14.1.2012

Timjami-sitruunakanaa - Pollo al timo e salsa di limone

Hyvää uutta vuotta kaikille! :)  Söin itseni superkylläiseksi lomien aikana ja taisin herkutella vähän liikaakin…Päätinkin omistaa tammikuun terveellisimmille ruoille ja tarkemmin sanottuna kanaresepteille: kana on punaista lihaa huomattavasti terveellisempi vaihtoehto, etenkin korkeasta kolesterolista kärsivien keskuudessa. Löysin paljon ihania ja helppotekoisia kanareseptejä kirjasta ”GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes, BBC Books 2008”. Kokeilin muutama päivä sitten jälleen erästä näistä resepteistä – valintaperusteena oli 2,5 –vuotiaan kummityttöni päättäväinen suositus :D Kananrinta haudutettiin kypsäksi omenasiiderissä juuresten, tuoreiden yrttien (ja parin pekoniisivun) kera. Kastike valmistettiin keittoliemestä, johon lisättiin soijakermaa ja kahden kananmunan keltuainen sekä tuoretta sitruunamehua. Haudutettu kananrinta ja kastike tarjoiltiin rapsakan basmatiriisin kera. Minä, kummityttöni ja kaikki muutkin olivat harvinaisen yksimielisiä siitä, että resepti oli ollut loistava valinta. Mikäli siis haluatte tehdä jotain hyvin maistuvaa ja näyttävääkin tarjottavaa, joka ei kuitenkaan ole liian raskasta eikä vaadi liikaa vaivaa, kokeilkaa tätä kanaruokaa!

 

KANA:
noin 400 ml puolikuivaa omenasiideriä tai makeahkoa valkoviiniä
1 iso sipuli leikattuna paloiksi
1 pieni fenkoli tikuiksi leikattuna
pari varsisellerin vartta tikuiksi leikattuna
1 iso porkkana tikuiksi leikattuna
tuoretta timjamia ja rosmariinia
kolme laakerinlehteä
noin 100 g ohutta amerikanpekonia pieniksi paloiksi leikattuna
mustapippuria
2 kuutiota lihalientä
noin 6 kanan rintafilettä
hieman suolaa
vettä.

KASTIKE:
kanan keitinliemi
2 keltuaista
noin 100 ml soijakermaa
noin 50 ml smetanaa
1 ruokalusikallinen perunajauhoja tai maissijauhoja
puolikkaan sitruunan mehu
timjamia.

LISUKE:
Basmatiriisiä


Leikkaa kaikki vihannekset tikuiksi. Laita paloiksi leikattu sipuli ja vihannekset suureen teflonpannuun ohuiksi siivuiksi leikatun pekonin kanssa. Paista kovalla lämmöllä. Kun pekoni alkaa muuttua rapeaksi, voit lisätä viinin, laakerinlehdet, muutaman rosmariininoksan ja reilusti tuoretta timjamia. Lisää myös lihaliemikuutiot sekä paljon mustapippuria. Suolaa kanan rintapalat (voit käyttää kokonaisia kanan rintapaloja tai suurpiireisesti paloiteltuja fileepaloja (fileet kypsyvät nopeammin). Laske lämpöä ja laita liha kypsymään. Lisää pannulle hieman vettä, niin että kananpalat peittyvät juuri ja juuri. Laita paistinpannun päälle kansi. Jätä hautumaan, kunnes kana on kypsää. Kun liha on kypsää, voit ottaa kananpalat ja vihannekset talteen toiseen astiaan, jossa ne säilyvät lämpiminä. Siivilöi keitinliemi. Valuta siitä hieman lihan ja vihannesten päälle, laita loput sivuun. Valmista kastike: ota suunnilleen kupillinen siivilöityä keitinlientä ja sekoita siihen keltuaiset, soijakerma ja smetana. Ota keitinliemeä toinenkin kupillinen, ja kaada se pannulle. (Tarkka määrä riippuu siitä, kuinka paljon kastiketta haluat valmistaa ja miten paksua kastiketta haluat tehdä.) Ala lämmittää pannulla olevaa keitinlientä ja lisää sekaan sitten myös muna-liemi-sekoitus. Lisää pannulle ruokalusikallinen perunajauhoja ja hieman tuoretta timjamia. Sekoita huolella, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja. Keitä alhaisella lämmöllä ja sekoita koko ajan, kunnes kastike alkaa paksuuntua. Kun kastike on valmista, lisää mukaan puolikkaan sitruunan mehu. Maista. Tarjoile kana kastikkeen ja rapean basmatiriisin kera.




 


Buon anno nuovo a tutti! :) Mi sono davvero abbuffata durante queste vacanze e, per dire il vero, ho anche mangiato troppi troppi dolci…Ho quindi deciso di dedicare questo gennaio ai cibi più salutari e  –  detto più precisamente – alle ricette a base di pollo: la carne di pollo è molto più salutare della carne rossa, soprattutto quando si tratta di persone affette da ipercolesterolemia. Ho trovato tante ricette buonissime e facili da preparare nel libro “GoodFood: 101 Best-ever chicken recipes, BBC Books 2008”. Qualche giorno fa ho provato di nuovo una delle ricette del libro – ho scelto il piatto basandomi unicamente sulla raccomandazione, molto decisa, della mia nipotina di 2 anni e mezzo :D Il petto di pollo viene stufato nel sidro di mele oppure in un vino bianco leggermente dolciastro con carote, finocchio, sedano, odori freschi e un pochino di pancetta. La salsa per la carne si prepara con il sugo di cottura, alla quale si aggiungono della panna di soia e due gialli d’uovo insieme al succo di un mezzo limone. Il petto di pollo stufato e la salsa si servono con il riso basmati croccante. Io, la mia nipotina e anche tutti gli altri siamo stati  estremamente concordi  sul fatto che la ricetta era stata una scelta eccellente! Se, allora, volete cucinare qualcosa di molto gustoso che abbia una bella apparenza ma che non richieda troppo tempo per la preparazione e che non sia troppo pesante, provate questo piatto a base di pollo!




POLLO :
Circa 400 ml sidro di mele oppure vino bianco un po’ dolciastro
1 grande cipolla tagliata a pezzetti
1 piccolo finocchio tagliato alla  julienne
Un paio di gambi di sedano tagliati alla  julienne
1 grande carota tagliata alla julienne
Timo e rosmarino fresco
Tre foglie d’alloro
Circa 100 g di pancetta stile americano (strisce molto sottili) tagliata a pezzettini
Pepe nero
2 cubetti di brodo
Circa 6 filetti di petto di pollo
Un poco di sale
Acqua

SALSA:
Sugo di cottura del pollo
2 tuorli d’uovo
Circa 100 ml di panna di soia
Circa 50 ml di panna acida (o smetana o creme fràiche)
1 cucchiaio di fecola di patate o farina di mais
Il succo di un mezzo limone
Timo fresco

CONTORNO:
Riso basmati


Tagliate tutta la verdura a pezzettini tipo julienne. Mettete la cipolla (tagliata a pezzetti) e la verdura in una grande padella antiaderente con la pancetta tagliata a pezzetti. Alzate la fiamma. Quando la pancetta comincia a diventare leggermente croccante, potete aggiungere il vino, le foglie d’alloro, qualche rametto di rosmarino e abbondante timo fresco. Aggiungete anche i cubetti di brodo e abbondante pepe nero. Salate i petti di pollo (potete usare petti interi o tagliati a filetti grossolani – i filetti si cuociono prima). Mettete la carne a cuocere a fuoco lento nella padella, aggiungete un poco di acqua per coprire la carne e coprite la padella con il coperchio. Lasciate stufare finchè il pollo non sia cotto.  Togliete il pollo e la verdura e metteteli in un recipienete dove si mantengono caldi. Prendete il sugo di cottura e filtratelo. Colate un poco sulla carne e sulla verdura, lasciate il resto da parte. Per preparare la salsa vi conviene prendere circa una tazza del sugo di cottura filtrato e mescolarlo con i tuorli d’uovo, la panna di soia e la panna acida. Poi versate sulla padella circa un’altra tazza del sugo. (La quantità precisa dipende da quanta salsa volete preparare e quanto denso volete che diventi.) Cominciate a riscaldare il sugo di cottura ed aggiungete poi sulla padella anche la miscela con la panna ed i tuorli. Aggiungete un cucchiaio di fecola di patate e un poco di timo fresco. Mescolate con cura per evitare che si formino dei grumi. Stufate a fuoco lento girando continuamente finchè la salsa non si addensi.  Quando la salsa è pronta potete aggiungere anche il succo di un mezzo limone. Assaggiate. Servite il pollo con la salsa e con il riso basmati croccante.

7 kommenttia:

Madame Kissankulma kirjoitti...

Kuullostaa tosi hyvältä, kiitos vinkistä. Kana on perheemme suosikki ja on tylsää aina tehdä samalla tavalla. Me olemme tykästyneet uunikanaan, johon laitetaan paljon sitruunaa, rosmariinia, suolaa, mustapippuria, valkosipulia ja oliiviöljyä sekä haudutetaan 1,5 tuntia uunissa. Helppoa ja hyvää!

Tiziana Bergantin kirjoitti...

Si grazie per questa ricetta leggera, ci voleva dopo le libagioni delle ultime feste. Ciao cara

Johanna / Omamaamansikka kirjoitti...

Tämä voisi mennä meilläkin. Olen myös keventänyt ja kanaa on syöty. Kiitos, tätä kokeillaan!! Tykkään raikkaudesta. Tosin soijakermaa ei löydy vieläkään.

Piparipulla kirjoitti...

Moi! Mukava resepti, minä rakastan kananlihaa, syön sitä usein mutta en tykkää fenkolista :(

Italiansalaatti kirjoitti...

Kissankulma: Tuo uunikanaresepti kuulostaa tosi hyvältä! :) Joo, meilläkin syödään hyvin paljon kanaa, ja etsin aina uusia resepejä. Lontoosta ostin pari uutta kanareseptikirjaa, ja niistä onkin ollut älyttömän paljon iloa! :D Mukavaa sunnuntaita!

Tiziana: Effettivamente, dopo le feste dell'ultimo periodo, ci voleva qualcosa di un pochino piú leggero... :) Buona domenica, un bacione! :)

Johanna: Kiva, jos tykkäät reseptistä! Tämä tammikuu menee kyllä kevennyksen merkeissä...Noh, jos ei soijakermaa löydy, varmasti kaikkia muita vaihtoehtoja kyllä (kevytkermaa, laktoositonta kermaa...)! Mukavaa sunnuntai-iltaa sinnekin! :)

Piparipulla: Moi! Kiitos! :) Meillä syödään paljon kanaa, mutta fenkolia vain harvoin: miehenikään ei ole suuri fenkolin ystävä, vaikka minä pidän siitä paljon! :) Buona domenica! :D

Gio kirjoitti...

ottimo questo pollo aromatico! :P
mette voglia di mangiare, come se non ne avessi già abbastanza eh eh eh
buona settimana!

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Mi dispiace per la risposta ritardataria, ma è stato un inizio anno movimentato... :) Io adoro pollo in tutte le salse e con gli odori e le spezie giusti si ottengono rislutati inaspettati :) Buon inizio febbraio! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...