13.8.2011

Antiikin Rooman keittiö-Cucina dell'antica Roma


LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!

Hei kaikille pitkästä aikaa!! Viimeisestä reseptistäni onkin ehtinyt kulumaan jo kuukausi... Olin kamalan kiireinen koko heinäkuun ajan, koska työstin kuumeisesti erästa minulle tärkeää työprojektia, jonka sainkin sitten vietyä loppuun: tänä syksynä Suomessa julkaistaan tekemäni käännös italialaisen kirjailijan, tiedemiehen ja televisiojuontajan Alberto Angelan kirjasta ”Una Giornata nell’Antica Roma” eli ”Päivä antiikin Roomassa”. Suosittelen kirjaa kaikille, oli se sitten suomeksi tai italiaksi! Teos on kiehtova matka antiikin roomalaisten elämään ja sen salaisuuksiin (tämän lisäksi se auttaa ymmärtämään monia asioita modernista Italiastakin...) Kirjan luettuanne myös Roomaan tehdyt matkat saavat aivan uusia ulottuvuuksia :D

Minulla ei siis ollut juurikaan aikaa kokkailla koko heinäkuun aikana, mutta onnistuin valmistamaan – kirjan minussa herättämän kiinnostuksen siivittämänä – yhden oikean antiikin Roomasta periytyneen reseptin! Resepti, jonka valmistin eräänä iltana kotonani, on osa maailman vanhinta keittokirjaa. Kirja on Apiciuksen De Re Coquinaria, joka on käännetty sekä italiaksi että suomeksi (suomenkielinen käännös ”Roomalainen keittokirja” vuodelta 2002). Kokeilemaani reseptiin kuuluu mausteita, jotka eivät enää ole osa italialaista keittiötä, mutta joita antiikin aikana käytettiin Roomassa usein. Tulos yllätti minut ja mieheni erittäin positiivisesti – ruoka, johon kuuluu pekonia, tuoremakkaraa ja herneitä, osoittautui erittäin maukkaksi, mehukkaksi ja suorastaan ruokahalun herättäväksi! Mikäli haluatte joskus tarjoilla vieraillenne todellisen roomalaisen, perinteisen ja kiehtovan mausteisen ruoan (reseptillä on ikää 2000 vuotta), suosittelen kokeilemaan tätä ruokalajia! :D (P.s. Antiikin roomalaiset eivät ajatelleet asioita kuten kolesterolia, rasvoja tms. – unohtakaa siis dieetti tätä ruokaa tehdessänne...)

200 g di pekonikuutioita
250 g di mausteista tuoremakkaraa
250 g di kuutioiksi leikattua porsaanlihaa
1 iso sipuli

Maustesekoitus, johon tulee:
0,5 ruokalusikallista korianteria
0,5 tl jauhettua mustapippuria
1 tl liperiä
Muutama tuore oreganonlehti
1 tl tilliä

250 g pakastettuja herneitä (tämä tekee elämästä vähän helpompaa)
8 rkl soijakastiketta (joka korvaa suolaisen garum-kastikkeen, josta roomalaisten paljon pitivät ja jonka perusraaka-aineena oli kala)
1,5 lasillista punaviiniä
0,5 lasillinen vettä
400 g jo kypsennettyjä palkopapuja
oliiviöljyä

Paista sipuli ja kaikki liha huolellisesti yhdessä. Anna kaikkien ainesten ruskistua kunnolla. Lisää sitten pakastetut herneet, soijakastike, viini ja suurin osa mausteseoksesta. Jätä hautumaan, kunnes herneet ovat pehmenneet ja liha alkaa olla suussasulavan mureaa. Lisää sitten myös palkopavut, jäljelle jäänyt osa mausteista sekä hieman oliiviöljyä. Jätä hautumaan vielä hetkeksi. Tarjoile tuoreen maalaisleivän kera.





Ciao a tutti – dopo tanto tempo!! È passato già un mese dalla mia ultima ricetta… Purtroppo sono stata superimpegnata per tutto il luglio, perché ho dovuto finire un progetto di lavoro a cui tenevo tanto: questo autunno in Finlandia verrà pubblicata la mia traduzione del bellissimo libro di Alberto Angela “Una Giornata nell’Antica Roma”. Lo consiglio a tutti, in italiano o in finnico che sia! Un libro affascinante, che racconta la vita e i segreti degli antichi romani (e vi fa capire anche tanto sull’Italia moderna…). Le visite a Roma acquistano un nuovo significato, una volta letto il libro :D
 
Quindi, per tutto il mese non ho avuto molto tempo per cucinare, ma sono riuscita a preparare  - sollecitata dall’interesse che il libro ha suscitato in me – una vera ricetta della cucina dell’antica Roma! La ricetta che ho preparato una sera a casa mia, fa parte del più antico libro di cucina del mondo: De Re Coquinaria di Apicius, che è stato tradotto sia in italiano che il finnico. Ebbene, questa ricetta include spezie che ormai non fanno più parte della cucina italiana, ma che all’epoca venivano usate frequentemente. Il risultato ci ha sorpreso in maniera decisamente positiva –  con pancetta, salsiccia e piselli, questo piatto era davvero gustoso, succulento e appetitoso! Se volete offrire una cena davvero romana, piccante e tradizionale (il piatto ha 2000 anni) ai vostri amici, vi consiglio questa ricetta! :D (P.s. Gli antichi romani non pensavano alle cose come il colesterolo, il grasso o altro – quindi scordatevi la dieta con questo piatto…)

200 g di cubetti di pancetta
250 g di salsiccia speziata
250 g di carne di maiale tagliato a cubetti
1 cipolla grande

Una miscela di spezie fatta di:
0,5 cucchiai di coriandolo
0,5 cucchiaini di pepe nero macinato
1 cucchiaino di ligustico (o levistico)
Qualche foglio fresco di origano
1 cucchiaino di aneto

250 g di piselli surgelati (per semplificarci la vita)
8 cucchiai di soia (che sostituisce la salsa salata garum che piaceva tanto agli antichi romani, a base di pesce)
1,5 bicchieri di vino rosso
0,5 bicchieri di acqua
400 g di fagiolini già cotti
Olio d’oliva

Soffriggete bene la cipolla con tutta la carne. Fategli prendere un bel  colore dorato. Aggiungete poi i piselli surgelati, la salsa di soia, il vino e la maggior parte della miscela di spezie. Lasciate a stufare finché i piselli non siano cotti e la carne tenera. Aggiungete anche i fagiolini, il resto della miscela di spezie e un poco di olio d’oliva. Lasciate stare ancora un attimo e servite poi con pane casareccio fresco.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...