17.12.2011

Kanapekonipiiras – Torta salata pollo e pancetta


LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!
Tähän aikaan talvesta minusta on hirveän kivaa paistaa kaikenlaisia piirakoita - kukapa tietää, miksi. Ehkä kaikkein mukavinta se, kun koti täyttyy ilmassa leijailevista tuoksuista ja herkuista, joita voi syödä sekä aterian asemesta että suolaisina välipaloina. Esimakua joulun juhlista :) Avomieheni puolestaan ryhtyi lueskelemaan Lontoosta ostamaani keittokirjaa (GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes, BBC Books 2008) ja pyysi minua valmistamaan suolaisia piiraita, joiden täyte vaikutti kerrassaan herkulliselta: kanaa, perunoita, sipulia ja ohuita pekonisuikaleita. Kokeilin reseptiä lisäten täytteeseen hieman parmesaaniraastetta sekä yhden kananmunan sitomaan ainekset yhteen. Pidimme tästä piirasta paljon, ja näin joulun etukäteistunnelmissa en jaksa juuri välittää, vaikka resepti ei olekaan yksi vuoden kevyimmistä… :D

Olen jo ehtinyt koristelemaan kuusen – Italiassa kun on tapana koristella kuusi 8. 12., ”Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivänä”, joka on juhlapäivä koko maassa. Minusta on ihanaa koristella kuusi: Suomessa tietenkin kuusi on aina aito, mutta myös täällä Italiassa on tosi kyseessä: meillä on kaunis tekolumella koristeltu iso (muovi)kuusi ja paljon sieltä täältä ostettuja koristeita. Osa on vanhoja, muistoja herättäviä koristeita, joilla on ikää jo muutama vuosikymmen (!), jotkut ovat hyvin kauniita, ohuen ohuista puulevyistä käsin leikattuja koristeita, ja monet on ostettu Saksasta eräästä läpi vuoden auki olevasta liikkeestä, joka myy ainoastaan erilaisia joulukoristeita… Mitäpä tähän voi muuta todeta: en oikein malta odottaa talven juhlakauden alkamista!  :)  Oikein mukavaa joulunalusviikkoa!

AINEKSET:
150 g ohuita pekonisiivuja
2 isoa sipulia
400 g kananrintaa pienen pieniksi paloiksi leikattuna
2 hyvin isoa perunaa
2  valmista levyä lehtitaikinaa (pyöreän muotoisia, jos mahdollista)
1 kananmuna
Kourallinen parmesaaniraastetta
Mustapippuria
Yrttisuolaa
Grillimaustetta

Kuori perunat ja leikkaa ne pikkuisiksi kuutioiksi. Leikkaa pekoni pieniksi palasiksi. Laita pekoni sitten käristymään paistinpannulle. Kun rasva alkaa sulaa, lisää pannulle myös perunakuutiot. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja laita paistumaan öljytilkan kera toiselle paistinpannulle kananpalasten kanssa. Kun kana ja sipulit alkavat saada väriä, mausta runsaalla yrttisuolalla ja grillimausteella. Maku saa olla varsin voimakas, jotta täytteestä saadaan riittävän maukas. Mausta peruna-pekoniseos runsaalla mustapippurilla. Kun kana ja sipulit ovat kypsiä, voit ottaa pannun pois hellalta. Kun perunat ovat lähes kypsiä, voit ottaa myös tämän paistinpannun pois tulelta. Sekoita kana, sipuli, perunat ja pekoni isossa kulhossa. Jätä jäähtymään joksikin aikaa. Lisää täytteeseen sitten kourallinen parmesaaniraastetta ja yksi kananmuna. Sekoita. Levitä voitaikinalevyt työtasolle. Jaa täyte kahteen osaan. Levitä ensimmäinen osa yhden taikinalevyn ylemmälle puolikkaalle. Nosta sitten taikinalevyn alaosa levyn yläosan ja täytteen päälle. Näin saat aikaiseksi kauniin puolikuun muotoisen piirakan. Toista sama toisen taikinalevyn kohdalla. Sulje piirakoiden reunat. Paista 200 asteessa noin 20 minuutin ajan, tai kunnes lehtitaikinasta tulee kauniin kullankeltainen.





In questo periodo mi piace tanto fare delle torte salate, chissà perché – forse mi piace riempire la casa con profumi fragranti e delizie da mangiare sia come pasto principale sia come merenda salata. Un assaggio delle feste :) Comunque, il mio compango, leggendo il libro di ricette comprato a Londra (GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes, BBC Books 2008), mi ha gentilmente chiesto di preparare delle tortine salate con un ripieno davvero delizioso: pollo, patate, cipolla e sottili strisce di pancetta. Ho provato la ricetta aggiungendo nel ripieno un poco di parmigiano e un uovo per amalgamare. La torta ci è molto piaciuta e in questo clima prefestivo poco importa se non era proprio una delle ricette più leggere dell’anno… :D 

Intanto ho preparato l’albero – voi l’avete giá preparato? Io adoro preparare l’albero di Natale: quando sto su in Finlandia abbiamo un albero vero, ma anche qua non scherzo: un bell’albero con neve finta e tante decorazioni comprate un po’ qua e un po’ là. Ci sono vecchi cimeli, vecchi di qualche decennio (!) e delle decorazioni molto belle tagliate a mano e ricavate da sottilissime sfoglie di legno e altre ancora comprate in Germania da un negozio aperto tutto l’hanno che vendeva esclusivamente decorazioni natalizie.. Che dire, non vedo l’ora che cominci il periodo delle feste!  :)  Buona settimana prenatalizia!

INGREDIENTI:
150 g di strisce di pancetta sottili
Due grandi cipolle
400 g di petto di pollo tagliato e pezzettini
2 patate molto grandi
Due sfoglie di pasta sfoglia già pronte
1 uovo
Una manciata di parmigiano
Pepe nero
Sale alle erbe
Miscela di spezie per arrosto

Pelate le patate e tagliatele in cubettini piccolini. Tagliate la pancetta a pezzettini. Mettete la pancetta a rosolare in una padella e quando il grasso della pancetta comincia a scogiogliersi, metteteci anche i cubetti di patata. Tagliate la cipolla a strisce e mettetela a rosolare in un’altra padella a fuoco alto con i pezzettini di pollo e con un poco di olio. Quando il pollo comincia a prendere il colore e la cipolla pure, potete condire con sale alle erbe e tanta miscela di spezie per arrosto. Il sapore deve risultare abbastanza forte per dare gusto al ripieno. Condite le patate con la pancetta e con abbondante pepe nero. Quando il pollo è cotto e le cipolle pure, togliete la padella dal fuoco. Quando le patate sono quasi cotte, potete togliere anche questa padella dal fuoco. Prendete una ciotola capiente e mescolate insieme il pollo, le cipolle, le patate e la pancetta. Lasciate e raffreddare per un poco e aggiungete poi una manciata di parmigiano grattugiato e un uovo. Mescolate. Prendete le sfoglie di pasta sfoglia. Stendetele. Poi prendete il ripieno e dividetelo in due. La prima parte la stendete sulla metà superiore della sfoglia di pasta. Poi sollevate la metà inferiore della sfoglia e la ripiegate sopra la parte superiore dove c´è il ripieno. Così si forma una bella torta a forma di mezzaluna. Ripetete l’operazione con l’altra sfoglia di pasta sfoglia. Chiudete i bordi. Cuocete a 200 gradi per circa 20 minuti o finchè la pasta non diventi dorata.

6 kommenttia:

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Ymmärrän tuntemuksesi näistä raskaammista piirakoista! Tämähän käy ihan ateriasta, vähän salaattia lisukkeeksi ja kaikki ovat tyytyväisiä. Kuulostaa kertakaikkisen hyvältä.

Olen muuten harkinnut muovikuusta. Toistaiseksi kuusi on oikea, sillä sen ostaminen on jo traditio: mies ja lapset menevät kuusikauppiaalle ja yrittävät saada mahdollisimman suuren puun mahdollisimman hyvään hintaan :) Muovikuusen haluaisin verannalle. Koristeeksi se ei tarvitsisi kuin valot ja talo olisi näin kätevästi koristeltu. Täytynee hankkia tämän vuoden alemyynneistä joulun jälkeen.

Kiitos jälleen upeasta reseptistä. Tätä täytyy kokeilla.

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei Johanna! Joo, nämä piirakat ovat tosi käteviä! :) Italiassa en tunne ketään, joka ostaisi jouluksi oikean kuusen. Ehkä ihan pohjoisessa, mutta ainakin täällä rannikolla kaikilla on vaan (pienet) muovikuuset. Minulle kuusen pitää olla kunnollisen kokoinen! :) Toivottavasti pidät reseptistä! Mukavaa sunnuntaita! :)

Tiziana Bergantin kirjoitti...

Cara Terhi ti auguro un sereno 2012

Italiansalaatti kirjoitti...

Ciao Tiziana! :) Auguro anche a te un sereno 2012 e bellissime feste natalizie! :D Un bacione!

Gio kirjoitti...

ottima idea per una torta salata col pollo! :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Grazie! Adoro le torte salate - sono così versatili! Buone feste! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...