25.3.2012

Brownies-murutaikinakakku - Crostata brownies


 Kuten viimeisimmässä postauksessani lupasin, tällä kertaa keskityn ennen kaikkea herkkuihin, joita olen viime viikkoina valmistanut. Suurin osa italialaisista lukijoista tuntee jo mestarileipuri Luca Montersinon – hän on julkaissut monia suosittuja reseptikokoelmia, ja hänellä on oma TV-ohjelmansa Italian taivaskanavilla. Jokin aika sitten ostin kaksi Montersinon kirjoittamaa herkkureseptikirjaa. Minuun teki suuren vaikutuksen etenkin toinen kirjoista, jonka nimi on ”Golosi di Salute” ("Herkullisen terveellistä"). Kirja on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia leivos- ja kakkureseptejä, jotka sopivat ongelmitta erilaisista ruokaintoleransseista kärsivien ihmisten ruokavalioon. Kirjasta löytyy reseptejä esimerkiksi keliaakikoille, laktoosi-intoleranssista kärsiville ja sakkaroosia ruokavaliossaan välttäville ihmisille. Paljon herkkuja, jotka ovat kaikkien ulottuvilla! Olen jo kokeillut muutamaa reseptiä, ja ne ovat onnistuneet oikein kivasti. Tämänpäiväinen resepti on nimeltään "Brownies-murutaikinakakku" (”Crostata brownies”). Seurasin mestarileipurin kirjoittamia ohjeita, ja se kannatti! Kaikki valmistusmenetelmät on selitetty selkeästi, ja aivan kirjan alussa on pieni kokoelma perusreseptejä, joita voi käyttää moniin erilaisiin tarkoituksiin: gluteeniton murutaikina, emmervehnästä tehty murutaikina jne. Tätä reseptiä varten valmistin emmervehnämurutaikinan, joka on tehty ilman munia ja maitotuotteita. Kyseessä on taikinan suklaavariaatio. Täyte oli helppo valmistaa. Alkuperäiseen reseptiin käytetään appelsiinia, mutta minä valitsin aprikoosit, joista pidän enemmän ja jotka käyvän mielestäni jumalaisesti yhteen tumman suklaan kanssa. Tämä torttu sopii sekä makoisaksi kahvileiväksi että juhlaillallisen jälkiruoaksi. Hauskaa sunnuntaita!

EMMERVEHNÄSTÄ TEHNYT SUKLAINEN MURUTAIKINA (ilman munia/maitotuotteita)
450 g emmervehnäjauhoja
50 g sokeroitua kaakaojauhetta
250 g tummaa raakaruokosokeria
70 g kylmäpuristettua oliiviöljyä
70 g siemenöljyä
125 g vettä
12 g di leivinjauhetta
1 vaniljatanko

Sulata sokeri veteen. Lisää leivinjauhe, kummatkin öljyt, jauhot ja vaniljatangosta erotetut vaniljan siemenet. Sekoita taikinaksi. Jätä seisomaan jääkaappiin. Ennen käyttöä taikinaan tulee lisätä noin 5 g vettä ja se tulee vaivata uudestaan. 

TORTTU
300 g emmervehnämurutaikinaa
130 g aprikoosihilloa
80 g pähkinärouhetta
80 g suklaapisaroita
brownies-täyte:
80 g tummaa suklaata 70 %
50 g kylmäpuristettua oliiviöljyä
25 g kaakaovoita
135 g kananmunia
125 g tummaa raakaruokosokeria
70 g kuorittuja pähkinöitä
25 g emmervehnäjauhoja
(säilöttyjä) aprikoosilohkoja koristelua varten

Valmista ensin brownies-täyte. Vatkaa munat kevyesti yhteen sokerin kanssa (mutta älä vatkaa munia vaahdoksi). Lisää suklaa, jonka olet sulattanut ja sekoittanut yhteen oliiviöljyn ja kaakaovoin kanssa. Sekoita täytteeseen myös emmervehnäjauhot ja karkeasti paloitellut pähkinät. Levitä murotaikina (mieluiten suorakulmion muotoiseen) torttuvuokaan. Pistele haarukalla reikiä taikinan pohjaan. Levitä aprikoosihillo tortun pohjalle. Kaada valmis brownies-täyte hillon päälle. Ripottele tortun pinnalle pähkinärouhetta ja suklaapisaroita. Paista uunissa 170 asteessa noin 25 minuutin ajan. Koristele aprikoosilohkoilla.  





 
Come nel mio ultimo post avevo promesso, questa volta mi concetro sui dolci che ultimamente ho preparato. La maggior parte degli italiani credo che conosca il maestro pasticciere Luca Montersino. Ho trattato le sue ricette anche prima nel mio blog. Qualche tempo fa ho acquistato due dei suoi libri di cucina. Sono rimasta molto colpita soprattuto dall’altro, che si chiama “Golosi di salute”. È un triunfo di dolci golosissimi, tutti molto salutari ed adatti a persone con varie intolleranze. Ci sono ricette per i celiaci, per gli intolleranti al lattosio, per quelli che non possono mangiare lo zucchero saccarosio etc. Insomma, tanta bontà a portata di tutti quanti! Ho provato già qualche ricetta e sono riuscite molto bene. La ricetta che presento oggi si chiama “Crostata brownies”. Ho seguito tutte le indicazioni del maestro, e ne è valsa la pena! Le ricette vengono spiegate in maniera chiara e all’inizio del libro c´è una raccolta di ricette base da utilizzare per moltissimi scopi: pasta frolla senza latte, pasta frolla con farina di farro etc. Per questa ricetta ho preparato una pasta frolla con farina di farro, senza uova e senza latticini. Ne ho preparato una variante al cioccolato. Per il ripieno era facile da preparare. Per la ricetta originale si usa l’arancio, io invece ho usato l’albicocca che mi piace di più e che sta divinamente con il cioccolato nero. È un dolce che va bene come merenda o anche come il finale di una bella cena. Buona domenica!

PASTA FROLLA AL CIOCCOLATO CON FARINA DI FARRO (senza uova/latticini)
450 g di farina di farro
50 g di cacao zuccherato in polvere
250 g di zucchero di canna grezzo
70 g di olio extravergine d’oliva
70 g olio di semi
125 g di acqua
12 g di baking
1 baccello di vaniglia

Sciogliete lo zucchero in acqua, unite il baking, i due oli, la farina e i semi di vaniglia estratti dal baccello. Impastate. Lasciate riposare in frigorifero. Prima di utilizzare la pasta lavoratela di nuovo, aggiungendo circa 5 g di acqua. 

CROSTATA
300 g di pasta frolla con farina di farro
125 g di marmellata di albicocche
80 g di noci in granella
80 g di gocce di cioccolato
Composto brownies:
80 g di cioccolato fondente 70 %
50 g di olio extra vergine d’oliva
25 g di burro di cacao
135 g di uova
125 g di zucchero di canna grezzo
70 g di noci sgusciate
25 g di farina di farro
Spicchi di albicocca per la decorazione

Preparate il composto brownies: sbattete leggermente (senza montare) le uova con lo zucchero e unite poi il cioccolato fuso miscelato con l’olio extravergine d’oliva e il burro di cacao. Terminate amalgamando la farina di farro e le noci tritate grossolanamente. Foderate una tortiera, preferibilmente rettangolare, con la frolla. Bucherellate il fondo e stendete uno strato di marmellata di albicocche. Terminate con il composto brownies e una spolverata di noci in granella e gocce di cioccolato. Cuotete in forno a 170 gradi per circa 25 minuti. Decorate con spicchi di albicocca.

4.3.2012

Rapea kanasalaatti - Insalata croccante con pollo

Varsin pitkän kylmän kauden jälkeen aurinko tuli vihdoinkin esiin myös täällä Italian itärannikolla, ja minun alkoi pitkästä aikaa tehdä mieli kevyttä kanasalaattia. Ehkä syynä oli kylmyys (meilläkin itärannikolla satoi lunta kahden viikon ajan, mikä on historiallisesti ainutlaatuista tällaiselle merenrantakaupungille), mutta olen valmistanut alkuvuoden jälkeen tavallista enemmän keittoja, höyryäviä uunipaistoksia ja varsin raskaita pataruokia. Ja varsin paljon herkullisia torttuja, mutta niistä lisää seuraavassa postauksessa… :) Sain joka tapauksessa inspiraation valmistaa kevyttä ja rapeaa kanasalaattia. Käytin kanapalojen maustamiseen ihanaa keralan curry –mausteseosta, jonka ostin viime reissulta Lontoosta (www.spicemountain.co.uk). Jos taistelet päivittäisten kiireiden kanssa, mutta haluat lounaaksi jotain herkullista, kevyttä ja nopeasti valmistuvaa, tämäntyyppinen kanasalaatti on oiva vaihtoehto! :) Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

500 g (maustamattomia ja marinoimattomia) kanasuikaleita
valmis sekoitus erilaisia salaatteja (roomansalaattia, sinappikaalia, pikkupinaattia, tammenlehtisalaattia jne.)
1 salottisipuli
100 g mustia oliiveja
säilöttyjä parsoja
4 viipaletta kokojyväpaahtoleipää
akaasiahunajaa
Dijonin sinappia
keralan kurry –mausteseosta tai jotain muuta currymausteseosta
oliiviöljyä
yrttisuolaa
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi

Paahda paahtoleivät pinnalta rapeiksi. Kuori ja halkaise valkosipulinkynsi ja hankaa valkosipulia paahdettujen leipäviipaleiden pintaan. Leikkaa leivänpalat kuutioiksi. Paista kanasuikaleet parissa ruokalusikallisessa öljyä. Lisää hieman suolaa, loraus soijakastiketta ja 2 tl keralan curry –mausteseosta. Jätä kypsät kanasuikaleet jäähtymään hetkeksi. Leikkaa sipuli suikaleiksi ja kourallinen säilöttyjä parsoja muutaman senttimetrin pituisiksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike oliiviöljystä ja balsamiviinietikasta, joihin lisäät 3 tl akaasiahunajaa, 3 tl karkeaa Dijonin sinappia sekä yrttisuolaa ja mustapippuria maun mukaan. Sekoita kastike salaattiin ja tarjoile heti.




Dopo un periodo freddo alquanto lungo il sole si è finalmente fatto vedere anche qua nella cosa est italiana. A me, intanto, dopo tanto tempo è venuta voglia di mangiare una insalata di pollo leggera. Forse è stato per il freddo (anche qua nella costa est ha nevicato per due settimane, una cosa unica nella storia di una citta di mare come la nostra), ma dall’inizio dell’anno ho preparato particolarmente spesso zuppe, sfornati fumanti e stufati alquanto pesanti. E tante torte deliziose, di cui parlerò nel prossimo post… :) In ogni caso, mi è venuta l’ispirazione per preparare un’insalata di pollo leggera e croccante. Per insaporire il pollo ho usato la miscela di spezie Keralan Curry, che ho comprato durante il mio ultimo viaggio a Londra (www.spicemountain.co.uk). Se combattete contro la fretta ogni giorno, ma non volete rinunciare a un pranzo gustoso, leggero e veloce da preparare, questo tipo d’insalata di pollo è una buona alternativa! :)  Buona serata domenicale a tutti!

500 g di petto di pollo tagliato a strisce
un mix pronto di diversi tipi d’insalata (ad esempio lattuga romana, rucola, spinacino, lattughino rosso etc.)
1 scalogno
100 g olive nere
asparagi sott’olio
4 fette di pane integrale da tostare
miele d’acacia
senape di Dijon
miscela di spezie Keralan Curry o qualche altra miscela di spezie al base di curry
olio d’oliva
sale alle erbe
aceto balsamico
pepe nero
1 spicchio d’aglio

Fate tostare le fette di pane. Sbucciate e tagliate a metà lo spicchio d’aglio e strofinate le fette di pane con esso. Tagliate le fette di pane a quadretti. Friggete le strisce di pollo in un paio di cucchiai d’olio. Aggiungete un poco di sale, versate sopra un po’ di salsa di soia e condite con 2 cucchiaini di mischela di spezie Keralan Curry. Lasciate che il pollo cotto si raffreddi un attimo. Tagliate la cipolla a strisce e tagliate un pugno di asparagi sott’olio a pezzetti lunghi qualche centimetro. Mischiate insieme tutti gli ingredienti. Preparate una salsa con l’olio d’oliva e l’aceto balsamico, ai quali aggiungete 3 cucchiaini di miele d’acacia, 3 cucchiaini di senape di Dijon granuloso e sale e pepe q.b. Mischiate la salsa nell’insalata e servite subito.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...