8.2.2012

Sitruunainen kana-vihanneskeitto - Zuppa di pollo e verdura al limone


LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!
Työkiireiden takia en ole viime aikoina valitettavasti ehtinyt omistaa blogille juurikaan aikaa. Onneksi ruoanlaittoon löytyy välillä jonkin verran aikaa, jos ei sitten muuhun :) Olen vuoden alusta alkaen alkanut taas suosia kevyitä reseptejä, joiden raaka-aineina ovat usein kana ja vihannekset. Muutama päivä sitten, kun takana oli viikko pikaisesti tehtyjä ja hätäisesti nautittuja aterioita, mieleni alkoi tehdä jotain maukasta mutta kevyttä – niin kuin esimerkiksi lämmintä keittoa, joka täyttäisi koko keittiön houkuttelevalla tuoksullaan! Löysinkin nämä kaksi reseptiä, joita kokeilin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Joka kerta kun mieleni tekee kevyttä mutta herkulliselta tuoksuvaa kanakeittoa, valmistan jommankumman näistä keitoista. Valokuvat on otettu viime kesällä ja syksyllä (joo, ne ovat tosiaan jääneet joksikin aikaa arkistoon lojumaan...). Vaikka kuvat on otettu eri vuodenaikoina (ja ne tuovat mieleen kauniin aurinkoiset kesäpäivät), keitot sopivat mainosti myös talviaikaan. Ensimmäisen reseptin löysin aikoinaan Anjum Anandin kirjasta ”Eat right for your body type”, joka on täynnä maukkaita ja terveellisiä intialaisia ruokaohjeita. Alkuperäinen resepti on minun versiotani tuhdimpi: pikemminkin kanapata kuin kanakeitto. Itse pidän kevyemmästä versiosta. Annos riittää kuudellekin hengelle, joten voit valmistaa keiton, säilyttää sitä jääkaapissa ja syödä samasta padasta useamman kerran. Toinen resepti on sitä vastoin ensimmäisen keiton muunnelma, jonka keksin kerran, kun kaikkia alkuperäiseen reseptiin tarvittavia raaka-aineita ei löytynytkään jääkaapista. Maku on mausteisempi, varsin makea ja paljon sitruunaisempi kuin ensimmäisessä keitossa. Kummatkin keitot käyvät joka tapauksessa hyvin, jos haluat valmistaa kevyen mutta miellyttävän makuisen kanakeiton. Itse pidän paljon mausteista kuten korianteri, sitruuna ja timjami, jotka antavat ainutlaatuisen säväyksen muuten tavalliseen kanakeittoon. Hyvää ruokahalua, ja hyvää loppuviikkoa! Toivon pääseväni pian takaisin blogin ääreen kirjoittamaan lisää uusia resepetjä! :D

KEVYT KANA- VIHANNESKEITTO
RAAKA-AINEET:
-         pari ruokalusikallista oliiviöljyä
-         pari pientä laakerinlehteä
-         1,5 tl kuivattua timjamia ja muutama tuore timjaminoksa
-         yksi karkeasti paloiteltu iso sipuli
-         kuusi pilkottua valkosipulinkynttä
-         noin litra vettä
-         yksi kanaliemikuutio
-         500-700 g suikaloitua broilenrintaa
-         2 keskikokoista perunaa, pieniksi kuutioiksi pilkottuina
-         kaksi keskikokoista porkkanaa, noin sentin paksuisiksi paloiksi viipaloituina
-         noin 150 g parsakaalia (käytä vain varsin pieniksi pilkotut latvat)
-         noin 100 g tuoreita (tai pakastettuja) viherpapuja puolitettuina
-         suolaa
-         yksi pieniksi paloiksi pilkottu sellerinvarsi
-         kourallinen tuoretta persiljaa
-         2 rkl sitruunamehua
-         3 rkl sherryä.

VALMISTUS:
Lämmitä öljy kattilassa. Lisää laakerinlehti, kuivattu timjami, sipuli ja valkosipuli ja paista niitä hetki matalalla lämmöllä, kunnes sipuli alkaa pehmetä. Lisää kanapalat ja ruskista niitä hetki. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja nosta lämpöä kunnes neste alkaa kiehua. Muista poistaa veden pinnalle syntyvä vaahto, jos haluat liemestä kirkkaan. Lisää perunat, porkkanat, selleri ja pavut (jos pavut ovat pakastepapuja, voit lisätä ne yhdessä parsakaalin kanssa). Keitä noin viisi minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat alkavat pehmetä. Lisää myös parsakaali. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä (mutta ei liian pehmeitä). Lisää sitruunamehu, sherry sekä makusi mukaan suolaa. Anna kiehua vielä pari minuuttia, jotta alkoholi haihtuu kokonaan pois. Maista, lisää tarvittaessa suolaa (tai sitruunaa). Lisää kourallinen persiljaa, muutama tuore timjaminoksa ja tarjoile leivän kanssa.

VERSIO II   KEVYT, SITRUUNAINEN KANA- VIHANNESKEITTO

RAAKA-AINEET:
-         pari ruokalusikallista oliiviöljyä
-         pari pientä laakerinlehteä
-         1,5 tl kuivattua timjamia ja muutama tuore timjaminoksa
-         yksi karkeasti paloiteltu iso sipuli
-         kuusi pilkottua valkosipulinkynttä
-         noin 1,3 litraa vettä
-         1,5 tl kanaliemijauhetta
-         500–700 g suikaloitua broilenrintaa
-         2 keskikokoista perunaa, pieniksi kuutioiksi pilkottuina
-         kupillinen pakasteherneitä ja kupillinen pakastepurjoa
-         noin 150 g parsakaalia (käytä vain varsin pieniksi pilkotut latvat)
-         noin 100 g tuoreita (tai pakastettuja) viherpapuja puolitettuina
-         suolaa
-         tuoretta korianteria ja sitruunamelissaa
-         2 rkl sitruunamehua
-         2 rkl Cinzano limettoa
-         luomuhunajaa
-         valkoviinietikkaa.

VALMISTUS:
Lämmitä öljy kattilassa ja lisää siihen laakerinlehti, kuivattu timjami, sipuli ja valkosipuli. Paista niitä hetki matalalla lämmöllä, kunnes sipuli alkaa pehmetä. Lisää kanapalat ja ruskista niitä hetki. Lisää vesi, kanaliemijauhe ja nosta lämpöä kunnes neste alkaa kiehua. Muista poistaa veden pinnalle syntyvä vaahto, jos haluat liemestä kirkkaan. Lisää perunat, purjo sekä kourallinen hienonnettuja sitruunamelissan ja korianterin lehtiä. Keitä noin viisi minuuttia tai kunnes perunat alkavat pehmetä. Lisää myös parsakaali sekä pavut (jos pavut ovat pakasteita). Keitä pari minuuttia, lisää pakastetut herneet ja jatka keittämistä, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Lisää sitruunamehu, Cinzano sekä makusi mukaan suolaa. Lisää myös 2 tl luomuhunajaa, 2 rkl valkoviinietikkaa ja toinen kourallinen hienonnettuja sitruunamelissan ja korianterin lehtiä. Anna kiehua vielä pari minuuttia, jotta alkoholi haihtuu kokonaan pois. Tarkista maku ja tarjoile leivän kera.










A causa degli impegni di lavoro ultimamente non ho molto tempo da dedicare al blog, purtroppo. Ogni tanto riesco a trovare del tempo per cucinare, almeno quello :) Ultimamente preferisco ricette leggere, a base di pollo e verdura. L’altro giorno, dopo una settimana piena di pasti frugali, avevo voglia di qualcosa di gustoso ma leggero – magari una bella zuppa calda, che potesse riempire la cucina con il suo profumo invitante! Quindi, ho trovato queste due ricette: le provai per la prima volta un paio di anni fa. Ogni tanto, quando ho voglia di una zuppa di pollo leggera ma profumata, preparo una di queste zuppe. Le foto sono dell’estate e dell’autunno scorsi (infatti, mi erano rimaste nell’archivio per un po’…). Nonostante le foto scattate in diversi periodi dell’anno (che fanno venire in mente le belle giornate estive solari e calde) queste zuppe sono ottime anche d’inverno. La prima ricetta l’ho trovata nel libro “Eat right for your body type” di Anjum Anand, che è piena di ricette indiante eccellenti (e salutari). La ricetta originale è più pesante: quasi uno stufato piuttosto che una zuppa, ma io la preferisco così. La porzione basta anche per 6 persone, quindi potete fare la zuppa, conservarla in frigo per un paio di giorni e mangiarne più volte. La seconda ricetta, invece, è una variante che inventai una volta, quando in frigo non avevo tutti gli ingredienti necessari per la ricetta originale. Il gusto è più speziato, alquanto dolciastro e sa di limone più della ricetta originale. In ogni caso, tutte e due le varianti vanno benissimo, se avete voglia di una zuppa a base di pollo, leggera ma profumata. Io, poi, adoro le spezie come coriandolo, limone e timo, che danno un tocco originale ad una normalissima zuppa di pollo. Buon appetito, quindi, e buona settimana! Spero di poter tornare presto con nuove ricette da scoprire! :D


UNA ZUPPA LEGGERA DI POLLO E VERDURA

INGREDIENTI:
-         un paio di cucchiai di olio d’oliva
-         un paio di foglie di alloro
-         1,5 cucchiaini di timo secco e qualche rametto di timo fresco
-         una cipolla tagliata grossolanamente
-         6 spicchi d’aglio tagliati grossolanamente
-         circa 1 litro d’acqua
-         un cubetto di brodo di pollo
-         500–700 g di petto di pollo tagliato a strisce
-         2 patate di grandezza media, tagliate a cubetti
-         due carote di grandezza media, tagliata a rondelle di circa 1 cm
-         circa 150 g di broccoli (solo le cime tagliate a pezzi abbastanza grossi)
-         circa 100 g di fagiolini freschi (o surgelati) tagliati a metà
-         sale
-         un gambo di sedano tagliato a pezzettini
-         un pugno di prezzemolo fresco
-         2 cucchiai di succo di limone
-         3 cucchiai di sherry (o vino porto).

PREPARAZIONE
Riscaldate l’olio nella pentola, aggiungete un paio di foglie d’alloro, il timo secco, la cipolla e l’aglio. Lasciate soffriggere un attimo a fuoco basso, finchè la cipolla non comincia ad ammorbidirsi. Aggiungete i pezzi di pollo e soffriggete per dargli un po’ di colore. Versate l’acqua nella pentola. Aggiungete il cubetto di brodo ed alzate la temperatura finchè l’acqua non comincia a bollire. Ricordate di rimuovere la schiuma che nasce sulla superficie, se volete che il brodo rimanga limpido. Aggiungete le patate, le carote, il sedano e i fagiolini (se i fagiolini sono surgelati, potete aggiungerli insieme al broccolo). Fate bollire circa 5 minuti o finchè la patate e le carote non comincino ad ammorbidirsi. Aggiungete il broccolo. Cuocete finchè tutti gli ingredienti non siano cotti (ma non troppo molli). Aggiungete il succo di limone, lo sherry (o vino porto) e sale quanto basta. Potete lasciar bollire ancora un paio di minuti per far evaporare l’alcol. Assaggiate ed aggiustate di sale (o di limone), se volete. Aggiungete un pugno di prezzemolo fresco, un altro po’ di timo (fresco) e servite con il pane.


VERSIONE II    UNA ZUPPA LEGGERA DI POLLO E VERDURA AL LIMONE

INGREDIENTI:
-         un paio di cucchiai di olio d’oliva
-         un paio di foglie di alloro
-         1,5 cucchiaini di timo secco e qualche rametto di timo fresco
-         una grande cipolla tagliata grossolanamente
-         sei spicchi d’aglio tagliati grossolanamente
-         circa 1,3 litri di acqua
-         1,5 cucchiaini di brodo di pollo in polvere
-         500–700 g di petto di pollo tagliato a strisce
-         2 patate medie tagliate a cubetti
-         una tazza di piselli surgelati e una tazza di porro surgelato
-         circa 150 g di broccoli (solo le cime tagliate a pezzi abbastanza grossi)
-         circa 100 g di fagiolini freschi (o surgelati) tagliati a metà
-         sale
-         coriandolo fresco e melissa officinalis fresco
-         2 cucchiai del succo di limone
-         2 cucchiai di Cinzano limetto
-         miele biologico
-         aceto di vino bianco.

PREPARAZIONE:
Riscaldate l’olio in una pentola. Aggiungete le foglie di alloro, il timo secco, la cipolla e l’aglio. Soffriggete tutto a fuoco basso per un attimo, finchè la cipolla non comincia ad ammorbidirsi. Aggiungete i pezzi di pollo e lasciateli prendere colore. Aggiungete l’acqua e il brodo in polvere ed alzate il fuoco. Quando il liquido comincia a bollire, togliete la schiuma che si forma, se volete avere un brodo limpido. Aggiungete le patate, il porro e un pugno di foglie sminuzzate di coriandolo e melissa officinalis. Fate bollire per un paio di minuti, aggiungete i piselli surgelati e continuate la cottura, finchè tutti gli ingredienti non siano cotti. Aggiungete il succo di limone, Cinzano e sale quanto basta. Aggiungete anche 2 cucchiaini di miele, 2 cucchiai di aceto di vino bianco e un altro pugno di foglie sminuzzate di coriandolo e melissa officinalis. Lasciate bollire ancora per un paio di minuti per far evaporare l’alcol. Assagiate per controllate il gusto. Servite con il pane.

5 kommenttia:

MONIA kirjoitti...

un aspetto buonissimo e leggero!!! mi sono iscritta al tuo blog xche' sei bravissimaaa ^_^

Madame Kissankulma kirjoitti...

kiitos paljon! Kunnon kanakeitto-ohjetta olen jo kauan kaivannut ja nämä kuullostavat todella herkullisilta. Kokeilen heti ensitilassa, njam!

Piparipulla kirjoitti...

Grazie della ricetta! In questo periodo sto anche io mangiando molte zuppe dato il freddo siberiano che é arrivato!

Gio kirjoitti...

bentrovata!
ottima la zuppa light, riscalda e soddisfa il palato :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Monia! Mi scuso per la risposta ritardata, ma il mese scorso è stato un casino :) Mi fa piacere che ti sei iscritta al blog, spero ci vedremo presto su queste pagine virtuali :)

Madame: Kiitos itsellesi, ja pahoittelen vastauksen myöhästymistä...Kanakeitto joka tapauksessa sopii hyvin talveen - toivottavasti pidät resepteistä! :)

Piparipulla: Prego :) Infatti, il freddo che ha fatto le settimane scorse anche in Italia mi ha indotto ha preparare litri di zuppa calda :)

Gio: Ciao! E scusami per la risposta solo ora, come puoi vedere non sono riuscita a tornare su queste pagine troppo spesso dopo l'inizio dell'anno...Comunque, con il freddo che ha fatto, le zuppe calde erano l'alternativa molto invitante :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...