14.2.2011

Valentine's Day Chocolate Cake


                                     LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!
 
Tänään juhlimme ystävänpäivää ja herkuttelimme oikein kunnolla. Kävimme myös syömässä ulkona, mutta päiväkahville tein miehelleni suklaakakun, josta tiedän hänen pitävän erityisen paljon. Erikoista tässä kakussa on se, että käytin kahden tyyppisiä luomujauhoja sen tekemiseen: täysjyväemmervehnäjauhoja ja täsjyväkaurajauhoja. Italiassa emmervehnä on yleisesti käytössä, siitä käytetään sekä leivontaan että keittoihin, lisukkeeksi jne. Täysjyväkaurajauhoja saa luontaistuotekaupoista, olen löytänyt kyseisen tuotteen vastan äskettäin ja todennut sen erittäinen sopivaksi monen tyyppiseen leivontaan. Tehdessäni taikinaa korvasin tavallisen maidon kauramaidolla, tarkoitukseen olisi käynyt hyvin myös soijamaito tai riisimaito, jota Italiassa on laajalti myynnissä, mutta ajattelin pitäytyä viljateemassani. En ole enää pitkään aikaan käyttänyt voita enkä margariinia tämäntyyppisten kakkujen tekoon huomattuani, että oliiviöljy sopii tarkoitukseen yhtä hyvin. Taikinanvalmistuksen alussa seurasin Luca Montersinon ohjeita (Motersino on varsin kuuluisa italialainen leipuri, jonka ohjelmia voi seurata taivaskanavilta). Hän kun on kehoittanut maidottomia ja/tai laktoosittomia leivonnaisia tehdessä valmistamaan ensin munankeltuaisista, oliiviöljystä ja pienestä määrästä valkuaista taikinapohjan, joka muistuttaa paljon kuohkeaa voi-sokeri –seosta. Tätä yhdistelmää voi siis käyttää leivonnaisten rasvaisena pohjana sokeri-voi –seoksen tapaan, kaikki muut aineet kun vatkataan sitten kyseiseen seokseen. Hyvä vinkki, kakusta tuli koostumukseltaan hyvin pehmeä ja kuohkea! Koska olin luvannut miehelleni triplasuklaakakun (kaakaota ja suklaapaloja pohjaan, suklaahyydykettä päälle), valmistin vielä suklaasta ja kermasta ganache-tyyppisen kuorrutteen,  jonka levitin kakun pinnalle. Tunti jääkaapissa, hieman kaakaojauhetta pinnalle ja voilà! Tässä käyttöönne supersuklainen ystävänpäivän kakku, josta riittää monellekin syöjälle. Tuo iloa kakunmaistelijoiden päivään, joka muuttuu herkun myötä ystävänpäiväksi, vaikka kalenterissa ei niin enää lukisikaan! Hyvää myöhästynyttä ystävänpäivää! :D

AINEKSET:
- 120 g täsyjyväemmerjauhoja (luomua)
- 120 g täysjyväkaurajauhoja (luomua)
- 20 g makeuttamatona kaakaojauhetta
- 4 tl leivinjauhetta
- 180 tavallista sokeria
- 3 tl vaniljasokeria
- 2 rkl perunajauhoja
- 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 2,5 kauramaitoa
- 100g hyvin tummaa suklaata (85%)
- 4 kananmunaa
- 2,5-3 rkl vaniljaista tomusokeria.
Kuorrute:
- 100 g tummaa suklaata (70%)
- 200 ml soijakermaa
- 400 ml laktoositonta sokeroitua kuohukermaa
- 3 tl vaniljasokeria
- 1,3 tl agar agar-liivatetta
- 1,5 rkl tavallista sokeria.

Paloittele suklaa pieniksi paloiksi. Erota kolmesta munasta munanvalkuaiset ja laita ne erilliseen kulhoon. Laita  jäljelle jääneet kolme keltuaista ja yksi kokonainen kananmuna isoon muovikulhoon. Kaada samaan kulhoon myös 1 dl oliiviöljyä. Vatkaa, kunnes sekoite muistuttaa koostumukseltaan hyvin vatkattua voi-sokeri –seosta. Lisää kulhoon tavallinen sokeri ja vaniljasokeri ja sekoita kaikki huolella yhteen. Lisää mukaan perunajauhot ja sekoita. Tee sitten kuiva-aineseos jauhoista, leivinjauheesta ja kaakaojauheesta. Hämmennä kuiva-aineseos huolellisesti. Mittaa esiin 2,5 dl maitoa. Ala sitten lisätä maitoa ja jauhoja taikinakulhoon vähän kerrassaan, sekoittaen aina välillä. Kun kaikki ainekset on sekoitettu yhteen, lisää myös suklaarouhe ja sekoita jälleen. Ota sitten n. 3 ruokalusikallista tomusokeria ja vatkaa se valkuaisiin. Vaahdota hyvin. Kun marenkivaahto on valmis, kääntele se varovasti muun taikinan sisälle. Valuta taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paista kakkua 170 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes taikina on läpeensä kypsää. Ota kakku sitten ulos lepäämään ja jäähtymään.

 Kun kakku alkaa olla jäähtynyt, valmista kuorrute: Sekoita noin 1,3 tl agar agar-liivatetta pehmenemään kermaseokseen, jonka olet sekoittanut 2 desilitrasta kuohukermaa ja 1 desistä soijakermaa. Vatkaa 200 ml sokeroitua, laktoositonta kuohukermaa tiiviiksi vaahdoksi ja laita syrjään odottamaan. Paloittele 100 g suklaata mikronkestävään asiaan ja lisää hieman soijakermaa (noin 100 ml). Laita suklaa kermalisäyksineen pehmenemään mikroon. Kun suklaa on lähes sulaa, ota astia ulos ja sekoita suklaa ja kerma keskenään. Jätä sivuun odottamaan. Lisää kerma-liivateseokseen 1,5 rkl tavallista sokeria ja 3 tl vaniljasokeria. Sekoita ja laita kattilaan, jonka nostat liedelle lämpenemään. Tauotta hämmentäen lämmitä kerma kiehumispisteeseen ja anna kiehahtaa (koko ajan sekoittaen) n. 2 minuutin ajan. Ota sitten kerma-liivateseos pois hellalta ja sekoita suklaa siihen. Suklaan pitäisi sulaa vaivatta ja sekoittua täydellisesti lämpimään kerma-liivatesekoitukseen. Odota jonkin aikaa, anna kuorrutteen jäähtyä hieman. Sekoita kattilassa olevaan suklaakuorrutukseen (ganache) sitten vähän kerrassaan myös kermavaahto. Kun tämä kermavaahdolla terästetty ganache on valmis, voit levittää sen lastalla kakun päälle. Sirottele koko komeuden päälle vielä sokeroimatonta kaakaojauhetta. Pistä jääkaappiin hyytymään ainakin tunniksi. Leikkaa kakusta iso viipale ja nauti hyvässä seurassa! :D  




Oggi abbiamo festeggiato San Valentino e ci siamo trattati proprio bene abbuffandoci di tante cose golose…Abbiamo anche mangiato fuori, ma per dolce ho preparato al mio compagno una torta al cioccolato, visto che gli piacciono proprio tanto. La cosa speciale di questa torta è il fatto che l’ho preparata con due tipi di farina biologica: farina di farro integrale e farina di avena integrale. Qua si usa parecchio il farro, sia per gli impasti che per le zuppe, contorni etc. La farina d’avena integrale si può trovare negli alimentari bio, io stessa ho scoperto questo prodotto da poco e l’ho trovato molto adatto per tanti tipi d’impasto. Quando ho preparato l’impasto per questa torta, ho sostituito il latte normale con il latte d’avena, anche se avrei potuto usare del latte di soia o di riso. Ho però pensato di continuare con il tema dei cereali – farro e avena. Da molto tempo non uso più né burro né margarina per la preparazione di questo tipo di torte, visto che ho constatato che l’olio d’oliva si presta ugualmente benissimo. Nel cominciare la preparazione ho seguito le raccomandazioni di Luca Montersino (i suoi programmi li trovate su Sky). Lui raccomanda che quando si fanno dei dolci senza latte/lattosio, si deve cominciare la preparazione facendo un’emulsione a base di tuorli d’uova, olio d’oliva e un poco di albumi. Questa miscela assomiglia molto al mix morbido di burro e zucchero che si fa normalmente. L’emulsione a base di olio può essere usata proprio come il mix di burro e zucchero, nel quale si mischiano poi tutti gli altri ingredienti. Buona idea, la torta è uscita bella morbida e spumosa! Visto che avevo promesso al mio fidanzato una torta al triplo cioccolato (cacao e pezzi di cioccolato nell’impasto, ganache di cioccolato sopra), alla fine ho preparato una crema tipo ganache a base di cioccolato e panna che ho steso sulla stessa torta. Un’ora nel frigo, cacao amaro cosparso sopra e voilà! Eccoci una torta molto cioccolatosa di San Valentino che basta per parecchi commensali. Questa torta rallegra la giornata di colui che la mangia riempiendo la giornata di amicizia e affetto, anche se secondo il calendario il San Valentino è già passato! Buon San Valentino a tutti, anche se in ritardo! :D 

INGREDIENTI:
- 120 g farina di farro integrale biologica
- 120 g farina di avena integrale biologica
- 20 g di polvere di cacao amaro
- 4 cucchiaini di lievito
- 180 g di zucchero normale
- 3 cucchiaini di zucchero vanigliato
- 2 cucchiai di fecola di patate
- 1 dl di olio EVO
- 2,5 dl di latte di avena
- 100g di cioccolato nero (85%)
- 4 uova
- 2,5-3 cucchiai di zucchero a velo vanigliato.
 Ganache:
- 100 g di cioccolato nero (70%)
- 200 ml di panna di soia
- 400 ml di panna da montare zuccherata a base vegetale
- 3 cucchiaini di zucchero vanigliato
- 1,3 cucchiaini di agar agar
- 1,5 cucchiai di zucchero normale.

Tagliate il cioccolato a pezzettini. Separate gli albumi da tre uova e metteteli in una ciotola a parte. Mettete i 3 tuorli e un uovo intero in una grande ciotola di plastica. Versate nella stessa ciotola 1 dl di olio d’oliva extravergine. Sbattete finché non ottenete un’emulsione molto simile al mix di burro e zucchero sbattuti. Aggiungete lo zucchero normale e lo zucchero vanigliato e mischiate bene. Aggiungete anche fecola di patate e girate. Formate poi una miscela dagli ingredienti secchi: farine, lievito e polvere di cacao. Mischiate tutto con cura e misurate poi 2,4 decilitri di latte in un recipiente. Cominciate ad aggiungere latte e farina nella ciotola grande un poco alla volta, girando ogni tanto. Una volta che tutti gli ingredienti sono stati mischiati, versate nella ciotola anche il cioccolato a pezzetti e girate. Prendete poi circa 3 cucchiai di zucchero a velo, mischiatelo con gli albumi e sbattete per ottenere una schiuma ferma. Una volta che questa schiuma a meringa è pronta, giratela dentro l’impasto principale usando molta cautela. Versate l’impasto in una pirofila smontabile che avete coperto con carta da forno. Cuocete la torta a 170 gradi per circa 35 minuti o finché la torta non è completamente cotta. Tiratela poi fuori dal forno e mettete a raffreddare.

Quando la torta sarà raffreddata, potete preparare la ganache: mischiate circa 1,3 cucchiaini di agar agar in un mix di 200 decilitri di panna da montare zuccherata (a base vegetale) e 1 dl di panna di soia. Poi, montate altri 200 ml di panna da montare zuccherata e mettete da parte. Tagliate 100 g di cioccolato a pezzetti e metteteli in un recipiente adatto per il microonde, aggiungete un poco di panna di soia (circa 100 ml). Mettete il cioccolato con la panna a riscaldare nel micro. Quando il cioccolato è quasi fuso, toglietelo dal microonde e mischiate bene la panna nel cioccolato. Mettete da parte. Nella miscela di panna e agar agar aggiungete 1,5 cucchiai di zucchero normale e 3 cucchiaini di zucchero vanigliato. Mischiate e mettete in una pentola, che posizionate sopra il fornello a riscaldare a fuoco medio. Girate senza pause mentre fate riscaldare il composto e portatelo a bollore. Lasciate a bollire per circa 2 minuti (continuando sempre a girare). Togliete poi dai fornelli e versate dentro il cioccolato. Ora, il cioccolato dovrebbe sciogliersi e mischiarsi completamente nella panna calda. Aspettate un poco, lasciate che il composto si raffreddi un po’. Poi, aggiungete nella ganache la panna montata poco per volta. Quando avete mischiato tutto, è pronta la vostra ganache alla panna montata. Spalmate il composto sulla torta e cospargete il tutto con della polvere di cacao amaro. Mettete nel frigo a riprendersi per almeno un ora. Poi, godetevi una bella fetta della torta in buona compagnia! :D

9 kommenttia:

Gio kirjoitti...

cosa c'è di meglio per festeggiare se non una buonissima torta al cioccolato? uomo fortunato il tuo compagno! :D

giulia pignatelli kirjoitti...

Dev'essere ottima con queste farine!!! Davvero grazie per questa bella ricetta!

Yaelian kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku! En ollut ennen kuullutkaan tuosta emmer-jauhosta,joten piti googlettaa,jolloin selvisi ,että se on samaa kuin farro,jolloin jo tiesin mitä se on.
Öljyä käytän minäkin kakuissa,ja yleensä teenkin vegaanisia ja gluteenittomia kakkuja,joihin öljy sopii tosi hyvin.

Omenaminttu kirjoitti...

Varmaankin ihanan makuinen kakku!!!
Tuo öljyn ja munien vatkaaminen kakkupohjaan oli hyvä vinkki, kiitos.

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Appunto, molto fortunato! ;D Comunque, hai ragione, non c'è niente di meglio di una torta al cioccolato per festeggiare qualcosa!! :)

Giulia: Prego :) Ho trovato queste farine buonissime nel negozio bio che frequento, infatti sono perfette per fare un impasto leggero ma gustoso! Un bacione, a presto! :)

Yealian: Herkkua oli joo... :) Minunkin piti itse asiassa katsoa oikein sanakirjasta, miten italiankielinen "farro" kääntyy suomeksi...Täällä "farroa" tulee käytettyä paljon. Juu, öljy sopii tarkoitukseen aivan mainiosti, käytän sitä nykyään aina! Hyvää tosi-tosi-myöhästynyttä ystävänpäivää! :)

Omenaminttu: Nami namia joo! :D Myös mies tykkäsi, sehän se päämäärä eilen olikin! ;D Tuo vinkki oli tosiaan minunkin mielestäni hirveän hyödyllinen, kiitos vain Luca Montersinolle! :) Hauskaa viikonjatkoa!

Eleonora kirjoitti...

geniale! bellissima e golosissima!
davvero fantastica, complimenti

Cucina di Barbara kirjoitti...

Carissima,
anche se arrivo ben dopo san valentino, sono sicura che questo dolce è stato molto apprezzato dal tuo compagno!
Anche io amo i dolci al cioccolato per la verità mi nutro di cioccolata almeno una volta al giorno!:))))))
Bacioni

/Alessandro kirjoitti...

Che bellezza questa torta! Io invece ho passato il S.Valentino a leggere di riecette alle polpette... A proposito tu partecipi verio? :-)

Italiansalaatti kirjoitti...

Eleonora: Mille grazie! :D Sei molto gentile! :)

Barbara: Sì, è stato decisamente apprezzato... :) Io mangio Ogni Giorno un po' di cioccolato nero (che fa pure bene!!), e adoro i chocolate cakes!!... :D Un bacione, a presto!

Alessandro: Tante grazie!! :) Un San Valentino all'insegna di polpette, quindi... :D Sì partecipo, è che ancora non trovo il tempo per cucinare la ricetta. Mi sono organizzata x questo weekend, poi vedrai! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...