28.6.2011

MASSAMAN CURRY

Massaman curry on eräs suosikeistani mitä etnisiin ruokalajeihin tulee. Massaman curry on eteläthaimaalainen ruokalaji, jossa intialaiset vaikutteet ovat silti vahvasti läsnä. ”Massaman” tarkoitti ennen vanhaan muslimia; monet näistä kuivatuista mausteista on alunperin tuotu Thaimaaseen islaminuskoisten kauppiaiden toimesta. Tämä curry on samaan aikaan mausteikas, tulinen, pehmeän kermainen ja täyteläinen. Söin massaman curryä ensimmäistä kertaa eräässä thaimaalaisessa ravintolassa ja päätin heti kokeilla saman reseptin tekoa kotona. Olen valmistanut ruokaa muutaman kerran ja päätynyt lopulta seuraavaan omaan versiooni kyseisestä curryruuasta. Vaikka yleensä tämä ruokalaji tarjoillaan riisin kera, syön sen itse sellaisenaan. Laitan sekaan varsin paljon perunaa ja keitän kastikkeen sen verran sakeaksi, että ruoka ei kaipaa enää lisäkkeitä. Periaatteessa ruokaan tulisi käyttää juuri massaman curry-nimistä tahnaa, mutta koska en onnistunut löytämään sitä mistään, päädyin hyvin samantyyliseen punaiseen thaicurrytahnaan, jonka raaka-aineet ovat lähestulkoon samat (kyseinen thaicurrytahna sisältää sitruunaruohoa, sipulia, punaista chiliä, galangalia, suolaa, valkosipulia, korianteria ja kafferilimetin lehtiä). Alkuperäisessä reseptissä käytetään enemmän kookoskermaa- ja maitoa, mutta halusin keventää hieman ja niinpä korvasin kookoskerman soijakermalla.  En ole myöskään onnistunut aina löytämään alkuperäisessä reseptissä käytettävää thaimaalaista kalakastiketta, jota laitetaan ruokaan suolaisuutta antamaan. Päätinkin korvata kalakastikkeen soijakastikkeella, joka käy  mielestäni myösreseptiin. Tämä on siis massaman curryn variaatio ” à la Italiansalaatti”. Kuten jo sanoin, pidän tästä reseptistä erityisen paljon – ruoka on sitä paitsi varsin nopea valmistaa ja se säilyy jääkaapissa hyvin myös seuraavalle päivälle. Nautinnollista ruokailuhetkeä kaikille! :)

AINEKSET:
- 4 ruokalusikallista punaista thaicurrytahnaa
- 4 rkl oliiviöljyä
- 400 g jo suikaloitua kananrintaa
- 300 ml kookosmaitoa
- 300 ml soijakermaa
- 200 ml vettä
- 3 isoa perunaa
- 2 sipulia
- n. 100 g paahdettuja ja suolattuja cashew-pähkinöitä
- 1 rkl karkeaa ruokosokeria
- 1 kanelitanko
- 3 laakerinlehteä
- 3 rkl soijakastiketta
- 2 rkl tamarinditahnaa
 -1 tl jauhettua juustokuminaa
- 1 tl kaardemummaa.

Kuori perunat ja sipulit ja paloittele kummatkin keskikokoisiksi paloiksi. Lämmitä öljy isossa teflonkattilassa tai –paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää öljyyn noin 4 rkl thaicurrytahnaa ja paista hetken ajan, kunnes tunnet tuoksun leviävän joka puolelle. Sekoita koko ajan. Lisää kattilaan kanasuikaleet ja paista parin minuutin ajan. Lisää kookosmaito, sekoita ja jätä paistumaan kannen alle muutamaksi minuutiksi tai kunnes punainen öljy alkaa kuplia pinnalla. Lisää perunat, sipulit ja cashew- pähkinät sekä noin 300 ml soijakermaa ja 200 ml vettä. Sekoita ja jätä hetkeksi kannen alle kiehumaan. Lisää pataan sitten myös kanelitanko, 1 tl jauhettua kaardemummaa, 3 laakerinlehteä ja 1 tl juustokuminaa. Sekoita hyvin ja jätä kiehumaan hiljakseen kannen alle noin 15-20 minuutin ajaksi tai kunnes perunat ja sipulit ovat kypsiä. Lisää sitten 3 rkl soijakastiketta, n. 1 rkl karkeaa ruokosokeria ja n. 2 rkl tamarinditahnaa. Sekoita, jätä hautumaan hetkeksi ja maista. Voit vielä säätää ruuan suolaisuutta ja happamuutta. Jos olet tyytyväinen makuun, voit tarjoilla ruuan heti. Curry tarjoillaan yleensä esim. riisin kera, mutta olen monesti syönyt tämän ruuan ilman lisukkeita.


 

Massaman curry è uno dei miei piatti favoriti per quanto riguarda la cucina etnica. Massaman curry è un piatto del sud della Thailandia in cui si riflette chiaramente l’influenza indiana. In origine la parola “massaman” voleva dire musulmano; tante delle spezie usate sono state portate in Thailandia dai commercianti musulmani. Questo curry è speziato, un po’ piccante, cremoso e dolcemente saporito. L’ho assaggiato per la prima volta in un ristorante thailandese e subito ho deciso di provare a prepararlo anche a casa. Ho preparato il piatto qualche volta e alla fine ho cominciato ad attenermi alla seguente versione (la mia) di questo delizioso curry. Anche se questo piatto viene in genere servito con del riso, io ogni tanto lo mangio senza contorni. Uso parecchia patata nella sua preparazione e rendo la salsa abbastanza densa, quindi spesso non sento la mancanza di altri contorni. In teoria si dovrebbe usare la pasta “massaman curry” per preparare questo piatto, ma siccome non sono riuscita a trovarla da nessuna parte (né in Finlandia né in Italia) ho deciso di usare la pasta rossa di curry thailandese: i suoi ingredienti sono quasi gli stessi - citronella, cipolla, peperoncino rosso, galangal, sale, aglio, coriandolo e le foglie di combava (o kaffir lime). Nella ricetta originale si usa più panna o latte di cocco, ma ho voluto alleggerire un po’ e quindi ho sostituito la panna di cocco con la panna di soia. Non riuscivo poi a trovare la salsa thailandese di pesce, che si usa per dare un tocco salato al piatto. L’ho sostituita con la salsa di soia normale, che secondo me va ugualmente bene per la ricetta. Questa, quindi, è una variante di massaman curry “à la Italiansalaatti”. Come ho già detto, la ricetta mi piace tantissimo – il piatto è pure abbastanza veloce da preparare e si conserva bene in frigo anche per il giorno dopo. Buon appetito a tutti! :D 

INGREDIENTI:
- 4 cucchiai di pasta di curry rossa thailandese
- 4 cucchiai di olio d’oliva
- 400 g di petto di pollo già tagliato a tocchetti
- 300 ml di latte di cocco
- 300 ml di panna di soia
- 200 ml di acqua
- 3 patate grandi
- 2 cipolle
- n. 100 g di noci anacardi salati e tostati
- 1 cucchiaio di zucchero di canna
- 1 stecca di cannella
- 3 foglie di alloro
- 3 cucchiai di salsa di soia
- 2 cucchiai di pasta di tamarindo
- 1 cucchiaino di cumino romano (jeera, cuminum cyminum) in polvere
- 1 cucchiaino di cardamomo.
 
Pelate le patate e le cipolle e tagliate poi a cubetti. Riscaldate l’olio in una padella o pentola antiaderente capiente a fuoco medio. Aggiungete nell’olio circa 4 cucchiai di pasta di curry rossa thailandese e lasciate cuocere per un poco, finché non sentite il profumo diffondersi in tutta la stanza. Girate continuamente. Aggiungete poi anche i tocchetti di pollo e cuocete per un paio di minuti. Versate dentro il latte di cocco, girate e lasciate a cuocere sotto il coperchio per qualche minuto o finché non vedete che l’olio dal colore rosso comincia a salire in superficie. Aggiungete le patate, le cipolle e gli anacardi e circa 300 ml di panna di soia e 200 ml di acqua. Girate e lasciate a bollire per un attimo sotto coperchio. Aggiungete poi nella pentola anche una stecca di cannella, 1 cucchiaino di cardamomo, 3 foglie di alloro e 1 cucchiaino di cumino romano. Girate bene e lasciate cuocere a fuoco lento sotto il coperchio per circa 15-20 minuti, finché le patate e le cipolle non sono cotte. Aggiungete poi 3 cucchiai di salsa di soia, circa 1 cucchiaio di zucchero di canna grezzo e circa 2 cucchiai di pasta di tamarindo. Girate e lasciate a stufare per un attimo. Assaggiate. Volendo potete aggiustare il sale e l’acredine del piatto (con la salsa di soia e il tamarindo). Se siete contenti, potete servire il piatto subito. Questo curry viene solitamente servito con il riso, ma io lo mangio spesso anche senza contorni.

10 kommenttia:

Le pellegrine Artusi kirjoitti...

deve essere buonissimo e molto particolare il pollo in questo modo, assolutamente da provare!!

M kirjoitti...

Ooh apua. Törmäsin juuri ensimmäisen kerran blogiisi ja MASSAMAN! Tää on mun yksi suosikeista, mutta en ole uskaltanut vielä itse kokata. Thaimaassa ystäväni teki tätä aina kaksi isoa padallista, toisen minulle tofulla ja ainoana kasvissyöjänä sain vedellä sen yksin :D

Nyt tämän innoittamana joudun ehkä yrittämään... Herkullisen oloinen blogi muutenkin!

intopii kirjoitti...

Thairuoat ovat aivan ehdottomia suosikkejani, kiitos reseptistä!

Vinkkinä sanon, että kun seuraavan kerran käyt Suomessa, saat nykyään lähes kaupasta kuin kaupasta mm. kalakastiketta ja nykyisin myös massaman-currya. Täällä asuu niin paljon thaimaalaislähtöisiä ihmisiä, että kaupat ovat valveutuneesti laajentaneet valikoimaansa.

Italiansalaatti kirjoitti...

Pellegrine: Sono contenta che avete gradito questa ricetta molto particolare! :) Se vi piace il cipo leggermente speziato, allora fa per voi! :D Buon weekend!

M: Kiitos vierailusta ja kommentistasi! :) Pidän itsekin aivan hurjasti massaman currystä - en ole päässyt maistamaan sitä paikan päälle, mutta Suomessa sijaitsevan ravintolan thaimaalainen kokki sai minut vakuuttuneeksi: ruoasta tuli kertaheitolla yksi etnisen ruoan suosikkejani!! :) Hyvää viikonloppua!

Intopii: Minäkin pidän paljon thairuuasta! Pitää seuraavalla Suomen-reissulla koluta supermarketti hyvin läpi! Täältä tuota kalakastiketta ja massaman curryä ei ole vielä löytynyt taikomallakaan!... Kivaa perjantai-iltaa!! :)

Gio kirjoitti...

adoro i curry ma questo on lo conoscevo! grazie! annoto tutto :)
buon we

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Grazie e te! Anch'io adoro i curry! Devo ringraziare il cuoco thailandese che mi ha fatto conoscere questa particolare ricetta!! :D Buona domenica!

Glu.fri cosas varias sin gluten kirjoitti...

Ecco una versione interessantisima del curry!! Bella la archivio perché intrigante !!

Dana kirjoitti...

Con tutti i sapori dell'Oriente!
Grazie per gli auguri!
Ti abbraccio e salutami le Nereidi!

''Cucina di Barbara'' kirjoitti...

Ciao carissima!
Anche io come te adoro maggiormente i curry più "rotondi" nei sapori e meno forti, ammorbiditi nel gusto dal latte di cocco ! bella ricetta davvero!

Italiansalaatti kirjoitti...

Glu: Mille grazie! :) Se ti piacciono i piatti speziati ma non troppo piccanti, questo fa per te! :D

Dana: Ogni tanto un bel piatto dai gusti esotici mi piace tanto! Certo, ti saluto le Nereidi! :D Un bacione!

Barbara: Ciao! :D Mille grazie! Pure a me questi tipi di curry piacciono molto, e quel tocco di latte di cocco - ecco perchè la ricetta mi piaceva! :D Un bacione!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...