4.3.2011

HELKA ja Suomalainen perinneruokaäänestys




Viime kuussa osallistuin Ravintola Helkan keittiön ja Hotelli Helkan ruokabloggaajille järjestämään kilpailuun, jossa haettiin  moderneja suomalaisia perinneruokareseptejä. Lähetin kilpailuun reseptin, jonka julkaisin kertaalleen jo helmikuussa (otsikolla Rosépullat), mutta liitän kyseisen ohjeen tähän vielä uudestaan. Suosittelen, että käytte lukemassa kaikkien bloggaajien lähettämät reseptit, koska ruuat ovat todella herkullisia ja reseptit inspiroivia!! Kannattaa käydä äänestämässä, oli kyseessä sitten minun tai jonkun muun bloggarin resepti! Kilpailussa nimittäin arvotaan illallis- ja majoituslahjakortteja äänestäjien kesken, joten käyttäkää tilaisuus ihmeessä hyväksenne! :D Äänestys alkoi kuun alussa, äänestysaikaa on maaliskuun loppuun asti. (Minun reseptiäni voi mennä äänestämään kilkkaamalla oheista kuvaketta.) Hyvää viikonloppua kaikille, päivitän taas uudella reseptillä parin päivän kuluessa! 

Italiassa asuessani minut yllättää välillä suomalaisten perinneruokien himo. Varsinkin viime aikoina olen kokkaillut monenlaista perisuomalaista apetta aina karjalanpaistista lättyihin asti. Yksi ruokalajeista, jonka asetan mielessäni ns. ”comfort food”-osastolle, on suomalaisten ikisuosikki lihapullat ja perunamuusi. Yleensä vaikeutena saapasmaassa kokatessa on mahdottomuus löytää tiettyjä suomalaisia raaka-aineita. Lihapullat ovat kuitenkin ruoka, jota voi valmistaa missä vain ja jota on helppo muunnella omaan makuun sopivaksi. Tässä minun italialaishenkinen versioni!
Ruuan nimeksi muotoutui  ”Rosépullat”, syy käy selkeästi ilmi kuvasta (roosa hehkuu lautaselta kastikkeen, salaatin ja osittain myös liharuuan muodossa). Täysin laktoositon menu koostuu seuraavista ruuista:

Pekoninviipaleisiin käärityt kalkkunalihapullat
Makea muskottinen portviinikastike
Italialainen rosollisalaatti
Parmesaanikuorrutettu perunamuusi.

Kuten voitte jo päätellä, kyseessä on enemmänkin juhlaruoka kuin arki-illallinen. Vaikka käytinkin vain soijakermaa ja oliiviöljyä voin ja tavallisen kerman asemesta, tämä herkullinen lihapullapommi kannattaa varata tarjottavaksi erityistilaisuuksissa! Suomalaiset lihapullat ja perunamuusi ovat saaneet menuussani lievästi italialaistyylisen kuorrutteen. Myös rosolli on sekoitus perinteisiä suomalaisia ja italialaistyylisiä raaka-aineita. Normaali ruskea kastike on vaihdettu makeaan, silmiä hivelevän väriseen portviinikastikkeeseen, joka tasapainottaa makeudellaan mukavasti pekonin suolaisuutta. Valitsin lihapullien raaka-aineeksi kalkkunanjauhelihan, koska olen nykyään tottunut käyttämään vaaleaa lihaa kaikenlaisiin resepteihin, ja pekoni-kalkkuna –yhdistelmä toimii yleensä hyvin. Tämä resepti sai italialaiselta mieheltäni täydet pisteet, vaikka hän ei aina pidä makeista (kastike) tai hieman happamista (rosollisalaatti) mauista, mutta tässä ruuassa kaikki maut kuulema sopivat täydellisesti yhteen. Myös suomalainen maistelija (eli minä) oli lopputulokseen varsin tyytyväinen. 

Tässä siis ohjeet:

LIHAPULLAT:
-          850 g kalkkunanjauhelihaa
-          2 kananmunaa
-          kaksi iso kourallista parmesaaniraastetta
-          1 rkl karkeaa Dijonin sinappia
-          4 rkl soijakastiketta
-          70 g korppujauhoja
-          2 dl soijakermaa (tai laktoositonta kevytkermaa)
-          2/3 tl mustapippuria
-          0,5 tl suolaa
-          1 raastettu punasipuli
-          1 tl lihaliemijauhetta
-          ripaus muskottipähkinää
-          n. 25 pekonisiivua.

Näistä aineksista minä sain aikaiseksi 25 lihapullaa. Voitte tietenkin pienentää annosmäärää, mikäli ette halua ruokkia kokonaista armeijaa J Sekoita alkajaisiksi kaikki ainekset keskenään. Laita uuni lämpenemään noin 200-210 asteeseen. Ala muotoilla taikinasta pullia, ja kääräise jokaisen ympärille ohut pekonisiivu. Laita pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pekonin voi kiinnittää paikoilleen hammastikulla, mutta huomasin, että ilmankin selvisi. Paista pullia n. 200 asteessa noin 25 minuutin ajan  tai kunnes pullat ovat sisältä kypsiä ja pekonisiivu ulkoa tarpeeksi rapea.  Kun pullat ovat valmiit, ota ne pois uunista ja jätä tarvittaessa foliolla peitettyyn astiaan pitääksesi pullat lämpiminä tarjoiluun asti.

PERUNAMUUSI:
-          1,5 kg jauhoisia perunoita
-          suolaa
-          muskottipähkinää
-          tuoreita makean fenkolin lehtiä (tai sitä paljon muistuttavaa tuoretta tilliä)
-          350-370 ml soijakermaa (tai laktoositonta kevytkermaa)
-          4-5 rkl oliiviöljyä
-          Parmesaaniraastetta.

Kuori ja paloittele perunat isoiksi paloiksi. Laita kiehumaan kevyesti suolattuun veteen. Kun perunat ovat täysin kypsiä, siivilöi ne pois vedestä ja laita isoon muovikulhoon. Lisää hieman keitinvettä, noin 5 rkl oliiviöljyä ja muussaa sitten perunat. Lisää kerma, suolaa maun mukaan, kunnon ripaus muskottipähkinää sekä hieman tuoretta fenkolia tai tilliä. Sekoita kunnolla ja tarkasta maku. Voit lisätä suolaa tai muuta mausteita tarvittaessa. Jaa muusi sitten pienehköihin uuninkestäviin annosvuokiin. Ripottele muusin päälle paksu kerros parmesaariraastetta ja gratinoi grillitilaan asetetussa uunissa n. 220 asteessa.

ROSOLLISALAATTI:
-          1 tuorekurkku
-          2 isoa keitettyä punajuurta
-          1 pieni punasipuli
-          1 ohut sellerinvarsi
-          suolaa
-          tuoreita makean fenkolin lehtiä (tai tuoretta tilliä)
-          3 rkl balsamiviinietikkaa
-          2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
-          1,5 rkl balsamicokastiketta
-          hieman hyvin karkeaa parmesaaniraastetta.

Silppua sipuli aivan pieneksi hakkeeksi. Paloittele sitten punajuuri pieniksi kuutioiksi. Paloittele myös selleri pieniksi paloiksi. Kuori kurkku ja halkaise se kahtia. Poista pienellä lusikalla kummastakin puolikkaasta siemenet niin, että jäljelle jää vain kupera ulko-osa. Paloittele sitten myös kurkut pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään. Lisää maun mukaan suolaa, hieman tuoreita makean fenkolin lehtiä (tai tilliä) sekä balsamiviinietikkaa, oliiviöljyä ja balsamicokastiketta. Sekoita. Lisää myös vähän hyvin karkeaksi raastettua parmesaania. Sekoita huolella ja jätä marinoitumaan hetkeksi ennen tarjoilua.

PORTVIINIKASTIKE:
-          2 dl portviiniä
-          400 ml soijakermaa
-          4 rkl soijaa (tai laktoositonta kevytkermaa)
-          muskottipähkinää
-          mustapippuria
-          0,5 dl vettä
-          suolaa
-          1 rkl maissitärkkelystä (maizena).

Laita portviini pieneen kattilaan ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen jonkin aikaa alkoholin haihduttamiseksi. Lisää sitten kerma ja soijakastike ja sekoita. Siivilöi maissitärkkelys kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Kastike tiivistyy pikku hiljaa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Laitoin reilusti sekä pippuria että muskottipähkinää, voit säätää lopullista makua omien mieltymystesi mukaan. Kastike jää varsin makeaksi, se tasapainottaa sopivasti pekonin suolaisuutta. Jätä kastikkeen valmistaminen viimeiseksi, koska se on tarjoiltava välittömästi.
Kun olet valmistanut kaikki ruuat, voit koota aineksista lautasellisen: pari lihapullaa keskelle, hieman salaattia lihapullien sivulle ja ohut kastikevana kaiken ympärille. Tarjoile perunamuusi suoraan omista annosvuoistaan.
Buon appetito! :D





NON HO TRADOTTO QUESTO POST IN LINGUA ITALIANA IN QUANTO RIGUARDA LA VOTAZIONE DI UN CONTEST INDETTO ESCLUSIVAMENTE IN LINGUA FINNICA. (HO PARTECIPATO AL DETTO CONTEST PER LA MIGLIOR RICETTA TRADIZIONALE FINLANDESE CON LA RICETTA DEL 19.2.2011, POLPETTE ROSA FINLANDESI). CI VEDIAMO AL PROSSIMO POST, BUON WEEKEND A TUTTI!

9 kommenttia:

intopii kirjoitti...

Voi, miten ihmeellisen ihastuttavan kuuloinen resepti. Miten ihailenkaan ihmisiä kuten sinä - tavallisista ruoista tulee pienellä "ranneliikkeellä" jotakin ihan muuta.

Nostan hattua sinulle! Ja herkuttelen ohjeesi mukaisella aterialla ensi viikolla...

Yaelian kirjoitti...

Onnea kisaan Italiansalaatti!

Italiansalaatti kirjoitti...

Intopii: Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! :) Toivottavasti resepti maistuu sitten sinullekin! Kun kokkaa paljon, alkaa sekoittaa virikkeitä ja kulttureita, ei se sen kummempaa ole. Valitettavasti minulla ei kuitenkaan ole minkäänlaista viherpeukaloa tai kykyä huolehtia omasta puutarhasta, missä sinä olet mestari! :) Nautin siis onnellisesti appiukkoni puutarhan tuotteista, ja rajoitun kokkaamaan! :D Kivaa viikonloppua Suomeen! :)

Yaelian: Kiitos! Lähdin mukaan leikkimielellä ja on ollut todella mukava selailla kaikkia ihania reseptejä, joita kisaan on lähetetty. Pitää varmaan pitää taas uudet Suomi-illalliset täällä ja kokata jotain hyvää kilpailun reseptilistasta! :D Hauskaa viikonloppua etelään! :)

Johanna kirjoitti...

Kävin katsomassa Helka-sivut ja nehän olivat jännittävät sekä äänestin omaa suosikki ruokablogistiani :) Tämä ohje on taas niin mainio. Mutta soijakermaa vain ei löydy mistään. Yhdestä kaupasta jo kyselin jos sellaista voisi minulle erikseen tilata, mutta seuraavalla kerralla asioidessa kerrottiin, että heidän toimittajillaan ei ole soijakermaan. On tämä kanssa.


Mutta Sinulle toivotan hurjasti onnea kilpailuun!

I VIAGGI DEL GOLOSO kirjoitti...

Siccome oltre che golosi viaggiatori siamo anche curiosi, abbiamo tradotto con il traduttori bing che non è che traduce benissimo :)) però la ricetta sembra interessante
Un bacione dall'Italia e buon week end ..

Gio kirjoitti...

mi chiedevo dov'é l'italiano? :)
buon we!

Italiansalaatti kirjoitti...

Johanna: Heissan ja kiitos tuesta! :) Sinun tarinasi soijakerman metsästyksestä muistuttaa minun toivotonta rahkan ja tiettyjen mausteiden etsintääni.... :D Kiitos vaan onnentoivotuksista, on palkitsevaa jo ihailla kaikkia kisaan saapuneita reseptejä!! :D

I Viaggi: Mi dispiace, questo post serviva solo per richiedere i lettori finlandesi ad andare a vedere tutte le ricette del contest finlandese a cui ho partecipato... Come ho scritto alla fine del post, la ricetta l'avevo già presentata (anche in italiano) il 19.02., quindi la trovate nel post di quel giorno! :) Buona domenica, un bacione!

Gio: Ciao! :) Come ho scritto alla fine del post, la ricetta era già stata postata il 19.02 in italiano, quindi la trovi in archivio! Ho solo sollecitato i lettori finlandesi a visionare tutte le ricette relative al contest finlandese... Purtroppo il contest e le ricette sono solo in finnico, quindi ho pensato che la traduzione in italiano dell'avviso non servisse a nulla....
Buona domenica :)

cebic kirjoitti...

Menestystä kisaan myös sinulle :) Joskus pitääkin kääriä lihapulla pekoniin, näyttää tosi hyvältä! Couscousit on hyviä, mutta makeaan sitä en oikein osaa yhdistää :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Cebic: Kiitos samoin! :) Pekoni antoi kivaa potkua kalkkunasta tehtyihin pulliin, mieheni kyllä arvosti kovasti ja hotki niitä siltä istumalta lähes kymmenen... :D Kyseinen cous cous, josta kerroin, tarjoiltiin eräässä kasvisravintolassa, ja persikka oli paistettu valkoviinissä grillipannulla. Oli siinä muitakin mausteita ja aineksia, mutta persikka oli tasoittamassa muiden raaka-aineden kirpeyttä ja suolaisuutta. En olisi etukäteen uskonut, mutta pidin aivan valtavasti! Pidän kyllä yleensäkin makeansuolaisista resepteistä...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...