19.4.2012

Gluteeniton pizza - Pizza senza glutine


LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!
 
Jokunen päivä sitten minun alkoi tehdä mieli pizzaa. Siis ihan älyttömästi mieli kotona tehtyä, hyvin maukasta pizzaa! :) Onneksi jääkaapissa oli laktoositonta mozzarella, jota onnistuin löytämään eräästä erikoiselintarvikemyymälästä, jossa käyn usein. Kaapissa oli myös samasta kaupasta ostettua gluteenitonta jauhoa. Kyseessä on erityinen jauhoseos pizzan valmistamista varten. En ollut koskaan kokeillut mitään sen kaltaista, joten olin varsin utelias jauhoseoksen suhteen. Täytyy todeta, että olimme mieheni kanssa positiivisesti yllättyneitä lopputuloksesta: pizzapohja oli erittäin nopea ja helppotekoinen, ja itse pizza oli aivan älyttömän hyvää! Pohja oli päältä rapea ja sisältä maukas ja pehmeä. Laitoin täytteeseen yksinkertaista tomaattikastiketta (jonka valmistin tomaattimurskasta, valkosipulista, chilistä, suolasta ja tuoreista yrteistä), ventricinaa (tälle alueelle tyypillistä tulista salamia), mustia oliiveja ja laktoositonta mozzarellaa. Pizzasta tuli lyhyesti sanottuna varsinaista herkkua! :D Valmistaminen kävi helposti: jauhoja ei tarvitse vaivata pitkään, riittää että ainekset sekoitetaan toisiinsa (hiiva, vesi, jauhot ja oliiviöljy). Taikina levitetään voidellulle pellille öljyyn kastetulla ruokalusikalla. Levitetty taikina jätetään sitten kohoamaan yli tunniksi ennen täytteen lisäämistä. Mikäli siis satutte löytämään kaupasta jonkun vastaavan tuotteen, suosittelen kokeilemaan! Käyttämäni taikinajauhoseos oli nimeltään “Preparato per pizza senza glutine, Il Pane di Anna”. Valmistaja oli Molina Rivetti Pietro Brescian kaupungista. www.ilpanedianna.it. Uskoisin, että Suomesta löytyy vastaavia gluteenittomia jauhoseoksia.

1 pakkaus gluteenitonta jauhosekoitusta pizzan valmistusta varten (“Preparato per pizza senza glutine” de Il Pane di Anna)
oliiviöljyä, vettä ja hiivaa (määrät riippuvat käytetystä jauhomäärästä, joten kannattaa seurata pakkauksesta löytyviä ohjeita)
noin 250 g hyvin ohuiksi siivuiksi leikattua ventricinaa (tai muuta varsin tulista ja paksua salamityyppistä makkaraa)
noin yksi kourallinen kivettömiä mustia oliiveja
3 pakkausta laktoositonta mozzarellaa
1 purkillinen tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
ripaus chilijauhetta
tuoretta oreganoa ja meiramia

Seuraa jauhopakkauksesta löytyviä ohjeita. Valmista taikina, levitä se pellille ja jätä kohoamaan  lämpimään paikkaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitettynä. Taikinan kohotessa voit valmistaa tomaattikastikkeen: ruskista ohuiksi siivuiksi leikatut valkosipulit, lisää sitten purkillinen tomaattimurskaa ja runsaasti vettä. Lisää suolaa maun mukaan. Lisää myös ripaus sokeria ja chilijauhetta. Jätä kiehumaan kannen alle, kunnes kastike on tarpeeksi paksua eikä tomaattien happamuus maistu enää kastikkeessa. Lisää tuoretta oreganoa ja meiramia maun mukaan ja jätä hautumaan vielä hetkeksi. Kun kastike on valmis ja pizzataikina on kohonnut, voit täyttää pizzapohjan. Levitä kastike pohjan päälle. Asettele ventricinasiivut kastikekerroksen päälle – peitä siivuilla koko pizza. Ripottele päälle puoliksi leikattuja oliiveja. Viimeistele levittämällä päällimmäiseksi runsaasti paksuja mozzarellasiivuja. Paista kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan (noin 15 minuuttia hyvin kuumassa, pizzanpaistotilaan ohjelmoidussa uunissa). Voilah! Nauti maukkaasta pizzastasi! :D







L´altro giorno mi è venuta voglia di pizza. Ma proprio una grande voglia di una bella pizza fatta in casa :)  Per fortuna avevo in frigo delle mozzarelle senza lattosio, che avevo trovato nel negozio dove vado spesso. Avevo anche preso della farina senza glutine, una miscela speciale per fare la pizza. Non avevo mai provato una cosa del genere, quindi ero curiosa. Devo dire che siamo rimasti positivamente sorpresi con mio compango: l’impasto era estremamente facile e veloce da realizzare, e la pizza è uscita buonissima! L’impasto era croccante fuori ma gustoso e morbido dentro. Ho fatto il ripieno con una salsa di pomodoro semplice (fatta con polpa di pomoro, aglio, peperoncino, sale ed odori freschi), la ventricina (il salume tipico da queste parti), olive nere e la mozzarella senza lattosio. Insomma, la pizza è uscita una merviglia! :D E la preparazione era facile: non devi impastare la farina a lungo, si deve solo mischiare tutto (lievito, acqua, farina, olio) e stendere l’impasto sulla teglia unta con un cucchiaio bagnato di olio. Poi l’impasto è rimasto a lievitare per più di un’ora prima di essere riempito. Quindi, se riuscite a trovare nel negozio il prodotto sotto riportato, vi consiglio di provare! L’impasto per la pizza: “Preparato per pizza senza glutine, Il Pane di Anna”. Fatto da Molina Rivetti Pietro a Brescia. www.ilpanedianna.it.

1 confezione di “Preparato per pizza senza glutine” (Il Pane di Anna)
olio d’oliva, acqua, lievito fresco (le quantità dipendono dalla quantità di farina usata, quindi dovete seguire le indicazioni riportate sulla confezione)
circa 250 g di ventricina tagliata a fette sottilissime
un pugno circa di olive nere snocciolate
3 confezioni di mozzarella senza lattosio
1 barattolo di polpa di pomodoro
2 spicchi di aglio
un pochino di peperoncino in polvere
origano e maggiorana freschi

Seguite le indicazioni riportate sulla confezione di farina. Preparate l’impasto e lasciate lievitare (già steso) direttamente sulla teglia in un posto caldo, coperto da un panno da cucina pulito. Intanto potete preparare il sugo: fate rosolare gli spicchi di aglio tagliati a fettine sottili, aggiungete i pomodori e abbastanza acqua. Aggiungete sale q.b. e un pizzico di zucchero e di peperoncino. Lasciate bollire sotto coperchio finchè il sugo non è abbastanza denso e non si sente più l’acidità dei pomodori. Aggiungete dell’origano e della maggiorana freschi e lasciate a stufare ancora un po’. Quando il sugo è pronto e l’impasto lievitato, potete riempire la pizza. Stendete il sugo sull’impasto. Mettete le fette di ventricina sopra lo strato di sugo, coprite tutta la pizza con esse. Lasciate cadere delle olive nere tagliate a metà qua e là sopra il ripieno. Finite con abbondante mozzarella tagliata a fette. Cuocete secondo le istruzioni riportate sulla confezione (circa 15 minuti in forno caldissimo regolato sulla funzione “pizza”). Voilà! Gustate con grande piacere! :D

4 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Olen itsekin kokeillut gluteenittoman pizzataikinan tekoa,mutta olen itse sekoittanut jauhoseokseni,ja kokeillut muutamia.Hyvältä näyttää tuo pizzasi!

Piparipulla kirjoitti...

Che buona la pizza! Mi hai fatto venire una voglia di pizza (italiana) incredibile!! Sono secoli che non la mangio.

Gio kirjoitti...

mi sono perso questa meravigliosa pizza, brava!

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: Minulle gluteeniton pizza oli yllätys - sekoitus oli todella hyvä ja pizza maistui! :)

Piparipulla: Lo so, una buona pizza italiana non si trova ovunque... Come pure la pasta. Hai provato a fare la pizza a casa là? Io devo confessare che la faccio molto raramente, anche se mi converrebbe, visto che la pizza in ristorante la posso raramente mangiare (visto che non mangio la mozzarella che contiene lattosio). Buon weekend!

Gio: Sei ancora in tempo :) Tanto, è facile fare anche a casa! Buon weekend! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...