15.5.2011

Bresaolatäytteisen raviolit - Ravioli alla bresaola

                                                                LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!!

Teimme ensimmäistä kertaa elämässämme kotitekoisia ravioleja. Ihanaa! Minua oli tähän asti hillinnyt hieman täytteiden keskittyminen tuoreisiin juustoihin, ricottaan, mozzarellaan jne. Mutta läheisen, kotitekoista pastaa myyvän putiikin ekspertti oli suositellut laktoositonta täytettä, joka tehdään bresaolasta (parasta ilmakuivattua naudanlihaa), vahvanmakuisesta provolone piccante-juustosta ja punasikurista (eli punasalaatista). Loistavaa!! Eräänä päivänä ryhdyimme tuumasta toimeen ja saimme aikaan kerrassaan herkullisia, laktoosittomia ravioleja, jotka tarjoilimme portviini-kermakastikkeessa. Nami nam! Tätä tulemme tekemään vastaisuudessakin!! :)

TÄYTE:
- 80 g keitettyä ja pilkottua punasikuria (keitä punasikuri paistinpannulla: lisää alussa hieman öljyä, sitten runsaasti vettä ja hieman kasvislientä)
- 120 g provolone piccante –juustoa
- 110 g bresaolaa
- mustapippuria
- 1 kananmuna.

PASTA (tästä tuli 32 raviolia):
- 2 kananmunaa
- 0,5 lasillista kädenlämpöistä vettä
- 300 g durumvehnäjauhoja.

KASTIKE:
- ¾ -lasillista portviiniä
- n. 200 ml soijakermaa
- 2 rkl soijakastiketta
- suolaa.

Valmista ensin pastataikina: tee jauhoista tulivuori, jonka keskelle rikot kananmunat. Sotke kananmunia haarukalla ja kaada niiden joukkoon vesi. Ala sitten haarukoida tulivuoden keskelle, kananmunien päälle, myös jauhoja. Sotke vähä vähältä kaikki jauhot muniin ja vaivaa taikinaa käsin kunnes siitä tulee sileää. Jätä sitten taikinapallo lepäämään muovikelmuun käärittynä siksi ajaksi kun teet täytteen. Keitä pilkottu punasikuri vedessä pannulla, oliiviöljy- ja kasvisliemitilkan kera. Valuta kypsä punasikuri. Raasta provolone mahdollisimman hienoksi. Leikkaa myös bresaola hienoksi hakkeeksi ja sekoita sitten kaikki ainekset keskenään, lisää pippuria ja kananmuna. Ota esiin pastataikina sekä pastakone. Ala leikata taikinasta samansuuruisia palloja, jotka muotoilet ensin lätyiksi ja ajat sitten pastakoneen läpi ainakin kolmesti, taittaen pastalevyn käsittelyjen välillä kolminkertaiseksi. Aja pastalevy sitten viimeisen kerran koneen läpi – viimeisen ajon jälkeen levyn tulee olla sopivan ohut ja sileä eli valmis täytettäväksi. Laita valmis levy sivuun lepäämään. Toista sama käsittely toisen pastapallon kanssa. Kun sinulla on kaksi samanlaista pastalevyä vierekkäin, asettele toisen päälle säännöllisin väliajoin pieniä täytepallosia. Kostuta pastalevy täytteen ympäriltä kevyesti vedellä ja paina sitten toinen pastalevy ensimmäisen päälle. Sulje huolellisesti täytekohtien ympäriltä ja irroita sitten sopivalla pastamuotilla raviolit yksi toisensa jälkeen. Laita lepäämään ja toista sama menettely, kunnes olet käyttänyt kaiken pastan. 
Kun kaikki raviolit on tehty, laita pastavesi kiehumaan. Meiltä jäi täytettä vielä yli, ja käytin sen tehdäkseni muutaman lisäkelihapullan: lisäsin täyteseokseen hieman jauhoja, korppujauhoja, suolaa, pippuria ja yhden kananmunan ja paistoin korppujauhossa kierittelemäni pullaset oliiviöljyssä sillä aikaa, kun pastavesi kiehui. Lisää veteen suolaa ja oliiviöljyä, tällä tavoin raviolit eivät tartu toisiinsa kiinni, vaikka sinä et niitä koko ajan kauhalla hämmentelisikään. Pastan kiehuessa tee kastike: kaada kuumalle paistinpannulle portviini ja kiehuta jonkin aikaa alkoholin haihduttamiseksi. Lisää sitten soijakastike ja soijakerma. Sekoita, anna hautua hetki alhaisella lämmöllä ja lisää sitten suolaa maun mukaan. Heti kun pasta on kypsää, nosta raviolit kattilasta reikäkauhalla ja sekoita pannulla kastikkeeseen. Raasta päälle provolone piccante-juustoa. Tarjoa heti. Herkkuhetki on taattu!! :D





Täyte - Il ripieno






Qualche tempo fa, per la prima volta nelle nostre vite, io e il mio compagno abbiamo preparato dei ravioli fatti in casa. Strepitoso! Finora ad allora ero stata un poco restia a fare dei ravioli vista la mia intolleranza ai formaggi freschi come ricotta e mozzarella. Un esperto che ha un negozio di pasta fresca qua vicino aveva però consigliato di fare un ripieno completamente senza lattosio, fatto di bresaola, provolone piccante e radicchio. Meraviglioso!! Quindi, un giorno abbiamo deciso di provare e siamo riusciti a preparare questi ravioli gustosissimi – senza lattosio – che abbiamo servito con una salsa cremosa a base di vino Porto. Gnam gnam! Prepareremo questi ravioli sicuramente anche in futuro!!
 

RIPIENO:

- 80 g di radicchio cotto e sminuzzato  (potete cuocere il radicchio sulla padella con un poco di olio, abbondante acqua e un poco di brodo vegetale)

- 120 g di provolone piccante

- 110 g di bresaola

- pepe nero

- 1 uovo.


PASTA(questa porzione bastava per 32 ravioli):

- 2 uova

- 0,5 bicchieri di acqua tiepida

- 300 g di farina di grano duro per la pasta.


SALSA:

- ¾ di un bicchieri di vino Porto

- circa 200 ml di panna di soia

- 2 cucchiai di salsa di soia

- sale.



Preparate prima l’impasto per la pasta: formate un vulcano dalla farina, e rompetevi un uovo nel mezzo. Cominciate a miscelare le uova prima con la forchetta, e versate sopra anche l’acqua. Iniziate poi a spostare della farina dai lati del vulcano sopra le uova. Mischiate pian piano tutta la farina alle uova ed impastate gli ingredienti con le mani finché l’impasto non diventi liscio. Lasciate poi la palla d’impasto da parte a riposare (avvolto in un pezzo di pellicola trasparente) mentre preparate il ripieno. Cuocete il radicchio sminuzzato sulla padella con acqua, un poco di olio e brodo vegetale. Una volta cotto scolate. Grattugiate il provolone il più fine possibile. Sminuzzate la bresaola e mischiate poi tutti gli ingredienti insieme. Aggiungete un uovo e un poco di pepe e girate. Prendete poi la macchina per la pasta e l’impasto. Tagliate l’impasto in parti uguali, e formate, dalle porzioni ricavate, dei piccoli dischi che poi passate attraverso la macchina almeno tre volte, ripiegano la sfoglia ogni volta su se stessa per farne una sfoglia tre volte più densa. Passate la sfoglia attraverso la macchina per l’ultima volta dopodiché dovreste avere delle sfoglie abbastanza sottili e lisce – pronte per essere ripiene, insomma. Ripetete le stesse manovre con un’altra porzione. Una volta che avete due sfoglie uguali, mettete sopra il primo delle piccole forme di ripieno a distanze regolari. Bagnate la sfoglia leggermente con dell’acqua intorno alle pallotte di ripieno e posizionate la seconda sfoglia di pasta sopra la prima. Chiudete con cura intorno al ripieno e tagliate poi i ravioli uno ad uno usando una formina apposita. Mettete i ravioli pronti da parte a riposare e ripetete le stesse manovre con il resto dell’impasto. 
Una volta che tutti i ravioli sono stati preparati, mettete a bollire l’acqua per la pasta. A noi è avanzato un poco di ripieno, quindi ho fatto con gli avanzi qualche polpetta aggiungendo nel ripieno un poco di farina, pane grattugiato, sale, pepe e un uovo. Poi ho panato le “polpette” con pane grattugiato e le ho fritte in un poco di olio sulla padella intanto che aspettavo che l’acqua per la pasta cominciasse a bollire. Aggiungete nell’acqua del sale e olio per evitare che i ravioli rimangono attaccati gli uni agli altri (così non sarà necessario mescolare continuamente con il mestolo…). Mentre la pasta bolle, preparate la salsa: versate su una padella caldissima il vino Porto e lasciate cuocere per un poco per far sfumare l’alcool. Aggiungete poi la salsa di soia e la panna d soia. Girate, lasciate a stufare per un attimo a fuoco basso e aggiungete sale q.b. Appena la pasta è cotta, tirate fuori i ravioli usando un scolabrodo e metteteli sulla padella dove avete la salsa. Grattugiate sopra del provolone piccante. Servite subito. Vi garantisco che con questi ravioli passerete dei momenti golosi!! :D




9 kommenttia:

tiziana kirjoitti...

I ravioli fanno parte della mia tradizione famigliare. Quindi per me è la normalità. Questa versione la devo provare. Grazie

Zucchero e Farina kirjoitti...

deliziosi! un ripieno molto buono ed insolito, complimenti :-)

Gianni kirjoitti...

Nooooo!!! non mi puoi postare questi deliziosi ravioli adesso che non sono in Italia e quindi non posso mangiare o prepararli! Però me li segno...e quando torno me li preparo! Baci

Dana kirjoitti...

Bellissima ricetta! Mi piace tanto preparare la pasta fresca in casa, da buona abruzzese, e in modo particolare quella ripiena. Questa è senza dubbio gustosissima. Grazie!
Ti abbraccio, buona settimana!

Giovanna kirjoitti...

Mi piacciono tantissimo i ravioli home made.
Complimenti, i tuoi sono deliziosi!

Baci e buona settimana

Giovanna

Gio kirjoitti...

che buoni i ravioli alla bresaola! ripieno più magro di così! :)
ps ottima anche quella pannacotta che ho sbirciato sotto :P
buona settimana!

Suvi kirjoitti...

Hei,

Luen usein blogiasi ja pidän ruoistasi. Rakastan ylipäätään italialaista ruokaa, mutta n. kk sitten ruokavalioni muutettiin täysin useiden vuosien vatsavaivojen johdosta. Nykyään en saa enää syödä vehnäjauhoja, hiivaa enkä lisättyä sokeria. Myöskään lisäaineita ei sais ruokavaliossani juurikaan olla.

Voinko enää ikinä syödä italialaista ruokaa lukuunottamatta salaatteja? Olisiko sinulla mitään vinkkiä näin ruokavammaiselle ihmiselle?

Kiitos.

Italiansalaatti kirjoitti...

Tiziana: Io i ravioli veri li ho conosciuti solo qua in Italia, quindi per me rappresentanto la vera "alta cucina"!! Mia suocera, poi, fa dei ravioli buonissimi. E ora che li ho imparato a preparare da sola, spero che entreranno a far parte anche della mia tradizione familiare! :D

Zucchero e Farina: Mille grazie!! :D Sono contenta che il mio ripieno particolare vi sia piaciuto! :)

Gianni: Mi dispiace... :) Ma ora che torni in Italia, ti tocca a fare qualche bel raviolo!! :D

Dana: Ti ringrazio!! :) Anche a me piace preparare la pasta fresca, è un tale piacere mangiarla poi... :D Questa era la prima volta con i ravioli, ma non sarà certo l'ultima!! :D Un bacione!

Giovanna: Ciao, e grazie per i tuoi complimenti! :D Anch'io vado matta per i ravioli home made- devo ancora imparare a farli come li fa mia suocera, che è una vera maestra... Buona settimana anche a te!! :D

Gio: Mille grazie!! Il ripieno, effettivamente, è alquanto magro e sicuramente senza lattosio, ma il gusto non ne ha sofferto... :) Buona settimana! :D

Suvi: Hei! Mukava kuulla, että olet pitänyt resepteistä! :D Mitä ruokaintoleransseihin ja muihin vaivoihin tulee, ne ovat täälläkin yleistyneet, ja tunnen paljon ihmisiä, jotka eivät voi syödä laktoosia tai gluteenia tai tomaattia tai joutuvat rajoittamaan syömistään esim.hiivasyndrooman takia tms.
Silloin kuin minulla on itseni kaltaisiani, jollakin tavalla "ruokavammaisia" ihmisiä vieraana, tarjoan gluteenitonta ja vehnätöntä pastaa, joka on tehty esim. maissijauhoista, riisijauhoista tai riisi-quinoaseoksesta. Löydät pari linkkiä tämäntyyppisiin tuotteisiin esim. täältä: https://www.hyvinvoinnin.fi/ryhma/1004/Elintarvikkeet-gluteenittomat-pastat ja http://www.schaer.com/smartedit/documents/download/z-card_fi_11_web.pdf
Ruuanlaitossa kannattaa käyttää luomutomaattikastikkeita ja paljon tuoreita vihanneksia, ks. esim. http://italiansalaatti.blogspot.com/2010/09/italian-fastfood.html tai http://italiansalaatti.blogspot.com/2010/11/parsapapupestopasta-pasta.html
Myös munakkaat ovat hyviä: http://italiansalaatti.blogspot.com/2010/08/maalaismunakas-frittata-contadina.html
Täytetyt kasvikset ja perunat ovat myös oivia vaihtoehtoja: http://italiansalaatti.blogspot.com/2011/03/taytetyt-perunat-patate-ripiene.html tai http://italiansalaatti.blogspot.com/2011/02/peperoni-ripieni-taytetyt-paprikat.html
Korvaa reseptien tavallinen pasta edellämainitulla pastalla ja korppujauhot gluteenittomalla murennetulla leivällä.
Yksi italialainen ikisuosikki on myös uunissa paahdettu liha perunalohkojen ja tuoreiden yrttien kera (esim. http://italiansalaatti.blogspot.com/2011/05/kevatmenyy-menu-primaverile.html)
Jälkiruoka on vaikeampi pala, mutta täällähän ei yleensäkään pidetä kovin makeista jälkkäreistä.
Olen tehnyt joskus anoppini suklaakakkua makeuttamalla sen vain hunajalla ja käyttämällä hyvin vähän leivinjauhetta: http://italiansalaatti.blogspot.com/2011/01/anopin-kevyt-paarynakakku-una-torta.html Tavalliset jauhot voi korvata esim. täysjyväkaurajauhoilla tai kvinoajauhoilla, jotka käyvät tarkoitukseen varsin mainiosti. Tällaisten suklaakakkujen makeutukseen käy myös raastettu ja keitetty punajuuri, olen kokeillut sitäkin hyvin tuloksin!
Eräs jälkiruoka, joten olen tehnyt eräälle ruoka-allergiselle ystävälleni, on omenainen kreemi, korvasin siinäkin kerran sokerin hunajalla ja vaniljauutteella: http://italiansalaatti.blogspot.com/2011/04/unelmajalkiruoka-un-dolce-da-sogno.html Käytä hilloa, johon ei ole lisätty sokeria.
Nämä nyt tulivat ensiksi mieleen - toivottavasti ideoista oli jotain apua?
Tsemppiä ruokavalion kanssa elämiseen, kyllä sitäkin seuratessa voi syödä hyvin ja tärkeintä on, että olo paranee vähitellen dieetin myötä!!

Suvi kirjoitti...

Wao, kiitos täydellisen kattavasta vastauksesta, taidampa itse asiassa kokeilla kaikkia! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...