25.9.2011

MAKAROONILAATIKKO

LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!

Hei taas! Olimme siis käymässä Lontoossa, ja meillä oli aivan mahdottoman hauskaa! Heti kun ehdin, laitan nähtäväksi muutamia kuvia, jotka otin kierrellessämme Lontoon loistavilla markkinoilla! :D Myös Oxford oli todella kaunis paikka! Ahmimme kaupungin monissa pubeissa kotitekoisia purilaisia ja joimme litroittain olutta! :D
Ennen matkakuvia halusin laittaa sivulle kuitenkin hyvin perinteisen suomalaisen reseptin. Yllätyksenä italialaisille lukijoille kyseessä on eräänlainen uunipasta, eli siis kaikkien tuntema makaroonilaatikko! Makaroonilaatikko muistuttaa aika paljon italialaisia uunipastoja, vaikka reseptiin ei kuulukaan tomaattikastiketta. Mutta laitetaanhan siihen ketsuppia päälle! :D Makaroonilaatikko on mielestäni mukava suomalainen versio uunipastaruoista – lopputulos palkitsee, resepti on suhteellisen helppo eikä vaadi liikaa vaivannäköä :) Minun versioni ei ole aivan perisuomalainen, koska olen lisännyt mukaan hieman mozzarella ja parmesaanijuustoa. Mutta kokonaisuus toimii oikein hyvin, eikä maku ole missään tapauksessa liian vahva. Tämä reilu annos riittää suuremmankin ystävä- tai sukulaisjoukon ruokkimiseen! Buon appetito! :)


750-800 g naudan ja broilerin jauhelihaa
n. 600 g makarooneja
2 isoa sipulia
2,5 dl kevytkermaa
1 dl vettä
150 g mozzarellaraastetta
n. 200 g parmesaaniraastetta
2 kananmunaa
yrttisuolaa
mustapippuria
meiramia
timjamia
grillimaustetta

Paista pilkottu sipuli jauhelihan kanssa. Mausta runsaalla yrttisuolalla, grillimausteella, mustapippurilla, meiramilla ja timjamilla. Keitä makaroonit suolatussa vedessä. Laita uuni lämpeämään n. 220 asteeseen. Sekoita valutetut makaroonit jauheliha-sipuliseokseen. Sekoita mukaan kaikki mozzarellaraaste ja melkein kaikki parmesaaniraaste. Voitele iso uunivuoka. Kaada seos liha-makarooni-juustoseos siihen. Sekoita toisessa astiassa keskenään kerma, 1 dl vettä, 2 kananmunaa. Mausta runsaalla suolalla ja pippurilla. Kaada nesteseos tasaisesti vuokaan. Peitä pinta jäljelle jääneellä parmesaaniraasteella. Laita uuniin noin 35-40 minuutiksi tai kunnes laatikko on päältä kauniin kullanruskea ja rapea. Tarjoile ketsupin kera.





Eccoci di nuovo! Siamo stati a Londra e ci siamo divertiti un mondo! Appena possibile, vi farò vedere qualche foto scattata andando in giro per i meravigliosi mercati di Londra :D Anche Oxford era davvero molto bella, e ci siamo “abbuffati” di birra e di hamburger fatti in casa nei vari pub della città! :D

Intanto, vi voglio presentare una ricetta tradizionale finlandese, che si chiama makaroonilaatikko. Sorpresa sorpresa, si tratta di una specie di pasta al forno! Non è una pasta al forno tradizionale, dal punto di vista italiano, visto che è una pasta in bianco, e spesso la gente la mangia condita con del ketchup….Non inorridite, non è così male come sembra :D Intanto, la ricetta in sé è una bella pasta al forno fatta in bianco, una ricetta non molto impegnativa, di facile preparazione ma dal risultato ottimale.  Quindi, questa è una versione finlandese di una pasta al forno (con l’aggiunta di un po’ di formaggi italiani), che vi posso consigliare di provare – il piatto nel suo insieme funziona bene e il gusto è alquanto delicato. Con questa bella porzione di makaroonilaatikko potete sfamare un bel gruppo di amici e parenti! Buon appetito! :D



750-800 g di macinato (ho scelto metà bovino e metà tacchino) 
600 g di maccheroni 
2 cipolle grandi 
2,5 dl di panna light senza lattosio o panna di soia 
1 dl di acqua 
150 g di mozzarella grattugiata senza lattosio 
200 g di parmigiano grattugiato 
2 uova 
sale alle erbe 
pepe 
maggiorana 
timo 
miscela di spezie alla griglia



Friggete la cipolla affettata con la carne macinata. Condite con abbondante sale alle erbe, pepe, maggiorana, timo e miscela di spezie alla griglia. Cuocete la pasta. Mettete il forno a riscaldare a circa 220 gradi. Mischiate i maccheroni scolati con la miscela di carne macinata e la cipolla. Aggiungete tutta la mozzarella grattugiata e quasi tutto il parmigiano. Mischiate. Prendete una grande teglia da forno e oliatela. Versate il mix di carne, maccheroni  e formaggio dentro la teglia. Prendete una ciotola e rompeteci dentro le uova. Aggiungete 1 dl di acqua, 2,5 dl di panna e girate bene. Condite con abbondante sale e pepe. Versate il liquido nella teglia sopra i maccheroni e la carne. Coprite la superficie con il parmigiano grattugiato rimasto. Mettete nel forno per circa 35-40 minuti o finché il superficie dello sfornato con sia bello dorato e croccante. Servite subito – se avete ospiti finlandesi a pranzo, servite il piatto con del ketchup! :)


10 kommenttia:

Dana kirjoitti...

Veramente appetitoso! Sono quelle teglie di cui sono ghiotte le mie figlie!
Buona Domenica!

Se ti va partecipa al mio contest, mi farebbe piacere!

SuomItaly kirjoitti...

Se ricordo bene, nell'originale finlandese non si usa pasta di grano duro. :)

Yaelian kirjoitti...

HIh, makaroonilaatikkoa on varmaan tullut tehtyä viimeksi silloin,kun vielä asuin Suomessa viime vuosikymmenen alussa ja lapsikin oli vielä kotona. USAssa asuessani ihastuin jonkinlaiseen makaroonilaatikkoversioon nimeltä Baked Ziti,jota tuli usein tehtyä,jopa niin paljon että lapsi sanoi;voi hitto,taas baked zitiä;D

Le pellegrine Artusi kirjoitti...

Mi piaccione queste ricette particolari voglio riprovare a farla. Meravigliosa Londra e affascinante Oxford cii siamo stati anche noi il mese scorso e ripartirei anche in questo momento

-SL kirjoitti...

Suosikkiruokani lapsena :)
olisiko sinulla muuten jotain vinkkiä/sivuvinkkiä italian kielen kehittämiseen? aloittelija en ole mutta ihan kaikkea en osaa

Gio kirjoitti...

bentornata!
l'aspetto della pasta è davvero appetitoso! :P
certo io non ci aggiungerei il ketchup eh eh
buona settimana

Italiansalaatti kirjoitti...

Dana: Grazie! :D Mi farebbe tanto piacere partecipare, spero di riuscire a trovare il tempo!! Buona settimana! :)

SuomItaly: Credo che l'originale finlandese sia un po' diverso dalla mia versione :) Le mie ricette sono sempre un po' ibride - un po' di questo e un po' di quello... :D

Yaelian: Minäkään en ole makaroonilaatikkoa Italiaan muuton jälkeen hirveän usein tehnyt, mutta joskus iskee himo :D Resepti on hieman erilainen Suomessa ja Italiassa kokatessani, riippuu syöjistä :) Tämä on tällainen pikkuruisen italialaistettu makaroonilaatikko :D

Le Pellegrine: Sono contenta che ti piacciono le mie ricette, che spesso sono alquanto particolari :D Eh sì, anch'io ci voglio tornare a Londra e a Oxford! E a tanti altri posti d'Inghilterra che non ancora ho scoperto... :)

SL: Minäkin pidin tosi paljon makaroonilaatikosta :) Mitä tulee kielen oppimiseen, oletko käynyt katsomassa Ritan sivuja koskaan? (http://ritamentor.blogspot.com/) Siellä mainostettiin vähän aikaa sitten italian kielen nettikurssia! Sitten voisit käydä kurkkaamassa tätä: http://www.zanichellibenvenuti.it/ Zanichelli on kuuluisa sanakirjoistaan, ja tuolta sivulta löytyy jotain oppimateriaalia ja harjoituksia.

Gio: Grazie! :) Certo, il ketchup lasciamolo ai finlandesi incalliti :D Buona settimana anche a te!

tiziana kirjoitti...

Ciao cara come stai? Leggo che sei stata a Londra, aspetto le tue foto. Un bacio.

Italiansalaatti kirjoitti...

Tiziana: Ciao cara! :) Sto bene, ci siamo divertiti a Londra, e oggi vi posto anche qualche foto! Un bacione, buona domenica! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ciao signor o signora
OFFERTA DI PRESTITO DENARO TRA PRIVATO ED SOCIETA Assegno di credito a qualsiasi persona ed impresa, a partire da 5.000 euro per 3.000.000,000, tasso d'interesse del 3%,durata del rimborso da 5 anni a 35 anni. Contattatemi alla mia E-mail : creditoserio3@gmail.com , se avete necessità di denaro, ditemi l'importo di finanziamento che avete bisogno.Telefono Whatsapp : ( 0033 ) 754512050. sito web: http://pret.mutuel-finance-group.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...