6.7.2011

Mansikkaclafoutis - Clafoutis alle fragole

Italian mansikka-aika on jo päättynyt, mutta onneksi ehdin viime kuukauden aikana leipomaan muutaman herkullisen mansikkatortun! Kokeilin myös erästä aivan uutta reseptiä, johon törmäsin retkilläni blogimaailmassa (kiitos Gio!). Resepti on nimeltään mansikkaclafoutis, ja minä ja mieheni ihastuimme siihen oitis! Suomessa mansikka-aika on juuri alkanut, joten siellä asuvat herkkusuut pystyvät vielä hyödyntämään tätä suussasulavaa reseptiä! :) Clafoutis – eräänlainen hedelmäinen paistos - on vanha maalaisjälkiruoka Limogesin seudulta, ja siitä on olemassa runsaasti erilaisia variaatioita. Ohje oli suosiossa italialaisissa blogeissa parhaaseen mansikka- ja kirsikka-aikaan. Resepti ei ole mitenkään monimutkainen, ja minun versioni tortusta on maultaan maistuva sekoitus mansikkaa, suklaata (ja pehmeää banaania, jos haluatte lisätä mukaan senkin). Suomessa tämän reseptin ehtii onneksi vielä leipoa monet kerrat tämän kesän aikana! Tässäpä siis ohje herkkuclafoutista varten (valmistukseen voi käyttää vaihtoehtoisesti myös tuoreita kirsikoita).

AINEKSET:
- 500 g tuoreita mansikoita,
- 5 kananmunaa,
- 100 g sokeria,
- 380 ml laktoositonta kuohukermaa tai soijakermaa,
- 2,5 tl vaniljasokeria,
- 50 g leipomiseen sopivia jauhoja,
- hippunen suolaa,
- maun mukaan mahdollisesti myös 1 banaani,
- 50 g tummaa suklaata.

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Pese mansikat ja leikkaa ne kaikki kahtia. Vatkaa isossa kulhossa munat rikki ja lisää hippunen suolaa. Kaada mukaan myös kerma, vaniljasokeri ja tavallinen sokeri, ja sekoita sitten nopealla tahdilla, kunnes seos muuttuu kuohkeaksi. Siivilöi mukaan jauhot ja sekoita huolellisesti. Voitele suhteellisen iso torttuvuoka ja levitä mansikat sen pohjalle. Levitä sekaan myös pieneksi paloiteltu banaani ja suklaa. Kaada taikinaseos kaiken päälle, ja pidä huoli siitä, että taikina valuu hyvin myös mansikoiden ja suklaapalojen väliin. Kypsennä uunissa noin 170 asteessa n. 50 minuuttia tai kunnes clafoutis on päältä kauniin kullanruskea ja sisältä hyvin jähmettynyt. Tarjoile sellaisenaan tai kermavaahdon tai tuoreiden mansikoiden kera.




In Italia la stagione delle fragole è già finita, ma per fortuna sono riuscita a preparare qualche deliziosa torta di fragole in tempo! Ho provato anche una ricetta nuova, che ho trovato viaggiando in questo mondo virtuale dei blog (grazie Gio!). La ricetta è clafoutis alle fragole, ed è subito piaciuta a me e al mio compagno! In Finlandia la stagione delle fragole è appena cominciata, quindi tutti i golosoni che vivono là possono utilizzare ancora questa ricetta sfiziosa! :)  Clafoutis  - un specie di torta alla frutta cotta in forno – è un antico dolce rustico originario dalla zona di Limoges e ne esistono tante varietà. La ricetta ha girato tutti i blog italiani durante la stagione delle fragole e delle ciliegie. La ricetta non è difficile da preparare, e la mia torta è un mix gustoso di fragole e cioccolato (e banana, se volete aggiungere anche quello, come ho fatto io). In Finlandia si fa ancora in tempo a prepararla tante volte quest’estate! Ecco, quindi, la ricetta per il clafoutis supersfizioso (alternativamente, si possono usare anche le ciliegie fresche).
 
INGREDIENTI:
- 500 g di fragole fresche,
- 5 uova,
- 100 g di zucchero,
- 380 ml di panna da montare senza lattosio o a base vegetale,
- 2,5 cucchiaini di zucchero vanigliato,
- 50 g di farina 00,
- un pizzico di sale,
- secondo i vostri gusti, anche 1 banana,
- 50 g di cioccolato nero.

Mettete il forno a riscaldare a 170 gradi. Lavate le fragole e tagliatele tutte quante a metà. Sbattete le uova in un grande recipiente e aggiungete un pizzico di sale. Versate dentro la panna, aggiungete lo zucchero vanigliato e mischiate tutto girando molto energicamente per rendere l’impasto spumoso. Setacciate la farina nel recipiente e girate bene. Imburrate una teglia relativamente grande e stendete le fragole sul fondo coprendolo tutto. Cospargete sopra anche la banana e il cioccolato tagliati e pezzettini.  Versate l’impasto sopra tutto quanto e fate attenzione a far colare l’impasto anche tra le fragole e i pezzettini di banana. Cuocete al forno a 170 gradi per circa 50 minuti o finché il clafoutis non diventi bello dorato sopra e completamente fermo dentro. Potete servire subito da solo o con panna montata o altre fragole fresche.

15 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku! Asuinmaassani Israelissakin loppui tältä erää mansikka-aika,mutta täällä Suomessahan se on nyt parhaimmillaan:)

tiziana kirjoitti...

mmmmmh quando si parla di fragole non so resistere. Buona serata cara

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Jälleen herkkua, jota pitäisi kokeilla. Kuulostaa ihanan raikkaalta! Mietin, että tähän voisi lisätä vielä raparperia. Mitä luulet, toimisiko?

lerocherhotel kirjoitti...

Che bontà!!!

Gio kirjoitti...

da qualche giorno ero latitante e vengo qui e scopro con immenso piacere che hai seguito il mio suggerimento! ma che bello! e che aspetto goloso! bravissima!

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: Kiitos! :) Italiassakin mansikat tosiaan jo loppuivat, mutta tulin juuri Suomeen syömään niitä lisää! :D

Tiziana: Anch'io sono molto golosa di fragole... :D Un bacione, buon weekend!

Lerocher: Mille grazie! :) Le fragole sono il massimo - ora sto in Finlandia, e qua la stagione delle fragole va ancora avanti! :D

Gio: Io sono latitante da parecchi giorni...Ho un lavoro importante da consegnare queste settimane, quindi sarò latitante fino alla fine del mese :( Il dolce era davvero goloso! Ora che sono venuta in Finlandia (qua le fragole ci sono ancora) posso preparare il clafoutis ancora per un paio di volte!... :D

Aniliini kirjoitti...

Tämä näytti ja kuulosti niin ihanalta, että samalta istumalta lähdin kokeilemaan. On vielä uunissa, mutta toivottavasti onnistuu...

Suvi kirjoitti...

Herkullisen näköinen! Eräs entinen opiskelukaverini (ranskalainen) teki meille muinoin kirsikkacafoutiksen, ja vaikka maku olikin hyvä, ulkonäkö oli hieman...läsähtäneempi. :p

Rebecca kirjoitti...

ciao carissima!! è da un po' che non passavo da qui, causa vacanze lontana dal pc!:D questo tuo dolce mi piace moltissimo! soprattutto per la banana!:D

Italiansalaatti kirjoitti...

Aniliini: Anteeksi, etten ole aiemmin vastannut, mutta harvinaisen kiireinen työputki painoi päälle koko heinäkuun. Pääsin vasta nyt lomille ja takaisin kotiin - vihdoinkin on taas aikaa ruoanlaittoa varten! :) Kiitos ihanasta kommentista, toivottavasti nautit tortusta yhtä paljon kuin minäkin!! :D

Suvi: Pyydän sinultakin anteeksi myöhäistä vastaustani, meni heinäkuu kokonaan töiden parissa. Kiitos kivasta kommentista! :D Kun katselen tuota kuvaa, alkoin uudestaan tehdä mieli mansikkacalfoutista... :) Pitää odottaa ensi vuoteen!

Rebecca: Ciao cara!! Non sei tu che sei stata via, io sono stata via per un intero mese!!... E non per le vacanze, purtoppo, ma per un mese di durissimo lavoro per finire un progetto... Ma ora, per fortuna, sto cominciando le vacanze, quindi ho tempo per qualche piatto nuovo! :D Mi fa piacere che la ricetta sia stata di tuo gradimento!! :) Bacioni!

/Alessandro kirjoitti...

Buone vacanze! attendiamo di vedere qualche foto :-)

Italiansalaatti kirjoitti...

Alessandro: Grazie! :) Ora faccio un paio di settimane al mare e poi a settembre andrò a Londra - quelle foto le vedrete sicuramente! :D Buon ferragosto!

Roby e Loris Feelcook kirjoitti...

Ho visto solo adesso la ricetta, sicuramente la proverò con la banana che con le fragole il sapore si esalta! Grazieeeeeeee.

Tuuligoingpescetarian. kirjoitti...

Herkullisen näköinen, täytyy kokeilla!

Italiansalaatti kirjoitti...

Roby e Loris: Grazie a te!! :) La ricetta mi è piaciuta tanto, con le fragole e le banane il gusto era moooolto sfizioso... :D

Tuuligoing...: Kiitos! Täytyy myöntää että oli myös aikasten herkullisen makuinen :D Nyt pitää vain malttaa odottaa seuraavaan mansikkakesään, ellei pakastimesta löydy mansikoita...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...