2.3.2011

Päärynälisuke - Contorno di pere

                                               LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO! 
Ramona blogista “Farina, lievito e fantasia” kutsui osallistumaan haasteeseen “Frutta in pentola” (”Hedelmiä kattilassa”). Tämä otsikko sai minut heti hyvin uteliaaksi ja päätin osallistua ajan vähyydestä huolimatta, koska pidän paljon suolaisen ja makean yhdistelmästä ruokalautasella. Paras keino ”erilaisten”, suolaisten mutta makeiden ja maukkaiden mutta kevyiden ruokien luomiseen on yhdistellä keskenään hedelmiä ja suolaisia raaka-aineita. Satuin muistamaan erään reseptin, jonka olin nähnyt ”Fanni ja Kaneli”-blogissa. Porsaankyljyksen lisukkeeksi Lily oli valinnut uunissa paistetut päärynät. Insipiroiduin tästä ideasta ja tein päärynöistä hyvin yksinkertaisen lisukkeen, joka sopii hyvin yhteen porsaan- tai kanafileen kanssa. Käytin suuria päärynälohkoja, jotka yhdistin punaiseen sipuliin ja muutamaan perunalohkoon, ja maustin kaiken balsamiviinietikalla, parmesaanilla sekä pippurilla ja pistin paistumaan loppuajasta grillitilaan säädettyyn uuniin. Tuloksena oli suolaisen makea lisuke, joka ei ole liian raskas, ja käy hyvin valkoisen lihan tai porsaanlihan kyytipojaksi. Mikäli tekin pidätte pienestä määrästä makeaa lautasellanne, tämä lisuke on ihan teitä varten! Todella helppo valmistaa, tämän ruuan tekeminen vaatii hyvin vähän vaivannäköä! Osallistun lisukkeella Ramonan ruokahaasteeseen ”Frutta in pentola”. Tästä reseptistä riittää noin kahdelle, mutta mikäli syöjiä on enemmän, kaikkia raaka-aineita voi lisätä suhteessa syöjiin. Buon appetito!  :D
 
AINEKSET:
ainakin kaksi isoa päärynää
(aika iso) peruna
(aika iso) punasipuli
suolaa
pippuria
balsamiviinietikkaa
oliiviöljyä
parmesaania.

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Kuori peruna, päärynät ja sipuli. Leikkaa kaikki ainekset lohkoiksi. Tee päärynästä isoja paloja, mutta leikkaa peruna ja sipuli aika paljon pienemmiksi ja varsin ohkaisiksi lohkoiksi. Tällä tavon varmistat, että kaikilla aineksilla on sama keittoaika.  Kaada kaikki lohkot uunipellille. Mausta suolalla ja runsaalla mustapippurilla. Valuta päälle balsamiviinietikkaa, pidä huoli siitä, että kaikki lohkot tulevat maustetuksi ainakin muutamalla pisaralla. Valuta päälle myös muutama reilu viiru oliiviöljyä. Ota esiin pala parmesaania ja raasta sitä kunnolla kaikkien lohkojen päälle. Laita uuniin paistumaan 220 asteeseen noin puoleksi tunniksi tai kunnes sipuli ja peruna ovat kypsät. Paistumisajan lähetessä loppuaan voit asettaa uunin grillitilaan, jolloin kaikista lohkoista tulee päältä herkullisen rapeita ja kullanruskeita. Ota kypsä lisuke pois uunista ja tarjoile heti lihan lisukkeena. On tietysti mahdollista syödä ruoka ihan sellaisenaankin, koska se on todella hyvää myös ilman ”pääruokaa”. :D 




Ramona di Farina, lievito e fantasia mi ha invitato a partecipare al contest “Frutta in pentola”. Il titolo mi ha subito incuriosito e anche se non avevo molto tempo, ho deciso di partecipare perché adoro la combinazione di gusti dolci e salati. Niente di meglio, quindi, della combinazione di frutta e ingredienti salati per formare un piatto “diverso”, dolce ma salato, gustoso ma leggero. Mi è venuta in mente una ricetta che avevo visto sul blog “Fanni ja Kaneli”: lei, per accompagnare una bistecca di maiale, aveva scelto un contorno di pere cotte in forno. Ispirata da Lily, ho creato un semplice contorno a base di pera, che ben s’accompagna al filetto di maiale o pollo. Grandi spicchi di pera, insieme alla cipolla rossa e qualche spicchio di patata, conditi con aceto balsamico, pepe e parmigiano e cotti in forno alla griglia. Un contorno dolce ma salato, non troppo pesante, che è prefetto per carni bianchi o maiale.  Se anche a voi piace un pizzico di dolce nel vostro piatto, questo contorno è per voi! Facilissimo da preparare con pochi sforzi, lo propongo al contest di Ramona “Frutta in pentola”. Questa porzione basta per due persone, potete aumentare le proporzioni se ci sono più commensali. Buon appetito! :D
 
INGREDIENTI:
almeno due grandi pere
una patata (abbastanza grande)
una cipolla rossa (abbastanza grande)
sale
pepe
aceto balsamico
parmigiano
olio d’oliva extravergine.

Mettete il forno a riscaldare a 220 gradi. Pelate la patata, le pere e togliete la buccia dalla cipolla. Tagliate tutti gli ingredienti a spicchi; lasciate le pere a spicchi molto grandi ma tagliate la patata e la cipolla a spicchi più piccoli e abbastanza sottili per garantire lo stesso tempo di cottura. Mettete tutto su una pirofila da forno. Condite con sale e abbondante pepe. Versate sopra dell’aceto balsamico facendo attenzione a condire tutti gli spicchi con qualche goccia. Versate sopra qualche filo d’olio d’oliva e prendete un pezzo di parmigiano. Grattugiate abbondante parmigiano sopra tutti gli ingredienti. Mettete nel forno a cuocere a 220 gradi per circa una mezz’ora o finché le cipolle e le patate non sono cotte. Verso la fine potete impostare il forno in posizione grill per avere una bella crosta dorata sopra tutti gli spicchi. Togliete dal forno e servite immediatamente come contorno alla carne. Volendo, si può anche mangiare da solo, visto quanto è buono! :D


9 kommenttia:

Eleonora kirjoitti...

wow! dev'essere buonissimo! e poi fa un figurone in colori.
bacioni

-SL kirjoitti...

kuulostaa erikoiselta:) mainitsin blogisi omassani muuten

Ciacy kirjoitti...

Oi, tàmà kuulostaa aivan mun jutulta...siis ei ettà olisin sen keksinyt vaan ettà pidàn tuollaisestaa aivan varmasti lautasellani.....ja suussa ;)

intopii kirjoitti...

Ah, sinulla on ihana blogi, eikä vähiten siksi, että saan palauttaa mieleen italiankielen alkeita :-) Herkullisia ruokaohjeita myös.

Terveisiä unelmamaahani!

Italiansalaatti kirjoitti...

Eleonora: Grazie!! :) A me la combinazione di dolce e salato piace sempre, poi dipende dai gusti. Un bacione, a presto! :D

-SL-: Erikoista mutta hyvää, ainakin jos saattuu pitämään suolaisen ja makean yhdistelmästä! :) Kiitos, kävin juuri katsomassa! :D Voi kun kiva, ehkä sivulle erheytyy lisääkin italialaisen ruuan faneja! :) Kivaa loppuviikkoa!

Ciacy: Minäkin tykkään kaikesta tällaisesta ja varsinkin kyseinen, hieman erikoinen yhdistelmä hedelmän makeaa ja parmesaanin suolaista oli minun suussani aivan just eikä melkeen!! :D Oikein mukavaa loppuviikkoa etelämpään etelään! :)

Intopii: Oi kun kiva että tykkäät, lämmin tervetulotoivotus sinulle! :) Täältä löytyy tosiaan reseptiä joka makuun ja välillä vähän muutakin. Vaikka suurin osa jutuista pyörii aina (italialaisen) ruuan merkeissä, hurahdin siihen niin perinpohjin tänne muutettuani! :D Hauskaa loppuviikkoa sinullekin! :)

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Da provare: assolutamente, un mix di sapori molto contrastanti...

Italiansalaatti kirjoitti...

Glu: Effettivamente sì, è proprio un connubio tra sapori molto diversi, ma forse proprio per questo motivo mi è piaciuto tanto! :D Un bacione, buon weekend! :)

chamki kirjoitti...

Mi piace molto questa ricetta!

Italiansalaatti kirjoitti...

Chamki: Ciao! .) Grazie, sono contenta che ti piaccia! :) A me piace unire dei gusti dolci e salati in un unico piatto e questo contorno, devo dirlo, l'ho proprio divorato..... :D Buona domenica!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...