31.3.2011

Kanasalaatti - Insalata di pollo

                                          LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!!
Muistan nähneeni kerran, kuinka italialainen TV-kokki Simone Rugiati teki ohjelmassaan lisuketta sushi-annokselle. Hän sekoitti keskenään varsin eksoottisia aineita ja vannoi tämän yhdistelmän käyvän hyvin myös kanalle. Eräänä päivänä - kun olin ryhtymässä valmistamaan lounasta ja jääkaapin pohjalla köllötteli yksinäinen avokado, puoliksi syöty rucolasalaattipussi ja lähes tyhijllään oleva aurinkokuivattuja tomaatteja sisältävä rasia - muistin hänen ohjeensa! Päätin tehdä aineksista ”eksoottista kanasalaattia”  marinoimalla kanasuikaleet erittäin herkullisessa tagine-mausteseoksessa, joka sisältää mm. pippuria, kanelia, korianteria, paprikaa, kurkumaa ja inkivääriä. Kokonaisuudessaan yhdistelmä olikin mukava yllätys. En yleensä pidä kovin paljon raa’an avokadon mausta, käytän sitä mielummin salsan tekoon, mutta tässä yhteydessä se toimi ihan kivasti. Joten Simone oli oikeassa, lisukeyhdistelmä käy myös kanan kanssa tarjottuna! Salaatti oli mukavan ruokaisa mutta kuitenkin kevyt lounas, mauste antoi kanaan kivasti potkua. Joten mikäli keittiöstänne löytyy samoja ruoka-aineita, voin hyvin mielin suositella kokeilemaan tätä eksoottista salaattia! :)
  
AINEKSET:
- n. 400 g kanansuikaleita
- 1 avokado
- 2 kesäkurpitsaa
- 10 aurinkokuivattua tomaattia
- 2 kourallista rucolaa
- tagine-maustetta
- suolaa, pippuria, öljyä.

Jätä jo puhdistetut kanansuikaleet marinoitumaan tagine-mausteseokseen (sekoita runsaasti maustetta muutamaan ruokalusikalliseen öljyä). Leikkaa kesäkurpitsat puoliksi. Raavi lusikalla siemenet pois niin, että vain ulompi osa ja kuoret jäävät jäljelle. Leikkaa ontot kurpitsanpuolikkaat leveyssuunnassa kahtia ja suikaloi kurpitsat ohuiksi suikaleiksi. Kuori kypsä avokado ja leikkaa se kuutioiksi. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit oikein ohuiksi suikaleiksi. Lämmitä wok-pannussa hieman öljyä ja paista kesäkurpitsansuikaleita pannulla parin minuutin ajan lisäten sopivasti suolaa ja mustapippuria. Älä anna vihannesten pehmetä liikaa. Paista marinoidut kananpalat keskilämmöllä ja lisää suolaa maun mukaan. Anna kurpitsan ja kanan hieman jäähtyä ja kokoa sitten salaatti: kanaa, avokadia, tomaattisuikaleita, kesäkurpitsaa ja rucolaa kerroksittain, lisää päälle muutama viiru oliiviöljyä. Tarjoile.




Mi ricordo di aver visto una volta in TV come Simone Rugiati nel suo programma preparava un contorno per un sushi. Lui mischiava tra loro degli ingredienti alquanto esotici e giurava che lo stesso tipo di combinazione sarebbe andata benissimo anche per il pollo. Poi, un giorno, dovevo preparare il pranzo e riuscii a trovare nel mio frigorifero soltanto un avocado, una mezza bustina di rucola e un mezzo barattolo di pomodori secchi – e mi ricordai della ricetta di Simone! Così decisi di preparare una “insalata di pollo esotica”  marinando i pezzi di pollo nella miscela di spezie "tajine”, che mi piace molto. Nella miscela ci sono ad esempio pepe, curcuma, cannella, zenzero, coriandolo e paprika dolce. L’insalata in sé era una piacevole sorpresa. In genere il gusto di avocado crudo non mi fa impazzire, mi piace piuttosto usarlo per le salse, ma in questo contesto l’avocado era molto buono. Quindi, devo dar retta a Simone – la combinazione di questi ingredienti va benissimo anche servita insieme al pollo! L’insalata era abbastanza sostanziosa ma perfetta come un pranzo leggero e le spezie davano un tocco in più al pollo! Perciò, se vi capita di trovare gli stessi ingredienti in casa vostra, vi posso consigliare di provare quest’insalata esotica! :)

INGREDIENTI:
- circa 400 g di petto di pollo tagliato a strisce
- 1 avocado
- 2 zucchine
- 10 pomodori secchi
- 2 pungi di rucola
- miscela di spezie tajine
- sale, pepe, olio.

Ho lasciato le strisce di petto di pollo a marinare nella miscela di spezie tajine (mischia teuna grande quantità di spezia con qualche cucchiaio di olio d’oliva). Tagliate le zucchine a metà. Prendete un cucchiaino e togliete i semini dalle zucchine. Così alla fine rimangono solo le parti esterne delle metà con la buccia. Tagliate le metà di zucchine in due in linea orizzontale e tagliate tutti i pezzi di zucchina poi a strisce sottili. Togliete la buccia da un avocado maturo e tagliatelo a cubetti. Tagliate i pomodori secchi a strisce molto sottili anche quelli. Riscaldate un po’ di olio in una padella wok e cuocete le zucchine sulla padella per un paio di minuti, aggiungendo sale e pepe q.b. Non lasciate che la verdura si ammorbidisca troppo. Togliete le zucchine dalla padella. Cuocete poi  a fuoco medio anche i pezzi di pollo marinati e aggiungete sale q.b. Lasciate che il pollo e le zucchine si raffreddino un poco e assemblate poi l’insalata: pollo, avocado, zucchine e rucola a strati. Versate sopra qualche filo d’olio. Servite.


25.3.2011

Suolaiset muffinit - Muffin salati

                                             LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!
Mietin tässä yhtenä päivänä, että mitä olisin voinut valmistaa jääkaapin pohjalta löytyneistä aineksista...Sitten mieleeni juolahti herkullinen resepti, jonka olin nähnyt jokin aikaa sitten Rebeccan blogissa Nontolleroillattosio! Hänen esittelemänsä resepti-idea suolaisista muffineista tuntui varsin houkuttelevalta, ja niinpä minä sitten, sinä kauniin aurinkoisena päivänä, päätin valmistaa oman versioni kyseisistä muffineista. Käytin täytteeseen sipulia, savustettuja pekonkuutioita ja suikaleiksi leikattuja grillattuja paprikoita, jotka olivat jääneet yli edelliseltä päivältä. On ehkä tarpeetonta lisätä, että muffini olivat suorastaan suussasulavia!! :D Tästä reseptistä sain aikaan 8 muffinia.

AINEKSET:
- 180 g leipomiseen sopivia jauhoja
- 2 kananmunaa
- 12 rkl soijamaitoa
- puolikas annospussillinen leivinjauhetta
- iso kourallinen raastettua provolonejuustoa
- 8 rkl oliiviöljyä
- suolaa maun mukaan
- seesaminsiemeniä
- n. 125 g savustettuja pekonikuutioita (yksi rasiallinen)
- yksi sipuli
- n. 100 g grillattuja paprikoita, joista on kypsentämisen jälkeen poistettu kuori ja jotka on sitten leikattu suikaleiksi.

Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja paista sipuli pekonikuutioiden kera paistinpannulla. Älä lisää rasvaa, pekonin rasva riittää sellaisenaan. Mikäli tuntuu siltä, että sipuli ja pekoni ovat vaarassa palaa, lisää pannulle hieman vettä. Riko sitten munat ja sekoita ne yhteen suolan, maidon ja öljyn kanssa. Lisää jauhot, raastettu juusto sekä grillattu ja suikaloitu paprika. Kaada seokseen myös kypsät sipulit ja pekonikuutiot. Sekoita. Lisää leivinjauhe ja sekoita huolella. Jaa taikina sitten muffinmuotteihin ja ripottele jokaisen muffinin päälle seesaminsiemeniä. Paista muffineja uunissa n. 200 asteessa suunnilleen 20 minuutin ajan tai kunnes niistä tulee kauniin kullankeltaisia. Syö muffinit vielä lämpiminä - silloin ne ovat erityisen hyviä! :D
 



Un giorno pensavo a cos’avrei potuto fare con gli ingredienti che mi erano rimasti in fondo al frigorifero…. Poi ho pensato ad una ricetta deliziosa che qualche tempo fa avevo visto sul blog di Rebecca, Nontolleroillattosio! La sua idea dei muffin salati mi sembrava alquanto sfiziosa, e così, un bel giorno assolato ho deciso di preparare una mia versione di questi muffin, usando come ripieno cipolla, cubetti di pancetta affumicata e listarelle di peperone alla griglia, che mi erano avanzati dal giorno prima. E che ve lo dico a fare-  i muffin erano buonissimi!!  :D Da questa ricetta sono usciti 8 muffin.

INGREDIENTI:
- 180 g farina 00
- 2 uova
- 12 cucchiai di latte di soia
- mezza bustina di lievito
- un pugno di provolone grattugiato
- 8 cucchiai di olio d’oliva
- sale q.b.
- semi di sesamo
- pancetta affumicata circa 125 g (una confezione)
- una cipolla
- 100 g di peperone arrosto tagliato a listarelle.

Tagliate a fette sottili la cipolla e soffriggete la cipolla ed i cubetti di pancetta su una padella. Non aggiungete l’olio o altri grassi, basta quello che esce dalla pancetta. Se sembra che la cipolla e la pancetta comincino a bruciacchiare, potete aggiungere un poco d’acqua. Sbattete poi le uova con il sale, il latte e l’olio. Aggiungete la farina, il formaggio grattugiato, il peperone arrosto tagliato a listarelle. Versate nell’impasto anche la cipolla e la pancetta cotte. Girate bene. Aggiungete poi il lievito e mischiate bene. Versate poi l’impasto negli stampini per i muffin e spolverate la superficie con dei semi di sesamo. Cuocete i muffin in forno a circa 200 gradi per circa 20 minuti o fino a quando i muffin non saranno diventati belli dorati sopra. Mangiateli ancora un po’ caldi – buonissimi!! :D

19.3.2011

Täytetyt perunat - Patate ripiene

                                                        LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO! 
Maaliskuun ruokahaasteen aihe oli mukavan "kotoisa" (Viljaton ja maidoton Italia) , joten ajattelin oitis osallistua! Vilja- ja maitotuotteiden rajaaminen pois toi lisää haastetta reseptin keksimiseen - olen laktoosi-intolerantti, joten en käytä tuoremaitotuotteita, mutta parmesaania ja jonkintyyppistä viljaa täällä laitetaan vähän joka ruokaan... Päätin lopulta osallistua kisaan Täytetyillä perunoilla: tämä ruokalaji on oma muunnokseni ruokahalun herättävästä, anoppini omasta reseptistä. Kyseessä on yksi suosikkiruuistani, pidän paljon ulkoa rapeideiden ja sisältä pehmeiden perunoiden ja makoisan täytteen yhdistelmästä! Kotitekoisesta tomaattisoseesta saa aikaa ihanan täyteläisen makuisen kastikkeen, jossa pehmenneet valkosipulinkynnet ja perunanpalat ovat oiva lisä täytetyille perunoille. Tämän on ruokaisa tarjoiltava, joka ei kaipaa muuta lisuketta kuin muutaman siivun maalaisleipää ja ehkä hieman raikasta vihersalaattia. Täytteeseen voisi lisätä myös hieman korppujauhoja sekä parmesaaniraastetta, jolloin täytteen rakenteesta tulee paksumpi ja kiinteämpi. Nämä lisät eivät kuitenkaan ole pakollisia, ja koska ruokahaasteessa kiellettin vilja- ja maitotuotteiden käyttö, jätin ne kokonaan pois. Kananmuna riittää pitämään täytteen yhdessä ja kaksi eri lihalajia riittää tekemään perunoista tarpeeksi ruokaisan tarjoiltavan. Olkaapa siis hyvät, käykää pöytään – toivottavasti teillä on nälkä, koska täytettyjä perunoita tuli tällä reseptillä 13 kappaletta! :D

AINEKSET:
- 320 g naudanjauhelihaa (vähärasvaista)
- 240 g mortadella-leikettä
- 3 salottisipulia
- iso sellerinvarsi
- suolaa
- pastamaustetta (valmis mausteseos, joka sisältää suolaa, persiljaa, basilikaa, paprikaa, meiramia, oreganoa ja valkosipulia)

- mustapippuria
- kananmunia
- tuoretta meiramia
- valkosipulia
- laakerinlehtiä
- 7-10 isoa perunaa.

Tästä reseptistä tulee noin 13 uuniperunaa. Tarvitset niitä varten 7-10 isoa raakaa perunaa. Kuori perunat ja leikkaa kaikkein isoimmat yksilöt kahtia. Leikkaa pienemmistä perunoista vain laki pois, ja laita laet syrjään myöhempää käyttöä odottamaan. Koverra perunoiden sisus kokonaan pois, jätä jäjelle vain ohut ulkoreunus. Upota tyhjät peruna”kuoret” kylmään veteen täyttämistä odottamaan. Tee perunoista koverretusta sisuksesta hienon hienoa haketta. Ota esiin iso muovikulho, ja laita siihen 18-20 ruokalusikallista perunahaketta. Lisää kulhoon myös kolme pieneksi silputtua salottisipulia, yksi pieneksi pilkottu sellerinvarsi sekä noin 320 grammaa naudanjauhelihaa. Lämmitä teflonpannulla hieman öljyä ja laita hyvin sekoitettu täyte paistumaan. Paista, kunnes liha on täysin kypsää. Mausta lisäämällä 1 tl suolaa, 1 tl pastamaustetta sekä 0,5 tl mustapippuria. Jätä paistumaan, kunnes selleri ja peruna alkavat kunnolla pehmetä. Ota sitten pois tulelta ja kaada täyte takaisin muovikulhoon, jonka olet sillä välin puhdistanut. Sekoita joukkoon runsaasti tuoreita silputtuja meiraminlehtiä, kaksi kananmunaa sekä pieniksi paloiteltu mortadella-makkara. Ota esiin uuninkestävä (mielummin kannellinen) paistoastia. Kaada astian pohjalle kotona tehtyä tomaattisosetta niin, että pohja peittyy kunnolla. Täytä sitten perunat ja asettele ne kastikkeen päälle astiaan. Kuori muutaman valkosipulinkynsi. Aseta ne kokonaisina astiaan. Laita mukaan myös muutama laakerinlehti ja lisää paistoastiaan aikaisemmin poisleikatut perunoiden laet, jotka voit ennen pataan asettamista pilkkoa kahtia. Kaada astiaan ja perunoiden päälle vielä lisää tomaattikastiketta. Lorauta päälle myös kunnolla oliiviöljyä. Paista uunissa (käytin gratinointi-tilaan ohjelmoitua kiertoilmauunia) noin 210 asteessa suunnilleen 55-60 minuutin ajan.  Peitä perunat ensin kannella tai alumiinifoliolla ja paista noin 40 minuutin ajan. Ota sitten kansi tai alumiinifolio pois ja jatka paistamista ilman kantta, kunnes perunat ovat ruskistuneet joka puolelta (käännä ne välillä toiselle sivulle) ja ne ovat kauttaaltaan kypsät. Tarjoile valmiin perunat heti paksujen maalaisleipäviipaleiden kera. Niitä voi käyttää pyyhkimään viimeiset maukkaat kastikkeenjäämät pois paistoastian pohjalta. Voit myös valmistaa raikasta vihersalaattia perunoiden lisukkeeksi, jos haluat.




Questo piatto é una mia versione di una ricetta molto appetitosa di mia suocera. Si tratta di uno dei miei piatti favoriti in assoluto, mi piace la combinazione tra il ripieno gustoso e le patate che sono croccanti fuori e morbide dentro. La passata fatta in casa diventa una salsa davvero deliziosa, e gli spicchi d’aglio e patata cotti in essa sono un ottimo contorno per le patate ripiene. Questo piatto è sostanzioso, quindi non c’è bisogno di offrire altre cose per il pranzo se non qualche fetta di pane casereccio e un poco di insalata verde. Nel ripieno si potrebbe anche aggiungere un pochino di pangrattato e parmigiano grattugiato per renderne la consistenza più densa e ferma. Non sono aggiunte obbligatorie, però, e visto che nel contest di Marzo (per i blogger finlandesi) a cui partecipo con questa ricetta non era consentito l’uso di farinacei e latticini, non ne ho messo nel ripieno nemmeno un poco. L’uovo basta per tenere insieme gli ingredienti del ripieno e due diversi tipi di carne rendono il piatto abbastanza sostanzioso. Quindi, sedetevi a tavola – spero abbiate fame visto che da questa ricetta sono uscite 13 patate ripiene! :D

INGREDIENTI:
- 320 g di macinato di bovino magro
- 240 g di mortadella
- 3 scalogni
- un grande gambo di sedano
- sale
- miscela di spezie per la pasta
- pepe
- uova
- maggiorana fresca
- aglio
- alloro
- 7-10 patate grandi.

Da questa ricetta escono circa 13 patate ripiene. Per prepararle, avete bisogno di circa 7-10 patate grandi, non cotte. Pelate le patate e tagliate le più grandi a metà. Dalle patate più piccole tagliate via soltanto le parti superiori che mettete poi da parte ad aspettare di essere utilizzate più tardi. Svuotate le patate, lasciate intatta soltanto la parte più esterna. Lasciate le patate “vuote” in una bacinella piena d’acqua fredda ad aspettare di essere ripiene. Sminuzzate le parti di patata che avete ottenuto scavando dentro le patate. Prendete una grande ciotola di plastica e metteteci circa 18-20 cucchiai di patate sminuzzate. Aggiungete nella ciotola anche tre scalogni tagliati finemente, un gambo di sedano sminuzzato e circa 320 grammi di macinato di bovino. Riscaldate un poco di olio d’oliva sulla padella e versateci il ripieno ben mescolato per cuocerlo. Soffriggete, finché la carne non è completamente cotta. Condite con 1 cucchiaino di sale, 1 cucchiaino di miscela di spezie per pasta e 0,5 cucchiaini di pepe nero. Lasciate a cuocere finché sedano e patate non cominciano ad ammorbidirsi. Togliete poi la padella dal fuoco e riversate il ripieno di nuovo nella ciotola che avete intanto pulito. Aggiungete anche due uova, la mortadella tagliata a pezzetti piccolini e abbondante maggiorana fresca sminuzzata. Prendete una pirofila da forno, preferibilmente con un coperchio. Versate sul fondo della passata fatta in casa in maniera da coprire tutto il fondo. Riempite poi le patate e posizionatele sul fondo sopra il sugo. Pelate qualche spicchio d’aglio e metteteli nella pirofila tutti interi. Aggiungete anche qualche foglio d’alloro. Ora, prendete le parti superiori che avevate tagliato via dalle patate e che prima avevate messo da parte. Mettete dentro la pirofila anche quelle, tagliate a metà. Versate sulle patate e dentro la pirofile più passata. Irrorate con qualche filo d’olio d’oliva. Cuocete in forno (io ho usato il forno in modalità gratin) a circa 210 gradi per circa 55-60 minuti. All’inizio coprite con il coperchio oppure un foglio di alluminio e lasciate cosi per circa 40 minuti. Togliete poi il coperchio o il foglio di alluminio e lasciate a cuocere finché le patate non sono dorate fuori da tutti i lati (giratele sull’altro lato dopo un po’) e non sono cotte dentro. Servite le patate ripiene con un paio di fette spesse di pane casereccio. Potete usare il pane per una deliziosa scarpetta con il sugo dal fondo della pirofila…Volendo, potete anche preparare dell’insalata verde come contorno. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...