11.2.2011

Artisokkatahna - Pasta di carciofi

                                                       LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO! 
 
Italiassa tehdään usein bruschettaa (uunissa tai avotulella paahdettua maalaisleipää) ja panineja (tuhteja, joko maalaisleivästä tai isoista sämpylöistä tehtyjä täytettyjä leipiä). Uudet täytteet ja levitteet ovatkin aina poikaa, ja innostuin kovasti Merituulin esittelemästä yksinkertaisesta artisokkatahnasta. Säilöttyjä artisokkia kun käytetään täällä eri paljon eri tarkoituksiin, ne eivät maksa liikaa ja tarjonta on runsasta. Tahnaresepti oli suoraviivainen – säilöttyjä artisokkia ja valkosipulinkynsiä oliiviöljyllä jatkettuna. Jotkut lukijat sanoivat kommenteissaan lisänneensä tahnaan myös aurinkokuivattuja tomaatteja tai parmesaanijuustoa. Minä pidin näistä ideoista paljon ja päätin tehdä ”terästettyä” artisokkatahnaa lisäämällä joukkoon myös hieman chilipippurilla maustettua oliiviöljyä. Tahnasta tuli herkullista ja moneen tarkoitukseen käyvää. Ensimmäisenä iltana pistimme tahnaa italialaistyylisten superbowl-purilaistemme väliin (täytimme hampurilaisemme maistuvaisilla kalkkunajauhelihasta tehdyillä pihveillä, isolla viipaleella parmesaanijuustoa, marinoiduilla kurkunviipaleilla sekä tällä tahnalla – nami nam!). Myöhemmin käytimme tahnaa sekä bruschettojen että paninien painikkeena. Hyvää! Kiitos ideasta, Merituuli, tämä jäi meillä heti käyttöön! :D

AINEKSET:
- 320 g valutettuja, säilöttyjä artisokansydämiä
- 1 iso valkosipulinkynsi
- 10 aurinkokuivattua tomaattia
- 20 g parmesaanijuustoa
- yksi ruokalusikallinen hyvin tulista, chilipippurilla maustettua oliiviöljyä (voi korvata jauhetulla chilillä)
- noin 15 rkl oliiviöljyä, jonka otin artisokka- ja tomaattipurkeista (niissä jo oleva maustettu oliiviöljy antaa todella mukavan maun tahnalle).

Minä paloittelin kaikki ainekset ensin suurpiirteisesti, laitoin sitten robottiin (ilman öljyä tässä vaiheessa) ja annoin hienontua jonkin aikaa. Siirsin varsin hyvin hienonnetut ainekset sitten toiseen kuppiin, lisäsin oliiviöljyn ja täydensin työn sauvasekottimella. Valmis tahna säilyy hyvin jääkaapissa ja sitä voi käyttää melkein mihin vaan! Huom: mikäli ette pidä erityisesti tuoreen valkosipulin mausta, voitte muuttaa tahnaan käytettävää annosmäärää. Minä pidin vahvasta mausta, mutta mikäli haluatte hieman hillitä sitä, laittakaa sekoitukseen vain pieni pala kynnestä ison kokonaisen sijaan.




In Italia si preparano spesso delle bruschette e dei panini. Quindi, nuovi ripieni per il panino e nuove paste da spalmare sul pane sono sempre benvenuti. Perciò la pasta semplice di carciofi presentata da Merituuli mi ha subito rallegrata! I carciofi sott’olio vengono usati per varie ricette qua, ne trovi facilmente dappertutto anche a buon prezzo. La ricetta per la pasta, poi,  era molto semplice: carciofi sott’olio e spicchi d’aglio con un’aggiunta di olio EVO. Alcuni lettori, nei loro commenti, hanno detto di aver aggiunto nell’impasto anche dei pomodori secchi o del parmigiano grattugiato. Mi piacevano queste idee, quindi ho deciso di fare una pasta di carciofi “corretta” con un poco di olio d’oliva al peperoncino. La pasta è riuscita bene ed è adatta per tanti usi. La prima sera ne abbiamo spalmato parecchio dentro i panini che abbiamo usato per fare dei “superbowl-hamburger” dallo stile italiano (abbiamo riempito i panini con degli hamburger di tacchino, una fetta “ciccia” di parmigiano, la pasta di carciofi e dei cetriolini marinati – gnam gnam!!). In altre occasioni abbiamo spalmato questa pasta sia sulle bruschette che dentro vari panini. Buona! Grazie per l’idea, Merituuli, l’abbiamo adottata subito! :D


INGREDIENTI:
- 320 g cuori di carciofo sott’olio, già scolati
- 1 grande spicchio d’aglio
- 10 pomodori secchi
- 20 g di parmigiano
- un cucchiaio di olio d'oliva extravergine al peperoncino (che si può anche sostituire con peperoncino macinato)
- circa 15 cucchiai di olio d’oliva che ho preso dai barattolini di carciofi e pomodori sott'olio (questo olio è già più saporito e quindi conferisce un gusto bello sfizioso alla pasta).

Ho tagliato tutti gli ingredienti a pezzi grossolani e messo nel robot da cucina (ancora senza olio). Ho lasciato macinare per un po'. Poi ho trasferito l'impasto in un'altra ciotola, ho aggiunto olio e completato il lavoro con un frullatore ad immersione. La pasta si conserva bene in frigo e va bene per quasi qualunque cosa! Attenzione: Se non vi piace molto il gusto di aglio fresco, potete modificarne la quantità da mettere nella pasta. A me il gusto forte piaceva, ma se volete attenuare l’effetto un poco, non mettetene uno spicchio grande ma solo un piccolo pezzetto.

16 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Aí, ai, täällä huokaan. Tätä pitää kokeilla. Artisokka on muuten ollut vähemmän käytössä. Sinä keksi aina mainioita yhdistelmiä.

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos! Mutta kunniahan ei ole minun, vaan Merituulin ja muiden lukijoiden, joilta tuli kerrassaan hyviä ehdotuksia!! :D Joka tapauksessa, kokeilu onnistui, ja kuten kirjoitin, käytimme sitä myös Superbowl-purilaistemme täytteeksi! :) Hauskaa viikonloppua!!

Rebecca kirjoitti...

cosa vedono i miei occhi!! io adoro le salsine da spalmare! questa la rifaccio per forza! grazie mille per questa ricetta utilissima!!!
è sempre un piacere leggere il tuo blog!
baci!

Gio kirjoitti...

la devo provare assolutamente!! adoro i carciofi! sarà ottima!
bravissima!

Taty kirjoitti...

Devess'ere buonissimo!!! :-)

Yaelian kirjoitti...

Muistankin tämän ohjeen Merituulen blogista.Artisokat ovat täällä just nyt halpoja,mutta säilöttyjä taas on hieman vaikeampi löytää. Ihanalta kuulostaa kyllä tuo tahna!

Merituuli kirjoitti...

nam! :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Rebecca: Ciao cara! :) Ti tingrazio molto! :) Le salsine piacciono pure a me perchè sono talmente versatili e ci puoi fare una festa con bruschette e vari tipi di paste da spalmare... :D Buona domenica, bacioni! :)

Gio: Grazie, il merito va alla blogger che ha avuto questa magnifica idea!! Comunque, la consiglio, era buona! :D Buona domenica, a presto! :)

Taty: Sì, era buona e utilizzabile per tante cose, quindi mi è piaciuta - grazie Merituuli! :) Buona domenica, un bacione! :D

Yaelian: Tahnat on kivoja, koska niitä voi käyttää vähän mihin vaan ja ne toimivat aina bruchettan tai paninin kanssa! :) Loistava idea Merituulelta! :D Hauskaa viikonloppua! :)

Merituuli: Niin oli, nami nami, eli kiitos hyvästä ideasta sinulle ja lukijoille! Mukavaa sunnuntaita! :D

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

Molto interessante la proveremo ...
Un saluto dai viaggiatori golosi ..

Gianni kirjoitti...

molto interessante il tuo blog....ritornerò! bravissima, baci

Italiansalaatti kirjoitti...

I Viaggi: Grazie! :) Anche a me la ricetta ha subito incuriosito... Buona domenica, un bacione! :)

Gianni: Ti ringrazio molto! :) Benvenuto nel club dei golosi! :D A presto, buona domenica!

Eleonora kirjoitti...

mi fa impazzire solo l'idea. la segno e la farò.
un bacione

tiziana kirjoitti...

Amo i carciofi e questa crema sembra così gustosa. Ciao cara

Italiansalaatti kirjoitti...

Eleonora: Ti ringrazio, sono contenta che ti sia piaciuta! :) Un bacione, a presto!

Tiziana: Anche a me carciofi piacciono molto! Mi fa piacere sapere che tu abbia gradito la ricetta! A presto cara, un bacione!

SUNFLOWERS8 kirjoitti...

Una salsina da leccarsi i baffi, ciao, lieta di conoscerti sono Sonia del blog Oggi pane e salame, domani... se hai voglia e tempo mi piacerebbe ritrovarti nel mio Contest perBene ;) ti aspetto!
Buona serata
Sonia

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Sunflower e benvenuta! :) Lieta di conoscerti anch'io! :D Sono già passata a vedere di che tipo di contest si tratta, sembra proprio fatto a posta per me!... Visto che convivo con tante intolleranze e limiti alimentari (niente latticini, alcool, caffè, burro, poco carne rosso etc...), mi piace l'alimentazione sana e quindi sarei felice di portarti qualche ricettina fatta da me! :) A presto!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...