19.3.2011

Täytetyt perunat - Patate ripiene

                                                        LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO! 
Maaliskuun ruokahaasteen aihe oli mukavan "kotoisa" (Viljaton ja maidoton Italia) , joten ajattelin oitis osallistua! Vilja- ja maitotuotteiden rajaaminen pois toi lisää haastetta reseptin keksimiseen - olen laktoosi-intolerantti, joten en käytä tuoremaitotuotteita, mutta parmesaania ja jonkintyyppistä viljaa täällä laitetaan vähän joka ruokaan... Päätin lopulta osallistua kisaan Täytetyillä perunoilla: tämä ruokalaji on oma muunnokseni ruokahalun herättävästä, anoppini omasta reseptistä. Kyseessä on yksi suosikkiruuistani, pidän paljon ulkoa rapeideiden ja sisältä pehmeiden perunoiden ja makoisan täytteen yhdistelmästä! Kotitekoisesta tomaattisoseesta saa aikaa ihanan täyteläisen makuisen kastikkeen, jossa pehmenneet valkosipulinkynnet ja perunanpalat ovat oiva lisä täytetyille perunoille. Tämän on ruokaisa tarjoiltava, joka ei kaipaa muuta lisuketta kuin muutaman siivun maalaisleipää ja ehkä hieman raikasta vihersalaattia. Täytteeseen voisi lisätä myös hieman korppujauhoja sekä parmesaaniraastetta, jolloin täytteen rakenteesta tulee paksumpi ja kiinteämpi. Nämä lisät eivät kuitenkaan ole pakollisia, ja koska ruokahaasteessa kiellettin vilja- ja maitotuotteiden käyttö, jätin ne kokonaan pois. Kananmuna riittää pitämään täytteen yhdessä ja kaksi eri lihalajia riittää tekemään perunoista tarpeeksi ruokaisan tarjoiltavan. Olkaapa siis hyvät, käykää pöytään – toivottavasti teillä on nälkä, koska täytettyjä perunoita tuli tällä reseptillä 13 kappaletta! :D

AINEKSET:
- 320 g naudanjauhelihaa (vähärasvaista)
- 240 g mortadella-leikettä
- 3 salottisipulia
- iso sellerinvarsi
- suolaa
- pastamaustetta (valmis mausteseos, joka sisältää suolaa, persiljaa, basilikaa, paprikaa, meiramia, oreganoa ja valkosipulia)

- mustapippuria
- kananmunia
- tuoretta meiramia
- valkosipulia
- laakerinlehtiä
- 7-10 isoa perunaa.

Tästä reseptistä tulee noin 13 uuniperunaa. Tarvitset niitä varten 7-10 isoa raakaa perunaa. Kuori perunat ja leikkaa kaikkein isoimmat yksilöt kahtia. Leikkaa pienemmistä perunoista vain laki pois, ja laita laet syrjään myöhempää käyttöä odottamaan. Koverra perunoiden sisus kokonaan pois, jätä jäjelle vain ohut ulkoreunus. Upota tyhjät peruna”kuoret” kylmään veteen täyttämistä odottamaan. Tee perunoista koverretusta sisuksesta hienon hienoa haketta. Ota esiin iso muovikulho, ja laita siihen 18-20 ruokalusikallista perunahaketta. Lisää kulhoon myös kolme pieneksi silputtua salottisipulia, yksi pieneksi pilkottu sellerinvarsi sekä noin 320 grammaa naudanjauhelihaa. Lämmitä teflonpannulla hieman öljyä ja laita hyvin sekoitettu täyte paistumaan. Paista, kunnes liha on täysin kypsää. Mausta lisäämällä 1 tl suolaa, 1 tl pastamaustetta sekä 0,5 tl mustapippuria. Jätä paistumaan, kunnes selleri ja peruna alkavat kunnolla pehmetä. Ota sitten pois tulelta ja kaada täyte takaisin muovikulhoon, jonka olet sillä välin puhdistanut. Sekoita joukkoon runsaasti tuoreita silputtuja meiraminlehtiä, kaksi kananmunaa sekä pieniksi paloiteltu mortadella-makkara. Ota esiin uuninkestävä (mielummin kannellinen) paistoastia. Kaada astian pohjalle kotona tehtyä tomaattisosetta niin, että pohja peittyy kunnolla. Täytä sitten perunat ja asettele ne kastikkeen päälle astiaan. Kuori muutaman valkosipulinkynsi. Aseta ne kokonaisina astiaan. Laita mukaan myös muutama laakerinlehti ja lisää paistoastiaan aikaisemmin poisleikatut perunoiden laet, jotka voit ennen pataan asettamista pilkkoa kahtia. Kaada astiaan ja perunoiden päälle vielä lisää tomaattikastiketta. Lorauta päälle myös kunnolla oliiviöljyä. Paista uunissa (käytin gratinointi-tilaan ohjelmoitua kiertoilmauunia) noin 210 asteessa suunnilleen 55-60 minuutin ajan.  Peitä perunat ensin kannella tai alumiinifoliolla ja paista noin 40 minuutin ajan. Ota sitten kansi tai alumiinifolio pois ja jatka paistamista ilman kantta, kunnes perunat ovat ruskistuneet joka puolelta (käännä ne välillä toiselle sivulle) ja ne ovat kauttaaltaan kypsät. Tarjoile valmiin perunat heti paksujen maalaisleipäviipaleiden kera. Niitä voi käyttää pyyhkimään viimeiset maukkaat kastikkeenjäämät pois paistoastian pohjalta. Voit myös valmistaa raikasta vihersalaattia perunoiden lisukkeeksi, jos haluat.




Questo piatto é una mia versione di una ricetta molto appetitosa di mia suocera. Si tratta di uno dei miei piatti favoriti in assoluto, mi piace la combinazione tra il ripieno gustoso e le patate che sono croccanti fuori e morbide dentro. La passata fatta in casa diventa una salsa davvero deliziosa, e gli spicchi d’aglio e patata cotti in essa sono un ottimo contorno per le patate ripiene. Questo piatto è sostanzioso, quindi non c’è bisogno di offrire altre cose per il pranzo se non qualche fetta di pane casereccio e un poco di insalata verde. Nel ripieno si potrebbe anche aggiungere un pochino di pangrattato e parmigiano grattugiato per renderne la consistenza più densa e ferma. Non sono aggiunte obbligatorie, però, e visto che nel contest di Marzo (per i blogger finlandesi) a cui partecipo con questa ricetta non era consentito l’uso di farinacei e latticini, non ne ho messo nel ripieno nemmeno un poco. L’uovo basta per tenere insieme gli ingredienti del ripieno e due diversi tipi di carne rendono il piatto abbastanza sostanzioso. Quindi, sedetevi a tavola – spero abbiate fame visto che da questa ricetta sono uscite 13 patate ripiene! :D

INGREDIENTI:
- 320 g di macinato di bovino magro
- 240 g di mortadella
- 3 scalogni
- un grande gambo di sedano
- sale
- miscela di spezie per la pasta
- pepe
- uova
- maggiorana fresca
- aglio
- alloro
- 7-10 patate grandi.

Da questa ricetta escono circa 13 patate ripiene. Per prepararle, avete bisogno di circa 7-10 patate grandi, non cotte. Pelate le patate e tagliate le più grandi a metà. Dalle patate più piccole tagliate via soltanto le parti superiori che mettete poi da parte ad aspettare di essere utilizzate più tardi. Svuotate le patate, lasciate intatta soltanto la parte più esterna. Lasciate le patate “vuote” in una bacinella piena d’acqua fredda ad aspettare di essere ripiene. Sminuzzate le parti di patata che avete ottenuto scavando dentro le patate. Prendete una grande ciotola di plastica e metteteci circa 18-20 cucchiai di patate sminuzzate. Aggiungete nella ciotola anche tre scalogni tagliati finemente, un gambo di sedano sminuzzato e circa 320 grammi di macinato di bovino. Riscaldate un poco di olio d’oliva sulla padella e versateci il ripieno ben mescolato per cuocerlo. Soffriggete, finché la carne non è completamente cotta. Condite con 1 cucchiaino di sale, 1 cucchiaino di miscela di spezie per pasta e 0,5 cucchiaini di pepe nero. Lasciate a cuocere finché sedano e patate non cominciano ad ammorbidirsi. Togliete poi la padella dal fuoco e riversate il ripieno di nuovo nella ciotola che avete intanto pulito. Aggiungete anche due uova, la mortadella tagliata a pezzetti piccolini e abbondante maggiorana fresca sminuzzata. Prendete una pirofila da forno, preferibilmente con un coperchio. Versate sul fondo della passata fatta in casa in maniera da coprire tutto il fondo. Riempite poi le patate e posizionatele sul fondo sopra il sugo. Pelate qualche spicchio d’aglio e metteteli nella pirofila tutti interi. Aggiungete anche qualche foglio d’alloro. Ora, prendete le parti superiori che avevate tagliato via dalle patate e che prima avevate messo da parte. Mettete dentro la pirofila anche quelle, tagliate a metà. Versate sulle patate e dentro la pirofile più passata. Irrorate con qualche filo d’olio d’oliva. Cuocete in forno (io ho usato il forno in modalità gratin) a circa 210 gradi per circa 55-60 minuti. All’inizio coprite con il coperchio oppure un foglio di alluminio e lasciate cosi per circa 40 minuti. Togliete poi il coperchio o il foglio di alluminio e lasciate a cuocere finché le patate non sono dorate fuori da tutti i lati (giratele sull’altro lato dopo un po’) e non sono cotte dentro. Servite le patate ripiene con un paio di fette spesse di pane casereccio. Potete usare il pane per una deliziosa scarpetta con il sugo dal fondo della pirofila…Volendo, potete anche preparare dell’insalata verde come contorno. 


10 kommenttia:

Rebecca kirjoitti...

buonissime!! non c'è altro da aggiungere! spero che vinca tu il contest di marzo, quindi in bocca al lupo!
la ricetta, invece,me la segno e la proverò appena mi capitano delle patate grandi!:)
bacioni e buon fine settimana!

Yaelian kirjoitti...

Onnea haasteeseeen! Kiva ohje ja tuosta tulee heti mieleen Libyan juutalaisten ohje nimeltä "mafrum" (step by step ohje täällä
täällä

tiziana kirjoitti...

Me la metto da parte anch'io questa ricetta gustosa. Ciao cara buona domenica

Omenaminttu kirjoitti...

No jopas oli kiva ohje! Aivan varmasti hyvää. Onnea vain kisaan :)

Gio kirjoitti...

adoro le patate ripiene, solo che a volte mi si rompono in mano e finisco per fare il puré :)
buon we!

Italiansalaatti kirjoitti...

Rebecca: Mille grazie, crepi in lupo! :) Adoro questa ricetta di mia suocera, una cuoca dal palato fine!! :D Buon weekend, un bacione!

Yaelian: Kiitos kiitos! :) Olipa mielenkiintoinen tuo resepti, nämä kaksi reseptiä muistuttavat toisiaan hämmästyttävän paljon!!

Tiziana: Le ricette di mia suocera sono sempre buonissime, come pure questa qua! Richiede un po' d'impegno, ma ne vale la pena! Buon weekend, un bacione! :)

Omenaminttu: Kiitos vaan! :) Pidän lähes kaikista anoppini resepteistä, ja tämä on kyllä siitä parhaimmasta päästä! :) Mukavaa ja maukasta sunnuntaita! :)

Gio: Anche io sono una fan di patate ripiene!! E questa versione di mia suocera merita di essere assaggiata... :D Buon weekend!

Kirsikka kirjoitti...

Upean näköisiä! Noita voisin kokeilla vegenä:).

Italiansalaatti kirjoitti...

Kirsikka: Kiitos! :) Niihin voi laittaa täytteeksi melkein mitä vaan, voisin kuvitella, että maukas vihannes-juustotäyte olisi myös oikein hyvää!! :)

Gianni kirjoitti...

Ti credo quando dici che è un piatto sostanzioso e non c'è bisogno di mangiare dell'altro!!! Bravissima tu e la suocera! Baci

Italiansalaatti kirjoitti...

Gianni: Grazie! :D Una teglia di patate ripiene basta e avanza... ;) Saluti dalla Finlandia (sono venuta qua per questa settimana!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...