20.11.2011

Grillattu kananpoika - Pollo intero alla griglia


Syksyn (tai talven) edetessä mieleni tekee viettää enemmän aikaa keittiössä ja kokeilla uusia reseptejä. Ostin jonkin aikaa sitten keittokirjan, jossa on vain täysin maidottomia reseptejä. (Maidoton keittiö, Mini C & Tanya Carr, 2009.) Niiden joukossa olikin monia hyväksi osoittautuneita ohjeita, joista yksi on sitruunalla ja oreganolla maustettu kokonainen kananpoika. Valmistus ei kestä sinällään kauan, koska kananpoika maustetaan nopeasti ennen uuniin laittamista. Sitten sen voikin jättää rauhassa paistumaan ainakin tunniksi. Tärkeää reseptin kannalta on se, että yrtit, tai ainakin oregano ja meirami, ovat tuoreita – maku on tällöin aivan eri luokkaa. Olen tarjoillut kananpojan tuoreen vihersalaatin kera, joskus kanan kanssa uunissa kypsytettyjen vihannesten tai perunoiden kanssa. Kaikki käy! Kana on kivaa vaihtelua tavalliselle grillatulle kanalle, ja viini- (tai siideripohjainen) kastike antaa lihalle ihanan maun, ja siihen voi dipata myös kanan kanssa kypsytettyjä kasviksia/perunoita. Olen tehnyt kanaa nyt muutaman kerran, ja joka kerta se häviää pöydältä hetkessä, joten suosittelen reseptiä hyvillä mielin myös muille. Mukava vaihtoehto tavalliselle sunnuntaipäivälliselle tai vieraille tarjottavaksi. Buon appetito e buona domenica! :)

AINEKSET:
1 kokonainen broileri
vehnäjauhoja
oliiviöljyä
1 pienen sitruunan kuori ja mehu
1 rkl liperiä
1 iso sipuli hienoksi pilkottuna
muutama oreganonoksa hienoksi pilkottuina (vain lehdet)
3,5 dl makeahkoa valkoviiniä (tai puolikuivaa omenasiideriä)
mustapippuria
kuivattua chiliä
yrttisuolaa
tuoretta meiramia hienoksi pilkottuna (muutaman oksan lehdet)
muskottipähkinää
margariinia tai muuta kasvisrasvalevitettä
suolaa.

Laita uuni kuumenemaan. Itse käytin n. 180-190 asteeseen lämmitettyä kiertoilmauunia, jossa grillivastike oli päällä. Tällä tavalla kana kypsenee joka puolelta, ja grillivastike paahtaa samalla pinnan ihanan rapeaksi. Taputtele broileri kuivaksi ja levitä vehnäjauhoja sen pintaan. Jätä broileri odottamaan. Kuumenna paksupohjaisessa paistinpannussa oliiviöljyä, johon lisäät sitten raastetun sitruunankuoren ja sipulin. Paista kunnes sipuli alkaa saada hieman väriä. Lisää sitten sitruunamehu, tuore meirami ja oregano, liperi, ripaus kuivattua chiliä, kunnon ripaus yrttisuolaa ja ripaus muskottipähkinää. Kaada mukaan myös viini tai siideri. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sipuli on kypsää ja viinistä on haihtunut noin kolmasosa. Pane broileri uunipellille. Hiero lihaan, myös nahan alle, hieman suolaa ja mustapippuria. Voitele nahka voimariinilla tai muulla levitteellä. Kaada puolet kastikkeesta sitten kanan päälle. Mikäli haluat tarjoilla kanan uunikasviksien tai perunoiden kera, voit ympäröidä broilerin niillä – perunaa, porkkanaa, parsakaalia, fenkolia tms. Paista broileria uunissa noin tunti tai vähän päälle. Käännä kanaa ainakin kerran paistamisen aikana ja kaada samalla loput kastikkeesta kanan päälle, jottei se kuivu. Kun kana on kauniin kullanruskea joka puolelta ja liha sisältä kypsää, kana on valmis. Siirrä valmis broileri tarjoiluastiaan ja aseta ympärille kanan kanssa paistetut kasvikset tai perunat. Kauho päälle kastiketta uuniastian pohjalta. Tarjoile kylmän siiderin tai valkoviinin kera, voit myös valmistaa hieman vihersalaattia kylkiäiseksi. Riittää kanan koosta riippuen korkeintaan neljälle hengelle.



Man mano che l’autunno (o l’inverno) avanza, io ho sempre più voglia di trascorrere del tempo in cucina a provare delle ricette nuove. Qualche tempo fa ho comprato un libro di cucina, che contiene solo ricette senza latte. (in finnico: “Maidoton keittiö, Mini C & Tanya Carr, 2009.) Tra le ricette ce n`erano infatti tante che si sono rivelate gustose, e una di queste è una ricetta di pollo intero grigliato in forno, condito con origano e limone. La preparazione in sé non richiede tanto tempo, visto che il pollo viene condito abbastanza velocemente prima di essere messo in forno a cuocere. Là può essere lasciato in pace a cuocere per almeno un’ora. La cosa importante per la ricetta è che gli odori, o almeno l’origano e la maggiorana siano freschi- così il gusto è molto più buono. A volte ho servito il pollo con un’insalata verde fresca, altre volte con delle patate o con verdura cotte in forno con il pollo. Tutto va bene! Questo pollo è piacevolmente diverso dal solito pollo alla griglia, e la salsa a base di vino (o di sidro) dà alla carne un gusto delizioso e può anche essere usata per condire la verdura/le patate cotte con il pollo. Ho preparato il pollo in giá piú di una occasione, e ogni volta sparisce dal tavoo in un “nanosecondo”, quindi posso caldamente consigalire la ricetta anche agli altri. È una bella alternativa ad un solito pranzo domenicale o piatto da offrire agli ospiti. Buon appetit e buona domenica! :)
 
INGREDIENTI:
1 pollo intero
farina
olio d’oliva
succo e scorza di 1 piccolo limone
1 cucchiaio di ligustico
1 grande cipolla tagliata a pezzetti
qualche rametto di origano ben sminuzzato (solo le foglie)
3,5 dl vino bianco alquanto dolce (o sidro prosecco)
pepe nero
peperoncino secco
sale alle erbe
maggiorana fresca ben sminuzzata (solo le foglie di qualche rametto)
noce moscata
margarina
sale.

Mettete il forno a riscaldare. Io ho usato un forno ventilato con la funzione  griglia accesa, riscaldato a circa 180-190 gradi. Così il pollo si è cotto da tutti i lati e la funzione griglia rende la pelle meravigliosamente croccante…Asciugate il pollo con un pezzetto di carta da cucina e strofinate un po’ di farina su tutta la superficie. Lasciate il pollo ad aspettare. Riscaldate dell’olio d’oliva in una padella antiaderente e aggiungete la cipolla e la scorza di limone grattugiata. Lasciate a cuocere finchè la cipolla non prende un po’ di colore. Aggiungete il succo di limone, maggiorana e origano freschi, ligustico, un poco di peperoncino secco, un bel po’ di sale alle erbe e un po’ di noce moscata. Versate dentro anche il vino (o il sidro). Lasciate cuocere piano piano, finchè la cipolla non sia cotta e circa un terzo del vino non sia evaporato. Mettete il pollo su una teglia da forno. Strofinate sale e pepe nero sulla pelle e anche sotto la pelle. Stendete della margarina sulla pelle. Versate circa una metà della salsa sopra il pollo. Se volete servire il pollo con verdure o patate al forno, potete circondare il pollo con esse – patate, broccoli, carote, finocchio etc. Cuocete al forno per un’ora circa o poco più. Girate il pollo almeno per una volta durante la cottura e versate allora il resto della salsa sopra per evitare che la carne si asciughi. Una volta che il pollo è bello dorato da tutti i lati e la carne cotta dentro, il pollo è pronto. Trasferite il pollo pronto su un piatto di portata e circondatelo con la verdura o patate cotte insieme alla carne. Versate la salsa sopra il tutto. Servite con vino bianco o sidro ghiacciato, potete anche preparare un poco di insalata verde da servire insieme. A seconda della grandezza del pollo, questa porzione basta al massimo per 4 persone.

6 kommenttia:

Säihky kirjoitti...

Oi nam! Tätä on ihan pakko kokeilla!

Italiansalaatti kirjoitti...

Kiitos kivasta kommentista! :) Toivottavasti pidät reseptistä - hyvää ruokahalua! :D

tiziana kirjoitti...

Non è facile cucinare un pollo intero. Brava Terhi e grazie.

Italiansalaatti kirjoitti...

Tiziana: Mille grazie! :) Era tanto tempo che non cucinavo pollo intero, ma è sempre tanto buono... :D Buona serata, un bacione!

Gio kirjoitti...

bentornata!!!
ti sei presa una bella vacanzetta eh?!
mi piace questo pollo al forno profumato :P

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Grazie.... Diciamo così: vacanza in mondo virtuale, (parecchio) lavoro nel mondo reale... Per il resto, sto passando un periodo di polletti arrosti, ne faccio uno anche domani in onore del Thanksgiving :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...