5.1.2011

Smetanalohta ja sieniä-Salmone+panna acida e funghi

                                       LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!! 

Juhlapyhien jälkeen (jotka minä vietin syöden aivan liikaa kaikkea) muutama kevyempi ruokalaji on ihan paikallaan. Esimerkiksi kalaruoka käy! Minä teinkin itselleni lupauksen (se kuuluisa uudenvuodenlupaus), että aloittaisin jälleen syömään terveellisemmän kaavan mukaan....Tähän reseptiin kuuluu kuitenkin varsin paljon lisukkeita (smetanaa ja kermaa), joten mikäli haluatte valmistaa siitä kevyemmän version, vaihtakaa basmatiriisi esim. thaimaalaiseen täysjyväriisiin ja korvatkaa (lohen maustamiseen käytetty) kerma ja osa smetanasta jugurtilla. Tällaisenaan resepti juontuu suoraan perheeni ruokaperinteistä. Mummini teki usein lohta tähän tapaan, sienten kanssa tarjoltuna, kun taas äitini valmistaa herkullista lohiruokaa, joka on maustettu mm. hapankermalla ja meiramilla. Tässäpä siis ruokalaji, jonka tarjoilen teille suoraan perheemme ruokapöydästä. Tämä lohiruoka on maukas ja mehukas ja se käy hyvin sunnuntailounaasta. Valmistus ei ole monimutkainen, riittää, että löytää tarvittavat ruoka-aineet (hapankerma ja sienet). Mikäli ette onnistu löytämään siitakesieniä tai kanttarelleja, käyttäkää niitä sieniä, joita teillä on. Valitsi siitakesienet siksi, että niiden maku on varsin voimakas ja käy erittäin hyvin yhteen kermaisen herkkutattien kanssa. Kanttarellit ovat miedompia, hienostuneen makuisia sieniä. Pidän tästä sienitriosta erityisen paljon. Osallistun reseptilläni Alessandron Controcorrente...Il salmone”-kilpailuun, jossa haettiin uusia lohiruokareseptejä Tämän reseptin myötä tuon kaikille terveisiä Suomesta! Hyvää ruokahalua! :) (Odottakaa vain, tänä talvena luvassa on muitakin lohireseptejä....)
 
INGREDIENTI:
- 900 g lohifileetä
- 120 g smetanaa  eli hapankermaa (mieluiten laktoositonta smetanaa)
- kermaa noin yksi purkillinen (mieluiten laktoositonta kevytkermaa tai soijakermaa)
- kaksi sitruunaa
- kuivattua meiramia
- karkeaa merisuolaa
- pippuria
- tuoretta tilliä
- basmatiriisiä
- yksi sipuli
- 100 g siitakesieniä   
- 100 g herkkutatteja
- 50 g kanttarelleja
- voita tai oliiviöljyä.

Aseta lohifile leivinpaperin päälle uunipellille. Leikkaa puolikas sitruuna ja purista siitä mehu lohen päälle. Hienonna sitten fileen päälle myllyllä karkeaa merisuolaa  ja ripottele mausteeksi myös silputtua, tuoretta tilliä runsaasti sekä reilu hyppysellinen kuivattua timjamia.  Tee sitten lohen päälle levitettävä kastike: sekoita keskenään 120 g smetanaa sekä noin 7 ruokalusikallista kermaa. Lisää kastikkeeseen 2 rkl tuoretta, sitruunasta puristettua mehua, 1 ½ teelusikallista kuivattua meiramia, hyppysellinen jauhettua merisuolaa, reilusti vastajauhettua pippuria sekä tuoretta, silputtua tilliä. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku. Levitä kastike sitten lohen päälle niin, että kala peittyy kokonaan. Leikkaa yksi sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet kalafileen ympärille pellille.  Paista kalaa 200 asteessa uunin alaosassa noin 40 minuutin verran.
Kalan paistuessa keitä basmatiriisiä valmiiksi noin kolmelle hengelle.  Valmista myös sienihöystö: kuori yksi sipuli ja pilko se pieniksi paloiksi. Kuullota sipuli voissa tai oliiviöljyssä (voinokare tai pari lusikallista oliiviöljyä). Mikäli kaikki sienet ovat tuoreita, lisää ne sipulin kypsyttyä pannulle pienen voinokareen tai öljytilkan kera. Mikäli vain osa sienistä on tuoreita, lisää tässä vaiheessa pannulle ainoastaan tuoreet sienet. Paista, kunnes suurin osa sienistä erittyvistä nesteestä on haihtunut. Mikäli osa sienistä on  hankittu säilykkeinä, lisää tässä vaiheessa pannulle säilötyt sienet ja jatka paistamista hetken ajan. Mausta sitten sienihöystö merisuolalla, mustapippurilla ja tuoreella tillillä.  Lisää noin 7 ruokalusikallista kermaa ja hauduta muutama minuutti. Tarkista maku.
Kun kala on valmis, ota se ulos uunista ja aseta tarjoiluastiaan.  Koristele kala ripottelemalla sen päälle runsaasti tilliä. Aseta omiin tarjoiluastioihinsa myös riisi sekä sienimuhennos. Tarjoile sitten kala kahden lisukkeensa, riisin ja sienihöystön, kera.





Dopo le feste (che io ho trascorso mangiando decisamente troppo) ci vuole qualche pietanza più leggera. Come pesce, ad esempio! Infatti, mi sono promessa (la promessa per l’anno nuovo) di ricominciare a mangiare in maniera più salutare… Questa ricetta contiene però abbastanza condimento (panna acida e panna), e quindi se volete prepararne una versione più leggera, cambiate il riso basmati; ad esempio, con del riso integrale thailandese e sostituite la panna ed una parte della panna acida (con le quali condite il salmone) con lo yoghurt. La ricetta così com´è adesso è un frutto della tradizione di famiglia. Mia nonna preparava il salmone spesso in questa maniera, servito con i funghi, e mia madre fa un salmone eccezionale condito ade esempio con la panna acida e maggiorana. Ecco, quindi, che vi offro un piatto proveniente direttamente dal tavolo della nostra famiglia! Questo è un salmone gustoso, succulento – un piatto che può benissimo essere servito come piatto domenicale. La preparazione non è complicata, basta trovare gli ingredienti (panna acida e i funghi).  Nel caso aveste difficoltà a reperire funghi shiitake o gallinaccio, usate quelli che avete a disposizione. Ho scelto i funghi shiitake per via del loro gusto abbastanza forte che si sposa molto bene con la cremosità dei funghi porcini. I funghi gallinaccio sono delicati e raffinati – è un trio di funghi che mi piace moltissimo. Con questa ricetta partecipo al contest “Controcorrente...Il salmone!!” di Alessandro. Questa ricetta vi porta i saluti dalla Finlandia! Buon appetito! :) (Vedrete che quest'inverno vi proporrò anche altre ricette di salmone....)

INGREDIENTI:
- circa 900 g di filetto di salmone
- 120 g di panna acida (preferibilmente senza lattosio)
- circa una confezione di panna (preferibilmente panna light senza lattosio o panna di soia)
- due limoni
- maggiorana secca
- sale marino (sale grosso)
- pepe
- aneto fresco
- riso basmati
- una cipolla
- 100 g di funghi shiitake (lentinula edodes)
- 100 g di funghi porcini
- 50 g di funghi gallinaccio
- burro o olio EVO.

Posizionate il filetto di salmone su una teglia da forno coperta di carta da forno. Tagliate un limone a metà e spremete il succo di una delle metà sopra il salmone. Macinate poi un poco di sale marino grosso sopra il filetto. Come condimento cospargete sopra il salmone anche dell’aneto fresco sminuzzato e un paio di pizzichi di maggiorana secca. Preparate poi la salsa da stendere sopra il filetto: mischiate 120 grammi di panna acida con circa 7 cucchiai di panna. Aggiungete 2 cucchiai di succo di limone appena spremuto, 1 ½ cucchiaini di maggiorana secca, un pizzico di sale marino macinato, abbondante pepe nero appena macinato e aneto fresco sminuzzato. Girate con cura e controllate il gusto. Stendete la salsa sul salmone coprendo il filetto completamente. Tagliate un limone a fette molto sottili e mettetele tutto intorno al salmone sulla teglia da forno. Cuocete il pesce a circa 200 gradi, nella parte inferiore del forno, per circa 40 minuti.
Intanto che il pesche cuoce nel forno potete cuocere il riso basmati. La quantità dipende dal numero dei commensali. Preparate anche il contorno di funghi: pelate una cipolla e tagliatela e pezzetti piccoli. Soffriggete la cipolla in una noce di burro o un paio di cucchiai di olio d’oliva extravergine.  Se tutti i funghi che usate sono freschi, una volta che la cipolla ha preso colore, potete aggiungerli tutti nella padella con una noce di burro o un poco di olio d’oliva. Se invece non tutti i funghi sono freschi, aggiungete ora sulla padella soltanto quelli freschi. Cuocete finché la maggior parte dei liquidi usciti dai funghi non sia evaporata. Se una parte dei funghi l’avete comprata in un barattolo, aggiungete ora sulla padella anche quei funghi e continuate a cuocere per un altro attimo. Condite poi con sale marino, pepe nero e aneto fresco. Aggiungete circa 7 cucchiai di panna e stufate per un paio di minuti. Controllate il gusto.
Una volta che il pesce è pronto, toglietelo dal forno e mettetelo sul piatto di portata. Decorate  cospargendo sul pesce abbondante aneto. Mettete nei piatti di portata anche il riso e il contorno di funghi. Servite poi il pesce con il contorno doppio di riso e salsa di funghi.


15 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Ihana ohje! Kalaruuat ovat myös täällä nyt tapetilla (tai siis lautasella) ja odotan innoissani lisää ohjeitasi. Smetana on niitä tuotteita, joita ei löydy mistään. Sour cream on lähin. Sitä käytän myös rahkan ja ranskankerman tilalla.

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiva, että kysyntää on!! Löysin nimittäin kauppiaan täältä läheltä, jolta saa usein tuoretta lohta - aion hyödyntää hänen antimiaan useamminkin!! :) Smetanaa ei meiltäkään löydy, olen pari kertaa löytänyt korvaavaa sour creamia isoista ostoskeskuksista. Myös rahkaa ei täällä ole olemassa ja se on kyllä vaikea korvata - jotkut käyttävät ricotta-juustoa, mutta meidän läheltä ei saa mitään sellaista tuotetta, jossa olisi se rahkan hieman hapahko maku. Etsintä jatkuu.... (välillä ruuanlaitto muistuttaa yksityisetsivän työtä - vainukoira jäljittömiin kadonneiden raaka-aineiden jäljillä... :D )

/Alessandro kirjoitti...

Grandioso! cosa darei per poterne assaggiare un po!

Kirsikka kirjoitti...

Meilläkin on tehty parikin kertaa uunikalaa tässä hiljattain. Maustoin kerran wasabilla, hyvää oli. Tarkoitus oli juuri siitä postata:). Kalaa tulee syötyä muutenkin paljon.

Italiansalaatti kirjoitti...

Alessandro: Grazie mille!! :) Credo che in Svezia questi ingredienti si possono trovare facilmente, quindi ti basta fare una bella sorpresa alla tua famiglia una domenica e cucinare per loro un piccolo filetto di salmone à la Italiansalaatti! ;D

Kirsikka: Uunikala on ihana ruoka varsinkin näin ylettömän ylensyönnin juhlakauden jälkeen! :D Pitääkin kokeilla joskus wasabin kanssa! :)

Gio kirjoitti...

proprio stamane al mercato ho visto un bel salmone che volevo prendere (ma poi non ho preso perché ho una cena con mangiatori di carne :)
ma mi annoto la tua bella ricetta!

tiziana kirjoitti...

Carissima, ti scopro solo ora, trovo molto interessante questa fusione, cucina, cultura, arte e quant'altro.
Condivido. Bella idea.

Rebecca kirjoitti...

mmmmm! io ADORO il salmone! questa ricetta me la segno e la rifaccio appena torna la mia coinquilina, matta anche lei di salmone!!!!
ottimo proposito quello di mangiare sano, spero di riuscirci anche io!

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Sarà per la prossima volta! ;D Anche io spesso preferisco la carne, ma quando si tratta di salmone, scelgo sempre lui, perchè mi piace troppo! :D

Tiziana: Mille grazie!! E benvenuta! :) Sono contenta che questo blog ti piaccia. Buona domenica e a presto! :)

Rebecca: Pure io e il mio compango di andiamo matti! :) Infatti, credo che farò salmone molto spesso nei prossimi mesi, ora che ho scoperto un posto che lo vende sempre bello fresco. Buona domenica! :)

Angela Maci kirjoitti...

Bellissimo piatto, voglio rifarlo.
Brava....

giulia pignatelli kirjoitti...

Che buona questa ricetta!!! Me la leggo per bene e spero di farla... mamma mia, con tutte le cose che vorrei provare...

Le pellegrine Artusi kirjoitti...

Ricetta fantastica che ho salvato e messo da parte! Complimenti, ciao da Simona

Italiansalaatti kirjoitti...

Angela: Tante grazie!! :D Buon inizio settimana! :)

Giulia: Mille grazie! :) Ah, sapessi quante ricette ho da parte che vorrei provare....Se solo avessi abbastanza tempo per fare tutto! :D

Pellegrine: Molte grazie!! :D Mi fa piacere che la ricetta sia piaciuta! :) Ciao, buon inizio settimana anche a voi!

EliFla kirjoitti...

Sto ripassando tutte le ricette per il verdetto, quindi non mi pronuncio :D !!! In bocca al lupo, Flavia

Italiansalaatti kirjoitti...

Crepi in lupo! :D Buon lavoro! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...