11.3.2011

Guinness-pata - Lo stufato alla Guinness


                                                            LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO
 
GUINNESS-OLUESSA HAUDUTETTU LIHAPATA GRATINOIDUN PERUNAMUUSIN KERA

Lihapadan ohje on mukailtu reseptistä, jonka Nigella Lawson esitti eräässä ohjelmassaan. Olin kerran vasta avannut TV:n, kun ohjelma oli jo lähestymässä loppuaan. Näin, kuinka kokki annosteli herkullisen näköistä lihapataa lautaselleen ja kertasi yleisölle listaa ruokaan tarvittavista aineista. Vesi herahti kielelleni ja päätin kokeilla samantyyppistä reseptiä kotona. Nigellan käyttämä perunamuusi oli aivan erilainen kuin minun ehdottamani. (Teen perunaamuusini melkein aina alla olevaa ohjetta noudattaen. Tällä kertaa valmistin uunissa gratinoitua perunamuusia, joka on todella herkullista.) Lihapadan ohje on sen sijaan käsittääkseni varsin uskollinen, vaikka Nigella ei käyttänytkään soijakastiketta oman patansa maustamiseen. En syö punaista lihaa usein, mutta jos sitä syön, valmistan lihan mielelläni tähän tapaan. Käytän tätä reseptiä varsinkin talvikuukausina ja usein silloin, kun minulle tulee illallisvieraita. Tämän tyyppinen yhdestä ruokalajista koostuva ruokaresepti mielletään Italiassa varsin eksoottiseksi, mutta siitä huolimatta se on ollut erittäin suosittu paikallisten ystävieni keskuudessa. Ajattelin siis ehdottaa reseptiä myös Eleonoran reseptikilpailuun ”Piatti Unici"("Koko ateria yhdeltä lautaselta"). Toivottavasti tekin pidätte Guinnes-padastani yhtä paljoin kuin me ja ystävämme! :)

LIHAPATA:
- yksi tavallinen iso sipuli ja 1-2 pientä salottisipulia
- puoli kiloa porkkanoita
- 1 kilo parasta paistiksi sopivaa (vähärasvaista) häränlihaa
- stout-olutta (esim. Guinness)
- vehnäjauhoja
- 4 salvianlehteä
- 3 laakerinlehteä
- yhden makean appelsiinin mehu
- suolaa
- mustapippuria
- soijakastiketta
.
Leikkaa häränliha kuutioiksi. Laita isoon pakastepussiin 5-6 ruokalusikallista jauhoja, reilu ripaus suolaa ja mustapippuria ja sekoita. Laita pussiin myös lihakuutiot ja ravistele huolella, kunnes kaikki kuutiot ovat peittyneet kokonaan jauhoon. Leikkaa sipuli suikaleiksi ja porkkanat isohkoiksi paloiksi. Jätä pienet salottisipulit kokonaisiksi. Ruskista sipulia ja porkkaneoita hetken ajan isossa teflonkattilassa oliiviöljytilkan kera. Ota sipuli ja porkkanat pois kun ne alkavat saada hieman väriä. Aloita sitten ruskistamaan lihakuutioita pieni määrä kerrallaan, lisää tarvittaessa hieman öljyä. Viimeisen lihakuutiokourallisen ruskistettuasi nosta nämäkin lihapalat pois ja kaada sitten kattilaan loput pakastepussissa olevista jauhoista. Ruskista niitä hetkinen oliiviöljytilkassa. Kaada kattilaan sitten noin 1 ½ kupillista vettä, 1 ½ kupillista olutta, 3 laakerinlehteä ja tuoreet salvianlehdet, yhdestä appelsiinista puristettu mehu sekä muutama lusikallinen soijakastiketta. Mikäli ruoka näyttää koostumukseltaan liian kuivalta, voit lisätä nesteitä, mutta pidä huolta siitä, että oluen määrä ei ylitä kastikkeeseen lisätyn veden määrää; muuten padasta tulee maultaan liian pistävä. Lisää keittolämpötilaa, kunnes kastike alkaa kiehua. Lisää sitten kattilaan sipuli, porkkanat ja lihat. Jätä kannen alle hautumaan matalalla lämmöllä noin kahdeksi ja puoleksi tunniksi. Kun keittoaika lähestyy loppuaan, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Maista kastiketta: mikäli haluat, voit korjata makua lisäämällä enemmän appelsiinimehua, pippuria, suolaa tai soijakastiketta. Kun lihapata on mielestäsi juuri sopivan makuinen, jätä se kiehumaan matalalle lämmölle vielä pariksi minuutiksi ilman kantta. Sen jälkeen lihapata on valmis tarjoiltavaksi perunamuusin kera.

PERUNAMUUSI:
- noin 1 kilo jahoisia perunoita
- suolaa
- noin purkillinen soijakermaa
- muskottipähkinää
- oliiviöljyä
- parmesaania
- kuivattua tilliä.

Kuori perunat ja leikkaa ne isohkoiksi paloiksi. Laita ne kiehumaan runsaaseen veteen, johon olet ensin lisännyt hieman suolaa. Valuta perunat vasta, kun ne ovat täysin kypsiä, mutta eivät ole vielä alkaneet hajota. Laita perunat isoon muoviastiaan oliiviöljyn tai voinokareen kera. Tee perunoista huolella tasaista muusia. Lisää suolaa maun mukaan, ripottele astiaan myös runsaasti muskottipähkinää sekä hieman kuivattua tilliä. Ala lisätä seokseen soijakermaa ja sekoita. Kermaa on lisätty riittävästi siinä vaiheessa, kun muusi on vielä tiiviimpää kuin hienosyinen kasvissosekeitto, mutta kuitenkin paksua riisipuuroa juoksevampaa. Tarkista maku. Laita muusi uuniastiaan ja ripottele päälle paljon parmesaaniraastetta. Gratinoi uunissa 220 asteessa. Ota sitten pois uunista, riko juustokuori osittain ja kaada päälle annos lihapataa. Tarjoile heti.




LO STUFATO ALLA GUINNESS CON PURÈ DI PATATE GRATINATO

Questa ricetta è una rivisitazione di una ricetta di Nigella Lawson, presentata da lei nel suo show. Una volta avevo appena acceso la TV e il suo programma stava già volgendo al termine. La vidi impiattare uno stufato di carne che aveva un aspetto delizioso. Lei stava giusto ripetendo al pubblico la lista di ingredienti necessari. Mi è venuta l’acquolina in bocca e ho deciso di provare a preparare una ricetta simile a casa. Il purè di patate usato da Nigella era molto diverso da quello proposto da me. (Io faccio il purè quasi sempre seguendo la ricetta sottostante. Inoltre, questa volta ho preparato un purè gratinato che è davvero delizioso.) Lo stufato, invece, è una riproduzione abbastanza fedele, anche se Nigella non usava la salsa di soia nel suo stufato. Non mangio la carne rossa molto spesso, ma quando lo faccio, la preparo volentieri seguendo questa ricetta. Questo piatto lo cucino soprattutto durante i mesi invernali e spesso in quelle occasioni in cui ho degli ospiti per cena. Questo tipo di ricetta, un piatto unico, viene considerato alquanto esotico qua in Italia, ma ciononostante ha davvero spopolato tra i miei amici italiani. Quindi, lo propongo per il contest di Eleonora, “Piatti Unici". Spero lo stufato piaccia a voi quanto è piaciuto a me e ai nostri amici! :)

LO STUFATO:
- una cipolla grande normale e 1-2 piccoli scalogni
- mezzo chilo di carote
- 1 chilo del miglior manzo magro
- birra stout (birra scura e densa), ad esempio Guinness
farina normale
- 4 foglie di salvia
- 3 foglie di alloro
- succo di un’arancia dolce
- sale e pepe
- salsa di soia.

Tagliate il manzo a cubetti. Mettete 5-6 cucchiai di farina, un bel po’ di sale e pepe in un sacchetto per freezer. Aggiungete nel sacchetto anche i cubetti di manzo ed agitate bene per coprire i cubetti  di farina in maniera uniforme. Tagliate la cipolla a fettine e le carote a grosse rondelle. Lasciate i piccoli scalogni a pezzi interi. Dorate la cipolla e le carote su una padella capiente con un po’ di olio. Togliete la cipolla e le carote. Fate dorare bene tutta la carne sulla padella in piccole porzioni, aggiungendo olio se necessario. Dopo aver dorato l’ultima manciata di carne, togliete anche essa dalla padella. Fate cadere sulla padella la miscela di farina rimasta nel sacchetto. Lasciate a soffriggere per un attimo in un goccio d’olio. Aggiungete nella padella poi circa una tazza e mezza di acqua, una tazza e mezza di birra, le foglie di alloro e di salvia, il succo di un’arancia e qualche cucchiaio di salsa di soia. Se sembra che lo stufato rimanga troppo asciutto, potete aggiungere altri liquidi, ma fate attenzione affinché la quantità di birra non superi la quantità d’acqua usata per lo stufato; questo renderebbe il gusto troppo pungente. Portate ad ebollizione ed aggiungete la cipolla, le carote e la carne. Lasciate stufare sotto il coperchio a fuoco basso per circa 2 ore e mezza. Alla fine della cottura aggiungete sale e pepe q.b. Controllate il gusto:  potete correggerlo secondo i vostri gusti, aggiungendo – se necessario – sale/altro succo d’arancio/pepe/un cucchiaio o due di salsa di soia. Quando avete ottenuto il gusto che ritenete giusto, lasciate a bollire ancora un paio di minuti senza coperchio, poi servite con il purè.

IL  PURÈ:
- circa un chilo di patate
- sale
- circa una confezione di panna di soia
- noce moscata
- olio di oliva
- parmigiano
- aneto.

Pelate le patate e tagliatele a cubetti. Fatele bollire in una grande pentola con un pochino di sale. Scolate i cubetti di patate quando sono perfettamente cotti, un po’ prima che si comincino a sfaldare. Mettete le patate in un grande recipiente con una bella noce di burro oppure un pochino di olio. Schiacciate bene le patate, facendo attenzione che non rimangano grumi. Aggiungete sale, secondo i vostri gusti, una bella spolverata di noce moscata, un poco di aneto secco e cominciate ad aggiungere della panna di soia finché il purè non abbia la consistenza giusta (meno denso di una polenta, ma non tanto liquido quanto una vellutata di verdure). Controllate il gusto. Mettete in una pirofila da forno, coprite con abbondante parmigiano e passate in forno a circa 220 gradi per gratinare il purè. Togliete dal forno, rompete parzialmente la crosta che si è formata e versate sopra dello stufato. Servite subito.



19 kommenttia:

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

Ottimo ci piace parecchio ...
Un saluto dai viaggiatori golosi ...

Johanna kirjoitti...

Oi ja voi, tässä on taas ohje jota sietää kokeilla. On kauteenkin niin sopiva, sillä jääkaapissa on Guinnesin olutta tulevan St. Patrick´s Day varalta. Olen joskus katsonut Nigellen ohjelmia (tulevat kuntosalilla juuri sopivaan aikaan, kun huristan kuntopyörällä) ja kyllä tulee nälkä! Ohjeet eivät tosin jää mieleeni. Tämä on sen verran mielenkiintoinen ja ajankohtainen, että täytyy yrittää. Kiitos Sinulle jälleen!

On muuten kiva kanssa kuulla, mikä siellä Italiassa on passelia ja mikä ei. Täällä voi lykätä lautasen vieraan nenän alle ja sanoa, että eurooppalaista on. Menee oudompikin kokeilu sivistysruuasta :)

tiziana kirjoitti...

Tesoro, bentornata.
Guardo questo stufato con la succulenza che di solito avrei per l'ora di pranzo. Sei un'attenta cuoca sopraffina. Buona giornata cara

giulia pignatelli kirjoitti...

ricordo questa ricetta di Nigella e mi piacque molto, ma io qui non trovo la guinnes e non l'ho mai provata. Ora tu mi fai ritornare la voglia!!
Buona domenica!

/Alessandro kirjoitti...

Bello cucinare con la birra! Mi piace molto la tua proposta. Io giusto ieri ho usato la birra in un risotto visto che non avevo il vino bianco in casa..
Buona domenica!

Gio kirjoitti...

che buono! brava!
ne ho cucinato uno simile con un risultato fantastico :) gli amici hanno gradito molto!
immagino anche i tuoi :)
buon we

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

@Magari lo provo con la birra senza glutine..!! E il puré é mio..Adoro questi stufati!

Italiansalaatti kirjoitti...

I VIAGGI: Grazie, sono contenta che vi sia piaciuto!! :) Buona domenica!

Johanna: Nigellan resepteistä herahtaa usein vesi kielelle...Kiitos itsellesi, kerro sitten, miten kokeilu meni! :) Italialaiset ovat hyvin tarkkoja ruuastaan ja moni "outo" ja "erilainen" ei aina kelpaa. Tämä kelpasi! :)

Tiziana: Grazie mille cara! un bacione, buona domenica!! :)

Giulia: GRazie! Conviene provare, la ricetta merita! :D Grazie per la visita, buona domenica! :)

Alessandro: Grazie! :) Birra è davvero ottima con carne rossa, questa non è l'unica volta che ho usato birra in cucina, ma è sicuramente una delle ricette migliori con la birra che ho provato! Buona domenica, un bacione! :)

Gio: Mille grazie!! :) Vedi, l'hai notato pure tu- conviene proprio usare birra nella cucina!! :D Buona domenica, a presto! :)

Glu: Pure io adoro gli stufati!!...Infatti, basta usare la birra senza glutine, e la ricetta ve bene anche per te! :) Un bacione, buona domenica! :)

Eleonora kirjoitti...

grazie grazie grazie di questa bella partecipazione!!!
in bocca al lupo!
bacioni

Gianni kirjoitti...

decisamente, guardando la foto, questo stufato si mangia con gli occhi! Bravissima, baci

intopii kirjoitti...

No tässäpä lihapata puolison makuun :-D Täytyy ehdottomasti kokeilla, täällä kun TALVI jatkuu ja jatkuu yhä edelleen. Lunta tuli juuri viikonloppuna varmaan kymmenisen senttiä lisää. Joko Italiassa on oikea kevät?

Italiansalaatti kirjoitti...

Eleonora: Mille grazie a te, sono contenta che la ricetta ti sia piaciuta! :) Un bacione, a presto!

Gianni: Grazie! Lo stufato l'abbiamo mangiato alla fine non solo con gli occhi, ma sul serio, visto che non è rimasto niente per il giorno dopo... :D

Intopii: Joo minunkin puolisoni makuun, täytyy sanoa, koska viimeisetkin rippeet hävisivät kattilasta ennen seuraavaa aamua... Kivaa, tulen ensi viikolla siis nauttimaan lumesta! :) Täällä on ollut aika vaihtelevaa, mutta viime päivät on saanut nauttia kauniista ja lämpimästä auringonpaisteesta, yli 15 asteen joka tapauksessa. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

lucy kirjoitti...

veramente gustoso questo piatto!un piatto unico completo e gustoso!

Rebecca kirjoitti...

il purè gratinato? ma è geniale!!! io lo faccio sempre un po' triste per via dell'intolleranza! ma il tuo mi sembra buonissimo! la prossima volta seguo le tue istruzioni!!
grazie mille per questa ricetta|!
baci!

Italiansalaatti kirjoitti...

Lucy: Mille grazie! :) A me piace la combinazione di arancia e Guinness, rendono la carne molto saporita.. :D Buon inizio settimana, a presto!

Rebecca: Adoro il purè gratinato...Diventa un piatto sfizioso in quella maniera! Basta usare panna di soia e parmigiano, e lo possiamo mangiare anche noi senza rinunciare alla golosità..! :D Gazie a te per il tuo commento! :) Un bacione, a presto!

cebic kirjoitti...

Moi!

Laitatko mulle viestin uudelleen osoitteeseen cebicinkeittio(ät)gmail.com, sillä vanha osoite cebic(ät)postia.fi on vaihdettu uuteen ja teknisistä syistä johtuen koko postia.fi-palvelin on nurin, joten en ees pääse kattomaan mitä siellä olis :/ Oon tässä vajaan viikon nyt pitänyt tuota uutta osoitetta blogissa vasta. Kuulumisiin! :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Cebic: Heissan! Laitan viestiä viikonlopulla, tämä viikko on ollut kamalaa kiirusta! Kiitos ilmoituksesta, kivaa loppuviikkoa! .)

''Cucina di Barbara'' kirjoitti...

Ma quanto mi piacciono le tue ricette ho sempre qualcosa da imparare!
Ti auguro una serena giornta!
Un bacio grande, Barbaraxx

Italiansalaatti kirjoitti...

Barbara: Mille grazie!! :) Anche tu sei un'ottima fonte d'ispirazione!! Buon weekend! Un bacione, a presto! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...