11.12.2011

Kurpitsapiirakka - Torta di zucca


Kuten kaikki tietävät, marraskuun lopussa Yhdysvalloissa juhlitaan Kiitospäivää (Thanksgiving). Ajattelimme tänä vuonna juhlia amerikkalaisten kanssa valmistamalla kurpitsapiirakkaa ja paistamalla kokonaisen täytetyn kanan. Ja katsomalla amerikkalaista jalkapalloa tv:stä… :) En ollut tehnyt kurpitsapiirakkaa koskaan aiemmin, joten olin hyvin utelias näkemään kokeiluni lopputuloksen. Yllätyksekseni piirakasta tuli oikein hyvä, me molemmat pidimme siitä paljon. Löysin reseptin eräästä kirjasta, jonka olin ostanut Irlannista pari vuotta sitten: “The Essential Baking Cookbook”, Murdoch Books 2008. Resepti kokonaisena paistettua ja täytettyä kanaa varten löytyi sitä vastoin pienestä kirjasesta, jonka ostin tänä syksynä Lontoosta: “GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes”, BBC Books 2008. Kirjasta on ollut paljon hyötyä, koska se on täynnä käytännöllisiä ja maukkaita reseptejä, joiden pääraaka-aineena on aina kana! Kurpitsapiirakan koostumus oli lähes eteerinen: kurpitsapyreetäyte suli suuhun jättäen jälkeensä miellyttävän ja hieman mausteisen jälkimaun (käytin täytteeseen kanelia ja inkivääriä). On tärkeää käyttää täytteen tekoon raakaruokosokeria, koska ruokosokerin kevyesti karamelliin vivahtava maku antaa täytteelle juuri oikean maun, jota ilman se ei mielestäni olisi onnistunut läheskään yhtä hyvin. Piirakka tarjoillaan kermavaahdon kanssa: levitin kermavaahtoa piirakan päälle paksuksi kerrokseksi, ja mielestäni se kävi aivan täydellisesti yhteen makeahkon ja kevyesti muskottiin vivahtavan täytteen kanssa. Joten kokeilu onnistui, ja kaikki olivat pöydässä tyytyväisiä! Avomieheni piti paljon myös kanareseptistä, minä hieman vähemmän – olisin pitänyt siitä enemmän, jos käytetyt mausteet ja lisukkeet olisivat olleet hieman vahvempia ja maukkaampia. Kuitenkin kanan maku, ihanan rapeine nahkoineen, kävi hyvin yhteen sitruunalla ja hunajalla maustetuiden porkkanoiden ja perunoiden kanssa. Ensi vuoden Kiitospäivänä kokeilen jotain uutta reseptiä, mutta olen varma siitä, että tulen tekemään kurpitsapiirakkaa vielä uudestaankin monet kerrat! 

Kurpitsapiirakka:
noin 1,5 kiloa kurpitsaa
3 kananmunaa
200 g raakaruokosokeria
300 ml laktoositonta kuohukermaa (ei vielä vatkattuna)
ainakin 1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl muskottipähkinää
ainakin 1 tl vaniljaesanssia
3 tl akaasiahunajaa
1 käyttövalmis murotaikinalevy, pyöreän muotoinen

Kana:
1 kokonainen kananpoika
1 kokonainen valkosipuli
paljon porkkanoita ja muutama peruna
1,5 sitruunaa
ainakin 1 rkl kuminansiemeniä
noin 2 tl akaasiahunajaa
laktoositonta voita
kimppu tuoretta persiljaa
laakerinlehtiä
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Kana:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Käytin gratinointitoimintoa: siinä aktivoituvat sekä grillivastikkeet että kiertoilmauuni. Tällä tavalla kanaa paahtuu ihana rapeaksi päältä kypsyen samalla hyvin myös sisältä. Erota valkosipulinkynnet toisistaan ja kuori ne. Ota esiin tilava uuniastia. Kuori pari perunaa ja halkaise ne kahtia. Kuori monta porkkanaa (ei liian suuria) ja leikkaa nekin kahtia. Voitele uuniastia runsaalla voilla. Laita perunoiden ja porkkanoiden puolikkaat sekä osa valosipulinkynsistä uuniastian reunoille. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle osa kuminansiemenistä, puolikkaan sitruunan mehu ja puolet akaasiahunajasta. Lisää hieman oliiviöljyä. Ota kana käsittelyyn: hiero huolellisesti suolaa ja pippuria sekä jäljelle jääneet kuminansiemenet kanan päälle sekä nahan ja lihan väliin. Levitä nahan päälle myös voita. Ota esiin persiljanippu, pese se ja leikkaa varret pois. Ota esille jäljelle jääneet valkosipulinkynnet ja leikkaa sitruunanpuolikas kahtia. Hiero suolaa ja pippuria kanan sisälle. Työnnä sitten persiljanippu, valkosipulinkynnet, sitruunanpalaset ja muutama laakerinlehti kanan sisälle. Leikkaa jäljelle jäänyt sitruuna kahtia. Valuta jäljelle jäänyt akaasiahunaja ja sitruunanpuolikkaan mehu kanan päälle kummallekin puolelle. Laita kana paistoastian keskelle. Paista kanaa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes liha on sisältä kypsä ja nahka rapea. Muista käännellä kanaa välillä. Jos näyttää siltä, että porkkanat ja perunat alkavat olla liian tummia, voit ottaa ne pois uunista ennen kanaa ja jättää odottamaan lämpimään. Tarjoile kana tarjoiluastiasta porkkanoiden ja perunoiden kera.

Kurpitsapiirakka:
Pese kurpitsa, poista siitä kuori ja leikkaa hedelmäliha isoiksi kuutioiksi. Keitä kiehuvassa vedessä, kunnes hedelmälihasta tulee pehmeää. Jätä kurpitsanpalat valumaan joksikin aikaa. Kun liika vesi on valunut pois, tee kurpitsanpaloista hienojakoista pyreetä. Lämmitä uuni noin 180 asteeseen (kakunpaistotilassa). Kun kurpitsapyree on jäähtynyt, sekoita kananmunat ja sokeri keskenään isossa muovikulhossa. (Jos pyree näyttää edelleen liian vetiseltä, voi valuttaa liian veden pois, ennen kuin lisäät pyreen täytteeseen.) Kaada pyree muovikulhoon. Lisää myös 100 ml vatkaamatonta kuohukermaa (laktoositonta tai kasvispohjaista kuohukermaa). Mausta: lisää ainakin yksi teelusikallinen kanelia, 0,5 tl muskottipähkinää, 0,5 tl inkivääriä ja ainakin 1 tl vaniljaesanssia. Lisää vielä noin 3 tl akaasiahunajaa. Sekoita huolellisesti ja maista. Halutessasi voit vielä lisätä esim. hieman kanelia, hunajaa tai vaniljaa. Riippuu siitä, miten makean täytteen haluat tehdä. Minä muistan lisänneeni vielä hieman hunajaa ja pari tippaa vaniljaa. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, ota esiin valmis murotaikinapohja ja levitä se leivinpaperin päällä pyöreään piirakkavuokaan. Reunojen tulee jäädä muutaman sentin korkuisiksi, muuten täyte valuu piirakasta pois. Valuta täyte piirakkavuokaan murotaikinapohjan päälle. Täytteen pitäisi nousta juuri reunojen korkeudelle. Paista piirakkaa noin 40 minuutin ajan, tai kunnes täytteestä on tullut kiinteää ja taikinasta kypsä sekä sisältä että reunoista. Voit tällä aikaa vatkata jäljelle jääneen kermavaahdon (n. 200 ml) valmiiksi ja laittaa sen odottamaan jääkaappiin. Kun piirakka on valmis, ota se pois uunista ja laita jäähtymään. Kun piirakka on jäähtynyt, kaada kermavaahto piirakan päälle ja levitä se piirakan keskelle paksuksi kerrokseksi. Tarjoile.







Alla fine di Novembre in America si festeggia Thanksgiving, il giorno del ringraziamento. A casa mia abbiamo deciso di onorare questa tradizione preparando una torta di zucca e un pollo intero arrosto ripieno. E guardando il football americano in TV… :) Non avevo preparato una torta di zucca mai prima, e quindi ero proprio curiosa di vedere cosa ne sarebbe venuta fuori. Con mia sorpresa è uscita benissimo e ci è piaciuta molto. Avevo trovato la ricetta in un libro di pasticceria acquistato in Irlanda un paio di anni fa, “The Essential Baking Cookbook”, Murdoch Books 2008. La ricetta per il pollo arrosto ripieno, invece, l’ho presa da un libricino acquistato a Londra quest’estate, “GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes”, BBC Books 2008. Questo libricino si è dimostrato molto utile con tante ricette pratiche e gustose, tutte a base di pollo! La torta di zucca ha una consistenza quasi eterea: quel ripieno di purè di zucca si scioglie in bocca in un secondo lasciando un retrogusto piacevole leggermente speziato (si usano sia la cannella che lo zenzero per il ripieno). È molto importante, che si usi proprio lo zucchero di canna per fare la torta, perché ha un gusto leggermente caramellato, che è fondamentale per la buona riuscita del ripieno. La torta viene servita con panna montata sopra, che si sposa alla perfezione con il ripieno dolce dal gusto leggermente moscato. Quindi, la prova è riuscita e tutti felici e contenti! La ricetta di pollo è piaciuto più al mio compagno che a me – avrei preferito un condimento più deciso e saporito, ma comunque il gusto del pollo, con la pelle bella croccante, si sposava bene con il contorno di carote e patate irrorate con limone e miele. Il prossimo thanksgiving proverò qualche ricetta nuova, ma intanto sono certa che la torta di zucca la preparerò ancora altre volte! 

Torta di zucca:
Circa 1,5 chili di zucca
3 uova
200 g di zucchero di canna integrale
300 ml di panna vegetale da montare già zuccherata (ma non montata)
almeno 1 cucchiaino di cannella
0,5 cucchiaini di zenzero
0,5 cucchiaini di noce moscata
Almeno 1 cucchianino di estratto di vaniglia
3 cucchiaini di miele d’acacia
1 sfoglia rotonda di pasta frolla, pronta per l’uso

Pollo:
1 pollo intero
1 intero bulbo di spicchi d’aglio
Tante carote e qualche piccola patata
1,5 limoni
Almeno 1 cucchiaio di semi di cumino
Circa 2 cucchiai di miele d’acacia
Burro (senza lattosio, o burro vegetale)
Un mazzo di prezzemolo fresco
Foglie di alloro
Sale
Pepe
Olio d’oliva

Pollo:
Riscaldate il forno a 200 gradi. Io ho usato la funzione gratin: sia la ventola che la griglia in funzione. Così il pollo si arrostiche bene diventando croccante sopra ma si cuoce anche dentro. Separate gli spicchi d’aglio e pelateli. Prendete una teglia da forno. Pelate un paio di patate e tagliatele a metà. Pelate tante carote (non troppo grandi) e tagliatele a metà. Prendete il burro e passatelo abbondantemente sulla teglia. Posizionate le metà di patate e carote e una parte degli spicchi d’aglio sui lati della teglia. Condite con sale e pepe e versate sopra anche una parte dei semi di cumino, il succo di un mezzo limone e la metà del miele d’acacia. Aggiungete un filo d’olio d’oliva. Prendete il pollo. Strofinate con cura del sale e del pepe e i semi di cumino rimasti sulla pelle e sotto la pelle del pollo. Strofinate sulla pelle poi abbondante burro. Prendete il mazzo di prezzemolo, lavatelo e tagliate i gambi. Prendete gli spicchi d’aglio rimanenti e tagliate in due la metà di limone rimasta. Strofinate del sale e del pepe anche all’interno della cavità dentro il pollo. Mettete poi il mazzetto di prezzemolo, gli spicchi d’aglio, i due pezzi di limone e qualche foglia di alloro dentro la cavità. Prendete quello che è rimasto del miele e tagliatevi un’altra metà di un limone: versate sia il miele sia il succo di limone sopra il pollo ad entrambi i lati. Adagiate il pollo al centro della teglia. Mettete in forno e lasciate arrostire per circa un ora o finchè la carne no risulti cotta dentro e la pelle croccante fuori. Dovete girare il pollo ogni tanto. Se sembra che le carote e le patate cominciano a bruciare, potete toglierle prima dal forno e metterle ad aspettare al caldo. Servite il pollo su un piatto di portata insieme al contorno - le carote e le patate arrosto.

Torta di zucca:
Prendete la zucca. Togliete la buccia e tagliate a cubi grandi. Cuocete la zucca in acqua bollente finchè non diventa completamente tenera. Lasciate a scolare per un po’ per eliminare l’eccesso d’aqcua. Prendete poi i cubetti di zucca morbidi e riduceteli in un purè omogeneo in un grande recipiente.  Riscaldate il forno a 180 gradi (a funzione pasticciere). Quando il purè di zucca si è raffreddato, sbattete le uova e lo zucchero in un’altra ciotola grande. (Se il purè sembra troppo acquoso, potete ancora eliminare l’acqua in eccesso prima di mescolarlo alla base del ripieno.) Aggiungete nella ciotola il puré di zucca. Aggiungete anche 100 ml di panna non montata (senza lattosio o a base vegetale) e il condimento: almeno un cucchiaino di cannella, 0,5 cucchiaini di noce moscata, 0,5 cucchiaini di zenzero e almeno un cucchiaino di estratto di vaniglia. Aggiunete anche circa 3 cucchiaini di miele d’acacia. Girate bene ed assaggiate. Se volete, potete aggiungere ancora un po’ di condimento, come un poco di vaniglia o cannella o miele. Dipende quanto dolce volete che il ripieno diventi. Io mi ricordo di aver aggiunto qualche altra goccia di vaniglia e miele. Quando siete soddisfatte per il risultato, prendete la sfoglia rotonda di pasta frolla pronta ed adagiatela sulla teglia da forno rotondo. Vi devono rimanere dei bordi alti qualche centrimetro, altrimenti il ripieno traborda. Prendete il ripieno e versatelo dentro la teglia sulla pasta frolla. Dovrebbe arrivare al livello con i bordi. Mettete il dolce a cuocere in forno per circa 40 minuti, o finchè il ripieno non si è solidificato e l’impasto non si è cotto dentro e fuori.  Intanto potete montare la panna rimasta (circa 200 ml), che potete posare nel frigo ad aspettare. Quando la torta è pronta, toglietela dal forno e mettete a raffreddare. Una volta che la torta si è raffreddata, prendete la panna montata e spalmatela sul centro della torta. Servite.




5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Namskis:) Kurpitsapiirakkaan hurahdin Yhdysvalloissa asuessa ja olenkin tehnyt sitä sen jälkeen eri versioina;raakapiirakkana,vegaanisena ja tavallisena ja kaikki kyllä olivat hyviä.Ja olet oikeassa koskien raakaruokosokeria;se onkin ainoa sokeri mitä on kaapistani löytynyt parin viimeisen vuoden ajan.

Gio kirjoitti...

che bella questa torta di zucca, complimenti!

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: Minäkin kyllä hurahdin nyt aivan täysin kurpitsapiirakkaan, ja se oli minulle uusi löytö! Ja kyllä, raakaruokosokeri on ihan ehdoton! :)

Gio: Ti ringrazio! Era una nuova scoperta per me la torta di zucca! :)

lea kirjoitti...

Proverò la tua torta di zucca, il tuo blog è molto bellO! Ciao dalla Sicilia

Italiansalaatti kirjoitti...

Lea: Mille grazie! :) Sono contenta che tu abbia voluto diventare una lettrice di questo piccolo blog! :) Ciao dall'Abruzzo e buona domenica! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...