11.5.2011

PANNACOTTA

                                                       LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!
 
Olen suuri pannacotta–jälkiruuan ystävä ja kun jokin aika sitten löysin lähikaupastamme laktoositonta, kasvipohjasta vispikermaa, mielessäni välähti vain yksi ajatus: vihdoinkin pääsen tekemään pannacottaa! :D

Tämä pannacotta on perinteistä mallia, resepti on hyvin yksinkertainen, mutta jälkiruoka on tarjottu kahdella lisukkeella: päärynäkompotilla ja suklaakastikkeella. Itse asiassa olen sitä mieltä, että lisukkeeksi riittää vallan mainiosti päärynäkompotti, joka on maultaan sopivan pehmeä eikä peitä pannacottan herkkää vaniljaista vivahdetta alleen. Mieheni pitää kuitenkin tämäntyyppisestä suklaakastikkeesta yli kaiken, joten häntä varten tein pannacottaan tuplalisukkeen. Seuraavan kerran aion kuitenkin tarjota peruspannacottani pelkästään päärynäkompotin kera, koska näiden kahden maun yhdistelmä on täydellinen jo sellaisenaan, eikä itse asiassa kaipaa enää muuta kastiketta seurakseen. Sain idean päärynäkompottiin eräästä italialaisesta ruokaohjelmasta, jossa kuuluista leivonnaisiin erikoistunut mestarikokki teki kyseistä päärynäkompottia mikroaaltouunissa. Hän suositteli samaa valmistustapaa muillekin, koska lopputuloksena olisi vähällä vaivalla saavutettu, kauniin vaniljanvärinen ja miellyttävän makuinen päärynäkompotti, jota voisi käyttää leivonnaisten täytteenä tai lisukkeena sellaisenaan. Kokki oli oikeassa, pidin sekä helposta valmistustavasta että miellyttävän makuisesta lopputuloksesta. Tämän jälkiruuan valmistus on joko kaksi- tai kolmivaiheinen (riippuen siitä, teetkö myös suklaakastikkeen vai et), mutta lopputulos palkitsee vaivan!  :)

PÄÄRYNÄKOMPOTTI

- 3 päärynää
- ripaus kanelia
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl maissitärkkelystä
- 5 tl ruokosokeria

Kuori ja paloittele päärynät ja laita palan keskikokoiseen lasimaljaan. Ripottele päälle kaikki muut ainesosat ja peitä lasimalja ilmatiiviisti muovikelmulla. Ravistele maljaa sitten hetki ainesten sekoittamiseksi. Keitä päärynäseosta mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 5 minuutin ajan. Kun otat päärynät ulos mikrosta, kalvon tulisi olla höyrystä lähes läpinäkymätön ja kiehumishöyryistä turvonneen kelmun pitäisi painua lähes välittömästi päärynöiden pintaan kiinni kuopalleen. Kypsässä sekoituksessa tulisi myös olla jonkin verran päärynähakkeesta erittynyttä nestettä. Jätä päärynät jäähtymään joksikin aikaa, avaa sitten kelmu ja siirrä päärynäseos astiaan, jossa voit soseuttaa sen sauvasekoittimelle. Tarkista lopulta maku ja jätä jäähtymään.

PANNACOTTA

- 400 ml kasvispohjaista tai laktoositonta vispikermaa
- 2,5 tl vaniljasokeria
- 1 tk agar agar –liivatejauhetta
- 1,5 tl ruokosokeria

Sekoita  kaikki ainekset keskenään kattilassa ja jätä lepäämään pariksi minuutiksi, jotta agar agar -liivatinjauhe alkaa pehmetä. Laita sitten kattila tulelle ja lämmitä, kunnes seos alkaa hiljalleen kiehua. Sekoita seosta koko ajan. Kiehuta matalalla lämmöllä parin minuutin ajan. Ota sitten pois tulelta ja laita vähäksi aikaa jäähtymään. Ota esiin maljat, joissa haluat hyydyttää pannacotta-annokset.  Kun kermaseos on hieman jäähtynyt, kokoa annokset maljoihin (huom. älä anna seoksen jäähtyä liikaa, koska agar agar-liivate alkaa jähmettyä siinä vaiheessa, kun kermaseos saavuttaa 40 asteen lämpötilan). Lusikoi maljojen pohjalle ensin kerros päärynäkompottia ja sitten runsaasti kermaseosta. Laita hyytymään jääkaappiin ainakin tunniksi. Voit tarjoilla jälkiruuan suoraan lasimaljoista tai kumota pannacottan ensin lautaselle ja tarjota sen siitä, lisäten lautaselle mahdollisesti lisää päärynäkompottia tai hieman suklaakastiketta. Kuten jo edellä sanoin, mielestäni yhdistelmä toimii varsin mainiosti myös ilman suklaakastiketta, mutta mikäli haluatte kokeilla myös sitä, tässä ohje:

SUKLAAKASTIKE
- 50 g tummaa suklaata (85%)
- 140-150 ml soijakermaa
- 3 tl ruokosokeria
- 2 tl tavallista sokeria
- loput päärynäkompotista (noin 9-10 tl)

Sekotia kaikki ainekset kattilassa ja sulata alhaisella lämmöllä. Anna jäähtyä hieman. Lisää lautaselle pannacottan ja päärynäkompotin lisukkeeksi.  







Sono una grandissima fan della pannacotta! Quindi, quando un po’ di tempo fa ho trovato della panna montata a base vegetale nel supermercato vicino casa, mi è venuta in mente solo una cosa: finalmente posso preparare una bella panna cotta! :D

Questa panna cotta è molto tradizionale e semplice, ma viene servita con due contorni: un composto di pere e una salsa al cioccolato. In realtà penso che anche solo il composto di pere sarebbe un contorno sufficiente, visto che le pere hanno un gusto delicato che non copre il gusto leggermente vanigliato della panna cotta. Il mio compagno, però, adora la salse al cioccolato e quindi ho preparato un doppio contorno per lui. Ciononostante penso che la prossima volta servirò la mia panna cotta semplicemente con il composto di pere: la combinazione di questi due gusti è perfetto e non obbligatoriamente necessita di altri sapori d’accompagnamento. L’idea per il composto di pere mi è venuta da un programma di cucina italiano, dove un pasticciere famoso preparava lo stesso composto nel microonde. Lui ha consigliato questo metodo di preparazione anche per tutti gli altri cuochi, perché in questa maniera - e con poca fatica - si riesce a fare un composto di pere dal gusto delicato e dal bel colore vanigliato. Il composto, poi, è ottimo sia come contorno sia come ripieno per altri dolci. Il cuoco aveva ragione, perché mi è piaciuta sia la preparazione facile sia il risultato finale dal gusto molto piacevole. La preparazione di questo dolce viene fatta in due o tre fasi (dipende dalla tua scelta, se vuoi fare anche la salsa di cioccolato o meno), ma questo dolce ne vale la pena! :)

COMPOSTO DI PERE

- 3 pere
- un poco di cannella
- 2 cucchiaini di zucchero vanigliato
- 2 cucchiaini di maizena
- 5 cucchiaini di zucchero di canna

Pelate e tagliate le pere a cubetti e versateli in una ciotola di vetro. Cospargete sopra tutti gli altri ingredienti e coprite la ciotola con la pellicola trasparente per mettere le pere sottovuoto. Agitate la ciotola un po’ per mischiare gli ingredienti. Cuocete la miscela nel microonde per circa 5 minuti regolando il termostato al massimo. Una volta che avete tolto le pere dal microonde il vapore dovrebbe aver reso la pellicola opaca e la stessa pellicola, che nel microonde si era gonfiata a causa dei vapori di cottura, dovrebbe ora essere attaccata alla superficie delle pere. Il composto cotto dovrebbe anche contenere un po’ di liquido di cottura. Lasciate il composto a raffreddare per un po’, togliete poi la pellicola e frullate tutto con un mixer ad immersione. Alla fine controllate il gusto e mettete da parte a raffreddare.

PANNA COTTA

- 400 ml di panna montata a base vegetale o senza lattosio
- 2,5 cucchiaini di zucchero vanigliato
- 1 cucchiaino di agar agar
- 1,5 cucchiaini di zucchero di canna

Mischiate tutti gli ingredienti in una pentola e lasciate stare per un paio di minuti (per permettere all´agar agar di ammorbidirsi). Spostate la pentola poi sul fornello e riscaldate finché il liquido non cominci a bollire pian piano. Girate continuamente. Lasciate a bollire a fuoco basso per un paio di minuti. Togliete la pentola dal fuoco e mettete poi a raffreddare per un po’. Prendete delle ciotoline nelle quali volete far solidificare la panna cotta. Una volta che la miscela di panna si è raffreddata un poco potete cominciare a comporre le porzioni (non lasciate la panna a raffreddare troppo, però, visto che l´agar agar comincia a solidificare nel momento in cui il liquido raggiunge la temperatura di 40 gradi). Versate del composto di pere sul fondo delle ciotoline e versate sopra di esso abbondante miscela di panna. Mettete nel frigo a solidificare per almeno un ora. Potete servire il dolce direttamente dalle ciotoline oppure versare la monoporzione su un piatto e servirla con altro composto di pere o un poco di salsa al cioccolato. Come ho già detto, secondo me la combinazione funziona bene anche senza salsa di cioccolato, ma se avete voglia di prepararla, ecco la sua ricetta:

SALSA DI CIOCCOLATO

- 50 g di cioccolato nero (85%)
- 140-150 ml di panna di soia
- 3 cucchiaini di zucchero di canna
- 2 cucchiaini di zucchero semolato
- Ii resto del composto di pere (circa 9-10 cucchiaini)

Mettete insieme tutti gli ingredienti in una pentola e mescolateli. Lasciate che il cioccolato si sciolga riscaldando la pentola a fuoco basso. Lasciate poi che la salsa si raffreddi un poco. Aggiungete della salsa sul piatto dove avete già messo la panna cotta e il composto di pere.

7 kommenttia:

tiziana kirjoitti...

Venire qui da voi cuoche proprio mentre una tenta di fare una quasi-dieta non è il massimo. Mi fate cadere in tentazione. Cara Terhi per te un'esclusivo omaggio.

Eleonora kirjoitti...

mi piace moklto questa versione di panna cotta, la trovo molto più leggera della comune ricetta. poi saporitissima. davvero da provare.

Ciacy kirjoitti...

Moikka! Màkin tykkààn pannacotasta tosi paljon ja olenkin sità tehnyt ja hyvin onnistui. Kiva saada noita lisukeohjeitakin :D
Kuule, huomasin ettà myòs italialaisessa versioissa olet kirjoittanut mm 2tl vaniljasokeria. Minà kàytàn suomesta ostamaa vaniljasokeria ja sità voi laittaa noin reilusti, mutta Italiassa olen nàhnyt vain niità minipusseja vanillina tai jotain....ja ne on tooooosi tiivistetyn makuisia. Oletko siis lòytànyt italiasta jotain vaniljasokeria joka vastaa tuota suomen v-sokeria? jos laittaa 2tl tuota mainitsemaani italialaista niin maku ei varmasti ole yhtà hyvà kuin suomalaista v-sokeria kàytettàessà. Kiitos jo etukàteen vastauksesta....tààllà kovaa toivon ettà olisit lòytànyt sità meidàn ihanaa vaniljasokeria tààltà saapasmaastakin :D

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Bavissima!! Una panna cotta senza: senza lattosio, senza glutine, senza uova, insomma a prova di intollerenza!!

ila kirjoitti...

Ciao...piacere io sono Ila, arrivo a te tramite Tiziana, e devo dire che il tuo blog mi piace veramente tanto tanto...ti seguo!
Ciao a presto e buona giornata!

Italiansalaatti kirjoitti...

Tiziana: Sei tanto gentile, ti ringrazio!! E ti ringrazio anche per il bellissimo post e la foto, che allego subito sul blog! :)

Eleonora: Mille grazie Eleonora! :D A noi la pannacotta è piaciuta tanto, e anche se era una versione molto leggera, credo che non si sentisse affatto nel gusto. Buona serata, un bacione! :)

Ciacy: Hei! :D Joo, minäkin tykkään ihan älyttömästi pannacotasta!! Huomasit muuten oikein, koska olen käyttänyt aina tätä tehdessäni sitä suomalaista vaniljasokeria, jota raahaan laukussa tänne Italiaan joka kerta kun voin!! En ole minäkään löytänyt samanlaista vaniljasokeria täältä, koska ne vanilliinipussit ja vanilliiniesanssit ovat mielestäni liian imeliä ja niistä jää vain kamala sivumaku....Joskus käytin vaniljalla maustettua tomusokeria tavallisen sokerin asemesta, siitä tuli ihan kiva maku. Parasta olisi tietysti käyttää ihan oikeita vaniljatankoja, mutta tuo suomalainen vaniljasokeri ajaa asian niin mainiosti!! :D

Glu: Hai ragione, é a prova di qualsiasi intolleranza!! :D Eppure il gusto era molto goloso...Un bacione, buona serata! :)

Ila: Piacere di conoscerti!! Sono felice che il blog ti sia piaciuto e che tu abbia deciso di aggiungerti a questo gruppo di golosoni!.. :D Buona serata, allora, e a presto! :)

tiziana kirjoitti...

grazie a te per la tua gentilezza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...