6.3.2011

Colazione - Aamupala


                                                        LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!!
Usein sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Pohjoismaalainen aamupala on aina runsas ja siihen voi kuulua esimerkiksi leipää, makkaraa, muroja, hedelmiä ja jugurttia. Itse syön aamupalakseni yleensä soijamaitoon hukutettuja kauraleseitä, johoin sekoitan hedelmäkuutioita ja pähkinöitä. Halusin tehdä aamupalalle sopivia muffineja, jotka olisi leivottu loppusissaan aivan samoista aineista kuin oma aamupalani: kauraa, hedelmiä, pähkinöitä, soijamaitoa sekä muuta täysjyväviljaa, hunajaa sekä munanvalkuaisia. Käytin reseptiin ainoastaan munanvalkuaisia, koska keltuaisiin verrattuna valkuaisissa on huomattavasti vähemmin kolesterolia ja niinpä niitä tulisikin käyttää keltuaisten sijasta. Soija, kaura, pähkinät ja hedelmät ovat raaka-aineita, joilla on moninaista positiivisia vaikutuksia elimistöön. Kaura on täynnä liukenevaa kuitua, minkä ajatellaan alentavan kolesterolia ja sydäntautiriskiä. Kaura sisältää myös paljon aminohappoja, jotka ovat välttämättömiä terveydellemme. Pähkinät ovat hyvä aminohappojen ja antioksidanttien lähde, nämä ainesosat suojaavat hapettumiselta ja auttavat elimistöä taistelemaan tulehduksia vastaan.  Tämä aamupala onkin täydellisen terveellinen aloitus päivälle!

AINEKSET:
- 100-110 g täsyjyväkaurajauhoja (luomua)
- 170 g täysjyväemmervehnäjauhoja (bio)
- 4 persikanpuolikasta (joko makeita ja kypsiä tuorepersikoita tai säilöttyjä persikoita)
- 2 tl leivinjauhetta
- 1,5 banaania
- kahden kananmunan valkuainen
- 1 appelsiinin raastettu kuori
- 4 rkl tuoreesta appelsiinista puristettua mehua
- 5 rkl oliiviöljyä
- 2,5 dl soijamaitoa
- luomuhunajaa
- 6 rkl karkeaa ruokosokeria
- 50-60 g saksanpähkinöitä
- kaurahiutaleita ja hasselpähkinämursaa koristeluun.

Aseta 11-12 paperivuokaa pellille. Ota esille iso muovikulho ja mittaa siihen 110-10 g täysjyväkaurajauhoja sekä 170 g täysjyväemmervehnäjauhoja sekä n. 50 g suurpiirteisesti murskattuja saksanpähkinöitä. Sekoita mukaan 2 tl leivinjauhetta ja 6 rkl karkeaa ruokosokeria. Raasta toiseen muoviastiaan yhden appelsiinin kuori, lisää 4 ruokalusikallista tuoreesta appelsiinista puristettua mehua, puolitoista survottua banaania, 5 rkl oliiviöljyä ja 2,5 dl soijamaitoa sekä kaksi ruokalusikallista hunajaa. Sekoita. Riko kolmanteen, pienempään astiaan kahden munan valkuaiset. Sekoita ja vaahdota valkuaiset huolellisesti. Ota esiin neljä persikanpuolikasta. Niiden tulee joko olla erittäin kypsiä (ja makeita) tuoreita persikoita tai liemessä säilöttyjä persikanpuolikkaita. Paloittele persikat pieniksi kuutioksi. Ota sitten nestesekoitus ja kaada se jauhojen keskelle. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Lisää kulhoon myös persikkakuutiot ja sekoita jälleen. Kääntele tämän jälkeen puulusikkaa käyttämällä valkuaisvaahto taikinaan. Ala sitten annostella taikinaa paperivuokiin. Ripottele jokaiseen vuokaan taikinan päälle runsaasti kauraleseitä ja hasselpähkinähaketta. Paista uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes muffinit tuntuvat kiinteiltä ja vuoan keskelle työnnettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa. Ota muffinit uunista ja siirrä jäähtymään hetkeksi. Valuta sitten jokaisen muffinin päälle hieman hunajaa. Voit nauttua muffinit heti tai seuraavan aamuna aamupalaksi. Tässä tapauksessa muffinit voit lämmittää ensin mikrouunissa. Aamupalamuffinit ovat täydellisiä maitoon kastettuina.




Si dice che la colazione sia il pasto più importante della giornata. In Scandinavia la colazione è sempre abbondante e può contenere qualsiasi cosa dal pane agli affettati ai cereali, alla frutta e allo yoghurt.  Per colazione io in genere mangio dei fiocchi d’avena mischiati ai pezzi di frutta e noci con latte di soia. Ho pensato di preparare dei muffin da colazione che contengano fondamentalmente le stesse cose: avena, frutta, noci, latte di soia, più altri cereali integrali, miele e bianchi d’uovo. Ho usato soltanto i bianchi d’uovo perché sono da preferire ai tuorli, che contengono la maggior parte del colesterolo presente nelle uova. Soia, avena, noci e frutta sono tutti degli alimenti che hanno molteplici effetti positivi sull’organismo. Avena è piena di fibra solubile, si pensa possa aiutare ad abbassare il colesterolo e il rischio di malattie cardiovascolari. L’avena contiene anche tanti aminoacidi, che sono indispensabili per la nostra salute. Le noci sono una fonte di amminoacidi e antiossidanti, che forniscono una protezione contro l'ossidazione e aiutano l’organismo a combattere le infiammazioni. Questa colazione, quindi, è un modo perfetto per cominciare la giornata in maniera salutare

INGREDIENTI:
- 100-110 g farina di avena integrale bio
- 170 g farina di farro integrale bio
- 4 metà di pesche (se fresche, devono essere molto mature e dolci, altrimenti si possono usare quelle in barattolo)
- 2 cucchiaini di lievito
- 1,5 banane
- due bianchi d’uovo
- la scorza di un’arancia grattugiata
- 4 cucchiai di succo d’arancia appena spremuta
- 5 cucchiai di olio d’oliva
- 2,5 dl di latte di soia
- miele bio
- 6 cucchiai di zucchero di canna grezzo
- 50-60 grammi di noci
- fiocchi d’avena e granella di nocciole per decorare.

Posizionate 11-12 formine da muffin su una teglia da forno. Prendete un grande recipiente di plastica e misurateci 100-110 grammi di farina integrale di avena (biologica) e 170 grammi di farina integrale di farro bio. Aggiungete anche circa 50 grammi di noci tagliate a pezzi grossolani. Mischiate insieme a 2 cucchiaini di lievito e 6 cucchiai di zucchero di canna grezzo. Prendete una seconda ciotola e metteteci la scorza grattugiata di un’arancia, circa 4 cucchiai del succo appena spremuto, una banana e mezza omogeneizzata, 5 cucchiai di olio d’oliva e due cucchiai di miele. Mescolate bene. Aggiungete anche almeno 2,5 decilitri di latte di soia e girate. In una terza ciotola rompete i bianchi d’uovo. Sbattetele per ottenere una schiuma ferma. Prendete le quattro metà di pesche e tagliatele a piccoli cubetti. Versate poi la miscela di liquidi sopra le farine e girate con cura. Aggiungete anche i pezzetti di pesca e mischiate insieme tutti gli ingredienti. Dopo, usando un cucchiaio di legno, girate la schiuma dei bianchi dentro l’impasto usando grande cautela. Dividete l’impasto nelle formine. Sopra ognuno, cospargete abbondanti fiocchi d’avena e granelle di nocciole. Cuocete a 200 gradi per circa 25-30 minuti o finché i muffin non sono compatti e lo stuzzicadenti che immergete nell’impasto non esce pulito. Togliete i muffin dal forno e metteteli a raffreddare. Poi, versate su ciascuno un poco di miele. Potete mangiare i muffin subito oppure la mattina dopo per colazione. In tal caso, prima di mangiare, riscaldateli un attimo in microonde. Sono perfetti per intingerli nel latte.

16 kommenttia:

tiziana kirjoitti...

Cara Terhi
io non amo particolarmente i muffin ma penso che possa provare i tuoi. Ti ringrazio anche per la bellissima descrizione fatta con le proprietà degli ingredienti, è bello sapere cosa si mangia. Bravissima buona domenica.

giulia pignatelli kirjoitti...

Riesci sempre a stupirmi carissima!!! Continua così e buona domenica!!!

Yaelian kirjoitti...

Tosi hyvältä kuulostavat terveelliset muffinit! Minustakin on tosi tärkeää,että syödään aamaista,jotta levon jälkeen elimistö saadaan tasapainoon,ja silloin tuleekin tehdä hyviä valintoja,kuten olet tehnyt näissä muffineissa:)

Dana kirjoitti...

Sarebbe la colazione ideale per me che ho il colesterolo alto. Grazie!
DEvo procurarmi le farine per provare.
Un abbraccio!

Rebecca kirjoitti...

si in effetti cominciare bene la giornata è la base per ogni buona dieta!:)
i tuoi muffin saranno anche salutari, ma secondo me sono prima di tutto golosissimi!!!
l'avena l'ho appena comprata, mi chiedevo proprio come usarla, ed eccoti qui, con un ottimo spunto!
baci e buona domenica!!!

Italiansalaatti kirjoitti...

Tiziana: Ciao cara e grazie! :) Ho cercato di preparare dei muffin salutari che si possano tranquillamente mangiare a colazione. Non sono molto zuccherosi come un dolce tradizionale, piuttosto sono una merenda salutare ma gustosa! Buona domenica, un bacione!

Giulia: Grazie mille!! Sei gentilissima! :) Un bacione, buona domenica anche a te!

Yaelian: En pysty aloittamaan päivääni ilman kunnon aamupalaa! Ajattelin tehdä muffineja, jotka eivät olisi sokeripommeja vaan yhdistelmä suosikkiaamupalatarvikkeitani. :) Aamulla on tärkeä syödä terveellisesti ja tasapainoisesti, muuten iskee epätoivo puolessa välissä aamua!! :)

Dana: Infatti, pure io soffro di colesterolo alto...Volevo preparare una cosa salutare ma buona per fare colazione, visto che io mangio sempre tanto di mattina :) Comunque, si può usare anche qualche altra farina integrale, ma a me la farina d'avena piace proprio tanto!! Buona domenica! :)

Rebecca: Io, senza una colazione bella consistente, non riesco proprio a cominciare bene una giornata! Questa è una variazione della mia colazione tipica: fiocchi d'avena con noci e frutta! Se i muffin li bagni poi nel cappucino caldo, diventano proprio una delizia... :D Un bacione, a presto!

Omenaminttu kirjoitti...

Hyvä, kun levität aamupalasanomaa ;) Sinulla on ollut muitakin kivoja ohjeita viime aikoina. Se päärynäjuttu on ihan minun makuuni. Olen tehnyt vähän vastaavaa ja kaikki meillä tykkäävät. Kilpailureseptisi on myös mainio. Onnea vaan kisaan!

intopii kirjoitti...

Ai, mikä ohje (taas)! Olen vain yrittänyt viime aikoina välttää vehnän syömistä, kun siitä tuntuu tulevan huono olo vatsaan. Voiko ohjeen vehnäjauhot korvata jollakin muilla jauhoilla (olen ihan onneton näissä leivonta-asioissa)?

SUNFLOWERS8 kirjoitti...

A questi muffins non manca proprio nulla, inserisco di gusto al Contest perBene ^_^ grazie!
Sonia

Italiansalaatti kirjoitti...

Omenaminttu: Joo, koen tämän ikään kuin tehtäväkseni! :D Kiitos kovasti, on kiva, että olet tykännyt ohjeista! Päärynästä kunnia reseptin inspiroineelle Lilylle Fannista ja Kanelista! Ja kiitosta vaan! :D Kivaa viikonjatkoa!

Intopii: Kiitos paljon! :D Jos vehnä ei sovi vatsalle, kokeile vaan jotain muuta! Oletko yleensä yrittänyt käyttää täysjyväjauhoja normaalien jauhojen sijaan, ne ovat ainakin minun vatsalleni sopivampia? Käytän leivonnassa nykyään lähes ainoastaan kaikenlaisia täysjyväjauhoja, tällä kertaa sattui olemaan luomukaurajauhoja ja luomuemmervehnää, mutta siihen voi laittaa myös esim. kvinoajauhoja tai ohrajauhoja tai tattarijauhoja, niitä muistaakseni löytyy aina Suomesta! Mukavaa viikonjatkoa sinullekin! :)

Sunflowers: Grazie a te, sono contenta che vadano bene! :) Buon inizo settimana!

''Cucina di Barbara'' kirjoitti...

Carissima hai proprio ragione è il pasto più importante della giornata!
...ed io sono così "stupida" che mi ostino a prendere il mio caffe nerò molto ristretto! Proprio non riesco e poi arrivo sempre a fatica a pranzo e mangerei un orso intero!

Ogni sera dico devo cambiare e poi nulla....
:(((
un bacio, barbara

lerocherhotel kirjoitti...

Che meraviglia questa colazione! Davvero un bel modo per iniziare la giornata!

Gio kirjoitti...

ma sono deliziosi questi muffin!
iniziare così la giornata ti mette di buon umore :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Barbara: La colazione abbondante è per me un abitudine, io ci sono cresciuta...Cerco di trasmettere questa "passione" anche al mio fidanzato, ma anche lui ha qualche difficoltà di farci abitudine... :D Si tratta di abitudini che impari da piccolo. Ma io so, che se non mangio bene appena sveglia, già tra due ore potrei mangiare un orso intero e anche il mio umore ne risente mooolto.... :D Un bacione, a presto!

Lerocher: Mille grazie e benvenuto!! :) Sì, sono d'accordo, è un bel modo per cominciare la giornata, anzi, per me una qualsiasi colazione abbastanza abbondante e sana lo è... :D Il fatto è che mi sono abituata a mangiare tanto di mattina sin da piccola, e da adulti è difficile cambiare certi abitudini... Ovviamente, se sul tavolo c´è anche qualcosa di buono come questi muffin, anora meglio!! :)

Gio: Ti ringrazio!! :) Devo dire, che cominciare la giornata con un bel muffin caldo da intingere nel latte (di soia, nel mio caso...) o nel cappucino è proprio il massimo... :D Io sono una colazione-dipendente, non c´è niente da fare!! :) Un bacione!

Johanna kirjoitti...

Tässä on kyllä järkeä. Sopii hyvin myös tänne meidän ruokailmastoon, sillä ihmiset syövät mielellään muffinseja ja muita herkkuja aamutuimaan.

Itse syön aamiaisen usein vasta puolenpäivän aikoihin. Olen kantanut pahaa mieltä, kun aina sanotaan että aamiainen on päivän tärkein sanoma. Vastikään jostain kuitenkin osui silmiini tutkimus, jossa oli saatu aikaiseksi päinvastaisia tuloksia. Helpotti vähän. Minä en vain yksinkertaisesti aamulla saa nieltyä muuta kuin kahvia. En toisaalta illallakaan hotki, joten tasapaino on ihan hyvä.

Italiansalaatti kirjoitti...

Johanna: Täälläkin ihmiset syövät oikeastaan vain makeaa aamuisin. Itse voisin syödä melkein mitä vaan aamulla, olen tottunut sekä suolaiseen että makeaan, vaikka yleensä valitsen jotain mahdollisimman terveellistä. Tämä on kompromissi maun ja terveyden välillä! :) Itse olen nälkäinen aamulla, mieheni muiden italialaisten tapaan vain harvoin. Jokaisella omat rytminsä! Kivaa viikonloppua! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...