!:)
mi segno la ricetta!

tiziana kirjoitti...

Io faccio il flan con i finocchi. Ora proverò questa tua ricetta. Bel suggerimento

Eleonora kirjoitti...

oooh mamma! ma che bontà, davvero da provare.

Italiansalaatti kirjoitti...

Rebecca: Io ho conosciuto i finocchi grazie al mio suocero, che coltiva i finocchi in quantità industriale :) Il gusto forte e un poco dolce mi piace molto e quindi anche questa torta. Non te la consiglio, però, se non sei un amante di finocchi :D

Tiziana: Un flan con i finocchi è una buona idea! Grazie anche a te per il suggerimento! :D

Eleonora: Mille grazie! :) La ricetta funziona, se i finocchi ti piacciono! :D

Gio kirjoitti...

faccio continuamente torte rustiche ma mai fatte con finocchio, che tra l'altro preferisco più cotto che crudo!
mi rubo l'idea e la propongo a brevissimo x cena! :) grazie

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Anche io non avevo mai provato prima a fare una torta rustica con i finocchi, ma visto che ce l'avevo, ho deciso di provare! :) Infatti, la torta mi è piaciuta, e dopo la prima prova ho continuato a prepararla ogni tanto. Buon inizio settimana! :D

Rita kirjoitti...

Ciao

Ruuanlaitto ei mun juttu, non so cucinare... però le tue foto sono favolose!!! (Cascate del verde) Mi incantano.

fortu kirjoitti...

Piacere di conoscerti un salutone ciao

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Rita!! :) Minä hurahdin ruokaan jo vuosia sitten... :D Kiitos kivasta kommentista, mukava että pidit kuvista!! :) Jos tykkäsit niistä,saattaisit pitää myös kesälomakuvista (viimekesäinen postaus pvm 16.08.2010). En tiedä, oletko käynyt ikinä Abruzzossa, mutta tämä on luonnonkaunista seutua, ystäväni ovat yleensä pitäneet paljon. Kiitos vielä kommentista! :)

Fortu: Ciao Fortu, benvenuta!! :) Mi fa piacere che hai deciso di seguire il blog. È bello conoscere te, a presto! :D

Rita kirjoitti...

Ti ringrazio per la tua risposta. Molto gentile :)

En tunne Abruzzoa. Olin 18-vuotiaana Milanossa lapsenhoitajana, myös perheen kesäasunnolla Besozzossa (Varese) ja 19-vuotiaana stipendiaattina Perugiassa. Pieniä matkoja Roomaan, Paviaan, Veneziaan ja Bergamoon.

Una bella sopresina che sei venuta a visitarmi sul mio blog:) Ci vediamo!

Minäpä pistän heti sinut blogirullaani. Lukijoissani on runsaasti ruuanlaittotaitoisia. Ties vaikka izzekin oppisin jotain, hehe.

Italiansalaatti kirjoitti...

Rita: kiitos kunniasta! :D Lisään itsekin sinut listalle! Toivottavasti reseptit miellyttävät - monet reseptit ovat todella helppoja, siitä vain kokeilemaan! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...