28.6.2011

MASSAMAN CURRY

Massaman curry on eräs suosikeistani mitä etnisiin ruokalajeihin tulee. Massaman curry on eteläthaimaalainen ruokalaji, jossa intialaiset vaikutteet ovat silti vahvasti läsnä. ”Massaman” tarkoitti ennen vanhaan muslimia; monet näistä kuivatuista mausteista on alunperin tuotu Thaimaaseen islaminuskoisten kauppiaiden toimesta. Tämä curry on samaan aikaan mausteikas, tulinen, pehmeän kermainen ja täyteläinen. Söin massaman curryä ensimmäistä kertaa eräässä thaimaalaisessa ravintolassa ja päätin heti kokeilla saman reseptin tekoa kotona. Olen valmistanut ruokaa muutaman kerran ja päätynyt lopulta seuraavaan omaan versiooni kyseisestä curryruuasta. Vaikka yleensä tämä ruokalaji tarjoillaan riisin kera, syön sen itse sellaisenaan. Laitan sekaan varsin paljon perunaa ja keitän kastikkeen sen verran sakeaksi, että ruoka ei kaipaa enää lisäkkeitä. Periaatteessa ruokaan tulisi käyttää juuri massaman curry-nimistä tahnaa, mutta koska en onnistunut löytämään sitä mistään, päädyin hyvin samantyyliseen punaiseen thaicurrytahnaan, jonka raaka-aineet ovat lähestulkoon samat (kyseinen thaicurrytahna sisältää sitruunaruohoa, sipulia, punaista chiliä, galangalia, suolaa, valkosipulia, korianteria ja kafferilimetin lehtiä). Alkuperäisessä reseptissä käytetään enemmän kookoskermaa- ja maitoa, mutta halusin keventää hieman ja niinpä korvasin kookoskerman soijakermalla.  En ole myöskään onnistunut aina löytämään alkuperäisessä reseptissä käytettävää thaimaalaista kalakastiketta, jota laitetaan ruokaan suolaisuutta antamaan. Päätinkin korvata kalakastikkeen soijakastikkeella, joka käy  mielestäni myösreseptiin. Tämä on siis massaman curryn variaatio ” à la Italiansalaatti”. Kuten jo sanoin, pidän tästä reseptistä erityisen paljon – ruoka on sitä paitsi varsin nopea valmistaa ja se säilyy jääkaapissa hyvin myös seuraavalle päivälle. Nautinnollista ruokailuhetkeä kaikille! :)

AINEKSET:
- 4 ruokalusikallista punaista thaicurrytahnaa
- 4 rkl oliiviöljyä
- 400 g jo suikaloitua kananrintaa
- 300 ml kookosmaitoa
- 300 ml soijakermaa
- 200 ml vettä
- 3 isoa perunaa
- 2 sipulia
- n. 100 g paahdettuja ja suolattuja cashew-pähkinöitä
- 1 rkl karkeaa ruokosokeria
- 1 kanelitanko
- 3 laakerinlehteä
- 3 rkl soijakastiketta
- 2 rkl tamarinditahnaa
 -1 tl jauhettua juustokuminaa
- 1 tl kaardemummaa.

Kuori perunat ja sipulit ja paloittele kummatkin keskikokoisiksi paloiksi. Lämmitä öljy isossa teflonkattilassa tai –paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää öljyyn noin 4 rkl thaicurrytahnaa ja paista hetken ajan, kunnes tunnet tuoksun leviävän joka puolelle. Sekoita koko ajan. Lisää kattilaan kanasuikaleet ja paista parin minuutin ajan. Lisää kookosmaito, sekoita ja jätä paistumaan kannen alle muutamaksi minuutiksi tai kunnes punainen öljy alkaa kuplia pinnalla. Lisää perunat, sipulit ja cashew- pähkinät sekä noin 300 ml soijakermaa ja 200 ml vettä. Sekoita ja jätä hetkeksi kannen alle kiehumaan. Lisää pataan sitten myös kanelitanko, 1 tl jauhettua kaardemummaa, 3 laakerinlehteä ja 1 tl juustokuminaa. Sekoita hyvin ja jätä kiehumaan hiljakseen kannen alle noin 15-20 minuutin ajaksi tai kunnes perunat ja sipulit ovat kypsiä. Lisää sitten 3 rkl soijakastiketta, n. 1 rkl karkeaa ruokosokeria ja n. 2 rkl tamarinditahnaa. Sekoita, jätä hautumaan hetkeksi ja maista. Voit vielä säätää ruuan suolaisuutta ja happamuutta. Jos olet tyytyväinen makuun, voit tarjoilla ruuan heti. Curry tarjoillaan yleensä esim. riisin kera, mutta olen monesti syönyt tämän ruuan ilman lisukkeita.


 

Massaman curry è uno dei miei piatti favoriti per quanto riguarda la cucina etnica. Massaman curry è un piatto del sud della Thailandia in cui si riflette chiaramente l’influenza indiana. In origine la parola “massaman” voleva dire musulmano; tante delle spezie usate sono state portate in Thailandia dai commercianti musulmani. Questo curry è speziato, un po’ piccante, cremoso e dolcemente saporito. L’ho assaggiato per la prima volta in un ristorante thailandese e subito ho deciso di provare a prepararlo anche a casa. Ho preparato il piatto qualche volta e alla fine ho cominciato ad attenermi alla seguente versione (la mia) di questo delizioso curry. Anche se questo piatto viene in genere servito con del riso, io ogni tanto lo mangio senza contorni. Uso parecchia patata nella sua preparazione e rendo la salsa abbastanza densa, quindi spesso non sento la mancanza di altri contorni. In teoria si dovrebbe usare la pasta “massaman curry” per preparare questo piatto, ma siccome non sono riuscita a trovarla da nessuna parte (né in Finlandia né in Italia) ho deciso di usare la pasta rossa di curry thailandese: i suoi ingredienti sono quasi gli stessi - citronella, cipolla, peperoncino rosso, galangal, sale, aglio, coriandolo e le foglie di combava (o kaffir lime). Nella ricetta originale si usa più panna o latte di cocco, ma ho voluto alleggerire un po’ e quindi ho sostituito la panna di cocco con la panna di soia. Non riuscivo poi a trovare la salsa thailandese di pesce, che si usa per dare un tocco salato al piatto. L’ho sostituita con la salsa di soia normale, che secondo me va ugualmente bene per la ricetta. Questa, quindi, è una variante di massaman curry “à la Italiansalaatti”. Come ho già detto, la ricetta mi piace tantissimo – il piatto è pure abbastanza veloce da preparare e si conserva bene in frigo anche per il giorno dopo. Buon appetito a tutti! :D 

INGREDIENTI:
- 4 cucchiai di pasta di curry rossa thailandese
- 4 cucchiai di olio d’oliva
- 400 g di petto di pollo già tagliato a tocchetti
- 300 ml di latte di cocco
- 300 ml di panna di soia
- 200 ml di acqua
- 3 patate grandi
- 2 cipolle
- n. 100 g di noci anacardi salati e tostati
- 1 cucchiaio di zucchero di canna
- 1 stecca di cannella
- 3 foglie di alloro
- 3 cucchiai di salsa di soia
- 2 cucchiai di pasta di tamarindo
- 1 cucchiaino di cumino romano (jeera, cuminum cyminum) in polvere
- 1 cucchiaino di cardamomo.
 
Pelate le patate e le cipolle e tagliate poi a cubetti. Riscaldate l’olio in una padella o pentola antiaderente capiente a fuoco medio. Aggiungete nell’olio circa 4 cucchiai di pasta di curry rossa thailandese e lasciate cuocere per un poco, finché non sentite il profumo diffondersi in tutta la stanza. Girate continuamente. Aggiungete poi anche i tocchetti di pollo e cuocete per un paio di minuti. Versate dentro il latte di cocco, girate e lasciate a cuocere sotto il coperchio per qualche minuto o finché non vedete che l’olio dal colore rosso comincia a salire in superficie. Aggiungete le patate, le cipolle e gli anacardi e circa 300 ml di panna di soia e 200 ml di acqua. Girate e lasciate a bollire per un attimo sotto coperchio. Aggiungete poi nella pentola anche una stecca di cannella, 1 cucchiaino di cardamomo, 3 foglie di alloro e 1 cucchiaino di cumino romano. Girate bene e lasciate cuocere a fuoco lento sotto il coperchio per circa 15-20 minuti, finché le patate e le cipolle non sono cotte. Aggiungete poi 3 cucchiai di salsa di soia, circa 1 cucchiaio di zucchero di canna grezzo e circa 2 cucchiai di pasta di tamarindo. Girate e lasciate a stufare per un attimo. Assaggiate. Volendo potete aggiustare il sale e l’acredine del piatto (con la salsa di soia e il tamarindo). Se siete contenti, potete servire il piatto subito. Questo curry viene solitamente servito con il riso, ma io lo mangio spesso anche senza contorni.

18.6.2011

Punajuuri-suklaakakku-Torta barbabietole e cioccolato

LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA SUBITO DOPO LA FOTO!

Eräänä iltana minut valtasi halu syödä jotain hyvää. Mieleni teki tosin jotain kevyttä hyvää, joka olisi kelvannut myös seuraavan päivän aamupalalle. Kaapista löytyi hieman sokeroimatonta kaakaojauhetta sekä supertummaa suklaata ja jääkaapiin oli jäänyt muutama keitetty punajuuri. Muistinkin samassa lukeneeni kerran eräästä ohjeesta, että kaako- tai suklaakakun pystyisi makeuttamaan myös raastetulla punajuurella. Punajuuri kun antaa kakulle mehukkaan makean maun, ilman että taikinaan täytyy lisätä liikaa hienoa sokeria. En ollut kokeillut tätä kikkaa koskaan aikaiseemin, mutta ajattelin kokeilla sitä nyt! Valitsin taikinaan tavallista terveellisempiä aineita kuten täysjyväjauhoja, kylmäpuristettua oliiviöljyä, karkeaa ruokosokeria, soijamaitoa ja supertummaa suklaata. Lisäsin mukaan vielä kaksi keitettyä ja raastettua punajuurta. Torttu jäikin kivan pehmeäksi ja hieman kermaiseksi eikä taikinasta tullut yhtään kuiva myöskään paistamisen jälkeen. Maku oli tosiaan sopivan makea ja mehukas. Kokeilu onnistui siis hyvin! Voin suositella tätä yksinkertaista, terveellistä ja erikoista kakkua nyt myös muille! Se sopii aivan hyvin sekä jälkiruuaksi, aamupalaksi että välipalaksi!

AINEKSET:
- 200 g leivontaan soveltuvia täysjyväjauhoja
- 80 g biologi sta sokeroimatonta kaakaojauhetta
- 150 g karkeaa ruokosokeria
- 1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 1 dl soijamaitoa
- 2 keitettyä punajuurta
- 50 g supertummaa suklaata
- 2 kananmunaa
- 3 tl vaniljaesanssia
- 2,5 tl leivinjauhetta
- vaniljaista tomusokeria koristeluu.

Tee jauhoista, kaakaosta ja leivinjauheesta kuiva-ainesekoitus. Muussaa tai pilko punajuuret hienoksi silpuksi. Paloittele suklaa suhteellisen isoiksi paloiksi. Eroittele kananmunien valkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Sekoita isossa asiassa keltuaiset ruokosokeriin.  Lisää oliiviöljy, soijamaito ja vaniljaesanssi. Sekoita ainekset huolellisesti. Lisää kulhoon myös kuiva-ainesekoitus ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon punajuuret ja suklaa ja sekoita jälleen. Ota valkuaisvaahto jääkaapista. Ota esille puulasta ja kääntele varovaisesti vaahto taikinan joukkoon alhaalta ylöpäin suuntautuvin liikkein. Kaada taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Paista uunissa noin 170 asteessa n. 35 minuutin ajan tai kunnes kakku on kypsä myös keskeltä. Jätä valmis kakku jäähtymään hetkeksi ja sirottele sitten sen päälle mieluiten vaniljalla maustettua tomusokeria.



Una sera mi è venuta voglia di dolce – ma di un dolce leggero che si potesse anche mangiare a colazione. Oltre ad avere un poco di cacao e cioccolato extra fondente, avevo un paio di barbabietole cotte in frigorifero. Infatti, mi sono ricordata di una qualche ricetta dove si consigliava di addolcire la torta di cacao o di cioccolato con un poco di barbabietola grattugiata che avrebbe reso il dolce succulento e gustoso senza dover abbondare con lo zucchero semolato. Non l’avevo mai provato a fare prima, ma decisi di fare una prova! Ho scelto solo gli ingredienti più sani – farina integrale, olio d’oliva EVO, zucchero di canna grezzo, latte di soia e cioccolato fondente extra a cui ho aggiunto due barbabietole cotte e grattugiate. La consistenza della torta è rimasta pastosa e morbida e per niente secca anche dopo la cottura. Il gusto era effettivamente dolce e alquanto succulento. Quindi, prova riuscita! Ora posso consigliare questo dolce semplice, sano e particolare anche agli altri! Funziona sia come dolce che come colazione o merenda! 

INGREDIENTI:
- 200 g di farina integrale per dolci
- 80 g di cacao biologico amaro
- 150 g di zucchero di canna integrale
- 1,5 dl di olio d’oliva EVO
- 1 dl di latte di soia
- 2 barbabietole cotte
- 50 g di cioccolato extra fondente
- 2 uova
- 3 cucchiaini di essenza di vaniglia
- 2,5 cucchiaini di lievito
- zucchero a velo (preferibilmente vanigliato) per decorare.

Fate una miscela con la farina, il cacao e il lievito. Tritate finemente le barbabietole cotte e tagliate il cioccolato a pezzi grossolanamente. Separate i tuorli delle uova dagli albumi. Montate gli albumi per bene e metteteli in frigorifero. In una grande ciotola mischiate i tuorli con lo zucchero. Aggiungete l’olio, il latte e l’essenza di vaniglia. Girate bene. Aggiungete anche la miscela di farina e girate molto bene.  Versate nel composto il trito di barbabietole e cioccolato e mischiate. Tirate poi gli albumi montati fuori dal frigo e prendete un mestolo di legno. Con molta cautela e  movimenti dal basso verso l’alto, mischiate la schiuma nel composto generale. Versate l’impasto pronto in una pirofila coperta di carta da forno. Cuocete il dolce a circa 170 gradi per circa 35 minuti o finché la torta non è cotta anche nel centro. Lasciate raffreddare un poco e coprite poi con dello zucchero a velo, preferibilmente vanigliato.

12.6.2011

Yrttisalaatti - Insalata agli odori

LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!
Tänään avasimme virallisesti kesäkauden ja vietimme ensimmäisen päivän merenrannassa! Kun ilma alkaa lämmetä, minun alkaa tehdä mieli kevyttä ruokaa, kuten salaatteja, tuoreita vihanneksia jne. Uskon, että tulen valmistamaan tätä yrttisalaattia usein kesän aikana. Keksin tämän salaatin eräänä päivänä, kun mieleni teki kovasti herneillä ja rapeilla pekoniviipaleilla höystettyä vihersalaattia. Koska yritän syödä kevyemmin, kaapista ei - kuten yleensäkään - löytynyt pekonia vaan jotain paljon terveellisempää: iso palanen paahdettua kalkkunanrintaa! Paahdettua, isoina palasina myytävää kalkkunanrintaa löytyy Italiassa suurimmista supermarketeista. Pakkaukset muistuttavat hieman palasina myytävää keittokinkkua. Kalkkunanrinnan voi leikata ohuiksi suikaleiksi ja paahtaa kovalla lämmöllä sekä maustaa reilusti yrttisuolalla. Lopputuloksena on yllättävän paljon rapeaa pekonia muistuttava lisuke. Mikäli haluatte käyttää kalkkunansuikaleita salaattiin, ne ovat lisäkkeenä huomattavasti pekonia terveellisempi vaihtoehto. Herneet, ”valepekoni” ja tuoreet yrtit antavat salaatille ihanan maun, ja minun tekisikin aina mieli syödä koko kulho tyhjäksi, kun kerran aloitan sitä maistelemaan. Salaattiin voi käyttää monenlaisia salaattilajikkeita – mitä jääkaapista löytyy. Tämä resepti on maukas ja kevyt sekä erittäin nopea valmistaa, joten se käy loistavasti pikaisesta lounaasta tai illallisesta! 

AINEKSET:
- ohuiksi tikuiksi leikattua porkkanaa
- rucola-salaattia
-sekoitus erilaisia salaattilajikkeita, esim. punasikuria, kähäräendiiviä (friseesalaattia), roomansalaattia (sidesalaattia), lollo rossoa tms.
- tuoreita pinaatinlehtiä
- tuoretta timjamia, meiramia ja basilikaa
- tuoreita tai pakastettuja herneitä
- palanen paahdettua kalkkunanrintaa
- balsamiviinietikkaa
- yrttisuolaa
- öljyä
- chilipippuria.

Leikkaa porkkanat ohuiksi tikuiksi. Leikkaa myös kalkkunanrinta samantyyppisiksi mutta hieman suuremmiksi suikaleiksi. Paahda kalkkunasuikaleita kovalla lämmöllä, kunnes ne muuttuvat rapeiksi. Mausta runsaalla yrttisuolalla. Ota kalkkunasuikaleet pois pannulta ja laita jäähtymään. Pese pannu ja ota esiin herneet. Kaada herneet puhdistetulle pannulle. Lisää pannulle myös vettä, hieman kuivattua chilipippuria ja yrttisuolaa. Kun vesi on haihtunut ja herneet ovat pehmenneet, voit ottaa paistinpannun pois liedeltä. Älä anna herneiden kuitenkaan muussaantua. Anna jäähtyä hetken ja ota sitten esiin iso tarjoilukulho. Kaada siihen kaikki salaatit ja porkkanatikut. Kaada mukaan myös kalkkunasuikaleet ja herneet. Lisää salaattiin tuoreet yrtit ja mausta oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla ja yrttisuolalla. Tarjoile. 




Oggi abbiamo ufficialmente aperto la stagione estiva e trascorso la prima domenica al mare! Quando comincia a fare caldo, mi viene spesso voglia di cibi più leggeri, insalate, verdura etc. Ecco un’insalata che credo preparerò spesso quest’estate. L’ho inventata un giorno quando avevo tanta voglia di un’insalata fatta con i piselli e strisce di bacon croccanti… Ovviamente, visto che cerco di mangiare più leggero, nella dispensa non c’era del bacon, ma qualcosa di molto più salutare: un trancio di petto di tacchino arrosto. Il trancio di petto di tacchino arrosto si può trovare nei supermercati ben forniti, e assomiglia un po’ a un trancio di prosciutto cotto. Lo potete tagliare a strisce sottili e arrostire a fuoco alto e condire con del sale alle erbe. Il risultato finale assomiglia in maniera sorprendente al bacon croccante. Se ne volete aggiungere ad un’insalata, queste strisce di petto di tacchino croccanti sono però molto più salutari del bacon… I piselli, “il bacon finto” e gli odori freschi danno all’insalata un gusto irresistibile: infatti, ogni volta che assaggio quest’insalata poi mi viene voglia di finire l’intero recipiente… Potete metterci dentro diversi tipi di insalata verde – tutto quello che trovate nel frigo. Questa ricetta è leggera e gustosa, oltre che un’ottima opzione per un pranzo o cena veloce!

INGREDIENTI:
- carote tagliate alla julienne
- rucola
- una miscela di diversi tipi di insalata, ad esempio radicchio, pan di zucchero, scarola e riccio
- foglie di spinaci freschi
- timo, maggiorana e basilico freschi
- piselli freschi o surgelati
- un trancio di petto di tacchino arrosto
- aceto balsamico
- sale alle erbe
- olio d’oliva
- peperoncino.

Tagliate le carote alla julienne. Tagliate anche il petto di tacchino a strisce simili, ma un poco più grandi. Arrostite le strisce di tacchino a fuoco altissimo finché non sono diventate croccanti. Condite con abbondante sale alle erbe. Togliete le strisce di petto di tacchino dalla padella e mettetele da parte a raffreddare. Lavate un attimo la padella, prendete dei piselli e versateli dentro la stessa padella. Aggiungete anche dell’acqua, un poco di peperoncino secco e sale alle erbe. Una volta che l’acqua è evaporata e i piselli sono diventati morbidi, potete togliere la padella dal fuoco. Non lasciate, però, che i piselli si spappolino. Lasciate a raffreddare per un poco e preparate poi un grande recipiente. Versate dentro tutta l’insalata e le carote. Mettete dentro anche le strisce di tacchino e i piselli. Condite con le erbe fresche, l’olio d’oliva, l’aceto balsamico e il sale alle erbe. Servite subito.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...