25.9.2011

MAKAROONILAATIKKO

LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LA FOTO!

Hei taas! Olimme siis käymässä Lontoossa, ja meillä oli aivan mahdottoman hauskaa! Heti kun ehdin, laitan nähtäväksi muutamia kuvia, jotka otin kierrellessämme Lontoon loistavilla markkinoilla! :D Myös Oxford oli todella kaunis paikka! Ahmimme kaupungin monissa pubeissa kotitekoisia purilaisia ja joimme litroittain olutta! :D
Ennen matkakuvia halusin laittaa sivulle kuitenkin hyvin perinteisen suomalaisen reseptin. Yllätyksenä italialaisille lukijoille kyseessä on eräänlainen uunipasta, eli siis kaikkien tuntema makaroonilaatikko! Makaroonilaatikko muistuttaa aika paljon italialaisia uunipastoja, vaikka reseptiin ei kuulukaan tomaattikastiketta. Mutta laitetaanhan siihen ketsuppia päälle! :D Makaroonilaatikko on mielestäni mukava suomalainen versio uunipastaruoista – lopputulos palkitsee, resepti on suhteellisen helppo eikä vaadi liikaa vaivannäköä :) Minun versioni ei ole aivan perisuomalainen, koska olen lisännyt mukaan hieman mozzarella ja parmesaanijuustoa. Mutta kokonaisuus toimii oikein hyvin, eikä maku ole missään tapauksessa liian vahva. Tämä reilu annos riittää suuremmankin ystävä- tai sukulaisjoukon ruokkimiseen! Buon appetito! :)


750-800 g naudan ja broilerin jauhelihaa
n. 600 g makarooneja
2 isoa sipulia
2,5 dl kevytkermaa
1 dl vettä
150 g mozzarellaraastetta
n. 200 g parmesaaniraastetta
2 kananmunaa
yrttisuolaa
mustapippuria
meiramia
timjamia
grillimaustetta

Paista pilkottu sipuli jauhelihan kanssa. Mausta runsaalla yrttisuolalla, grillimausteella, mustapippurilla, meiramilla ja timjamilla. Keitä makaroonit suolatussa vedessä. Laita uuni lämpeämään n. 220 asteeseen. Sekoita valutetut makaroonit jauheliha-sipuliseokseen. Sekoita mukaan kaikki mozzarellaraaste ja melkein kaikki parmesaaniraaste. Voitele iso uunivuoka. Kaada seos liha-makarooni-juustoseos siihen. Sekoita toisessa astiassa keskenään kerma, 1 dl vettä, 2 kananmunaa. Mausta runsaalla suolalla ja pippurilla. Kaada nesteseos tasaisesti vuokaan. Peitä pinta jäljelle jääneellä parmesaaniraasteella. Laita uuniin noin 35-40 minuutiksi tai kunnes laatikko on päältä kauniin kullanruskea ja rapea. Tarjoile ketsupin kera.





Eccoci di nuovo! Siamo stati a Londra e ci siamo divertiti un mondo! Appena possibile, vi farò vedere qualche foto scattata andando in giro per i meravigliosi mercati di Londra :D Anche Oxford era davvero molto bella, e ci siamo “abbuffati” di birra e di hamburger fatti in casa nei vari pub della città! :D

Intanto, vi voglio presentare una ricetta tradizionale finlandese, che si chiama makaroonilaatikko. Sorpresa sorpresa, si tratta di una specie di pasta al forno! Non è una pasta al forno tradizionale, dal punto di vista italiano, visto che è una pasta in bianco, e spesso la gente la mangia condita con del ketchup….Non inorridite, non è così male come sembra :D Intanto, la ricetta in sé è una bella pasta al forno fatta in bianco, una ricetta non molto impegnativa, di facile preparazione ma dal risultato ottimale.  Quindi, questa è una versione finlandese di una pasta al forno (con l’aggiunta di un po’ di formaggi italiani), che vi posso consigliare di provare – il piatto nel suo insieme funziona bene e il gusto è alquanto delicato. Con questa bella porzione di makaroonilaatikko potete sfamare un bel gruppo di amici e parenti! Buon appetito! :D



750-800 g di macinato (ho scelto metà bovino e metà tacchino) 
600 g di maccheroni 
2 cipolle grandi 
2,5 dl di panna light senza lattosio o panna di soia 
1 dl di acqua 
150 g di mozzarella grattugiata senza lattosio 
200 g di parmigiano grattugiato 
2 uova 
sale alle erbe 
pepe 
maggiorana 
timo 
miscela di spezie alla griglia



Friggete la cipolla affettata con la carne macinata. Condite con abbondante sale alle erbe, pepe, maggiorana, timo e miscela di spezie alla griglia. Cuocete la pasta. Mettete il forno a riscaldare a circa 220 gradi. Mischiate i maccheroni scolati con la miscela di carne macinata e la cipolla. Aggiungete tutta la mozzarella grattugiata e quasi tutto il parmigiano. Mischiate. Prendete una grande teglia da forno e oliatela. Versate il mix di carne, maccheroni  e formaggio dentro la teglia. Prendete una ciotola e rompeteci dentro le uova. Aggiungete 1 dl di acqua, 2,5 dl di panna e girate bene. Condite con abbondante sale e pepe. Versate il liquido nella teglia sopra i maccheroni e la carne. Coprite la superficie con il parmigiano grattugiato rimasto. Mettete nel forno per circa 35-40 minuti o finché il superficie dello sfornato con sia bello dorato e croccante. Servite subito – se avete ospiti finlandesi a pranzo, servite il piatto con del ketchup! :)


1.9.2011

Kesäkuvia - Foto estive

Tässäpä muutama kesäinen kuva – onnistuin vihdoin ja viimein jäämään pienelle kesälomalle ja rentoutumaan parissakin eri paikassa! Merenrannalla sää oli oikein kaunis, ja koko loman ajan söimme poikkeuksetta todella hyvin! Tämän kesän lomaykkönen: lampaanvartaat ja tuoreista tomaateista tehty salaatti. Mikäli mielenne tekee erityisen herkullista tomaattisalaattia menetelkää näin: Valikoikaa runsaasti erityyppisiä ja täydellisen kypsiä tomaatteja. Raastakaa päälle hienon hienoksi pari valkosipulinkynttä. Sekoittakaa sitten huolellisesti. Lisätkää hienonnettua tuoretta basilikaa ja kunnon hyppysellinen oreganoa. Maustakaa maun mukaan suolalla, ja lisätkää vielä kylmäpuristettua oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa. Syökää nautiskellen tuoreen maalaisleivän kera!

Kävimme lomien aikana myös perinteisellä piknikillä vuoristossa – ei ole olemassa mitään sen ihanampaa kuin avotulella paahdetut tuoremakkarat ja lampaanvartaat! :D Yleensäkin on sanottava, että tänä kesänä olemme syöneet todella paljon grillattuja ruokia: grillattuja vihanneksia, täytettyjä ja grillattuja vihanneksia, grillattua lihaa... :)  Eritoten voin suositella kaikille lihatäytteisiä paprikoita, jotka on täytetty sekä hakkeeksi hienonnetulla naudanlihalla että juustoilla ja tuoreilla yrteillä ja jotka on sitten paistettu avotulella. Kannattaa! Näitä valokuvia katsoessani minulle tulee sellainen vaikutelma, kuin olisin viettänyt koko kesän syöden. Saattahan se tosiaan olla niinkin... :D

Onnistuin jossain välissä tekemään taas pienen retken Roomaankin (jossa lämpötila oli +38, joten meillä kaikilla oli hieman kuumat oltavat, mutta Rooma on aina Rooma!) Mukana kuvasikermässä on myös muutama valokuva Rooman lähellä sijaitsevasta Ostia Anticasta, jossa on mahdollista ihailla erittäin hyvin säilyneitä raunioita antiikin Rooman ajalta. Onnistuin tekemään siellä kunnon kierroksen ja minuun teki syvän vaikutuksen katsella kaikkia edelleen näkyvissä olevia yksityiskohtia, joista saa varsin hyvän kuvan siitä, miten roomalaiset aikoinaan elivät. Eivät loppujen lopuksi kovinkaan paljon eri tavalla meihin verrattuna, koska löysin alueelta paljon viinitupia ja tavernoja, viinibaareja, pieniä elintarvikekauppoja ja kauniita asuintaloja.

Ensi viikolla menemme Lontooseen, jossa aikomukseni on käydä vierailemassa kaupungin kaikilla (herkkuja myyvillä) toreilla. Noh, ehkä nyt ei ihan kaikilla, mutta ainakin suurimmalla osalla niistä! :D Oikein mukavaa loppuviikkoa kaikille! :)

----------------------------------------------------------------------

Ecco un paio di foto estive  - finalmente sono riuscita a prendermi un po’ di vacanze e rilassarmi qua e là! Il tempo al mare è stato bello e abbiamo mangiato davvero bene per tutte le vacanze! Il numero uno di queste vacanze: arrosticini e insalata di pomodori freschi. Nel caso aveste voglia di un’insalata di pomodori particolarmente sfiziosa: prendete tanti pomodori di diversi tipi, tutti belli maturi però. Grattugiate sopra un paio di spicchi d’aglio. Mescolate con cura. Aggiungete basilico fresco tritato e una bella spruzzatina di origano. Condite con sale q.b., olio d’oliva extravergine e aceto balsamico. Mangiate con gusto accompagnandovi con pane fresco casereccio!

Siamo stati in montagna per il picnic estivo tradizionale – non c´è niente di meglio di salsiccia fresca e arrosticini fatti alla griglia sul fuoco all’aperto! :D  In generale devo dire che quest’estate abbiamo mangiato davvero tanto cose grigliate: verdura alla griglia, verdura ripiena cucinata alla griglia, carne alla griglia… :) In particolare, vi consiglio di provare dei peperoni ripieni con carne di bovino tritata, formaggi ed erbe fresche, cucinati sul fuoco all’aperto. Merita! Guarando le foto, mie viene l’impressione che ho trascorso l’estate a mangiare. Effettivamente, potrebbe essere… :D

Intanto, sono riuscita a fare una piccola gita a Roma (c’erano 38 gradi, quindi ci siamo sentiti leggermente accaldati, ma Roma è sempre Roma!) Ho anche qualche foto da Ostia Antica vicino a Roma, dove si possono ammirare delle rovine molto ben conservate dell’epoca di antica Roma. Sono riuscita a farci un bel giro e mi sono emozionata alla vista di tutti i dettagli ancora visibili che danno una buona idea di come vivevano i romani all’epoca. Non molto diversamente da noi, alla fine, visto che ho trovato una quantità di osterie, bar, negozietti alimentari e belle case residenziali. 

La settimana prossima andremo a Londra e ho intenzione di visitare tutti mercati (mangerecci) della città. Mah, forse non tutti, ma la maggior parte! :D Intanto, buon fine settimana a tutti!  :)
































Tämä on antiikin Rooman aikainen “baaritiski”: oikealla näkyvät pienet portaat, joille aseteltiin kuppeja, viinimaljoja ja muita astioita. Vasemmalla kohoaa varsinainen tiski, jonka sisälle kätketyy suuria amforia, jotka täytettiin viinillä, oliiveilla, emmervehnällä jne. Kaikkein taaimmainen osa avautui suoraan kadulle, joten samalla kun ihmiset kävelivät keskustan kaduilla he pystyivät pysähtymään tiskille syömään lennossa jotain pientä. Pyöreä pieni aukko, joka näkyy keskellä tiskiä vasemmalla puolella, oli vesijohto: sitä pitkin johdettiin juoksevaa vettä pesualtaaseen, joka näkyy takana kaariaukon alla. Allasta käytettiin astioiden tiskaamiseen.

Questo è il bancone di una locanda dell’epoca romana: a destra gli scalini dove si appoggiavano le ciotole, le coppe e altre stoviglie. A sinistra il bancone che nasconde dentro di sé delle anfore che venivano riempite con del vino, olive, farro etc. La parte dietro dava direttamente sulla strada cosicché la gente poteva fermarsi a mangiare qualcosina di rapido al volo mentre passeggiava per le vie del centro. Il buco che vedete nel mezzo del bancone a sinistra era la conduttura dell’acqua: portava acqua corrente nel “lavandino” che si trova sotto l’arco in fondo. Veniva usato per lavare i piatti.
 
 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...