18.6.2011

Punajuuri-suklaakakku-Torta barbabietole e cioccolato

LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA SUBITO DOPO LA FOTO!

Eräänä iltana minut valtasi halu syödä jotain hyvää. Mieleni teki tosin jotain kevyttä hyvää, joka olisi kelvannut myös seuraavan päivän aamupalalle. Kaapista löytyi hieman sokeroimatonta kaakaojauhetta sekä supertummaa suklaata ja jääkaapiin oli jäänyt muutama keitetty punajuuri. Muistinkin samassa lukeneeni kerran eräästä ohjeesta, että kaako- tai suklaakakun pystyisi makeuttamaan myös raastetulla punajuurella. Punajuuri kun antaa kakulle mehukkaan makean maun, ilman että taikinaan täytyy lisätä liikaa hienoa sokeria. En ollut kokeillut tätä kikkaa koskaan aikaiseemin, mutta ajattelin kokeilla sitä nyt! Valitsin taikinaan tavallista terveellisempiä aineita kuten täysjyväjauhoja, kylmäpuristettua oliiviöljyä, karkeaa ruokosokeria, soijamaitoa ja supertummaa suklaata. Lisäsin mukaan vielä kaksi keitettyä ja raastettua punajuurta. Torttu jäikin kivan pehmeäksi ja hieman kermaiseksi eikä taikinasta tullut yhtään kuiva myöskään paistamisen jälkeen. Maku oli tosiaan sopivan makea ja mehukas. Kokeilu onnistui siis hyvin! Voin suositella tätä yksinkertaista, terveellistä ja erikoista kakkua nyt myös muille! Se sopii aivan hyvin sekä jälkiruuaksi, aamupalaksi että välipalaksi!

AINEKSET:
- 200 g leivontaan soveltuvia täysjyväjauhoja
- 80 g biologi sta sokeroimatonta kaakaojauhetta
- 150 g karkeaa ruokosokeria
- 1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 1 dl soijamaitoa
- 2 keitettyä punajuurta
- 50 g supertummaa suklaata
- 2 kananmunaa
- 3 tl vaniljaesanssia
- 2,5 tl leivinjauhetta
- vaniljaista tomusokeria koristeluu.

Tee jauhoista, kaakaosta ja leivinjauheesta kuiva-ainesekoitus. Muussaa tai pilko punajuuret hienoksi silpuksi. Paloittele suklaa suhteellisen isoiksi paloiksi. Eroittele kananmunien valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Sekoita isossa asiassa keltuaiset ruokosokeriin.  Lisää oliiviöljy, soijamaito ja vaniljaesanssi. Sekoita ainekset huolellisesti. Lisää kulhoon myös kuiva-ainesekoitus ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon punajuuret ja suklaa ja sekoita jälleen. Ota valkuaisvaahto jääkaapista. Ota esille puulasta ja kääntele varovaisesti vaahto taikinan joukkoon alhaalta ylöpäin suuntautuvin liikkein. Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Paista uunissa noin 170 asteessa n. 35 minuutin ajan tai kunnes kakku on kypsä myös keskeltä. Jätä valmis kakku jäähtymään hetkeksi ja sirottele sitten sen päälle mieluiten vaniljalla maustettua tomusokeria.



Una sera mi è venuta voglia di dolce – ma di un dolce leggero che si potesse anche mangiare a colazione. Oltre ad avere un poco di cacao e cioccolato extra fondente, avevo un paio di barbabietole cotte in frigorifero. Infatti, mi sono ricordata di una qualche ricetta dove si consigliava di addolcire la torta di cacao o di cioccolato con un poco di barbabietola grattugiata che avrebbe reso il dolce succulento e gustoso senza dover abbondare con lo zucchero semolato. Non l’avevo mai provato a fare prima, ma decisi di fare una prova! Ho scelto solo gli ingredienti più sani – farina integrale, olio d’oliva EVO, zucchero di canna grezzo, latte di soia e cioccolato fondente extra a cui ho aggiunto due barbabietole cotte e grattugiate. La consistenza della torta è rimasta pastosa e morbida e per niente secca anche dopo la cottura. Il gusto era effettivamente dolce e alquanto succulento. Quindi, prova riuscita! Ora posso consigliare questo dolce semplice, sano e particolare anche agli altri! Funziona sia come dolce che come colazione o merenda! 

INGREDIENTI:
- 200 g di farina integrale per dolci
- 80 g di cacao biologico amaro
- 150 g di zucchero di canna integrale
- 1,5 dl di olio d’oliva EVO
- 1 dl di latte di soia
- 2 barbabietole cotte
- 50 g di cioccolato extra fondente
- 2 uova
- 3 cucchiaini di essenza di vaniglia
- 2,5 cucchiaini di lievito
- zucchero a velo (preferibilmente vanigliato) per decorare.

Fate una miscela con la farina, il cacao e il lievito. Tritate finemente le barbabietole cotte e tagliate il cioccolato a pezzi grossolanamente. Separate i tuorli delle uova dagli albumi. Montate gli albumi per bene e metteteli in frigorifero. In una grande ciotola mischiate i tuorli con lo zucchero. Aggiungete l’olio, il latte e l’essenza di vaniglia. Girate bene. Aggiungete anche la miscela di farina e girate molto bene.  Versate nel composto il trito di barbabietole e cioccolato e mischiate. Tirate poi gli albumi montati fuori dal frigo e prendete un mestolo di legno. Con molta cautela e  movimenti dal basso verso l’alto, mischiate la schiuma nel composto generale. Versate l’impasto pronto in una pirofila coperta di carta da forno. Cuocete il dolce a circa 170 gradi per circa 35 minuti o finché la torta non è cotta anche nel centro. Lasciate raffreddare un poco e coprite poi con dello zucchero a velo, preferibilmente vanigliato.

8 kommenttia:

Rebecca kirjoitti...

adoro i dolci sani che sanno essere appetitosi!questa ricetta è assolutamente da provare mia cara!:D
sei sempre bravissima!!!

Anna kirjoitti...

Kiva resepti :) Tykkään punajuuresta ja se on kiva ajatus, että osan sokerista voi korvata vihanneksella. Menee varmasti kokeiluun!

Yaelian kirjoitti...

Punajuuri ja suklaa on ihana yhdistelmä! Olen itse joskus tehnyt samantapaista kakkua,mutten ihan muista miten.Mutta muistan,että siitä tuli ihanan mehevää.

Ana kirjoitti...

Hyvä resepti!
Kisses.

Dana kirjoitti...

Le barbabietole cotte mi piacciono molto ma non avrei mai pensato ad un dolce. Molto invitante!
Ti abbraccio!

tiziana kirjoitti...

Una torta con le barbabietole...questa poi, solo per la curiosità di assaggiare com'è questo abbinamento, devo farla. Grazie Terhi buon inizio settimana

Le pellegrine Artusi kirjoitti...

Un dolce particolarissimo con una ricetta particolarmente salutare, complimenti. Me la segno subito

Italiansalaatti kirjoitti...

Rebecca: Mille grazie! :D Sono convinta che i dolci possono essere anche sani, senza togliere niente al gusto... Un bacione, buona settimana! :)

Anna: Kiitos paljon! :) Minäkin pidän punajuuresta, ja olin yllättynyt siitä, miten hyvin se sopi tähän kakkutaikinaan!

Yaelian: Mukavaa että sinäkin tykkäät - minä huomasin vasta nyt, että tämä yhdistelmä tosiaan toimii! :) Ja olet oikeassa, oli ihanan mehevää! :D

Ana: Voi kiitos! :D Bacioni! :)

Dana: Anche a me le barbabietole cotte piacciono, ma chi avrebbe mai pensato che si potessero usare anche per un dolce?! Invece era buono! :) Un bacione!

Tiziana: Curioso, non è vero? :D Anche se sembra un'accostamento sorprendente a noi è molto piaciuto! :D Un bacione e buon inizio settimana anche a te! :)

Le pellegrine: Mille grazie! Hai ragione, è un dolce molto particolare! :) E anche sana. Sono contenta che la ricetta ti sia piaciuta! Buon inizio settimana! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...