26.12.2011

AUGURI

Toivottavasti olette kaikki viettäneet oikein mukavan joulun! Tässä muutama kuva näistä juhlapäivistä. Niiden myötä toivotan vielä kaikille oikein ihania juhlia ja hauskaa tulevaa uutta vuotta! :)

Spero che abbiate trascorso un Natale bellissimo! Ecco qualche foto scattata durante queste feste. Con queste foto vi auguro ancora delle buone feste e un bellissimo anno nuovo! :)















17.12.2011

Kanapekonipiiras – Torta salata pollo e pancetta


LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!
Tähän aikaan talvesta minusta on hirveän kivaa paistaa kaikenlaisia piirakoita - kukapa tietää, miksi. Ehkä kaikkein mukavinta se, kun koti täyttyy ilmassa leijailevista tuoksuista ja herkuista, joita voi syödä sekä aterian asemesta että suolaisina välipaloina. Esimakua joulun juhlista :) Avomieheni puolestaan ryhtyi lueskelemaan Lontoosta ostamaani keittokirjaa (GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes, BBC Books 2008) ja pyysi minua valmistamaan suolaisia piiraita, joiden täyte vaikutti kerrassaan herkulliselta: kanaa, perunoita, sipulia ja ohuita pekonisuikaleita. Kokeilin reseptiä lisäten täytteeseen hieman parmesaaniraastetta sekä yhden kananmunan sitomaan ainekset yhteen. Pidimme tästä piirasta paljon, ja näin joulun etukäteistunnelmissa en jaksa juuri välittää, vaikka resepti ei olekaan yksi vuoden kevyimmistä… :D

Olen jo ehtinyt koristelemaan kuusen – Italiassa kun on tapana koristella kuusi 8. 12., ”Neitsyt Marian synnittömän sikiämisen päivänä”, joka on juhlapäivä koko maassa. Minusta on ihanaa koristella kuusi: Suomessa tietenkin kuusi on aina aito, mutta myös täällä Italiassa on tosi kyseessä: meillä on kaunis tekolumella koristeltu iso (muovi)kuusi ja paljon sieltä täältä ostettuja koristeita. Osa on vanhoja, muistoja herättäviä koristeita, joilla on ikää jo muutama vuosikymmen (!), jotkut ovat hyvin kauniita, ohuen ohuista puulevyistä käsin leikattuja koristeita, ja monet on ostettu Saksasta eräästä läpi vuoden auki olevasta liikkeestä, joka myy ainoastaan erilaisia joulukoristeita… Mitäpä tähän voi muuta todeta: en oikein malta odottaa talven juhlakauden alkamista!  :)  Oikein mukavaa joulunalusviikkoa!

AINEKSET:
150 g ohuita pekonisiivuja
2 isoa sipulia
400 g kananrintaa pienen pieniksi paloiksi leikattuna
2 hyvin isoa perunaa
2  valmista levyä lehtitaikinaa (pyöreän muotoisia, jos mahdollista)
1 kananmuna
Kourallinen parmesaaniraastetta
Mustapippuria
Yrttisuolaa
Grillimaustetta

Kuori perunat ja leikkaa ne pikkuisiksi kuutioiksi. Leikkaa pekoni pieniksi palasiksi. Laita pekoni sitten käristymään paistinpannulle. Kun rasva alkaa sulaa, lisää pannulle myös perunakuutiot. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja laita paistumaan öljytilkan kera toiselle paistinpannulle kananpalasten kanssa. Kun kana ja sipulit alkavat saada väriä, mausta runsaalla yrttisuolalla ja grillimausteella. Maku saa olla varsin voimakas, jotta täytteestä saadaan riittävän maukas. Mausta peruna-pekoniseos runsaalla mustapippurilla. Kun kana ja sipulit ovat kypsiä, voit ottaa pannun pois hellalta. Kun perunat ovat lähes kypsiä, voit ottaa myös tämän paistinpannun pois tulelta. Sekoita kana, sipuli, perunat ja pekoni isossa kulhossa. Jätä jäähtymään joksikin aikaa. Lisää täytteeseen sitten kourallinen parmesaaniraastetta ja yksi kananmuna. Sekoita. Levitä voitaikinalevyt työtasolle. Jaa täyte kahteen osaan. Levitä ensimmäinen osa yhden taikinalevyn ylemmälle puolikkaalle. Nosta sitten taikinalevyn alaosa levyn yläosan ja täytteen päälle. Näin saat aikaiseksi kauniin puolikuun muotoisen piirakan. Toista sama toisen taikinalevyn kohdalla. Sulje piirakoiden reunat. Paista 200 asteessa noin 20 minuutin ajan, tai kunnes lehtitaikinasta tulee kauniin kullankeltainen.





In questo periodo mi piace tanto fare delle torte salate, chissà perché – forse mi piace riempire la casa con profumi fragranti e delizie da mangiare sia come pasto principale sia come merenda salata. Un assaggio delle feste :) Comunque, il mio compango, leggendo il libro di ricette comprato a Londra (GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes, BBC Books 2008), mi ha gentilmente chiesto di preparare delle tortine salate con un ripieno davvero delizioso: pollo, patate, cipolla e sottili strisce di pancetta. Ho provato la ricetta aggiungendo nel ripieno un poco di parmigiano e un uovo per amalgamare. La torta ci è molto piaciuta e in questo clima prefestivo poco importa se non era proprio una delle ricette più leggere dell’anno… :D 

Intanto ho preparato l’albero – voi l’avete giá preparato? Io adoro preparare l’albero di Natale: quando sto su in Finlandia abbiamo un albero vero, ma anche qua non scherzo: un bell’albero con neve finta e tante decorazioni comprate un po’ qua e un po’ là. Ci sono vecchi cimeli, vecchi di qualche decennio (!) e delle decorazioni molto belle tagliate a mano e ricavate da sottilissime sfoglie di legno e altre ancora comprate in Germania da un negozio aperto tutto l’hanno che vendeva esclusivamente decorazioni natalizie.. Che dire, non vedo l’ora che cominci il periodo delle feste!  :)  Buona settimana prenatalizia!

INGREDIENTI:
150 g di strisce di pancetta sottili
Due grandi cipolle
400 g di petto di pollo tagliato e pezzettini
2 patate molto grandi
Due sfoglie di pasta sfoglia già pronte
1 uovo
Una manciata di parmigiano
Pepe nero
Sale alle erbe
Miscela di spezie per arrosto

Pelate le patate e tagliatele in cubettini piccolini. Tagliate la pancetta a pezzettini. Mettete la pancetta a rosolare in una padella e quando il grasso della pancetta comincia a scogiogliersi, metteteci anche i cubetti di patata. Tagliate la cipolla a strisce e mettetela a rosolare in un’altra padella a fuoco alto con i pezzettini di pollo e con un poco di olio. Quando il pollo comincia a prendere il colore e la cipolla pure, potete condire con sale alle erbe e tanta miscela di spezie per arrosto. Il sapore deve risultare abbastanza forte per dare gusto al ripieno. Condite le patate con la pancetta e con abbondante pepe nero. Quando il pollo è cotto e le cipolle pure, togliete la padella dal fuoco. Quando le patate sono quasi cotte, potete togliere anche questa padella dal fuoco. Prendete una ciotola capiente e mescolate insieme il pollo, le cipolle, le patate e la pancetta. Lasciate e raffreddare per un poco e aggiungete poi una manciata di parmigiano grattugiato e un uovo. Mescolate. Prendete le sfoglie di pasta sfoglia. Stendetele. Poi prendete il ripieno e dividetelo in due. La prima parte la stendete sulla metà superiore della sfoglia di pasta. Poi sollevate la metà inferiore della sfoglia e la ripiegate sopra la parte superiore dove c´è il ripieno. Così si forma una bella torta a forma di mezzaluna. Ripetete l’operazione con l’altra sfoglia di pasta sfoglia. Chiudete i bordi. Cuocete a 200 gradi per circa 20 minuti o finchè la pasta non diventi dorata.

11.12.2011

Kurpitsapiirakka - Torta di zucca


Kuten kaikki tietävät, marraskuun lopussa Yhdysvalloissa juhlitaan Kiitospäivää (Thanksgiving). Ajattelimme tänä vuonna juhlia amerikkalaisten kanssa valmistamalla kurpitsapiirakkaa ja paistamalla kokonaisen täytetyn kanan. Ja katsomalla amerikkalaista jalkapalloa tv:stä… :) En ollut tehnyt kurpitsapiirakkaa koskaan aiemmin, joten olin hyvin utelias näkemään kokeiluni lopputuloksen. Yllätyksekseni piirakasta tuli oikein hyvä, me molemmat pidimme siitä paljon. Löysin reseptin eräästä kirjasta, jonka olin ostanut Irlannista pari vuotta sitten: “The Essential Baking Cookbook”, Murdoch Books 2008. Resepti kokonaisena paistettua ja täytettyä kanaa varten löytyi sitä vastoin pienestä kirjasesta, jonka ostin tänä syksynä Lontoosta: “GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes”, BBC Books 2008. Kirjasta on ollut paljon hyötyä, koska se on täynnä käytännöllisiä ja maukkaita reseptejä, joiden pääraaka-aineena on aina kana! Kurpitsapiirakan koostumus oli lähes eteerinen: kurpitsapyreetäyte suli suuhun jättäen jälkeensä miellyttävän ja hieman mausteisen jälkimaun (käytin täytteeseen kanelia ja inkivääriä). On tärkeää käyttää täytteen tekoon raakaruokosokeria, koska ruokosokerin kevyesti karamelliin vivahtava maku antaa täytteelle juuri oikean maun, jota ilman se ei mielestäni olisi onnistunut läheskään yhtä hyvin. Piirakka tarjoillaan kermavaahdon kanssa: levitin kermavaahtoa piirakan päälle paksuksi kerrokseksi, ja mielestäni se kävi aivan täydellisesti yhteen makeahkon ja kevyesti muskottiin vivahtavan täytteen kanssa. Joten kokeilu onnistui, ja kaikki olivat pöydässä tyytyväisiä! Avomieheni piti paljon myös kanareseptistä, minä hieman vähemmän – olisin pitänyt siitä enemmän, jos käytetyt mausteet ja lisukkeet olisivat olleet hieman vahvempia ja maukkaampia. Kuitenkin kanan maku, ihanan rapeine nahkoineen, kävi hyvin yhteen sitruunalla ja hunajalla maustetuiden porkkanoiden ja perunoiden kanssa. Ensi vuoden Kiitospäivänä kokeilen jotain uutta reseptiä, mutta olen varma siitä, että tulen tekemään kurpitsapiirakkaa vielä uudestaankin monet kerrat! 

Kurpitsapiirakka:
noin 1,5 kiloa kurpitsaa
3 kananmunaa
200 g raakaruokosokeria
300 ml laktoositonta kuohukermaa (ei vielä vatkattuna)
ainakin 1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl muskottipähkinää
ainakin 1 tl vaniljaesanssia
3 tl akaasiahunajaa
1 käyttövalmis murotaikinalevy, pyöreän muotoinen

Kana:
1 kokonainen kananpoika
1 kokonainen valkosipuli
paljon porkkanoita ja muutama peruna
1,5 sitruunaa
ainakin 1 rkl kuminansiemeniä
noin 2 tl akaasiahunajaa
laktoositonta voita
kimppu tuoretta persiljaa
laakerinlehtiä
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Kana:
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Käytin gratinointitoimintoa: siinä aktivoituvat sekä grillivastikkeet että kiertoilmauuni. Tällä tavalla kanaa paahtuu ihana rapeaksi päältä kypsyen samalla hyvin myös sisältä. Erota valkosipulinkynnet toisistaan ja kuori ne. Ota esiin tilava uuniastia. Kuori pari perunaa ja halkaise ne kahtia. Kuori monta porkkanaa (ei liian suuria) ja leikkaa nekin kahtia. Voitele uuniastia runsaalla voilla. Laita perunoiden ja porkkanoiden puolikkaat sekä osa valosipulinkynsistä uuniastian reunoille. Mausta suolalla ja pippurilla ja ripottele päälle osa kuminansiemenistä, puolikkaan sitruunan mehu ja puolet akaasiahunajasta. Lisää hieman oliiviöljyä. Ota kana käsittelyyn: hiero huolellisesti suolaa ja pippuria sekä jäljelle jääneet kuminansiemenet kanan päälle sekä nahan ja lihan väliin. Levitä nahan päälle myös voita. Ota esiin persiljanippu, pese se ja leikkaa varret pois. Ota esille jäljelle jääneet valkosipulinkynnet ja leikkaa sitruunanpuolikas kahtia. Hiero suolaa ja pippuria kanan sisälle. Työnnä sitten persiljanippu, valkosipulinkynnet, sitruunanpalaset ja muutama laakerinlehti kanan sisälle. Leikkaa jäljelle jäänyt sitruuna kahtia. Valuta jäljelle jäänyt akaasiahunaja ja sitruunanpuolikkaan mehu kanan päälle kummallekin puolelle. Laita kana paistoastian keskelle. Paista kanaa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes liha on sisältä kypsä ja nahka rapea. Muista käännellä kanaa välillä. Jos näyttää siltä, että porkkanat ja perunat alkavat olla liian tummia, voit ottaa ne pois uunista ennen kanaa ja jättää odottamaan lämpimään. Tarjoile kana tarjoiluastiasta porkkanoiden ja perunoiden kera.

Kurpitsapiirakka:
Pese kurpitsa, poista siitä kuori ja leikkaa hedelmäliha isoiksi kuutioiksi. Keitä kiehuvassa vedessä, kunnes hedelmälihasta tulee pehmeää. Jätä kurpitsanpalat valumaan joksikin aikaa. Kun liika vesi on valunut pois, tee kurpitsanpaloista hienojakoista pyreetä. Lämmitä uuni noin 180 asteeseen (kakunpaistotilassa). Kun kurpitsapyree on jäähtynyt, sekoita kananmunat ja sokeri keskenään isossa muovikulhossa. (Jos pyree näyttää edelleen liian vetiseltä, voi valuttaa liian veden pois, ennen kuin lisäät pyreen täytteeseen.) Kaada pyree muovikulhoon. Lisää myös 100 ml vatkaamatonta kuohukermaa (laktoositonta tai kasvispohjaista kuohukermaa). Mausta: lisää ainakin yksi teelusikallinen kanelia, 0,5 tl muskottipähkinää, 0,5 tl inkivääriä ja ainakin 1 tl vaniljaesanssia. Lisää vielä noin 3 tl akaasiahunajaa. Sekoita huolellisesti ja maista. Halutessasi voit vielä lisätä esim. hieman kanelia, hunajaa tai vaniljaa. Riippuu siitä, miten makean täytteen haluat tehdä. Minä muistan lisänneeni vielä hieman hunajaa ja pari tippaa vaniljaa. Kun olet tyytyväinen lopputulokseen, ota esiin valmis murotaikinapohja ja levitä se leivinpaperin päällä pyöreään piirakkavuokaan. Reunojen tulee jäädä muutaman sentin korkuisiksi, muuten täyte valuu piirakasta pois. Valuta täyte piirakkavuokaan murotaikinapohjan päälle. Täytteen pitäisi nousta juuri reunojen korkeudelle. Paista piirakkaa noin 40 minuutin ajan, tai kunnes täytteestä on tullut kiinteää ja taikinasta kypsä sekä sisältä että reunoista. Voit tällä aikaa vatkata jäljelle jääneen kermavaahdon (n. 200 ml) valmiiksi ja laittaa sen odottamaan jääkaappiin. Kun piirakka on valmis, ota se pois uunista ja laita jäähtymään. Kun piirakka on jäähtynyt, kaada kermavaahto piirakan päälle ja levitä se piirakan keskelle paksuksi kerrokseksi. Tarjoile.







Alla fine di Novembre in America si festeggia Thanksgiving, il giorno del ringraziamento. A casa mia abbiamo deciso di onorare questa tradizione preparando una torta di zucca e un pollo intero arrosto ripieno. E guardando il football americano in TV… :) Non avevo preparato una torta di zucca mai prima, e quindi ero proprio curiosa di vedere cosa ne sarebbe venuta fuori. Con mia sorpresa è uscita benissimo e ci è piaciuta molto. Avevo trovato la ricetta in un libro di pasticceria acquistato in Irlanda un paio di anni fa, “The Essential Baking Cookbook”, Murdoch Books 2008. La ricetta per il pollo arrosto ripieno, invece, l’ho presa da un libricino acquistato a Londra quest’estate, “GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes”, BBC Books 2008. Questo libricino si è dimostrato molto utile con tante ricette pratiche e gustose, tutte a base di pollo! La torta di zucca ha una consistenza quasi eterea: quel ripieno di purè di zucca si scioglie in bocca in un secondo lasciando un retrogusto piacevole leggermente speziato (si usano sia la cannella che lo zenzero per il ripieno). È molto importante, che si usi proprio lo zucchero di canna per fare la torta, perché ha un gusto leggermente caramellato, che è fondamentale per la buona riuscita del ripieno. La torta viene servita con panna montata sopra, che si sposa alla perfezione con il ripieno dolce dal gusto leggermente moscato. Quindi, la prova è riuscita e tutti felici e contenti! La ricetta di pollo è piaciuto più al mio compagno che a me – avrei preferito un condimento più deciso e saporito, ma comunque il gusto del pollo, con la pelle bella croccante, si sposava bene con il contorno di carote e patate irrorate con limone e miele. Il prossimo thanksgiving proverò qualche ricetta nuova, ma intanto sono certa che la torta di zucca la preparerò ancora altre volte! 

Torta di zucca:
Circa 1,5 chili di zucca
3 uova
200 g di zucchero di canna integrale
300 ml di panna vegetale da montare già zuccherata (ma non montata)
almeno 1 cucchiaino di cannella
0,5 cucchiaini di zenzero
0,5 cucchiaini di noce moscata
Almeno 1 cucchianino di estratto di vaniglia
3 cucchiaini di miele d’acacia
1 sfoglia rotonda di pasta frolla, pronta per l’uso

Pollo:
1 pollo intero
1 intero bulbo di spicchi d’aglio
Tante carote e qualche piccola patata
1,5 limoni
Almeno 1 cucchiaio di semi di cumino
Circa 2 cucchiai di miele d’acacia
Burro (senza lattosio, o burro vegetale)
Un mazzo di prezzemolo fresco
Foglie di alloro
Sale
Pepe
Olio d’oliva

Pollo:
Riscaldate il forno a 200 gradi. Io ho usato la funzione gratin: sia la ventola che la griglia in funzione. Così il pollo si arrostiche bene diventando croccante sopra ma si cuoce anche dentro. Separate gli spicchi d’aglio e pelateli. Prendete una teglia da forno. Pelate un paio di patate e tagliatele a metà. Pelate tante carote (non troppo grandi) e tagliatele a metà. Prendete il burro e passatelo abbondantemente sulla teglia. Posizionate le metà di patate e carote e una parte degli spicchi d’aglio sui lati della teglia. Condite con sale e pepe e versate sopra anche una parte dei semi di cumino, il succo di un mezzo limone e la metà del miele d’acacia. Aggiungete un filo d’olio d’oliva. Prendete il pollo. Strofinate con cura del sale e del pepe e i semi di cumino rimasti sulla pelle e sotto la pelle del pollo. Strofinate sulla pelle poi abbondante burro. Prendete il mazzo di prezzemolo, lavatelo e tagliate i gambi. Prendete gli spicchi d’aglio rimanenti e tagliate in due la metà di limone rimasta. Strofinate del sale e del pepe anche all’interno della cavità dentro il pollo. Mettete poi il mazzetto di prezzemolo, gli spicchi d’aglio, i due pezzi di limone e qualche foglia di alloro dentro la cavità. Prendete quello che è rimasto del miele e tagliatevi un’altra metà di un limone: versate sia il miele sia il succo di limone sopra il pollo ad entrambi i lati. Adagiate il pollo al centro della teglia. Mettete in forno e lasciate arrostire per circa un ora o finchè la carne no risulti cotta dentro e la pelle croccante fuori. Dovete girare il pollo ogni tanto. Se sembra che le carote e le patate cominciano a bruciare, potete toglierle prima dal forno e metterle ad aspettare al caldo. Servite il pollo su un piatto di portata insieme al contorno - le carote e le patate arrosto.

Torta di zucca:
Prendete la zucca. Togliete la buccia e tagliate a cubi grandi. Cuocete la zucca in acqua bollente finchè non diventa completamente tenera. Lasciate a scolare per un po’ per eliminare l’eccesso d’aqcua. Prendete poi i cubetti di zucca morbidi e riduceteli in un purè omogeneo in un grande recipiente.  Riscaldate il forno a 180 gradi (a funzione pasticciere). Quando il purè di zucca si è raffreddato, sbattete le uova e lo zucchero in un’altra ciotola grande. (Se il purè sembra troppo acquoso, potete ancora eliminare l’acqua in eccesso prima di mescolarlo alla base del ripieno.) Aggiungete nella ciotola il puré di zucca. Aggiungete anche 100 ml di panna non montata (senza lattosio o a base vegetale) e il condimento: almeno un cucchiaino di cannella, 0,5 cucchiaini di noce moscata, 0,5 cucchiaini di zenzero e almeno un cucchiaino di estratto di vaniglia. Aggiunete anche circa 3 cucchiaini di miele d’acacia. Girate bene ed assaggiate. Se volete, potete aggiungere ancora un po’ di condimento, come un poco di vaniglia o cannella o miele. Dipende quanto dolce volete che il ripieno diventi. Io mi ricordo di aver aggiunto qualche altra goccia di vaniglia e miele. Quando siete soddisfatte per il risultato, prendete la sfoglia rotonda di pasta frolla pronta ed adagiatela sulla teglia da forno rotondo. Vi devono rimanere dei bordi alti qualche centrimetro, altrimenti il ripieno traborda. Prendete il ripieno e versatelo dentro la teglia sulla pasta frolla. Dovrebbe arrivare al livello con i bordi. Mettete il dolce a cuocere in forno per circa 40 minuti, o finchè il ripieno non si è solidificato e l’impasto non si è cotto dentro e fuori.  Intanto potete montare la panna rimasta (circa 200 ml), che potete posare nel frigo ad aspettare. Quando la torta è pronta, toglietela dal forno e mettete a raffreddare. Una volta che la torta si è raffreddata, prendete la panna montata e spalmatela sul centro della torta. Servite.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...