23.1.2011

Terveellistä pastaa-Una pasta domenicale salutare

                                                 LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO! 
 
Tämän pastan syöminen oli meidän mielestämme lähes mielenräjäyttävä kokemus! Siis positiivisessa mielessä.....

Kuten jo vuoden alussa kirjoitin, haluan taas aloittaa syömään terveellisemmin, koska terveellinen ruokavalio tekee hyvää sekä auttaa voimaan paremmin ja pysymään hyvässä kunnossa! (Varsinkin jos kärsii korkeasta kolesterolista tai ruoka-aineintoleransseista, kuten minä...)

Niinpä halusin tällä kertaa valmistaa jotain erittäin hyvää ja hyvin terveellistä sunnuntairuokaa, jossa olisi vähän kolesterolia eli näin ollen kalkkunajauhelihaa naudan- tai porsaanjauhelihan tilalla, paljon kuituja ja vähän raffinoituja jauhoja eli täysjyväpastaa tavallisen pastan asemesta sekä viiniä ja kylmäpuristettua oliiviöljyä kerman ja voin sijaan. Pastaksi valitsimme täysjyväversion alueen omasta erikoisuudesta nimeltään ”kitarapasta”  (pasta alla chitarra). Nimi tulee siitä, että alun perin pasta valmistettiin kitaran kaikukoppaa muistuttavan instrumentin avulla. Pasta leikattiin painamalla pastalevy ”kitaran” kielten läpi. Kokeilemamme pastakastike taas on hyvää myös pelkästä viinistä ja oliiviöljystä valmistettuna, mutta mikäli haluatte kastikkeesta paksumman, voitte lisätä siihen loppuvaiheessa hieman soijakermaa. Me kokeilimme kastiketta kummallakin tavalla valmistettuna, ja kastike oli herkullista kummallakin kerralla!  :) Huom: valitkaa ruoanvalmistukseen hyvää, kylmäpuristettua oliiviöljyä sekä joku erittäin hyvälaatuinen valkoviini! Mitä tulee kalkkunanlihan maustamiseen, ajattelin, että riistamauste (sekoitus laakerinlehteä, valkosipulia, korianteria, rosmariinia, salviaa, katajanmarjaa, paprikaa, timjamia, sipulia ja pippuria) kävisi siihen tarkoitukseen hyvin. Olin oikeassa, koska herneisiin ja kypsennettynä säilöttyihin ja kevyesti maustettuihin keltamesisieniin yhdistettynä tämä mausteseos antaa muuten hieman mauttomalle lihalle viekottelevan maun. Kaikkien näiden raaka-aineiden sekoittamisesta syntyi mielestämme houkutteleva ja juuri sopivan vahva makuyhdistelmä.

Tässäpä siis todiste siitä, että sunnuntaiateriaa varten valmistettu pastaruoka voi olla samanaikaisesti sekä hyvin terveellinen että erittäin herkullinen! Hyvää ruokahalua ja hauskaa sunnuntaita!! :D
 
AINEKSET:
- 1 ohut sellerinvarsi lehtineen
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- n. 480 g kalkkunajauhelihaa
- n. 180 g kypsennettyinä säilöttyjä ja kevyesti maustettuja keltamesisieniä ilman lientä
- 100 g hienoja pakasteherneitä
- maissitärkkelystä
- makeahkoa, hyvää valkoviiniä
- suolaa ja pippuria
- soijakastiketta
- tuoretta persiljaa
- kylmäpuristettua oliiviöljyä
- riistamaustetta
- balsamiviinietikkaa
- täysjyväpastaa neljälle hengelle.

Laita pastavesi liedelle. Voit keittää pastan sillä aikaa, kun kastike valmistuu. Pese ja kuori sipuli, valkosipulit ja porkkana. Pese selleri huolellisesti. Pilko kaikki ainekset pieneksi hakkeeksi. Kypsennä seos sitten pienen pienen oliiviöljytilkan kera riittävässä määrässä vettä, johon olet lisännyt ruokalusikallisen soijakastiketta ja kaksi ruokalusikallista balsamiviinietikkaa. Kun vihannekset ovat kypsiä ja vesi haihtunut, lisää pannuun kalkkunajauheliha. Kypsennä liha ja mausta se 1,5 teelusikallisella riistamaustetta sekä ainakin 0,5 teelusikallisella mustapippuria, lisää myös tarpeeksi suolaa. Kaada pataan sitten pakasteherneet sekä sienet. Sekoita huolellisesti. Ripottele päälle noin 2 ruokalusikallista maissitärkkelystä ja sekoita. Kaada pannuun n. 320-330 ml hyvää makeahkoa tai puolikuivaa valkoviiniä. Lisää 1 ruokalusikallinen soijakastiketta sekä hieman vettä. Jätä kiehumaan osittain kannella peitettynä alkoholin haihduttamiseksi. Noin 10 minuutin kuluttua maista kastiketta ja lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa. Minä pidän tästä kastikkeesta hyvin pippurisena! Ota sitten pieni kimppu turoetta ja jo pestyä persiljaa ja silppua se saksilla kastikkeen sekaan. Sekoita huolella. Tässä vaiheessa voit lisätä muutaman ruokalusikallisen oliiviöljyä. Valuta täysjyväpasta ja sekoita se kastikkeeseen. Jaa pasta lautasille ja valuta jokaisen annoksen päälle vielä hieman (hyvää!!) oliiviöljyä ja tuoretta persiljaa. Mikäli haluat kastikkeesta paksumman ja kermaisemman version, voit lisätä pannulle myös hieman soijakermaa valmistuksen loppuvaiheessa, samanaikaisesti silputun persiljan kanssa.




Questa pasta ci ha fatto impazzire! In senso positivo, intendo…

Come dicevo già all’inizio dell’anno, voglio riprendere a mangiare in maniera più salutare. Perché fa bene, ti fa sentire meglio e ti fa stare alla grande! (Soprattutto se soffri di colesterolo alto e intolleranze alimentari, come me…)

Quindi, questa volta volevo fare qualcosa di molto buono e molto salutare: poco colesterolo, quindi carne di tacchino al posto della carne macinata di vitello o suino; tante fibre e poca farina raffinata, quindi pasta integrale anziché quella normale; vino e olio d’oliva extra vergine al posto di panna e burro. Come pasta abbiamo scelto la versione integrale della specialità abruzzese, la pasta alla chitarra. Il nome della pasta viene dallo strumento che originalmente veniva usata per tagliare la pasta: uno strumento avente la forma della cassa armonica della chitarra. La sfoglia di pasta veniva premuta attraverso le corde della “chitarra”. La salsa d’accompagnamento da noi scelta è buona anche se preparata con vino e olio d’oliva soltanto, ma se volete più cremosità, potete aggiungere un poco di panna di soia alla fine. Noi l’abbiamo provata in tutte e due i modi, ed era squisita! :) Importante: scegliete un vino bianco di ottima qualità e un olio d’oliva extravergine buono! Per condire il macinato di tacchino, ho pensato che una miscela di spezie per la cacciagione (che contiene alloro, aglio, coriandolo, pepe, timo, rosmarino, peperone, cipolla, ginepro e salvia.) potesse andare bene. Infatti, insieme ai funghi chiodini trifolati e ai piselli dà un gusto molto invitante alla carne altrimenti un poco insipida, creando così un’insieme di sapori sfizioso e deciso quanto basta.

Quindi, ecco la prova che una pasta domenicale può essere molto salutare e anche sfiziosa nello stesso tempo! Buon appetito e buona domenica!!  :D

INGREDIENTI:
- 1 gambo sottile di sedano con le foglie
- 1 carota
- 1 cipolla
- 3 spicchi d’aglio
- circa 480 g di macinato di tacchino
- circa 180 g di funghi chiodini trifolati e scolati
 - 100 piselli finissimi surgelati
- maizena
- vino bianco dolciastro buono
- sale, pepe
- salsa di soia
- prezzemolo fresco
- olio EVO
- miscela di spezie per cacciagione
- aceto balsamico
- pasta integrale per quattro persone.

Mettete sul fuoco l’acqua per la pasta. Potete cuocere la pasta intanto che preparate la salsa. Lavate e pelate la carota, la cipolla e l’aglio. Lavate bene il sedano. Fate un trito con tutta la verdura. Soffriggete poi il trito in un goccio d’olio, con sufficiente acqua,  1 cucchiaio di soia e 2 cucchiai di aceto balsamico. Una volta che gli ingredienti sono cotti e l’acqua evaporata, aggiungete sulla padella il macinato di tacchino. Fate cuocere e condite poi con 1,5 cucchiaini di spezie per cacciagione (una miscela di spezie contenente tra l’altro alloro, coriandolo, aglio, rosmarino, salvia, timo e peperone), almeno un mezzo cucchiaino di pepe nero e abbastanza sale. Aggiungete poi sulla padella anche i piselli surgelati e i funghi. Girate bene. Cospargete sopra circa 2 cucchiai di maizena e mescolate. Versate poi nella padella circa 320-330 ml di vino bianco buono, più dolciastro che secco. Aggiungete anche 1 cucchiaio di salsa di soia e un pochino d’acqua. Lasciate bollire, coprendo parzialmente con il coperchio per far sfumare l’alcol. Dopo circa 10 minuti assaggiate e aggiungete sale e pepe se necessario. A me questo piatto piace ben pepato! Prendete un mazzetto di prezzemolo fresco e lavato e sminuzzatelo con forbici nella salsa e mescolate. A questo punto, potete aggiungere qualche cucchiaio di olio d’oliva extra vergine. Scolate la pasta integrale, mescolatela nel il sughetto e fate i piatti. Versate sopra tutte le porzioni ancora un poco di olio d’oliva (buono!!) e prezzemolo fresco. Se volete una salsa più cremosa, potete aggiungere anche un poco di panna di soia nella salsa, proprio alla fine della cottura insieme alla prima parte del prezzemolo.

20 kommenttia:

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

una sfiziosissima idea !!!
Complimenti, un bacione e buona domenica dai viaggiatori golosi ...

tiziana kirjoitti...

Ben tornata Tehri,
sembra davvero molto gustoso questo piatto. Buona domenica ciao Tizi

/Alessandro kirjoitti...

Che meraviglia di profumi!

Yaelian kirjoitti...

Nami nami! Itse olen siirtynyt käyttämään kokonaan täysjyväpastaa ja onneksi sitäkin saa jo monessa muodossa:-)

Italiansalaatti kirjoitti...

I VIAGGI: Grazie mille! :D
Buonissima e gustosissima domenica anche a voi!

Tiziana: Grazie! :) A noi questo piatto gustoso ma salutare ci é piaciuto molto! Buona domenica anche a te! Bacioni!

Alessandro: A me piace molto usare delle spezie e degli odori vari. A questo piatto ci andavano proprio bene, e il profumino era proprio buono! :) Buona domenica!! :)

Yaelian: Kiitos, meistäkin oli namia! :) Kotona meilläkin käytetään lähes yksinomaan täysjyväpastaa, sitä saa täällä nykyään jo ihan joka paikasta ja vielä erittäin hyvälaatuista. Ravintoloissa täysjyväpastaa ei kuitenkaan ikinä tarjota eikä myöskään perinteisemmissä kodeissa/ruokapöydissä. Myös anoppini, loistava kokki muuten, on sitä mieltä, että täysjyvävilja on rehuruokaa eikä siis ihmisille sopivaa....Mutta minä jatkan missiotani!! :D

Vera A. kirjoitti...

Sembra troppo buona! Pakko kokeilla, slurps! Mistä muuten olet löytänyt soijakermaa, kulkeeko se ihan panna di soyan nimellä, käytätkö jotain erityistä merkkiä?

Italiansalaatti kirjoitti...

Vera A.: Kiitos kaunis! :) Meillä se meni parempiin suihin niin että hurahti, slurps vaan! :D
Käytän pariakin eri merkkiä, lähikaupasta (Conad) löytyy Valsoian CondiSoia -panna di soiaa ja erikoisruokavalioputiikista löytyy toista, jonka nimeä en nyt millään muista, purkki on valkoinen, tekstit vihreällä ja siinä on aurinko kannessa...(alkaa muisti pettää, anteeksi...). Mutta käytän siis sitä, mitä käsiini saan. Nykyään soijatuotteita löytyy onneksi ihan kivasti täältäkin, jokaisessa isommassa tavaratalossakin olen huomannut että joku merkki on aina edustettuna! Soijatuotteet (jugurtit, kermat ja juomat) on kivoja tuotteita, koska ne ovat sekä laktoosittomia että kolesterolittomia, joten siinä saan lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla! :D

Rebecca kirjoitti...

bè si chi l' ha detto che salutare non vuol dire buono??:)
anzi, ti fa stare anche meglio, e non solo con la coscienza!
buona domenica!
baci!

Italiansalaatti kirjoitti...

Rebecca: Hai assolutamente ragione, è quello che ho sempre pensato anch'io!!! E solo che quando cerco di offrire ad esempio la pasta integrale o la panna/la salsa di soia ad alcuni (ad esempio alcuni parenti), incontro una ferrea resistenza... È un peccato, perchè adottare una dieta varia e salutare (senza pregiudizi) ti fa stare bene!!
Buona domenica anche a te, bacioni!! :)

Johanna kirjoitti...

Herkulliselta näyttää jälleen! Meillä on myös pastapäivä, kun mies päätti tehdä herkkua Kummisetä -henkeen. Olemme "vetäytyneet patjoille" ja syömme pastaa.

Sinun ohjeestasi tulee kyllä nälkä!

SunnyMom kirjoitti...

OOOH mikä ihana löytö, sinun blogi! tuuli ulvoo nurkissa ja myrskysade nousee täällä Andaluciassa. Lapset kerhossa ja minä löysin sinut! mikä ihana pelastus maanantai-aamulle, nyt saa pyykit ja imurit odottaa ;)

terkuin kati

Taty kirjoitti...

Oh questa pasta fa proprio per me!!!
Colesterolo alto ed intolleranze pure io....ti seguo con questa magnifica ricetta!

meggY kirjoitti...

Ciaooooo!
Ho trovato il tuo blog per caso e mi ci sono fermata molto volentieri, è un posto goloso ed accogliente!
Ottima questa pasta domenicale, leggera ma gustosa allo stesso tempo!
Da oggi ti seguo anch’io!
A presto ciao ciao ^^

Italiansalaatti kirjoitti...

UN CALOROSO BENVENUTO ALLE NUOVE ARRIVATE!! :)
LÄMMIN TERVETULOTOIVOTUS UUSILLE LUKIJOILLE!! :)

Johanna: Kiitos!! :) Kivaa, teilläkin siis syötiin pastaherkkuja eilen! :D Meillä ei juuri mene sunnuntaita ilman pastaa... :) Tämä oli kivaa vaihtelua, ja meni kyllä niin nopeasti parempiin suihin, että huhhuh!! :) Jos nälkä uhkaa, ei muuta kuin kokkailemaan!! :)

SonnyMom: Kiitos aivan ihanasta kommentista!! :D Sydäntä lämmittää, nyt olit sinä, joka pelastit minun maanantaipäiväni!! :D Täälläkin tuuli ulvoo ja myrskyinen sade piiskaa kattoja. Eilen jopa näimme räntää, joka on harvinaisuus täällä päin! :) Oikein mukavaa päivän/illanjatkoa sinne! :)

Taty: Grazie mille, sono proprio contenta che ti sia piaciuta! :D Sono convinta che anche evitando colesterolo alto e certi prodotti (a base di latticini freschi per me), si possa cucinare dei piatti deliziosi!! :) Ci sono tanti ingredienti alternativi sani ma anche gustosi e nutritivi! :) (tu sei un'erborista, giusto, quindi queste cose le conosci bene!). Buona serata!! :D

meggY: Ciao!! Sono contenta che il blog ti sia piaciuto e che tu abbia deciso di seguirci! :D Come scrivevo sopra a Taty, si può benissimo cucinare piatti leggeri e gustosi - una cosa fondamentale per una golosona come me che ha problemi di colesterolo e intolleranze... A presto!! :D

Le pellegrine Artusi kirjoitti...

Che bella idea questa pasta, salutare ma saporita! Bravissima ti è venuto fuori un piatto grandioso

Eleonora kirjoitti...

ho l'appetito bloccato dall'influenza ma in un altro momento giuro che farebbe impazzire anche me, e infatti mi segno subito la ricetta nel bookmark.

Italiansalaatti kirjoitti...

Le Pellegrine: Grazie mille!! :D Sono contenta che l'apprezzate - salutare non vuole dire insipida, anzi...! Buona giornata! :D

Eleonora: Mi dispiace per l'influenza, pure qua un sacco di gente sta male, io ancora non l'ho beccata, quindi intanto incrocio le dita....Ma sono contenta che la ricetta ti sia piaciuta!! :) Quando starai meglio... :D Auguri di pronta guarigione! :)

Gio kirjoitti...

mi piace questo ragù di tacchino con tutte queste verdure, approvo a pieno! fantastique! :)

Cucina di Barbara kirjoitti...

Apprezzo che anche tu stai attenta a quel che mangi!
anche noi prediligiamo carni bianche e molte spezie per ridurre sale e guadagnare in sapore e salute!
Brava brava brava
Bacioni

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Mille grazie! :D Sono contenta che ti sia piaciuta la ricetta! :) Buona giornata! :)

Barbara: Mi fa molto piacere che l'hai apprezzato! :D Sia io che il mio compagno cerchiamo di fare abbastanza attenzione, perchè alla fine non è difficile cambiare carne rosso in bianco, farine raffinate in integrali e sale, burro e panna in spezie, olio e prodotti a base di soia! :) Sono felice che tu abbia deciso di seguire il blog! :) Buona giornata anche a te! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...