1.4.2012

Sydämellinen piiras - Crostata del cuore


LA VERSIONE IN LINGUA ITALIANA DOPO LE FOTO!!
 
Viime aikoina minusta on ollut kamalan mukavaa valmistaa kaikenlaisia herkullisia (mutta terveellisiä) leivoksia. Viime viikolla postasinkin yhden Luca Montersinon reseptin – tämä italialainen mestarileipuri kun on houkuttelevien mutta terveellisten reseptien asiantuntija. Olen jatkanut sekä hänen ruokaohjeidensa että muiden reseptien kokeilua. Eilen, aloittaakseni viikonlopun maukkaissa merkeissä, valmistin mansikkapiiraan (maidottomalla murotaikinalla) sekä kaurakeksejä. Mitä piiraaseen tulee, margariinista ja kasvispohjaisesta kermasta tehty taikina oli todella hyvää (sain idean Montersinon resepteistä, vaikka muuntelinkin taikinaa sitten vähän omien mieltymysteni mukaiseksi). Tämä taikina on sitä paitsi hyvin kätevä, koska sitä voi valmistaa suuren annoksen kerrallaan ja säilyttää loput pakastimessa. Onnistuin vieläpä löytämään aivan älyttömän hyvää luomumansikkahilloa! En ole varmaankaan ikinä syönyt yhtä hyvää mansikkahilloa (kotona tehtyä lukuun ottamatta, tietenkin…). Hilloa (nimeltään “Biobontà alla fragole biologica”) tuottaa Fior di Loto Torinon provinssin Grugliascossa. Keksit ovat oma variaationi perinteisistä ohuista ja rapeista kaurakekseistä. Lisäsin reseptiin tosin kaurahiutaleiden lisäksi myös rusinoita ja kuivattuja karpaloita. Sekä suklaapisaroita (tummasta suklaasta) ja raastettua kookosta... Joo, keksit olivat tosiaan erittäin maistuvia ja oivallista syötävää sekä aamu- että välipalalla! Aloitimme tämän viikonlopun siis varsin maukkaasti! Mansikkapiiras tuli jo syötyä ja keksejä jäi sunnuntain aamupalalle vielä muutama jäljelle...Mukavaa ja maistuvaista sunnuntaita kaikille! :D

MUROTAIKINA (ilman maitoa)
300 g margariinia
130 g kasvispohjaista vispikermaa
250 g tummaa raakaruokosokeria
80 g munankeltuaisia
500 g durumvehnäjauhoja
1 vaniljatanko

Sulata sokeri kermaan ja sekoita sokerikerma pehmenneeseen voihin. Yhdistä joukkoon munankeltuaiset, durumvehnäjauhot ja vaniljatangosta erotetut siemenet. Jätä taikina lepäämään jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.

SYDÄMELLINEN PIIRAS:
noin 150 g luomumansikkahilloa
iso kourallinen suklaapisaroita
noin 300 g murutaikinaa (tai tarpeeksi peittämään halkaisijaltaan 20 cm:n suuruisen torttuvuoan pohja)

Peitä halkaisijaltaan noin 20 cm:n suuruinen torttuvuoka voipaperilla. Levitä taikina torttuvuoan pohjalle. Murutaikinakerros voi jäädä varsin paksuksi. Ripottele suklaapisarat pohjan päälle. Levitä hillo pohjalle ja peitä sillä koko taikina reunoja lukuun ottamatta. Ota vielä hieman lisää taikinaa ja muotoile siitä suuri sydän hillon päälle. Paista uunissa noin 180 asteessa noin 30 minuutin ajan tai kunnes taikina on kypsä myös sisältä.

KEKSIT:
 125 g margariinia
1,5 dl tummaa raakaruokosokeria
Reilu 1 dl rusinoita ja kuivattuja karpaloita (sekoitus)
1 dl raastettua kookosta
3 dl kaurahiutaleita (parempi jos kevyesti paahdettuja)
1 dl täysjyväemmervehnäjauhoja
Reilu kourallinen suklaapisaroita (tummaa suklaata)
1 tl ammoniumbikarbonaattia
1 kananmuna
150 ml kasvispohjaista vispikermaa

Sulata margariini. Sekoita sulatettuun margariiniin ensin sokeri ja sitten kananmuna. Lisää kookosraaste ja emmervehnäjauhot. Sekoita hyvin. Lisää rusinat, karpalot ja suklaapisarat. Sekoita viimeisenä ammoniumbikarbonaatti kermaan ja kerma sitten huolellisesti muuhun taikinaan. Muotoile taikinasta pieniä ohuita kiekkosia. Paista keksejä uunissa noin 200 asteessa noin 10–13 minuutin ajan. Muista, että keksitaikina laajenee uunissa huomattavan paljon, joten jokaisen keksin ympärille tulee jättää tarpeeksi tilaa.
 







Ultimamente mi piace molto preparare dei dolci buoni ma salutari. Infatti, la settimana scorsa avevo postato una ricetta di Luca Montersini, maestro delle ricette sfiziose ma anche sane. In realtà ho continuato a sperimentare le sue ricette e non solo. Ieri, per cominciare il weekend in bellezza, ho preparato una crostata alle fragole (con l’impasto senza latte), e dei biscotti croccanti all’avena. Per quanto riguarda la crostata,  l’impasto fatto con margarina e panna vegetale era davvero buonissimo (l’idea l’avevo presa dalle ricette di Montersino, anche se poi ho modificato l’impasto un po’ a mio piacimento). Questo impasto è pure molto pratico, perché ne puoi fare una grande porzione in un’unica volta e conservare il resto nel congelatore. Sono poi riuscita a trovare una marmellata di fragole biologiche che è la fine del mondo!! Non credo di aver mangiato una marmellata di fragole talmente buona (a parte quelle fatte in casa, è ovvio….) La marmellata si chiama “Biobontà alla fragole biologica”, ed è un prodotto di Fior di Loto di Grugliasco (To). I biscotti di avena invece sono una variante (mia) dei tipici biscotti d’avena croccanti che spesso si fanno anche in Finlandia. Io, però, a parte i fiocchi d’avena ci ho messo anche l’uvetta passa e ossicocchi (cranberry) secchi. Ho aggiunto pure delle gocce di cioccolato nero e del cocco grattuggiato… Inutile a dirsi, erano proprio buoni i biscotti e perfetti sia per colazione che per merenda! Quindi, abbiamo cominciato il weekend in bellezza! La crostata è stata mangiata e qualche biscotto è rimasto ancora per la colazione di domenica... Vi auguro una golosa domenica a tutti! :D
 
PASTA FROLLA (senza latte)
300 g di margarina
130 g di panna vegetale (montabile)
250 g di zucchero di canna grezzo
80 g di tuorli
500 g di farina di grano duro
1 baccello di vaniglia

Lavorate il burro ammorbidito con la panna, nella quale avevate prima fatto sciogliere lo zucchero. Unite poi i tuorli, la farina di grano duro e i semi di vaniglia estratti dal baccello. Lasciate a riposare l’impasto in frigorifero per un paio di ore prima di utilizzarlo.

CROSTATA DEL CUORE:
circa 150 g di marmellata di fragole biologica
un pugno abbondante di gocce di cioccolato
circa 300 g di pasta frolla (o abbastanza per coprire il fondo di una tortiera di 20 cm di diametro)

Coprite la tortiera di 20 cm di diametro con carta da forno. Stendete la pasta frolla sullo sfondo della tortiera. Lo strato d’impasto può essere abbastanza denso. Sparpagliate le gocce di cioccolato su tutto l’impasto. Stendete la marmellata di fragole e coprite tutto l’impasto tranne che per i bordi. Prendete un poco d’impasto e formatene un cuore sopra la marmellata. Cuocete nel forno a circa 180 gradi per circa 30 minuti, o finchè l’impasto non sia cotto anche dentro.

BISCOTTI:
 125 g di margarina
1,5 dl di zucchero di canna grezzo
1 dl abbondante di una miscela di uvetta passa e ossicocchi seccati
1 dl di cocco grattuggiato
3 dl di fiocchi d’avena (meglio se leggermente tostati)
1 dl di farina di farro integrale
1 pugno abbondante di gocce di cioccolato fondente
1 cucchiaino di ammoniaca per i biscotti
1 uovo
150 ml di panna vegetale da montare

Fate sciogliere la margarina. Mischiate nella margarina sciolta prima lo zucchero e poi l’uovo. Aggiungete il cocco e la farina e mischiate bene. Aggiungete l’uvetta, l’ossicocco, il cioccolato. Alla fine, mischiate l’ammoniaca nella panna e versate la panna nell’impasto. Mischiate bene. Formate dall’impasto dei piccoli dischi abbastanza sottili che cuocete nel forno a circa 200 gradi per circa 10-13 minuti. Notate che i biscotti  lievitano moltissimo nel forno, quindi lasciate abbastanza spazio attorno ad ogni biscotto.

11 kommenttia:

schwärmerisch kirjoitti...

Oi, onpas herkullisen näköisiä nämä leivoksesi!
Olen seuraillut blogiasi muutaman päivän ajan ja aion kyllä ehdottomasti tulevaisuudessakin niin tehdä. :) Kiitos ihanista resepteistä ja mielenkiintoisesta blogista!

Italiansalaatti kirjoitti...

Hei schwärmerisch! Kiitos itsellesi mukavasta kommentistasi! :D Kivaa, että liityit joukkoon! :) Oikein hauskaa aprillipäivää/palmusunnuntaita!

Tiziana Bergantin kirjoitti...

Bellissima e tenera la crostata. Poi le fragole sono il mio frutto preferito, e se si può togliere un po' di grassi tanto meglio. Buona giornata cara Terhi

''Cucina di Barbara'' kirjoitti...

Anche a me piacciono i dolci salutari, poco dolci e senza burro! :)
complimenti!
A presto e un abbraccio

Piparipulla kirjoitti...

Buonissimi e bellissimi i biscotti! Che voglia mi hai fatto venire! :D

Italiansalaatti kirjoitti...

Tiziana: Mille grazie cara! Anche a me le fragole piacciono da morire... Infatti, un dolce buono e salutare sicuramente no guasta mai! :)

Barbara: Eh sì, perchè così non hai problemi a digerire e anche la coscienza sta a posto... :D

Piparipulla: Ti ringrazio, gentilissima! Attenzione: un volta cominci a mangiare quei biscotti, non riesci più a fermarti... :D

Gio kirjoitti...

fare attenzione anche alla salute facendo i dolci è una gran cosa, se poi ti vengono anche belli come i tuoi ancora meglio!!! :D

Italiansalaatti kirjoitti...

Gio: Mille grazie, sei gentile! :) Io sono una grandissima golosona, ma devo attenermi ad una dieta abbastanza salutare. Quindi, ho dovuto trovare una soluzione...Un bacione!

Yaelian kirjoitti...

Kaunis piiras ja varmaankin hyvää:) Oikein hyvää pääsiäistä saapasmaahan!

Isabella Uusitalo kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen viritelmä.. näin piiraiden ystävänä täytyy kokeilla jos vaan epäilen että onnistuu ensiyrittämällä..

Italiansalaatti kirjoitti...

Yaelian: Kiitos paljon sekä kommentista että onnitteluista! :) Pahoittelen vastauksen myöhästymistä, mutta pääsiäisen tienoo oli varsin hektinen! :)

Isabella: Paljon kiitoksia! Piirakka ei ollut laisinkaan vaikeatekoinen: olen varma, että saat aikaan erittäin maistuvan makupalan! :) Pahoitteluni myös sinulle vastauksen viivästymisen vuoksi. Mukavaa lopppuviikkoa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...